Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Een explosieve toestand

24-08-2011 Zilverpaul

Een lezer vroeg zich af wat ik toch tegen ETF’s en derivaten heb. Hier volgt mijn antwoord.

Een ETF of Exchange Traded Fund is een beleggingsfonds dat doorlopend op een effectenbeurs wordt verhandeld. In de volksmond worden ETF’s ook wel Trackers genoemd. ETF’s vertegenwoordigen een aandelenportefeuille met als doel de ontwikkeling van bv. een marktindex te volgen. Door de populariteit van ETF’s zijn er fondsen beschikbaar op basis van honderden andere indices die gebieden beslaan zoals emerging markets, obligaties en ook goud en zilver.

Met een ETF is in principe dus niets mis mee. Waar ik tegen ageer zijn de ETF’s in goud en zilver, en wel speciaal die welke worden uitgebracht door de bekende grootbanken.

Het grootste ETF in goud zijn de zgn. SPDRgoldshares ( www.spdrgoldshares.com). Als u hier op klikt ziet u precies hoeveel goud deze firma voor haar beleggers in de kluis zegt te hebben.

In dit artikel vindt u een lange lijst van items die het investeren in het grootste goud-ETF wat mij betreft een riskante zaak maakt. Erger nog, zoals u in het artikel kunt lezen wordt uw ingelegde geld gebruikt om de goudprijs te onderdrukken, omdat dezelfde grootbanken allergisch zijn voor het gele metaal omdat het een regelrechte concurrent is voor de euro- en dollarbriefjessysteem waarmee de grootbanken het economisch systeem mee vormgeven. Zij hebben er dus alle belang bij om de goudprijs slechts beperkt te laten stijgen.

Deze ETF had op 19 augustus jl. een markt kapitalisatie van ruim $76 miljard, meer dan het ingelegd vermogen in de ETF die de S&P volgt!

Zoals u in het artikel kunt lezen zijn er ook enkele banken die ETF’s uitbrengen die waarschijnlijk wel al het goud en zilver in huis hebben.

Wat betreft zilver geldt in principe hetzelfde verhaal. Zie deze drie artikelen:

http://news.silverseek.com/SilverSeek/1309399200.php

http://news.silverseek.com/SilverSeek/1177698994.php

http://seekingalpha.com/article/153279-silver-etfs-inaccurate-inventory-records?source=yahoo 

Kortom, niet aan elk ETF zit een luchtje, maar de twee grootste op het gebied van goud en zilver horen wat mij betreft thuis in de rubriek ‘hoogst verdacht’.

                                                                                                                                 *****

Wat betreft de derivaten geldt mijn inziens een vergelijkbaar verhaal. Volgens Wikipedia zijn derivaten beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed, zoals aandelen en olie. Het andere goed wordt in het jargon de onderliggende waarde genoemd. De voornaamste soorten derivaten zijn opties, futures, swaps en forwards. Men gebruikt financiële derivaten om risico’s te verkleinen of juist te speculeren. 

Op zich is met een derivaat niets mis. U kunt dit inzetten om extra rendement te behalen met bv. een call optie als u denkt dat een aandeel zal gaan stijgen in waarde, maar u kunt het ook gebruiken om, als u een aantal aandelen al in bezit heeft, het neerwaartse risico te beperken door bv put-opties te kopen op dat aandeel.

Het is in de derivatenhandel volkomen fout gegaan omdat er teveel van zijn, ze te complex zijn geworden en een groot deel niet gereguleerd zijn. De derivaten zijn een tijdbom onder ons financieel systeem.

Er zijn twee grote groepen derivaten; de Credit default swaps en de Interest default swaps. De eerste groep biedt een verzekering tegen een verandering in de kredietwaardigheid, de tweede soort biedt een verzekering tegen een renteverandering. Niets mis mee, hoor ik u denken. Anders wordt het als u weet dat veruit het grootste deel van de derivaten ( de zgn. Over the Counter of OTC derivaten) berust op onderlinge afspraken tussen banken en hedgefunds welke ongereguleerd en ongeregistreerd zijn. Niemand weet dus waar en welk risico’s op welk moment gelopen wordt.

Eind 2010 bedroeg de grootte van het OTC systeem meer dan 600.000 miljard!

Wat de risico’s zijn kunt u onder andere zien in tabel 1 van dit rapport, waarin vermeld staat dat JPMorgan met een eigen vermogen van $1.723 miljard $79.459 miljard aan derivaten heeft uitstaan.

Dit betekent dat het op een bepaald gebied maar een enkel procentje hoeft tegen te zitten, en de hele boel vliegt de lucht in! En dat is nu precies wat er gaande is. Wat dacht u van het effect dat de oplopende rente van de staatsleningen bij een aantal landen heeft op het derivatencomplex?

En verder, de toekomstige goudprijs wordt vaak ge-extrapoleerd op grond van de huidige geldhoeveelheid. Op wat soort getallen zou u uitkomen als het derivatencomplex in de berekening wordt meegenomen? Ik durf er niet eens aan te beginnen.

In de tussentijd is het wachten tot de expiratie van goud en zilver weer achter de rug zijn, alvorens de weg naar boven weer kan worden ingeslagen. Technisch geen slechte zaak, aangezien goud wel heel erg snel omhoog spoot. Verder heeft het bankkartel zo nog enige tijd om wat shortposities van de hand te doen, heeft u nog de kans tegen de huidige lagere prijzen nog wat in te slaan en kunnen de centrale bankiers aan het eind van deze week besluiten dat er geld bijgepompt wordt in het systeem geruggensteund door een goudprijs die niet nu al op een recordstand staat.

Tot slot; bij Goldmoney zijn een aantal zeer interessante videogesprekken uitgekomen die zijn opgenomen ten tijde van het GATA congres. Voor de liefhebber niet te versmaden.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Oscar

  De zaken die individueel lastig te regelen zijn, zijn ook prima te regelen in vrijwillige collectieven. Dat is geen reden om agressief geweld monopolies te legitimeren.

  Een geweldsmonopolie leidt tot onteigening. Onteigening waar je je als burger niet tegen kunt verdedigen. Wegen kunnen worden aangelegd door bedrijven in een vrije markt. Achterwerken van bejaarden kunnen schoongemaakt worden door personeel dat in dienst is van bedrijven in een vrije markt. Met welk geld? De bedrijven hebben klanten en zich met elkaar in concurrentie. Zij investeren kapitaal, verdienen de investering terug en maken uiteindelijk winst. Omdat er sprake is concurrentie zal er voortdurend een prikkel zijn om de diensten beter en goedkoper te maken, terwijl in het geval van de overheid er voortdurend een prikkel is om de diensten slechter en duurder te maken.

  Nee, er moet helemaal niemand een geweldsmonopolie hebben. Geweld is enkel legitiem als het defensief is. Als geweld neer komt op agressief geweld is het immoreel, ook als met een groepje mensen afspreekt dat het agressieve geweld van een enkele organisatie niet immoreel zou zijn. Kortom, wat ik voor sta is een samenleving met privaat recht waar niemand iemand mag onteigenen, een maatschappij waarin je niet weg komt met roof als je jezelf minister noemt of president van de Centrale Bank.

 • AJ

  Hallo, Oscar. Allemaal goeie vragen. Daar ga ik even voor zitten.

  Wat ik bedoelde te zeggen, is dat een overheid niet per definitie ‘de vijand’ hoeft te zijn, zoals hij hier door veel mensen wel wordt gezien, geloof ik. Volgens mij is het instituut overheid een noodzakelijk iets. Ten eerste om dingen centraal te regelen (= met zijn allen) die lastig zijn om individueel te doen, zoals de voorbeelden die ik noemde. Je kunt ook nog denken aan uitkeringen, etc. Maar als jij denkt dat het zonder overheid ook kan, dan hoor ik graag van je hoe je dat voor je ziet. Wie gaan die wegen aanleggen en met welk geld? Wie gaat het achterwerk van demente bejaarden schoonmaken en met welk geld?

  Dus om kort te gaan: de overheid is in mijn ogen gelegitimeerd door ons als volk om die dingen te doen, puur uit praktische overwegingen, niet omdat ze een geweldsmonopolie heeft. Het is juist andersom: wij verlenen de overheid het geweldsmonopolie, ook weer uit praktische overwegingen. Om de wetten te handhaven die in onze naam (wij hebben immers die vakjes rood gekruist) zijn aangenomen. Maar ook hier geldt weer: als jij een beter alternatief weet, dan hoor ik het graag. Wie moet dan het geweldsmonopolie hebben? McDonald’s? Shell? Billy the Kid? Zeg het maar.

 • Oscar

  @ AJ, waarom zouden alleen organisaties die zichzelf een monopolie op het uitoefenen van agressief geweld aangematigd hebben in staat zijn voor dergelijke diensten, zoals het aanleggen van wegen, te zorgen? Welke magische werking gaat er van de mogelijkheid legaal te ‘mogen’ roven uit dat enkel organisaties die ‘mogen’ roven diensten zouden kunnen leveren waar ook zonder dat er agressiemonopolisten zouden bestaan behoefte aan zou zijn? Is u van mening dat er geen wegen en ziekenhuizen meer gebouwd zullen worden zodra de initiatie van geweld, en dus ook roof, universeel afgeschaft is en dus niemand het privilege meer heeft om ongestraft dingen te doen die aangemerkt zouden worden als misdaad indien de burgers dergelijke dingen zouden doen? Zo ja, heeft u goede argumenten om deze mening te onderbouwen.

 • AJ

  Frits:
  “Ter eerste: We leven niet in een kapitalistisch wereldsysteem, want het belangrijkste economische middel (geld) is niet onderhevig aan de vrije markt. In die zin is alles uitgedrukt in geld dus niet vrij en niet kapitalistisch.”

  Je haalt verschillende dingen door elkaar. Het belangrijkste kenmerk van kapitalisme is privébezit van de productiemiddelen. Dat dat inmiddels bijna overal ter wereld het geval is, valt toch moeilijk te ontkennen. Dat heeft niks met geld te maken. Geld is geen kenmerk van kapitalisme, maar een hulpmiddel om transacties te kunnen doen. Geld had je ook in het communisme, ja zelfs bij de Romeinen, de Egyptenaren, etc. Dat ze momenteel een potje maken van de geldhoeveelheid (woordspeling onbedoeld) is een heel ander verhaal.

  “Ten tweede: Ons systeem heeft wel kenmerken van het kapitalisme. Zoals het fenomeen dat werkende mensen meer welvaart kunnen creëren voor zichzelf en voor iedereen als geheel. Met andere woorden: Er is niet één grote welvaartskoek waar iedereen om vecht voor een stukje, maar er zijn heel veel koekenbakkers.”

  Dat bestrijd ik ook nergens. Zeker dat laatste niet.

  “Helaas wordt het zicht op een vrije wereld zoals altijd vertroebeld door allerhande overheden die roet in het eten gooien met middelen zoals geldmanagement, oorlogen, protectionisme en herverdeling. “

  Dus jij bent tegen een overheid. Begrijp ik het goed dat jij je eigen wegen wil aanleggen, dijken wil bouwen, luchthavens en ziekenhuizen wil bouwen, riolen graven, en je vuilnis zelf naar de verbrandingsoven wil brengen, die je natuurlijk ook zelf gebouwd hebt van je eigen geld? Lijkt me omslachtig.

 • Gerard

  @Frits
  “Er is niet één grote welvaartskoek waar iedereen om vecht voor een stukje, maar er zijn heel veel koekenbakkers. ”
  Geweldige uitleg!!

 • MadMax

  @seppel
  Dank u seppel.

 • seppel

  Mooi geformuleerd Max !

 • MadMax

  @gordijnen
  Het feit dat “sloop edelmetalen” massaal verkocht worden aan opkopers geeft aan dat vele burgers het monetaire maffiaspel en de waarschijnlijke consequenties ervan (totaal) niet begrijpen. Slechts een ander teken dat de goudbull nog slechts een lief, rustig kalfje is …

 • gordijnen

  Kabinet dempt koopkrachtverlies lage en middeninkomens.

  Verlies

 • gordijnen

  NYSE maandag wellicht dicht door orkaan

  http://fd.nl/economie-politiek/996137-1108/nyse-maandag-wellicht-dicht-door-orkaan

  Electronische handel gaat wel verder.

  ‘Alles duidt erop dat dit een historische orkaan wordt’, zegt Obama.

  Historische lijkt mij wel een goede benaming.

 • gordijnen

  @shamrock

  Hoezo zeldzaam?

  Hier in de randstad springen de zaken die edelmetalen inkopen uit de grond.

  Wie koopt al deze edelmetalen?

  Ik denk dat je straks edelmetalen nodig hebt voor dekking van het nieuwe geld systeem.

  Hiermee kunnen ook de schulden mee verdeeld worden in de wereld. Hoe meer wisselgeld, hoe beter, lijkt mij.

  Geld is volgens mij nooit zeldzaam geweest bij de elite.

 • greetjes

  @shamrock

  leuk filmpje!

 • shamrock
 • gordijnen

  Besluiteloosheid bij Europa, USA is volgens mij goed nieuws voor edelmetalen.

  Ratio goud/zilver rond de 44 en zilver op $41,- Had verwacht dat dit heel veel
  minder zou zijn of heel veel meer.

  Burgers hebben steeds meer door dat ze vast zitten in de val van de banken.(elite)
  ( volledigheidshalve niet alle banken)

  Schulden. o.a. bij burgers en overheden.

  De hypotheektermijn loopt af en mensen worden geconfronteerd met hogere rente
  dan hun huidige. Als je nu 33% van je inkomen besteed aan hypotheek.
  Rente is bijvoorbeeld 4 procent en nu krijgt U een aanbieding voor 5 jaar voor
  6%. Dit is dan geen 33% meer maar 49,5% van je salaris, voor aflossingsvrije
  hypotheken. Met de huidige inflatie en loonstijgingen? Huis verkopen zou nog
  een optie kunnen zijn.

  Ik lees dan berichten. Consument vertrouwen neemt af, of houdt vinger op de knip.

  Ik zie de zaken toch iets anders.

  Ik heb veel meer rust met fysieke edelmetalen, wat ze ook zeggen. Dit kost niks.

  Volgende week edelmetalen weer omhoog.

  Onroerend moet erg goedkoop worden in Griekenland met 18,5% rente.

 • Nico
 • Nico
 • Nico

  vrijdag 17:49: Bernanke: geen additionele maatregelen voor geldverruiming, geen QE3 Ben Bernanke houdt de optie op QE3 open, in september, maar niet nu. Hij heeft voorlopig geen nieuwe steun voor de Amerikaanse economie in petto, een teleurstelling.
  Volgens Bernanke moet de overheid van de Verenigde Staten wel maatregelen nemen om de banenmarkt te stimuleren. Ingrepen om de economie aan te jagen vallen volgens hem op dit moment buiten de verantwoordelijkheid van de centrale bank.

  De Fed komt in september 2 dagen bijeen om de mogelijkheden voor extra monetaire steun te bespreken. Bernanke zei verder dat het herstel van de financiële crisis tot dusver veel zwakker verloopt dan werd gehoopt