Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Deutsche bank stevent af op bail-out

01-10-2016 Rolf van Zanten

Het zal u niet zijn ontgaan, Deutsche bank zit in de problemen en de beurskoers is afgelopen dagen gedaald tot zelfs even onder de EUR 10,-. Nu de bank in zwaar weer verkeert, rijst de vraag hoe de Duitse regering gaat ingrijpen en wat voor gevolgen dit gaat hebben voor de rest van Europa. Merkel heeft reeds aangegeven dat de Duitse regering géén steun zal verlenen, mede door dit nieuws kozen vervolgens grote hedgefunds ervoor om hun tegoeden bij Deutsche bank weg te halen waardoor de koers weer verder daalde. Daarnaast lopen onderhandelingen over een miljardenboete die is opgelegd naar aanleiding van de rol van Deutsche bank vanwege misstanden bij de verkoop van zogenaamde rommelhypotheken.

Strenge regels voor Europese banken, ook voor Deutsche?

Met name op last van Duitsland en Nederland zijn de afgelopen jaren strenge regels opgesteld voor Europese banken. Sinds de laatste bankencrisis zijn regels opgesteld waarin staat bepaald hoe banken in Europa failliet kunnen gaan op een manier waarop de belastingbetaler niet voor de schade opdraait. Met name Duitsland nam hierin het voortouw omdat zij als rijke economie niet wil opdraaien voor de schade indien banken omvallen in Zuid-Europa, waar met name Griekse en Italiaanse banken er slecht voor staan.

Nu in Duitsland zelf een bank op het punt staat om om te vallen wordt het interessant om te zien of Merkel vast blijft houden aan deze strenge regels, of dat er voor een oplossing wordt gekozen die meer in het belang is van Duitsland en daarmee niet in het belang van de rest van Europa. Volgens zegt de vooraanstaande Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz is de kans groot dat Duitsland vooral in haar eigen belang zal handelen. Als de Duitse regering ervoor kiest om Deutsche bank te redden en met een reddingsplan en bail-out komt dan zal daarmee het zuiden van Europa zich oneerlijk behandeld voelen: er zou dan gemeten worden met verschillende maten waarbij er  regels zijn voor het noorden en voor het zuiden. Dat zal de verhoudingen binnen Europa nog verder op scherp stellen, aldus Joseph Stiglitz.

Er is al langere tijd sprake van moeizame verhoudingen binnen Europa waarbij steeds vaker het eigen belang botst met dat van de rest van Europa, waarbij na de Brexit ook steeds meer geluiden opgaan in diverse landen voor een exit. Een deel wil soepeler omgaan met de regels (Griekenland en Italie) en dat wordt tot op heden tegengewerkt door Duitsland. Analisten vrezen dat Duitsland nu zelf de regels oprekt om toch staatssteun te geven aan de grootste bank van het land.

Deutsche bank en haar boetes

Er dreigt een boete ter hoogte van 12,5 miljard euro, opgelegd door de Amerikaanse justitie enkele weken geleden, voor de rol van Deutsche bank bij de verkoop van rommelhypotheken in de aanloop naar de financiele crisis van 2008. Net als veel andere banken had ook Deutsche Bank meegedaan in de verkoop van deze rommelhypotheken en in tegenstelling tot de meeste andere banken was Deutsche Bank tot op heden niet bereid om een schikking te treffen met de Amerikaanse justitie. Er gaan inmiddels geruchten dat er bijna een schikking is getroffen in de buurt van de 5 miljard. De Amerikaanse justitie neemt in haar overwegingen mee wat de gevolgen zijn van de hoogte van deze boete voor de beurskoers van Deutsche bank en de onrust die hierdoor wordt veroorzaakt op de financiele markten. Op die manier lijkt de schade voor Deutsche aanzienlijk lager uit te vallen.

Minister Dijsselbloem van financiën noemde de opgelegde boete buitenproportioneel en daarmee een bedreiging voor de financiële stabiliteit aangezien Deutsche bank een systeembank is en daarmee een belangrijk onderdeel van het wereldwijde financiele systeem. Mocht een Deutsche Bank omvallen dan zal dat gevolgen hebben voor vele andere banken in Europa waaronder mogelijk de ING en andere Nederlandse banken.

Waar Dijsselbloem overleg wil bij het IMF over de hoge boete geeft Stiglitz juist aan dat Deutsche Bank zelf verantwoordelijk is voor de problemen. “De Amerikaanse justitie heeft lang geprobeerd te schikken vanwege ernstige overtredingen, maar Deutsche Bank werkte van alle banken het minste mee. Dan is er geen enkele reden om niet de zwaarste behandeling te krijgen.” Volgens Stiglitz is er voldoende ruimte om alsnog te schikken, omdat ook de Amerikaanse justitie kijkt naar de marktreacties op de boete.

“Wat er nu met Deutsche gebeurt maakt de financiële markt in New York erg nerveus. We weten dat justitie niet altijd het recht dient en rekening houdt met de reacties op de markten, ook al moeten ze dat eigenlijk niet doen. Dus misschien dat de Amerikaanse aanklager een beetje gas terugneemt.”

Naast deze boete is Deutsche Bank ook onderwerp van onderzoeken naar manipulatie van de euribor- en libor-rentes. Eerder dit jaar gaf Deutsche bank al toe betrokken te zijn bij de manipulatie van de goudprijs en zilverprijs. Ook bij deze onderzoeken zal waarschijnlijk uiteindelijk een boete opgelegd worden en er wordt gespeculeerd over de hoogte van deze boetes en wat er gebeurt als de bank onvoldoende vermogen heeft om flinke boetes te betalen of schikkingen te moeten treffen.

Geen acuut probleem

Volgens Stuart Graham, CEO van financieel onderzoeksbureau Autonomous, is er echter geen acuut probleem voor Deutsche Bank. “Deutsche heeft volgens ons een probleem met de levensvatbaarheid van het businessmodel, en niet een financieringsprobleem.”

Graham geeft aan dat de bank aanzienlijke reserves heeft van zo’n 220 miljard euro en dat dit voldoende moet zijn om klappen op te vangen. Daarbij was dit in 2007 nog slechts 65 miljard euro. Daarbij trekt hij de vergelijking met Lehman Brothers; “In 2007 was de liquiditeitsreserve van Lehman Brothers 45 miljard dollar. Er is dus veel ten goede veranderd”.

Ook Goldman Sachs-analisten herhaalden dat liquiditeitspositie stabiel is en dat de ECB altijd extra geld kan uitlenen tegen extreem lage rente.

Hoe nu verder

Maandag 3 oktober is een nationale feestdag in Duitsland. Dat komt wellicht goed uit want dat geeft de Duitse regering en Deutsche Bank de mogelijkheid om dit weekend met een oplossing te komen of in ieder geval met positief nieuws. Waarschijnlijk wordt in ieder geval geprobeerd de ontstane onrust weg te nemen door bijvoorbeeld een schikking te treffen over de miljardenboete. Daarmee wordt een positief signaal afgegeven en dat kan (deels) het vertrouwen herstellen. De koers van Deutsche Bank is inmiddels al gestegen tot EUR 11,57.

Opvallend blijft wel hoe snel dergelijk nieuws kan zorgen voor onrust. Natuurlijk was de positie van Deutsche Bank al langer onzeker, zo kwam de bank in juli als een van de slechtste banken van Europa uit de stresstest. Ook loopt de bank astronomische risico’s met haar derivaten portefeuille, volgens Joris Luyendijk is de waarde van de portefeuille “evenveel als alle bezit op aarde‘. Met 42 biljoen euro’s (dat is dus 42.000 miljard!) komt de waarde hiervan overeen met twaalf maal de omvang van de Duitse economie.

 

 • nandi

  Die bekeuring zou me dan 500 euro kosten. Enkel als er nergens nog
  diesel beschikbaar is, wil ik dat risico nemen.

 • Walter vom Schalter

  De kleurstof gaat er maar moeilijk uit dus als de gewone diesel brandstof wordt gecontroleerd kunnen sporen van de kleurstof automatisch tot een bekeuring leiden. Capiche?

 • nandi

  Ik heb nog nooit met rode diesel gereden. Maar mochten de tankstations droogvallen, zou ik er niet aan twijfelen. Nood breekt wet.

 • vrijheid

  De helft van de Nederlanders…… tja…. gratis…niks is voor niks, maar dat beseffen de meesten niet!
  Maar het is wachten in welke vorm dit uiteindelijk toegepast gaat worden, in principe is subsidie ook helikopter geld…

  ING: helikoptergeld gewild, geen goed plan
  13:41 12-10-2016
  AMSTERDAM (AFN) – De helft van de Nederlanders vindt het wel een goed idee als de Europese Centrale Bank (ECB) maandelijks een geldbedrag op hun rekening zou storten in de vorm van ‘helikoptergeld’. Dat heeft het economisch bureau van ING uitgezocht.

  ING: helikoptergeld gewild, geen goed plan Dat de ECB gewone mensen geld zou geven klinkt misschien als een gek plan, maar het is eigenlijk een variant op maatregelen die de centrale bank nu al toepast om de inflatie en economische groei in de eurozone aan te jagen. Er wordt indirect al op grote schaal geld in de economie gepompt door obligaties op te kopen.

  Voorwaarde is natuurlijk wel dat mensen dat maandelijkse extraatje ook gaan uitgeven. En daar loopt het plan spaak, blijkt uit de studie waarvoor bijna 12.000 mensen in twaalf Europese landen zijn ondervraagd. De meerderheid van de respondenten gaf aan deze meevaller vooral achter de hand te willen houden.

  Een plan om als het ware geld uit een helikopter te gaan gooien, om de economie te helpen, werd al bedacht in 1969 door de beroemde econoom Milton Friedman. Het idee, zoals ING dit beschrijft, is nog nooit in de praktijk gebracht.

 • Djennis

  Ja, vast in België, in Nederland met dat schoftig zichzelf rijk makende koningshuis, hoef je daar niet mee aan te komen…!!!

 • Aap Nootmies

  Check de pyramide van Exter en alles wordt je duidelijk.

 • Walter vom Schalter

  Toucher!

  Als ik zo lees denk ik gelijk aan Mazout …… de rode diesel dus.

 • nandi

  Diesel is makkelijker te stockeren als benzine. Daarom rijd ik met een diesel, heb een
  dieselgenerator en verwarm ik o.a. met huisbrandolie.
  Heb een tank van 5000l voor de huisbrandolie en 1000l voor de diesel. Ik kan dus wel een tijdje zonder tankstation.

 • Walter vom Schalter

  Dat opslag systeem heet: jerrycan. Is in alle grootten en afmetingen te koop.

 • Djennis

  Heb je een tip hoe wij aan zon eigen brandstof opslag systeem kunnen komen?

 • vrijheid

  Sommige woorden of zinnen moet je niet letterlijk nemen….en ik kijk ook geen Walt Disney films….en je kan je tijd beter besteden bv de vuilnis buiten zetten……..

 • vrijheid

  Ik eet en was voornamelijk met producten van de bio winkel en heb een moestuin dus de merken die jij noem zij niet aan mij besteed.
  Ik zou er eens binnen lopen er is een heel andere wereld aan producten en producenten en voor een toekomst met een stabielere en diverse voedsel voorziening is deze groep producenten zeer belangrijk.