24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De zomervakantie van goud en zilver

Er wordt veel geld teruggetrokken uit de zgn. High Yields markt. De High Yields markt bestaat uit obligaties van bedrijven die er slecht voor staan, maar daarom ook veel rente opleveren vanwege het grote risico wanneer er geïnvesteerd wordt in zo’n bedrijf. Vaak zijn deze bewegingen uit of in deze markt een voorloper voor hetgeen er in de aandelenmarkt gaat gebeuren.

Wanneer er nu geld uit deze markt wordt teruggetrokken houdt dit een afkeer van risico in, en de geschiedenis leert dat op zo’n moment de kans toeneemt dat een correctie in de gewone aandelenmarkt voor de deur staat.

Nu behoeft dit natuurlijk helemaal geen verbazing te wekken. De afgelopen periode is een stroom aan slecht macro-economisch nieuws losgekomen, nog los van de perikelen in Europa. Zie hier en hier.

Ondertussen gaat het pre-QE3 spel gewoon door; een stroom aan negatieve berichtgeving die enerzijds de US zoveel mogelijk uit de wind houdt maar anderzijds zoveel mogelijk schade doet aan het vertrouwen van de investeringswereld, zodat wanneer QE3 daadwerkelijk aangekondigd wordt iedereen blij is omdat het zo niet langer kan. In concreto, de druk op Europa wordt opgevoerd, de euro zakt waardoor de dollar stijgt. Een mooi voorbeeld is de downgrade die Italië van de week voor zijn kiezen kreeg. Na Griekenland, wat zeker weer een week respijt heeft, wordt de druk verder opgevoerd door de downgrade van Moody’s op Italië en een aantal van haar banken.

Niet dat onze pastavrienden zo’n florerende economie hebben, maar het is alleen maar afleiding om de geesten rijp te krijgen voor de derde ronde geld bijprinten.

Ook de 1 maand staatsleningen vertonen een beeld wat we al eerder zijn tegengekomen. Deze bijna negatieve rente op 1 maands leningen betekent dat grote instituties liever hun geld parkeren in niets opbrengende staatsleningen dan het laten acteren in het geldsysteem. Dat doe je als je het geldsysteem niet meer vertrouwt: het Amerikaanse garantiestelsel betaalt maximaal $ 250.000 uit Vertrouw je het geld- en banksysteem niet voor de komende tijd, neem je liever genoegen met geen opbrengst in de wetenschap dat je geld niet verdampt is.

De perioden met een opbrengst van tegen de nul procent ( groene cirkels in de grafiek) zijn eind 2008 opgevolgd door QE1, begin 2010 door QE 2 en nu staat dus QE3 voor de deur….

http://edelmetaal.nu/images/koersUST.png

 

En zo zijn er allerlei tekenen aan de wand dat we een hete zomer tegemoet gaan.

Over Griekenland gesproken, ik ben de tel kwijt of het land nu financiële hulp krijgt of niet, en zo ja, hoeveel. Een ding weet ik wel; de hulp op dit moment zou maximaal 10-12 miljard euro bedragen, terwijl het land in Juli en Augustus alleen al 18 miljard nodig heeft om de rente en aflossingen op haar schulden te kunnen betalen.

Ondertussen worden goud en zilver zoveel mogelijk naar beneden gewerkt, hoewel het effect in feite maar heel marginaal is; goud blijft boven de 1500 en zilver blijft boven de $32-34 range.

Dat de vooruitzichten prima zijn, moge ook blijken uit onderstaande grafiek. Uit het verleden blijkt dat een lage short/long verhouding een voorbode is van een stijgingsperiode van zilver. Laat de grafiek voor zichzelf spreken:

http://edelmetaal.nu/images/zilver-short-long.gif

 

De groene cirkels bij de rode lijn geven de momenten aan dat er in verhouding weinig shorts zijn ten opzichte van posities die long zijn. Dit betekent dat er in verhouding weinig investeerders zijn die speculeren op een daling van de zilverprijs. En laat zo’n verhouding van de short/long positie onder de 2 nu net het moment aangeven dat er een forse stijging van zilver voor de deur staat…….

Tot slot nog een overzichtje van de prijzen van de Credit Default Swaps, verzekeringsproducten die het risico aangeven dat een land financieel kopje onder gaat. Hoewel het overzicht een momentopname is van de perceptie van de investeerders, en dus niet altijd de (mijn) werkelijkheid, geeft het een aardig beeld waar uw favoriete land zich bevindt.

http://www.edelmetaal.nu/images/sovereign-debt-prices.png

Kortom, verschillende tekenen aan de wand wijzen er op dat we een hete zomer tegemoet gaan. De VS die tegen het schuldenplafond aanhikt, een opdrogende geldmarkt, Europa wat in toenemende mate onder druk wordt gezet door Amerikaanse ratingbureaus, de edelmetalen die in afwachting van de reis noordwaarts al een tijdje pas op de plaats maken….

U kunt als edelmetaal liefhebber de klapstoel wel al buiten zetten, al vrees ik dat de zomervakantie van onze minister van financiële zaken dit jaar in het water zal vallen.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Bekijk ook