24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Deutsche Bank bekent: Goudprijs en zilverprijs jarenlang gemanipuleerd

960-deutsche-bank-ag-settle-silver-price-manipulation-charges

Woensdag 13 april berichte Reuters dat Deutsche Bank een schikking heeft getroffen in de rechtszaak die was aangespannen waarin Deutsche Bank werd beschuldigd samen met andere grote zakenbanken de zilverprijs te manipuleren. Een groep beleggers beschuldigde Deutsche Bank, HSBC en ScotiaBank voor machtsmisbruik bij het vaststellen van de zilverprijs. Dit vaststellen gebeurt eenmaal per dag bij een geheime bijeenkomst, ook bekend als de Silver Fixing.

De zilverprijs, waar volgens de beleggers jaarlijks zo’n 30 miljard euro in omgaat, werd door deze zakenbanken kunstmatig beinvloed ten gunste van eigen posities die deze banken voor haar klanten innamen. Dergelijke beschuldigingen werden jaren terug ook al geuit, maar tot op heden zonder resultaat. Zo concludeerde de CTFC (Commodity Futures Trading Commission) na een vierjarig onderzoek dat er geen enkele reden [was] om aan te nemen dat grote zakenbanken waaronder JP Morgan kunstmatig het verloop van de zilverprijs beïnvloeden.

Woordvoerders van de HSBC en ScotiaBank weigerden commentaar te geven, hangende de uitkomst van het geschil.

Deutsche Bank bekent schuld

Deutsche Bank geeft echter toe dat de goudprijs jarenlang werd gemanipuleerd door een selecte groep zakenbanken. Niet alleen dat wordt toegegeven maar in een brief gericht aan de rechter wordt tevens aangegeven dat Deutsche Bank een wezenlijke bijdrage zal leveren bij het aanleveren van bewijsmateriaal tegen de andere beschuldigde zakenbanken. De banken wisten op voorhand al tegen welke prijs de zilverprijs tijdens de Silver Fixing zou worden vastgesteld, om op basis van die voorkennis oneerlijke winsten te kunnen behalen – wat ten koste ging van beleggers in zilver.

Brief van Deutsche Bank aan de rechtbank:

brief-deutsche-bank-settlement-zilver

Zowel goudprijs als zilverprijs jarenlang gemanipuleerd

Deze week werd niet alleen bekend dat de zilverprijs jarenlang werd gemanipuleerd door onder andere Deutsche Bank, ook kwam er nieuws over de manipulatie in de goudprijs. Naar het er nu naar uitziet is Deutsche Bank bereid om ook hier een schikking te treffen met gedupeerde beleggers.

Mede door de aandacht vanuit toezichthouders en de geruchten over de manipulatie in de zilverprijs had Deutsche Bank in 2014 al besloten niet langer mee te doen aan het bepalen van de zilverprijs. Enkel maanden later, in augustus 2014, werd een nieuw systeem geïntroduceerd om de fixing van de zilverprijs te bepalen wat op een transparantere manier zou moeten plaatsvinden – en daardoor minder gemakkelijk te manipuleren zou moeten zijn. Tot 2014 werd dit namelijk telefonisch geregeld, waarbij de bankiers onderling aangeven wat voor posities er gekocht en verkocht zouden worden om de prijs dan net zo lang te veranderen totdat er een punt werd bereikt waarop vraag en aanbod elkaar benaderde en in evenwicht was. Op die manier ontstond er voorkennis over de hoogte waarop de zilverprijs vastgesteld zou worden en deze voorkennis stelde de banken in staat voor eigen rekening te handelen en posities in te nemen in zilver.

Zilverprijs anno 2016 nog steeds niet transparant

Echter, in 2016 is de zilverprijs nog steeds niet op een optimale manier vastgesteld. Het nieuwe systeem waarmee de Silver Fixing wordt bepaald bestaat uit een elektronisch platform. Het handelsvolume op dit platform is echter vaak dusdanig laag dat er fixingen uitkomen die sterk afwijken van de spotprijs van zilver op dat moment. Zo gebeurde het in januari dat de fixing op een dag 6% (zes!) lager uitviel dan de spotprijs op dat moment.

Bekijk ook