24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Edelmetaal onder de loep als hedge

Goud en zilver kan gebruikt worden als pure belegging. Het is immers een activa klasse, net zoals aandelen, vastgoed en obligaties. Als basis zou een portfolio, die goed in balans is, moeten bestaan uit deze vier activa klassen. Deze klassen kunnen tegendraads bewegen t.o.v. elkaar en dus is dit op zich al een goede hedge. Overgewaardeerde klassen kun je dan regelmatig wat afbouwen en overhevelen naar ondergewaardeerde klassen. Edelmetaal als pure hedge voor andere activa klassen blijft toch altijd een apart verhaal. Edelmetaal werd geacht tegendraads te bewegen op aandelen. Maar hier is de laatste jaren verandering in gekomen. Aandelen en edelmetaal bleken vaker gelijk op te kunnen gaan. Dat gebeurde ook in 2008 toen bij de uitbraak schuldencrisis zowel aandelen als edelmetaal crashten.

Edelmetaal is op zich al een hedge tegen te hoge inflatie, te lage rente en ook tegen deflatie. Maar hier zie je nu ook verandering in komen. De rente staat diep onder water en edelmetaal blijft rond de bodem. Dat komt omdat edelmetaal vele factoren kent die de prijs beïnvloeden, zoals vraag, aanbod, derivatenhandel, manipulaties, mijnkosten, noem maar op. Bovendien werd als hedge hiervan afgezien omdat het te volatiel werd. Daarom is het verstandig om na te denken over het hedgen van edelmetaal. Ondanks dat edelmetaal op zichzelf al een hedge is. Wie van ons had zijn fysiek edelmetaal goed afgedekt toen zilver op 40 stond en goud op 1920? Naast edelmetaal is het verstandig om ook aandelen af te dekken, ongeacht of dit nu goudmijnen of andere sectoren zijn. In deze onzekere tijden is hedgen iets wat erbij hoort. Niet zozeer op de bodem natuurlijk, maar vooral bij hoogtevrees. Hedgen is goed voor de nachtrust. Maar hoe moet dat? Er zijn vele mogelijkheden. Om daar een goede keuze in te maken zetten we deze even op een rijtje.

hedgefund2

1. Hedgefunds

Hedgefunds zullen niet snel de beursindexen verslaan in een bullmarket. Dat kan ook moeilijk, want deze worden geacht juist de dalende kant af te dekken. Er zijn heel veel verschillende soorten hedgefunds, zoals vastgoedfondsen, laag risico, hoog risico, en zo meer. Er zijn ook fondsen die werken met goud als dekking.

Dan zijn er hedgefunds die aandelen tegen rente huren van bezitters om daarop short te gaan. De zogenaamde shortsellers. Het voordeel daarvan is dat ze hoge winsten maken bij een dalende koersen, maar zware verliezen leiden op stijgende koersen. Bij de crash van 2008 daalden de beurzen met 50% op korte tijd. De gemiddelde hedgefunds daalde 20%. Ook in crisisjaar 2011 (Eurocrisis) daalden hedgefunds gemiddeld 5%. Dus helemaal veilig is ook weer een vraagteken. Er zitten wel degelijk goede fondsen tussen. De keuze van een hedgefund is erg moeilijk. Er zijn heel veel soorten hierin. Overigens is een hedgefund niet altijd een beleggingsfonds. Meestal wel maar hoeft niet.

2. Defensieve fondsen

Standvastige non-cyclische aandelen aanhouden. Vaak voedsel gerelateerde aandelen. Dit zijn aandelen die ongevoelig zijn voor een economische neergang. Je ziet dit soort aandelen bijna altijd stijgen als cyclische aandelen zakken. Zeker tegenover grondstof gerelateerde aandelen. Dit is wel de meest voorkomende hedge die particulieren toepassen. Bij hoogtevrees of neergang de verhouding defensief en offensief aanpassen in de portfolio.

3. Omgekeerde ETF’s

Aandelen, valuta, indexen en sectoren shorten met een ETF. Hiervan heeft vooral Proshares er nogal wat van in huis. Zo kun je ook goud shorten (GLL), zilver (ZSL), crudeoil (SCO) en grondstoffen (CMD). Zeker de GLL en ZSL zijn aan te raden om je fysieke edelmetaal te hedgen bij hoogtevrees. Nu nog niet aan de orde, maar het is niet verkeerd om tegen die tijd te weten wat je kunt doen. GLL en ZSL zijn overigens ultrashorts. Deze stijgen 2x zo hard als de goud- of zilverprijs daalt. Daarnaast zijn er vele shorts en ultrashorts op de Nasdaq (PSQ, QID, SQQQ) en S&P500 (SH, SDS, SPXU). Op elke sector of index is wel een Inverse ETF te vinden. Zo waren de Inverse ETF’s op vastgoed en bankensector erg populair bij aanvang crisis in 2008. Een onlangs populaire short ETF op de Yen was YCS ten tijde van aanvang Abenomics. Dit soort ETF’s worden gebruikt om te hedgen, maar zijn ook leuk om ermee te speculeren.

4. VIX-index

De VIX is een index die is samengesteld uit de volatiliteit van opties (vega) voor de komende 30 dagen op de S&P500. Ook wel paniek-barometer genoemd, of handel in angst. Zo stijgt de VIX als aandelen dalen. Posities op de VIX zelf kun je niet innemen. Daar zijn weer vele ETF’s voor in omloop in de vormen van short(1x), ultrashort(2x) tot ultraproshort(3x). Het handige is dat je hiermee in één keer je hele portfolio afdekt.

5. Goud en zilver

Deze horen ook in dit rijtje hedge producten om aandelen of cash af te dekken. Goud komt hiervoor in aanmerking, zilver minder. Zilver is namelijk deels cyclisch en zit hiermee meer in de speculatieve hoek. In veel literatuur kom je zilver als hedge niet eens tegen. Maar, zoals eerder gezegd, het blijkt nodig te zijn goud als hedge nogmaals op zichzelf te hedgen.

6. Long put opties

Dit wordt in de regel gebruikt om individuele aandelen te hedgen. Maar de hele index kan ook. In principe werkt dit hetzelfde als inverse ETF’s en VIX ETF’s. Put opties stijgen met hefboom als de onderliggende waarde daalt. Maar hier heb je vooral te maken met de leegloop van “tijd verwachte waarde” en bovendien de afloopdatum. Om deze leegloop gedeeltelijk op te vangen wordt er vaak een spread ingenomen. Dit is zowel gekochte als verkochte put opties met verschillende uitoefenprijzen of looptijden zodat de netto investering lager is. Het voordeel van put opties is dat ze erg hard tot extreem hard kunnen hefbomen bij forse dalingen. Om je fysieke goud te hedgen bij hoogtevrees kun je long put opties innemen op de goudtracker GLD en SLV voor zilver.

7. Futures

Futures kun je innemen op goud, zilver, aandelen, indexen en valuta. Het voordeel van futures is dat je hier niet de leegloop van “tijd verwachte waarde” hebt zoals bij opties. Maar je hebt bij futures wel te maken met hoge margins die je moet aanhouden. Dit nadeel heb je dan weer niet bij inverse ETF’s. De inverse ETF’s hebben weer het voordeel dat er geen expiratiedatum aan gebonden zit wat je weer wel hebt bij opties en futures. Zo heeft elke keuze weer z’n eigen voor- en nadelen.

Tenslotte kun je nog aandelen naked shorten. Maar dit is voor particulieren stellig af te raden. Particulieren hebben nauwelijks tot niet de mogelijkheid hierin gedekt te gaan door aandelen te huren. De risico’s bij naked short zijn erg groot.

hedgefund1

Al met al genoeg mogelijkheden voor handen. Hedgen kun je vooral verkiezen boven het in paniek verkopen van al je bezittingen. Dalingen zijn vaak maar tijdelijk. Veel hedge producten kun je net zolang aanhouden als de daling duurt. Als je dan weer een bodem inschat kun je de hedge gewoon weer sluiten. Je maakt dan net zoveel winst op de hedge als goud en zilver gedaald zijn. Je hebt dan niets verloren en mag je opnieuw de rit naar boven weer gaan uitzitten. Uw fysieke goud en zilver nu al te hedgen is niet nodig omdat deze activa rond de bodem scharrelt. Maar aandelen, of bepaalde sectoren daarin, komen langzaamaan toch wel in beeld.

Hedgen gaat wel gedeeltelijk ten koste van de winst indien een daling niet doorzet. En dat is de reden waarom hedgefunds vrijwel nooit een index kunnen verslaan. Het moeilijke aan hedge producten is wel de timing. Je kunt helaas niet wachten totdat de daling al in volle gang is, want dan ben je gegarandeerd te laat. Op tijd instappen op een hedge stelt wel uw tot dan toe behaalde winst veilig. Tenslotte kun je nog keuzes maken in de hoeveelheid te hedgen posities. De helft alvast afdekken bijvoorbeeld als alles nog goed lijkt te gaan. Je hoeft niet meteen grote winsten te maken als de beurzen crashen. Met minder posities kun je nog steeds op nul of beperkt verlies uitkomen hiermee. Het is de afweging die je maakt en het risico die je inschat.

Persoonlijk geef ik heel vaak de voorkeur aan long put opties als hedge. Dit omdat dit het voordeel heeft van parabolische winstmarges als het hard gaat. Dan heb je er ook niet zo veel van nodig. Plus je kunt er mooi omheen schrijven waardoor ze uiteindelijk gratis worden. Standaard heb ik met dit doel altijd SPY en AEX long puts voor de aandelen. Voorheen gebruikte ik put spreads op GLD als hedge op mijn goud. Maar dit is voor ieder persoonlijk. Er is in elk geval genoeg te kiezen binnen het hedgen. Niks doen is helemaal geen optie. Dan zit je vroeg of laat in de hoek van de losers. Om te kunnen hedgen met dit soort producten heb je natuurlijk wel een rekening nodig bij een broker zoals Binck, Lynx, Interactive Brokers en zo meer.

Wanneer je zou moeten hedgen op je goud en zilver weet ik niet. Maar als goud weer eens opnieuw de 1920 oz aantikt en zilver 40 oz, dan zou ik het zeker doen.

gold-usd

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Bekijk ook