Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Deutsche Bank bekent: Goudprijs en zilverprijs jarenlang gemanipuleerd

15-04-2016 Rolf van Zanten

960-deutsche-bank-ag-settle-silver-price-manipulation-charges

Woensdag 13 april berichte Reuters dat Deutsche Bank een schikking heeft getroffen in de rechtszaak die was aangespannen waarin Deutsche Bank werd beschuldigd samen met andere grote zakenbanken de zilverprijs te manipuleren. Een groep beleggers beschuldigde Deutsche Bank, HSBC en ScotiaBank voor machtsmisbruik bij het vaststellen van de zilverprijs. Dit vaststellen gebeurt eenmaal per dag bij een geheime bijeenkomst, ook bekend als de Silver Fixing.

De zilverprijs, waar volgens de beleggers jaarlijks zo’n 30 miljard euro in omgaat, werd door deze zakenbanken kunstmatig beinvloed ten gunste van eigen posities die deze banken voor haar klanten innamen. Dergelijke beschuldigingen werden jaren terug ook al geuit, maar tot op heden zonder resultaat. Zo concludeerde de CTFC (Commodity Futures Trading Commission) na een vierjarig onderzoek dat er geen enkele reden [was] om aan te nemen dat grote zakenbanken waaronder JP Morgan kunstmatig het verloop van de zilverprijs beïnvloeden.

Woordvoerders van de HSBC en ScotiaBank weigerden commentaar te geven, hangende de uitkomst van het geschil.

Deutsche Bank bekent schuld

Deutsche Bank geeft echter toe dat de goudprijs jarenlang werd gemanipuleerd door een selecte groep zakenbanken. Niet alleen dat wordt toegegeven maar in een brief gericht aan de rechter wordt tevens aangegeven dat Deutsche Bank een wezenlijke bijdrage zal leveren bij het aanleveren van bewijsmateriaal tegen de andere beschuldigde zakenbanken. De banken wisten op voorhand al tegen welke prijs de zilverprijs tijdens de Silver Fixing zou worden vastgesteld, om op basis van die voorkennis oneerlijke winsten te kunnen behalen – wat ten koste ging van beleggers in zilver.

Brief van Deutsche Bank aan de rechtbank:

brief-deutsche-bank-settlement-zilver

Zowel goudprijs als zilverprijs jarenlang gemanipuleerd

Deze week werd niet alleen bekend dat de zilverprijs jarenlang werd gemanipuleerd door onder andere Deutsche Bank, ook kwam er nieuws over de manipulatie in de goudprijs. Naar het er nu naar uitziet is Deutsche Bank bereid om ook hier een schikking te treffen met gedupeerde beleggers.

Mede door de aandacht vanuit toezichthouders en de geruchten over de manipulatie in de zilverprijs had Deutsche Bank in 2014 al besloten niet langer mee te doen aan het bepalen van de zilverprijs. Enkel maanden later, in augustus 2014, werd een nieuw systeem geïntroduceerd om de fixing van de zilverprijs te bepalen wat op een transparantere manier zou moeten plaatsvinden – en daardoor minder gemakkelijk te manipuleren zou moeten zijn. Tot 2014 werd dit namelijk telefonisch geregeld, waarbij de bankiers onderling aangeven wat voor posities er gekocht en verkocht zouden worden om de prijs dan net zo lang te veranderen totdat er een punt werd bereikt waarop vraag en aanbod elkaar benaderde en in evenwicht was. Op die manier ontstond er voorkennis over de hoogte waarop de zilverprijs vastgesteld zou worden en deze voorkennis stelde de banken in staat voor eigen rekening te handelen en posities in te nemen in zilver.

Zilverprijs anno 2016 nog steeds niet transparant

Echter, in 2016 is de zilverprijs nog steeds niet op een optimale manier vastgesteld. Het nieuwe systeem waarmee de Silver Fixing wordt bepaald bestaat uit een elektronisch platform. Het handelsvolume op dit platform is echter vaak dusdanig laag dat er fixingen uitkomen die sterk afwijken van de spotprijs van zilver op dat moment. Zo gebeurde het in januari dat de fixing op een dag 6% (zes!) lager uitviel dan de spotprijs op dat moment.
 • Djennis

  Pffff

 • lenders

  hallo bent U op zoek naar een lening aan te doen herleven uw activiteiten, voor de realisatie van een project, om je het kopen van een appartement of moet u een kapitaal om te investeren, maar helaas de bank vraagt u naar de voorwaarden u niet in staat zijn om te vullen. Echter, aarzel dan niet om contact met het volgende adres voor de oplossing voor uw problemen van d financiering
  e-mail: lenderstania@gmail.com

 • Lamberto

  @Gerard

  Reactie:

  Straks zijn alle obligaties en aandelen van de centrale banken, en de bevolking en pensioen bezitten niks meer.
  Dan is Europa gelijk aan noord Korea.
  —————

  Als ik mij niet vergis dan zijn Centrale banken grotendeels private instellingen die onafhankelijk van de politiek zelf hun beleid bepalen en uitvoeren.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Centrale_bank

  In het communistische model zijn alle aandelen van de staat (dus de bevolking van dit land), deze neemt dus ook de beslissingen hoe, waar en wat er geproduceerd gaat worden.
  In theorie is in dit model dus iedereen mede eigenaar.

  Als de ECB naast de staatsobligaties ook de aandelen van bedrijven gaat opkopen, dan ben ik het met u eens dat we aan de beul zijn overgeleverd.

  Het door mij al veelvuldig op dit weblog genoemde “COMMUFASCISTA” komt dan vol in beeld.

  Als de massa op een bepaald moment gedwongen door uiterste nood de wetten van de straat gaat gebruiken om zich uit deze dodelijke omknelling te bevrijden, zullen net als in het verleden al vaker plaatsgevonden, tijdens “Bijltjesdag” de profiteurs door blinde woede worden vernietigd.

  Zie maar eens wat de zeer intelligente Duitse Prof. Dr. Carl Friedrich Freiherr von Weizsäcker (* 28. Juni 1912 in Kiel; † 28. April 2007 in Söcking am Starnberger See) hier in zijn boek „Der Bedrohte Friede„ gepubliceerd in 1983 over schreef.

  Seine Prognose, auf welches Niveau der Lohn,- Gehaltsabhängige zurückfallen würde, wenn der Kommunismus nicht mehr existiert, war schockierend.
  Weizsäcker beschreibt die Auswirkungen einer dann einsetzenden Globalisierung, (obwohl es damals dieses Wort noch nicht gab) so wie er sie erwartete.

  Zitat:

  1. ..Die Arbeitslosenzahlen werden weltweit ungeahnte Dimensionen erreichen.

  2… die Löhne werden auf ein noch nie da gewesenes Minimum sinken.

  3…Alle Sozialsysteme werden mit dem Bankrott des Staat zusammenbrechen. Rentenzahlungen zuerst.
  Auslöser ist eine globale Wirtschaftskrise ungeheurer Dimension, die von Spekulanten ausgelöst wird.

  4… ca. 20 Jahre nach dem Untergang des Kommunismus, werden in Deutschland wieder Menschen verhungern.

  5… Die Gefahr von Bürgerkriegen steigt weltweit dramatisch.

  6… Die herrschende Elite wird gezwungen, zu ihrem eigenen Schutz Privatarmeen zu unterhalten.

  7…Um ihre Herrschaft zu sichern werden diese Eliten frühzeitig den totalen Überwachungsstaat schaffen, eine weltweite Diktatur einführen.

  8… Die ergebenen Handlanger dieses Geldadels sind korrupte Politiker.

  9… Die Kapitalwelt fördert wie eh und je, einen noch nie dagewesen Nationalismus (Faschismus), als Garant gegen einen eventuell wieder erstarkenden Kommunismus.

  10… Zum Zweck der Machterhaltung wird man die Weltbevölkerung auf ein Minimum reduzieren.
  Dies geschieht mittels künstlich erzeugter Krankheiten.
  Hierbei werden Bio-Waffen als Seuchen deklariert, aber auch mittels gezielten Hungersnöten und Kriegen.
  Als Grund dient die Erkenntnis, daß die meisten Menschen ihre eigene Ernährung nicht mehr finanzieren können, jetzt wären die Reichen zu Hilfsmaßnahmen gezwungen, andernfalls entsteht für sie ein riesiges, gefährliches Konfliktpotential.

  11…Um Rohstoffbesitz und dem eigenen Machterhalt dienend, werden Großmächte Kriege mit Atomwaffen und anderen Massenvernichtungswaffen führen.

  12…Die Menschheit wird nach dem Niedergang des Kommunismus, daß skrupelloseste und menschenverachtende System erleben wie es die Menschheit noch niemals zuvor erlebt hat, ihr Armageddon.
  Das System, welches für diese Verbrechen verantwortliche ist, heißt “unkontrollierter Kapitalismus”.
  C. F. von Weizsäcker sagte (vor 25 Jahren), daß sein Buch, welches er als sein letztes großes Werk bezeichnete, mit Sicherheit von der Bevölkerung nicht verstanden würde und die Dinge somit ihren Lauf nehmen!

  Das deutsche Volk bewertete er wenig schmeichelhaft wie folgt:
  Absolut Obrigkeitshörig, des Denkens entwöhnt, typischer Befehlsempfänger, ein Held vor dem Feind, aber ein totaler Mangel an Zivilcourage!
  Der typische Deutsche verteidigt sich erst dann, wenn er nichts mehr hat, was sich zu verteidigen lohnt.
  Wenn er aber aus seinem Schlaf erwacht ist, dann schlägt er in blindem Zorn alles kurz und klein, auch das was ihm noch helfen könnte.

  Die einzige Lösung die Weizsäcker bietet, ist die Hoffnung:
  daß nach diesen unvermeidlichen Turbulenzen dieser Planet noch bewohnbar bleibt.

  Denn Fakt ist, die kleine Clique denen diese Welt schon jetzt gehört, herrscht nach dem einfachen aber klaren Motto:
  “Eine Welt, in der wir nicht das alleinige Sagen haben, die braucht es auch in Zukunft, nicht mehr zu geben”

  Wie bereits oben erwähnt, Weizsäcker rechnete nicht damit verstanden zu werden.

 • http://www.thesilvermountain.nl/blog Rolf van Zanten

  Zojuist nieuw blogartikel geplaatst van Gerard. Graag de discussie daar voortzetten zonder vetes oid.

 • Ron

  Het klinkt iig heel raar..een deel van bedrijven kopen/overnemen met zelfgemaakte nieuwe flappen

 • rise and shine

  Japanese QE DOWN =

  Yen UP =

  US CarryTrade DOWN =

  CarryTrade Cost (interest) UP=

  DowJones SP500 DOWN=

  Gold UP=

  GoldSilver Ratio DOWN=

  Silver WAY UP!!!

 • rise and shine

  http://www.investing.com/commodities/real-time-futures

  Helder! Het eind spel is gespeeld, dollar gevallen pm omhoog !

 • Gerard

  Cijferseisoen is inmiddels grotendeels voorbij. Valt niet eens zoveel tegen. Kon ook bijna niet anders bij nul tot negatieve rente. Ze hangen in de bubbels.
  Toch is de groei van de VS alweer naar beneden bijgesteld. 4e kwartaal op rij daling tot nu 0,4%. Dat wijst richting recessie.

  Daarnaast verwacht JPM dat de ECB gaat besluiten om aandelen op te kopen, net als Japan nu doet. 10% van alle Japanse aandelen zijn inmiddels van de BoJ.
  Dus naast obligaties ook aandelen. Hoe bizar kun je het nog maken. Reken maar dat ik daar fors van ga profiteren als dit waar blijkt!!!!
  Straks zijn alle obligaties en aandelen van de centrale banken, en de bevolking en pensioen bezitten niks meer. Dan is Europa gelijk aan noord Korea.

 • Gerard

  Varoufakis is een vreselijke volksmenner. Niet voor niks uitgekotst door zijn eigen partij.
  Die gladjanis moet je stoppen want het is ook een gevaarlijk man.

 • https://twitter.com/Floesh Floesh

  Ik vind geen enkele politicus geweldig. Revolutie (wat nu nodig is) komt altijd van onderaf. They don’t control, we empower them.

 • https://twitter.com/Floesh Floesh

  Soros kwam er volgens mij wel in voor…

 • waterman10

  Ik zou zeggen, lees het volgende eens rustig door.

  http://www.waynemadsenreport.com/forum/21/206

  Laat mij dan maar weten hoe je over Yanis Varoufakis denkt voordat je net als Marcel deze vent zo “geweldig” vind.
  Van mij kan die zo een trap onder z’n achterste krijgen,net als al die andere bedriegers en kontedraaiers wat op deze aardkloot ongestraft aan het plunderen zijn.

 • waterman10

  Goed onderzoek @ Floesh .
  Flemmings laat daar heel wat namen de revue passeren.
  Maar één naam komt in het hele filmpje niet voor. En dat is de loslopende gangster en bedrieger Soros.
  George Soros ‘Puppet Master’ Behind Ukrainian Regime, Trails Of Corruption Revealed
  http://www.mintpressnews.com/leaked-george-soros-puppet-master-behind-ukrainian-regime/206574/
  We kunnen het wel altijd over de goudkoers hebben,maar wat heeft de Europese bevolking eraan als Europa zich laat meeslepen in een conflict met Rusland?
  Victoria Nuland heeft schijt aan Europa. Gevaarlijk gehersenspoeld vrouwtje is dat!

 • https://twitter.com/Floesh Floesh

  Why we still don’t know what happened to MH17 https://youtu.be/Y5kTf6EAMBA

 • waterman10

  Ik vind dat je zeer slecht onderzoek doet @ Marcel.

  Dat jij achter die charlatan aanloopt,man man man.

  https://birdflu666.wordpress.com/2015/01/29/does-soros-control-syriza-new-greek-finance-minister-looks-like-controlled-opposition/

  En mij ook nog wegzetten alsof ik gezopen heb?
  Net als die ene nitwit Djennis.Ga toch beide fietsen.
  Als ik jullie niet voorzie van informatie slapen jullie morgen nog.
  Soros is een crimineel en die Yanis Varoufakis ook.
  En jij denkt dat al die miljarden bij het uitgeklede Griekse volk terecht is gekomen?
  Soros en Varoufakis met zijn golden dawn hebben al die miljarden weggesluisd op eigen geheime rekening en er goud van gekocht.
  Zoiets noemt men diefstal wat weer wordt afgeschoven op de belastingbetaler.
  Slaap maar verder broekies!

 • Huub

  Zo te zien heb je er plezier aan!
  Ik kan het begrijpen :-)

 • waterman10

  Eensgelijk.
  Ik hoop dat jij ook gelijk hebt in alles wat je op silvermountain hebt laten zien en laat zien.

 • waterman10

  Zal ik doen,thx.

 • waterman10

  Hoezo denk je dat?
  Zie je de informatie soms als een ei?
  Ik had je anders ingeschat,Marcel.
  Maar goed,ik kan natuurlijk ook net als de rest van Nederland gaan doen.
  Namelijk de verkeerde kant op kijken net als die oranje sprookjes zwaaiers doen.
  Iets wat ik nooit zal begrijpen.
  Moet je nou zien,hahahahaha

  https://www.youtube.com/watch?v=5pTn0-T0Usw

 • marcel

  @Waterman ik denk dat jij je ei helemaal kwijt kan op de final wake up call mvg

 • waterman10

  Hier heb je wat nuchters

  The US prepares Europe for a war with Russia: Obama requested that Germany sent military forces to the Eastern border

  http://mirrorspectrum.com/info/the-us-prepares-europe-for-a-war-with-russia-obama-requested-that-germany-sent-military-forces-to-the-eastern-border#

  tik tak tik tak tik tak tik tik tak tik tak
  Is de komende stockmarket crash ook de schuld van Putin?

 • marcel

  aangezien ik iedere week binnen krijg moet ik ook naar dagkoersen kijken .
  Kijk niet te veel filmpjes met een hoog Xander gehalte .

 • waterman10

  Je kijkt alleen naar vandaag.
  Je denkt niet groot en kijkt niet verder.
  Fijn dat je nog zat hebt @Marcel . Daar spreek ik je ook niet op aan.
  Maar de tijd dat er nog zat vrij te koop is zal voorbij gaan.
  Nu mag je mijn waarschuwing wegdoen als een idiote praatje.
  Maar als je voor gesloten deur zult staan,piep jij anders.
  Op die inhoudsloze reactie van ronaldw reageer ik nog helemaal niet meer.

 • marcel

  Ok man je heb gelijk in alles wat je schrijft .

 • waterman10

  Whatever,schop maar tegen mij dat jullie een ons wegen.
  Ik weet wat er komen gaat.
  En als het zover is zullen jullie ook nooit meer iets van mij horen,zien of lezen.

 • waterman10

  Russia, “extremely concerned” about NATO antiballistic systems in Romania and Poland
  http://www.romania-insider.com/russia-concerns-nato-antiballistic-systems-romania-poland/

 • https://twitter.com/Floesh Floesh
 • https://twitter.com/Floesh Floesh

  Even winst genomen met GDXJ @ $36,50
  Morgen kijken of we een reguliere vrijdag dump krijgen en dan goedkoper bijkopen (Huub!)

 • ronaldw

  Helemaal gelijk

 • waterman10

  Kijk maar, wanhopig Washington wil oorlog.
  Net zoals zij over de gehele wereld oorlog voeren en landjes inpikken.
  Forget ‘Russian Aggression’! Why Pentagon Wants More Troops in Europe

  http://sputniknews.com/politics/20160402/1037363377/russia-us-pentagon-nato.html

 • marcel

  @Ronaldw we blijven nuchter en geloven niet [meer ] in sprookjes ;-];-] mvg

 • ronaldw

  Ja ik kon er ook al geen touw aan vastknopen wat waterman10 zit te vertellen. Als ie zo,n fanatiek PM-aanhanger is, laat hem dan beginnen bij de mensen die nog niets bezitten (99%) en niet hier waar iedereen wel de waarde van PM inziet en slechts gedachtes uitwisselt in hoeverre je PM zou kunnen/moeten bezitten, spreiding potefeuille, wanneer kopen en verkopen etc. etc.
  Waterman 10 is de jehovah-getuige van het Goud. Eens zal de hemel opengaan en zult u met goud bedolven worden en u zult in de hel komen als u op aarde 1 gram goud verkoopt.
  Genoeg geleuter, laten we aan deze onzin geen tijd meer besteden.

 • marcel

  Lees goed ;ik heb nog zat !!en er is ook zat te kopen .Dat gelul dat het op raakt is bullshit

 • marcel

  Kan maar verkopen tot 16.30 uur

 • waterman10

  Geen zin in oorlog of grote crises ?
  Zin of geen zin,die crisis is er wel en die oorlog komt er ook.
  De dagen voor de uitbraak van de tweede wereld oorlog keken de mensen elkaar ook aan als een botsauto. Ze negeerde alle waarschuwingen van mensen die het zagen aankomen en zich hadden voorbereid. Opeens marcheerde Hitler met geweren door de straten en was de papieren DM alleen nog maar goed als plee papier..