Goudprijs: € 63.872,85 Zilverprijs: € 742,35

Duitsland verhoogt btw-tarief bij invoer zilveren munten van 7% naar 19%

Duitsland verhoogt btw-tarief bij invoer zilveren munten van 7% naar 19%
10-10-2022 Beleggen Munten Nieuws Zilver

Op vrijdagavond 30 september kwam plots bericht naar buiten dat er een brief was opgedoken van het Bundesfinanzministerium waarin gesteld werd dat zilveren beleggingsmunten niet onder 7% geïmporteerd mogen worden, maar enkel onder 19% btw. Daar waar eerst onzekerheid was over de authenticiteit van de brief en de ingangsdatum is inmiddels duidelijk dat dit per direct doorgevoerd wordt.

In Duitsland worden zilveren beleggingsmunten van buiten Europa, zoals de Canadese Maple Leaf, massaal geïmporteerd waarna die in de rest van Europa worden verkocht. Bij het handelen in zilveren beleggingsmunten wordt doorgaans de margeregeling toegepast en dat betekent dat de handelaar alleen over de winstmarge btw afdraagt en niet over de totale omzet. Een voorwaarde voor het toepassen van de margeregeling is dat je de btw bij aankoop of invoer niet als vooraftrek kunt nemen.

Voor particulieren zijn zilveren munten om die reden altijd interessanter geweest dan zilveren baren. Zilveren baren worden namelijk met 21% btw belast omdat dit als een industrieel goed wordt gezien. Zilveren munten daarentegen hebben een bepaalde mate van verzamelwaarde of worden doorgaans niet als betaalmiddel gebruikt, waardoor het onder de margeregeling hoort te worden gekocht en verkocht.

Nu de btw in Duitsland van 7% naar 19% wordt aangepast zullen alle nieuwe zilveren beleggingsmunten fors duurder worden (circa 11%). De maandag nadat dit nieuws naar buiten kwam (3 oktober) steeg de zilverprijs zelf ook nog eens met 9% waardoor alle zilveren beleggingsmunten opeens 20% duurder waren dan voor het weekend.

Nieuwe voorwaarden voor zilveren munten in Duitsland

In haar brief stelt het BFM nieuwe voorwaarden voor het toepassen van de margeregeling en het importeren van munten tegen 7%. Voor zover dit gaat om zilveren munten dienen zij een bepaalde verzamelwaarde te hebben die overeenkomt met een verkoopprijs die tenminste 250% van de metaalwaarde bedraagt.

Daarmee is het dus niet langer mogelijk om zilveren munten als de Maple Leaf, Krugerrand en Kangaroo te importeren tegen het 7% btw-tarief.

Zilveren munten nog altijd interessanter dan zilver baren

Door de verandering in btw-tarieven is het inmiddels goedkoper geworden om zilver baren te kopen dan zilveren munten. Dat komt doordat de productiekosten bij munten aanzienlijk hoger liggen dan bij baren. Het grote nadeel van de zilver baren is echter dat deze altijd met 21% btw belast worden, ook indien deze van particulieren zijn ingekocht. Een handelaar kan dan dus nooit de margeregeling toepassen en iedere keer wordt 21% btw in rekening gebracht over de totale waarde.

Als particulier heeft dit als gevolg dat de spread bij zilver baren heel hoog is. De spread is het verschil tussen de aan- en verkoopprijs.

Bij The Silver Mountain hebben we niet alleen onze verkoopprijs met ca. 12% verhoogd, ook onze inkoopprijs (terugkoopgarantie) is evenredig meegestegen. We bieden nu 119% van de huidige zilverprijs op het moment dat u besluit zilveren munten te verkopen. Voorheen was dit 107%.

In onze Kieswijzer kunt u altijd terugkijken wat op het moment de meest interessante opties zijn bij het kopen van fysiek zilver. Op het moment van schrijven zijn de zilveren Kangaroo en Philharmoniker munten de meest goedkope optie, waarbij de levertijd door de huidige run op zilveren munten is opgelopen naar 3 a 4 weken.

De margeregeling in Nederland

In Nederland wordt de margeregeling ook toegepast bij de handel in munten. Margegoederen zijn gebruikte goederen die zijn ingekocht zonder btw, bij de handel in edelmetaal gaat dit dan vaak om zilveren munten die zijn ingekocht van particulieren.

In bepaalde gevallen is het daarnaast mogelijk om de margeregeling toe te passen bij munten die worden geïmporteerd of met btw worden ingekocht. Daarbij gaat het vaak om munten die wel de status van wettig betaalmiddel bezitten, maar daarvoor doorgaans niet worden gebruikt. Dat is van toepassing bij zilveren munten zoals de Maple Leaf die een “symbolische” nominale waarde bezitten van CAN5. Of, zoals bij de Silver Eagle uit Amerika, $1. De munthuizen dienen altijd een bepaalde nominale waarde aan een munt toe te kennen omdat het anders formeel geen munt is – de hoogte van die nominale waarde is dan verder irrelevant en dusdanig laag dat de munten nooit echt in de supermarkt gebruikt zullen worden voor dagelijkse uitgaven.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.