24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

ECB houdt de rente laag

Vorige week donderdag maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend dat zij de rente niet zullen verhogen. De rente staat nu al langere tijd op een historisch laag niveau, wat inflatie kan doen opspelen. Dit is ook het doel van de ECB. Hoe werkt dit eigenlijk? Waarom heeft een lage rente een effect op inflatie?

ECB en rente

De ECB bepaalde de rente. Dit komt omdat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. Deze rente blijft op 0% staan. Het is echter zo dat banken geld moeten betalen om bij de ECB geld te kunnen stallen. Deze rente blijft op 0,5% staan. De reden hiervoor is dat de ECB wil dat consumenten hun geld uitgeven zodat het goed blijft gaan met de economie. De rente staat momenteel op een historisch laag niveau, wat dus ook niet zal veranderen. Dit komt omdat het duurder voor bedrijven en consumenten wordt om geld te lenen wanneer de rente omhooggaat. Als gevolg zal de economie dan weer afkoelen en dit is niet wat het ECB wil. De huidige lage rente dient dus als een prikkel voor consumenten om geld uit te geven. Het is namelijk onaantrekkelijk om het gewoon op een spaarrekening te laten staan aangezien dit niks oplevert. Op deze manier dient de lage rente als een stimulans om de inflatie de beïnvloeden. 

Van lage rente naar inflatie

De lage rente heeft een invloed op inflatie. Dit werkt als volgt. Het gaat goed met het economische herstel van de Europese landen. Inflatie beweegt dan vaak mee. Dit komt omdat men meer uitgeven in tijden van economische welvaart. Wanneer men daadwerkelijk meer uitgeeft is er dus meer te spenderen waardoor bedrijven hun prijzen wat verhogen. Hierdoor stijgt inflatie. 

Inflatie hoeft niet per se iets slechts te zijn wanneer bijvoorbeeld uw salaris meestijgt. De ECB verwacht een inflatie van 1,9%, terwijl het vorig jaar nog 1,5% zou zijn. Volgens economen is een inflatie van zo’n 2% ideaal. Dit wordt dan namelijk gezien als een stabiele prijsgroei. Wanneer inflatie echter te sterk stijgt, dan is dit niet positief. Dit zal de economie dan zelfs afremmen aangezien de koopkracht achteruitgaat. Daarnaast zal het voor de arbeidsmarkt uiteindelijk ook niet positief zijn aangezien de internationale concurrentenpositie ook aangetast wordt. 

Nu de rente laag blijft, zal dit hoogstwaarschijnlijk tot inflatie zorgen. Volgens het ECB zijn veel mensen bang voor inflatie. Verschillende dingen zijn namelijk al te merken, zoals bijvoorbeeld benzine of drankjes op een terras. De prijzen hiervan zijn al stijgende. Volgens analisten is het nog niet duidelijk of deze prijzen verder zullen stijgen, maar het wordt in ieder geval zeker niet uitgesloten. Dit zal dan zorgen voor een structurele hoge inflatie. Dat gebeurt wanneer prijzen maar blijven stijgen. De mogelijkheid is er echter ook dat het slechts een tijdelijke piek is. 

Beschermen tegen inflatie

Mocht het toch het geval zijn dat we met een structurele stijging te maken hebben, dan wordt uw geld minder waard. Dit is iets wat u natuurlijk niet wilt. Er zijn echter manieren om uzelf hiertegen te beschermen. Goud is er hier een van. Goud is al eeuwenlang waarde vast waardoor de waarde van goud met inflatie meestijgt. Het geld dat u dus in goud investeert wordt niet minder waard. Investeren in goud kan in zowel goudbaren en gouden munten. Van beide opties zijn ook verschillende coupures beschikbaar. Op deze manier is er voor ieder wat wils en bestaat er al de mogelijkheid om u vanaf een lager budget tegen inflatie te beschermen. 

Bekijk ook