24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

DNB waarschuwt voor lage hypotheekrente

De hypotheek mensen op de huizenmarkt is nu al enige tijd historisch laag. Hierdoor is het mogelijk om voor een hypotheek met een lage rente te krijgen. Dit lijkt voordelig en verleidelijk, maar er zijn echter verschillende valkuilen waar De Nederlandse Bank (DNB) voor waarschuwt.  

Meer lasten

Omdat de hypotheekrente zo laag is, is het ook verleidelijker om een hoge hypotheek te nemen. Uiteindelijk moet dit natuurlijk wel worden terugbetaald. Het is daarom niet altijd zo voordelig omdat een hogere hypotheek voor meer lasten zorgt. Een ander gevolg van de lage hypotheekrente is dat de gemiddelde huizenprijzen zullen blijven stijgen. In het afgelopen jaar bedroeg deze stijging zelfs 20%. De strijd tussen aanbieders van hypotheken helpt ook niet en zorgen er ook voor dat de rentes laag blijven.

Negatieve rente

Daarnaast is het zo dat de rentemarge aanhoudt zolang de rente laag blijft. Om deze reden rekenen banken negatieve rente over het spaargeld. De banken worden namelijk, volgens DNB, onder druk gezet. De rentemarge van de Nederlandse banken zijn langere tijd redelijk stabiel gebleven aangezien er nog oude contracten open stonden. Door deze oude contracten duurt het namelijk enige tijd voordat de huidige lage rente volledig is doorgewerkt. Toch zal de dag komen dat de rentemarge meer druk zal gaan voelen. 

De huidige rentemarge is gedurende het afgelopen jaar tot 1,23% gedaald. Volgens DNB kan er verwacht worden dat de druk op de rentemarge voorlopig nog aan zal houden. Ook is het zo dat vanwege de negatieve marktrentes er veel banken vaker negatieve rente aan hun klanten doorrekenen. Hoewel het grootste deel van de spaarders hier geen last van heeft, zijn er toch ook veel mensen die de negatieve rente wel voelen. Sparen is dan zelfs niet meer voordelig. 

Dan rust er de vraag, wat kan ik doen met mijn vermogen? Uiteraard is er de mogelijkheid om dit in een hypotheek te steken aangezien de rente laag is. Gezien de hoge huizenprijzen is dit momenteel echter niet altijd voordelig. De huizenprijzen blijven waarschijnlijk de komende tijd ook alleen maar stijgen. Sparen is momenteel ook niet voordelig aangezien het door negatieve rente en inflatie slechts minder waard wordt. Een alternatief, dat geen waarde verliest, is goud. Door middel van het investeren in goud kunt u uw geld voor een langere tijd vastzetten waardoor het zijn waarde niet verliest. 

Bekijk ook