24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Documentaire over de wereld van goud

In Canada kwam recentelijk een documentaire uit genaamd The Secret World of Gold. In deze zeer interessante documentaire wordt gekeken naar de geschiedenis van goud, de rol die goud in de wereldeconomie inneemt en de manier waarop de goudprijs tot stand komt en gemanipuleerd wordt.

Een van de conclusies die wordt getrokken in deze documentaire over goud is dat er grote twijfels zijn over de beschikbare hoeveelheid goud en de hoeveelheden die verhandeld worden. Op papier, dus op de beurs, wordt vele malen meer goud verhandeld dan wat er fysiek wereldwijd beschikbaar is. Als men alleen al kijkt naar het goud kopen middels ETF’s (trackers die 1 op 1 de goudprijs volgen) is de totale hoeveelheid verkocht goud méér dan de wereldvoorraad goud. Deze trackers claimen allen een fysiek onderpand te bezitten in fysiek goud. Iets wat onmogelijk is gezien de grootte van deze ETF’s.

In de documentaire komen enkele experts aan het woord waaronder Andrew Maguire en Eric Sprott.

 

Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook