24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De vooruitzichten van goud voor de rest van het jaar

Inmiddels zijn we de tweede helft van 2021 ingegaan. Wat zijn de vooruitzichten voor goud voor deze helft van het jaar? Zijn deze positief en welke factoren zullen een impact hebben?

Drijfveren

Momenteel zijn de rentetarieven een impactvolle drijfveer voor goud. Analisten verwachten dat dit ook de rest van het jaar zo zou blijven. De rentetarieven zouden negatieve impact kunnen hebben maar waarschijnlijk wordt dit gebalanceerd door middel van langdurige effecten. Ook de gevolgen van de ondersteuning van de wereldeconomie gedurende de coronacrisis zal helpen compenseren. Deze kan namelijk inflatie en valutadaling als gevolg hebben. Dit zal als gevolg hebben dat men goud koopt om zich hiertegen te kunnen beschermen. Goud dient namelijk als een veilige haven en kan goed bescherming bieden.  

Inflatie

De hoge rentes zullen inflatie versterken en daardoor ook een effect op goud hebben. In de eerste helft van 2021 was dit al goed te zien. Eerder dit jaar nam de vraag af vanwege de opkrabbelende wereldeconomie. Men keek weer positiever naar de wereld nu deze aan het herstellen was van de hevige coronacrisis. Toch waren er ook factoren die de vraag naar goud weer versterkte. Inflatie was er hier een van. De monetaire hulp die veel landen hadden geboden had namelijk inflatie als gevolg. Inflatie is een van de grote zorgen van beleggers, maar het is tot hedendaags nog onduidelijk of dit slechts tijdelijk of langdurig zal zijn. Historisch gezien doet goud het goed in tijden van aanhoudende inflatie. Vandaar dat goud in tijdens als deze zo interessant is. Het gele edelmetaal beweegt namelijk met inflatie mee en kan daarom goed bescherming bieden. Daarnaast deed de tweede golf de vraag naar goud als een veilige haven ook toe nemen. De onzekerheid keerde namelijk terug. 

Risico’s en kansen

Uiteraard blijven er altijd risico’s bestaan maar er zijn ook vele kansen. Analisten geven aan een opwaartse trend te verwachten in de tweede helft van dit jaar. Een andere grote drijfveer zullen namelijk de vaccinatiecampagnes zijn. Deze zijn succesvol en hebben daardoor ook een gevolg op goud. Een verdere stijging van de rente daarentegen zal goud het lastig kunnen maken. Dit komt omdat er een historisch verband is met goud in perioden waarin het monetaire beleid aangescherpt wordt en waar dit vaak tot een prijsdaling leidde. Toch kan het ook zo zijn dat centrale banken hier voorzichtig mee zullen zijn. Wanneer ze een overhaast besluit zouden nemen dan zou dat kunnen resulteren in onrust op de markt en het economische herstel uit balans doen raken. Dit is iets wat ze natuurlijk niet willen. Er kan geconcludeerd worden dat de vraag naar een veilige haven nog niet voorbij is. Verschillende factoren werken hieraan mee. Onder andere inflatie en de blijvende onzekerheden zullen de vraag naar goud blijven ondersteunen. De behoefte aan zekerheid zal blijven aanhouden en goud kan hier een rol in spelen.

Bij The Silver Mountain kunt u goud van uitstekende kwaliteit kopen. Dit kan in de vorm van gouden munten en goudbaren. Beiden zijn interessante opties, maar kunnen andere motivaties hebben. Dankzij ons brede aanbod is er voor ieder wat wils. 

Bekijk ook