24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Edelmetaal, beleggen of speculeren

Goud en zilver worden vooral gezien als beleggingsinstrumenten. Beleggen doe je met een bepaald doel welke voor iedereen anders kan zijn. Beleggen op zichzelf is niet meer en minder dan geld van het heden wegzetten naar de toekomst waarbij men dezelfde koopkracht wil behouden. Inflatie en belasting vreet immers die koopkracht kapot in de loop van de tijd. Dit probeert men met beleggen te compenseren. Vroeger was geld op een spaarrekening meer dan voldoende. De rente was toen opgebouwd in compensatie inflatie plus een toeslag. Dit zie je nu niet meer.

Rente bij een veilige bank is nu niet meer dan 1,1% en daarvan moet 1,2% vermogensbelasting betaald worden in box 3 als je boven 21.000 per persoon uitkomt. De inflatie komt daar nog overheen van tussen 1 tot 2%. Behoorlijk verliesgevend dus. Dit is de reden dat goud en zilver het altijd erg goed doen wanneer spaarrente onder het inflatiepeil zakt. Goud en zilver wordt als belegging gekozen omdat dit gekoppeld is aan het monetaire systeem. Wat je even niet moet verwarren met een goudstandaard. Zo ver gaat het nu niet meer, voor zover je waarde kon hechten aan een goudstandaard. Voordeel van goud en zilver is dat het een vaste activa is net zoals aandelen, vastgoed, kunst of antiek. Wanneer geld crasht of onderhevig is aan hoge inflatie, blijft het de koopkracht behouden. Met de idiote maatregelen van de centrale banken om ongecontroleerd zoveel mogelijk gratis geld bij te printen is het niet vreemd dat beleggers goud en zilver verkiezen boven rente.

En dan wel in fysieke vorm omdat papieren goud vaak niet of onvoldoende gedekt is door fysiek. Een papieren belofte heeft een stuk minder waarde. Bovendien is papieren goud en zilver de speelbal van de speculanten. Papieren goud en zilver zijn al derivaten, maar daar komen in de vorm van opties, futures en opties op futures nog een zee aan derivaten overheen. Dit maakt goud en zilver hoog volatiel en het verwatert de werkelijke waarde. Voor zover je daarin nog van werkelijke waarde kunt spreken. Daarom is fysiek bezit de enige veilige belegging in edelmetaal. In elke beleggingsportfolio hoort 20% tot 25% fysiek goud en zilver aanwezig te zijn. Niet meer of minder omdat goud en zilver ook onderhevig kan zijn aan lange periodes van prijsdaling. Net zoals vastgoed en andere activa als aandelen ook flink in prijs kunnen dalen en stijgen. Meerdere activa in portfolio heft dit effect tegen elkaar op. Want als één activa daalt, stijgt er altijd wel een andere. Een erg vervelend aspect van beleggen is het instapmoment. Niet alleen voor goud, maar geldt voor alle activa. Kopen wanneer het laag staat. Makkelijker gezegd dan gedaan, want op lage prijzen moet je soms jaren wachten terwijl je op een bepaald moment wilt instappen waarvoor je dan geld beschikbaar hebt.

Toch loont het de moeite om te wachten of juist op die momenten een andere activa de voorrang te geven. Achter koersen aanrennen is altijd fout. Een goede beleggingsportfolio opbouwen is een lange termijn kwestie. Verdeel een portfolio over vier activa, fysiek goud en zilver, aandelen, obligaties of vastgoed en cash geld. Mocht er door prijsontwikkelingen een activa te ver afwijken van het gewogen gemiddelde van 25%, dan verkoop je of koop je bij. Beleggen gaat over 5 tot 30 jaar, afhankelijk van het persoonlijk doel. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullend pensioen. Laat je met zulke lange termijn voor ogen zeker niet afleiden door de waan van de dag. Hoge volatiliteit hoort er nu eenmaal bij. Analisten die voortdurend de goudprijs voorspellen op 1000 dollar oz ook. Koop goud en zilver vooral laag en ga rustig slapen.

Word je toch zenuwachtig van al die invloeden, analyses en volatiliteit, kijk dan gewoon niet meer naar die goudprijs en ga leuke dingen doen. De tijd zet uiteindelijk alle activa weer terug aan de waarde van de koopkracht. Een keiharde natuurwet. Zelfs aandelencrashes komen altijd weer terug op het oude niveau. Zelfs de AEX was weer even terug op de all time high bij 400 punten (indien men de failliete en te zwaar overwogen financials eruit filtert). Goud- en zilverprijs gaan ook een all time high plaatsen ergens in de toekomst. We weten niet wanneer, maar dat het gebeurt staat vast. Een goede portfolio staat of valt met laag kopen.

bull_and_bear

Speculeren

Anders dan beleggen is speculeren bedoeld om op korte termijn hogere winsten te behalen. Het is daarmee ook een stuk minder veilig. Vaak wordt hier een beperkt deel van de portfolio voor gebruikt. Rond 10%, maar nooit meer dan 20%. Voor speculeren zijn fysiek goud en zilver totaal niet geschikt. Wil je op deze markt speculeren, dan is papieren goud en zilver bij uitstek ideaal. Denk aan hefbomen d.m.v. opties of futures op de tracker ETF’s GLD en SLV. Maar denk ook aan royalties- of goudmijnaandelen die uit zichzelf al hefbomen op de goud- en zilverprijs zijn. Waarop je bovendien nog eens extra kunt hefbomen met opties. Hier zijn hoge winsten te behalen, maar ook hoge verliezen. Een terdege kennis van deze producten en mogelijkheden is absolute noodzaak. Beleggen kan iedereen mits men de bestaande regels kent en die in acht neemt. Speculeren daarentegen kan zeker niet iedereen.

Velen maken de bekende fouten zoals, te weinig tijd erin willen steken, de risico’s onderschatten, de verkeerde momenten kiezen, technische analyse verkeerd lezen, de fundamentals van de onderliggende waarde niet kennen, geen risicobeleid toepassen of niet weten hoe dat moet, foute analisten raadplegen, proberen toekomst te kijken en zo zijn er tientallen valkuilen meer. Speculeren op goud en zilver kan behoorlijk winstgevend zijn, zowel in stijgende als dalende prijs, maar het is zeker niet het gemakkelijkste. Wil je echt speculeren, dan is een terdege kennis van opties een noodzaak. Ben bereid om daar veel tijd en moeite in te steken. Hierin zijn vele cursussen beschikbaar. Anders dan velen denken zijn opties niet alleen hefbomen. Ze zijn vooral bedoeld om risico’s af te dekken. Vooral ook in een pure beleggingsportfolio. Daarom zijn opties onmisbaar bij speculaties en beleggen. Speculeren komt pas in beeld nadat je een goed gespreide portfolio hebt opgebouwd waarin alle activa goed vertegenwoordigd is. Tenslotte, waar hoge volatiliteit voor beleggers een nachtmerrie is, is dit voor speculanten een ware geldmachine. Mits je weet hoe je die geldmachine moet besturen natuurlijk.

De goudprijs gaat nu een bodem zoeken. Blijft die boven de vorige bodem, dan blijft de uptrend intact. Fundamenteel heeft goud wel even last van de steeds groter wordende deflatie dreiging in Europa. Maar dit is tijdelijk, want deflatie jaagt op zijn beurt uiteindelijk de geldpers weer aan. In de huidige uptrend staan we nu op het keerpunt weer terug omhoog. Mocht goud toch verder wegzakken, dan is 1275 een belangrijke weerstand die niet snel genomen wordt. Goud heeft gisteren wel de “golden cross” genomen (kruis MA50 / MA200). Op zich een belangrijk bullish signaal.

gold01

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook