24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Een explosieve toestand

Een lezer vroeg zich af wat ik toch tegen ETF’s en derivaten heb. Hier volgt mijn antwoord.

Een ETF of Exchange Traded Fund is een beleggingsfonds dat doorlopend op een effectenbeurs wordt verhandeld. In de volksmond worden ETF’s ook wel Trackers genoemd. ETF’s vertegenwoordigen een aandelenportefeuille met als doel de ontwikkeling van bv. een marktindex te volgen. Door de populariteit van ETF’s zijn er fondsen beschikbaar op basis van honderden andere indices die gebieden beslaan zoals emerging markets, obligaties en ook goud en zilver.

Met een ETF is in principe dus niets mis mee. Waar ik tegen ageer zijn de ETF’s in goud en zilver, en wel speciaal die welke worden uitgebracht door de bekende grootbanken.

Het grootste ETF in goud zijn de zgn. SPDRgoldshares ( www.spdrgoldshares.com). Als u hier op klikt ziet u precies hoeveel goud deze firma voor haar beleggers in de kluis zegt te hebben.

In dit artikel vindt u een lange lijst van items die het investeren in het grootste goud-ETF wat mij betreft een riskante zaak maakt. Erger nog, zoals u in het artikel kunt lezen wordt uw ingelegde geld gebruikt om de goudprijs te onderdrukken, omdat dezelfde grootbanken allergisch zijn voor het gele metaal omdat het een regelrechte concurrent is voor de euro- en dollarbriefjessysteem waarmee de grootbanken het economisch systeem mee vormgeven. Zij hebben er dus alle belang bij om de goudprijs slechts beperkt te laten stijgen.

Deze ETF had op 19 augustus jl. een markt kapitalisatie van ruim $76 miljard, meer dan het ingelegd vermogen in de ETF die de S&P volgt!

Zoals u in het artikel kunt lezen zijn er ook enkele banken die ETF’s uitbrengen die waarschijnlijk wel al het goud en zilver in huis hebben.

Wat betreft zilver geldt in principe hetzelfde verhaal. Zie deze drie artikelen:

http://news.silverseek.com/SilverSeek/1309399200.php

http://news.silverseek.com/SilverSeek/1177698994.php

http://seekingalpha.com/article/153279-silver-etfs-inaccurate-inventory-records?source=yahoo 

Kortom, niet aan elk ETF zit een luchtje, maar de twee grootste op het gebied van goud en zilver horen wat mij betreft thuis in de rubriek ‘hoogst verdacht’.

                                                                                                                                 *****

Wat betreft de derivaten geldt mijn inziens een vergelijkbaar verhaal. Volgens Wikipedia zijn derivaten beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed, zoals aandelen en olie. Het andere goed wordt in het jargon de onderliggende waarde genoemd. De voornaamste soorten derivaten zijn opties, futures, swaps en forwards. Men gebruikt financiële derivaten om risico’s te verkleinen of juist te speculeren. 

Op zich is met een derivaat niets mis. U kunt dit inzetten om extra rendement te behalen met bv. een call optie als u denkt dat een aandeel zal gaan stijgen in waarde, maar u kunt het ook gebruiken om, als u een aantal aandelen al in bezit heeft, het neerwaartse risico te beperken door bv put-opties te kopen op dat aandeel.

Het is in de derivatenhandel volkomen fout gegaan omdat er teveel van zijn, ze te complex zijn geworden en een groot deel niet gereguleerd zijn. De derivaten zijn een tijdbom onder ons financieel systeem.

Er zijn twee grote groepen derivaten; de Credit default swaps en de Interest default swaps. De eerste groep biedt een verzekering tegen een verandering in de kredietwaardigheid, de tweede soort biedt een verzekering tegen een renteverandering. Niets mis mee, hoor ik u denken. Anders wordt het als u weet dat veruit het grootste deel van de derivaten ( de zgn. Over the Counter of OTC derivaten) berust op onderlinge afspraken tussen banken en hedgefunds welke ongereguleerd en ongeregistreerd zijn. Niemand weet dus waar en welk risico’s op welk moment gelopen wordt.

Eind 2010 bedroeg de grootte van het OTC systeem meer dan 600.000 miljard!

Wat de risico’s zijn kunt u onder andere zien in tabel 1 van dit rapport, waarin vermeld staat dat JPMorgan met een eigen vermogen van $1.723 miljard $79.459 miljard aan derivaten heeft uitstaan.

Dit betekent dat het op een bepaald gebied maar een enkel procentje hoeft tegen te zitten, en de hele boel vliegt de lucht in! En dat is nu precies wat er gaande is. Wat dacht u van het effect dat de oplopende rente van de staatsleningen bij een aantal landen heeft op het derivatencomplex?

En verder, de toekomstige goudprijs wordt vaak ge-extrapoleerd op grond van de huidige geldhoeveelheid. Op wat soort getallen zou u uitkomen als het derivatencomplex in de berekening wordt meegenomen? Ik durf er niet eens aan te beginnen.

In de tussentijd is het wachten tot de expiratie van goud en zilver weer achter de rug zijn, alvorens de weg naar boven weer kan worden ingeslagen. Technisch geen slechte zaak, aangezien goud wel heel erg snel omhoog spoot. Verder heeft het bankkartel zo nog enige tijd om wat shortposities van de hand te doen, heeft u nog de kans tegen de huidige lagere prijzen nog wat in te slaan en kunnen de centrale bankiers aan het eind van deze week besluiten dat er geld bijgepompt wordt in het systeem geruggensteund door een goudprijs die niet nu al op een recordstand staat.

Tot slot; bij Goldmoney zijn een aantal zeer interessante videogesprekken uitgekomen die zijn opgenomen ten tijde van het GATA congres. Voor de liefhebber niet te versmaden.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook