Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
In het vorige artikel werd gesproken over deel 1 van de serie Madelon Navigeert waar Willem Middelkoop te gast was. Aangezien er zoveel te bespreken was is er ook een deel 2 opgenomen. Daar gaat dit artikel over. Heeft u deel 1 nog niet gezien, klik dan even hier.
Willem Middelkoop is geopolitiek journalist en kan veel vertellen over economie. Willem noemt zichzelf daarom ook student van de monetaire geschiedenis. Deel 2 van Madelon Navigeert met Willem Middelkoop gaat over macro-economie. Madelon geeft direct aan dat dit voor iedereen die met geld te maken heeft belangrijk is. Hoe kan je namelijk tegenwoordig je geld nog beschermen?
Inflatie
Willem en Madelon trappen de video af met de jaren 20. Inflatie was destijds gigantisch hoog. Het was echter toen het geval dat mensen niet wisten wat er aan de hand was en dat de overheid de burgers suste. Willem vergelijkt dat met de huidige situatie. Als gevolg van een decennia van geldontwaarding is er nu inflatie aan het ontstaan. Deze zal alleen maar toenemen. Ter bestreden zou de rente verhoogt moeten worden maar dat kan niet waardoor inflatie hoogt blijft. Willem geeft hierbij aan dat hij bang is dat dit erger en erger zal worden. Alhoewel inflatie stijgende is, wordt er gezegd dat dit slechts tijdelijk zal zijn. Hij zegt echter ook dat we niet in hyperinflatie komen volgend jaar maar dat het op deze manier zeker niet positief is. De crisis van de jaren 30 kwam grotendeels door de hyperinflatie van de jaren 20. Willem noemt hier dat de geschiedenis heel anders had kunnen verlopen wanneer deze hyperinflatie niet zou hebben plaatsgevonden.
Gevolgen Evergrande
Momenteel stroomt er veel geld naar aandelen en vastgoed. Evergrande is de grootste vastgoedontwikkelaar van China. Er zijn veel beleggers die al geld hebben gegeven maar er moeten nog 1,4 miljoen appartementen worden afgebouwd door Evergrande in China. Miljoenen Chinezen zijn afhankelijk, maar Evergrande is aan het instorten. Dit kan tot een enorme crisis leiden in China. Er wordt namelijk gesproken 260 miljard aan schuld.
Ondersteunen van het fiatgeldsysteem
Er worden allerlei manieren bedacht om het fiatgeldsysteem te blijven ondersteunen. Dit zal de komende tijd wel erger worden. Vroeger was dit ook al het geval. Toen was er bijvoorbeeld een wet dat juweliers goud niet als betaalmiddel mochten accepteren.
Registreren van alle bezittingen
Ook komt het plan van de Europese Commissie om alle bezittingen te registreren aan het bod. Willem geeft aan dat er steeds meer financiële repressie verwacht kan worden. Hier bepaald de overheid wat u wel en niet met uw geld mag doen. Het verbaast hem daarom niks dat dit nu een plan is.
Goud
Uiteraard komt goud ook ter sprake. Willem is hier heel duidelijk in. Hij zegt dat goud altijd koopkracht bewaart en dat het als een verzekering werkt over uw gehele vermogen. Het levert dan wel minder rendement op dan bijvoorbeeld bitcoin, maar dat is ook het doel van goud niet. Dat is namelijk om koopkracht te bewaren. Geen goud in de portefeuille is een fout. Bitcoin zal dan wellicht wel harder lopen, goud is zekerder. Spreiding daarentegen is ook belangrijk. Ook heeft zilver veel potentie. Zilver is momenteel ondergewaardeerd maar zeker wel interessant.
Hieronder kunt u de gehele video zien. De video heeft een ontspannen sfeer en is zeer informatief. Het is zeker waard om deze te bekijken om zo wellicht tot nieuwe inzichten te komen.