24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Een gouden afdronk

De recente opening van de Hong Kong Mercantile Exchange zal naar verwachting grote schokgolven teweeg brengen in het zo lang door de Londense en Amerikaanse bankiers overheerste landschap van goud en zilver. Eind juli zal begonnen worden met de uitgifte van 10 ounce mini-contracten in goud voor de eigen markt. Naar verwachting zal er druk gebruik gemaakt worden van deze mogelijkheid, ten eerste omdat de grootte van dit contract 1/10 is van een Comex contract voor goud en dit bedrag nog op te brengen is voor een gemiddelde investeerder, en ten tweede omdat de Chinese bevolking graag en veel goud en zilver koopt.

Het belang voor Westerse investeerders in edelmetalen is gelegen in het feit dat nu ook in het Oosten een officiële prijs voor goud en de prijs van zilver zal worden vastgesteld, een gegeven dat de positie van de Comex en JPMorgan en kornuiten aanmerkelijk zal verzwakken.

Aangezien deze handel in Yuan plaats vindt, wordt wederom een nagel aan de doodskist van de dollar als wereldmunt geplaatst.

En de Comex heeft het toch al zwaar; naar verluidt heeft het 30 miljoen ounce zilver van het SLV fonds overgenomen omdat men in het nauw kwam vanwege de enorm grote shortpositie in zilver.

Dit heeft mijn inziens een tweetal consequenties, en wel voor de Comex als voor het SLV-fonds. Wat betreft de Comex is het weer een teken dat het systeem van de papieren manipulatie van zilver op het punt van springen staat omdat men zelf blijkbaar geen zilver meer had om de leveringen van zilver gestand te doen. Ik hecht dan ook zelf niet al te veel geloof meer in de officiële Comex cijfers wat betreft hun zilvervoorraad en de maandelijkse posities.

Voor het SLV fonds ( de zilvervariant van de ETF’s die o.a. als i-Shares op de markt worden gebracht) betekent dit dat als de papieren manipulatie in elkaar klapt de eigenaren van de i-Shares van een koude kermis thuis gaan komen: het zilver wat men dacht te hebben aangekocht bestaat niet, en hoogstens zal men via een cash-storting enigszins worden tegemoet gekomen.

Een interessant artikel verscheen onlangs met betrekking tot de Hong Kong Mercantile Exchange.

De familie Rothschild schijnt hier een dikke vinger in de pap te hebben. Deze familie wordt vaak neergezet als het ultieme kwaad. Het beeld in het artikel wordt geschetst van waarschijnlijk de meest invloedrijke familie achter de schermen van het wereldtoneel, die niet zozeer voortdurend zelf ingrijpt in allerlei zaken maar vooral de toestand op wereldniveau voortdurend in de gaten houdt en zulke posities inneemt dat men van welke ontwikkeling dan ook optimaal kan profiteren. Zo steunde men tot een aantal jaar geleden de Amerikaanse bankiers, en is men nu de Chinese kant aan het ondersteunen.

De beschrijving in het artikel deed mij denken aan de geschriften van Martin Armstrong, die ook uitgaat van allerlei natuurlijke golfbewegingen op het wereldtoneel, die met een vaste regelmaat komen en gaan. Volgens Armstrong komt dit door de natuur van de mens, met zijn angst, hebzucht (en ook liefde) die nooit verandert. Hoe dan ook, oordeel zelf:

Eigenlijk doen wij als kleine luiden op het wereldtoneel hetzelfde; we zien de Westerse economieën instorten, en proberen ons met dat inzicht en kennis via de aankoop van edelmetaal te wapenen. Kennis is macht, zo sprak Francis Bacon eeuwen terug, en gelijk heeft hij.

Ondertussen nadert het Amerikaanse toneelstuk zijn laatste akte. Dat de belangstelling hiervoor overweldigend is zegt al iets over de toestand van de economie op dit moment: sinds 1940 is het schuldenplafond al 75 keer verhoogd, en alleen al 9 keer onder Bush II. Nooit hoorde je hier iets over.

Het grote verschil is dat de economische situatie en de positie van de dollar als wereldmunt nu zo onder druk is komen te staan. En hoewel zo’n 75 % van alle financiële markthandelingen worden verricht door de grote partijen als centrale banken, grootbanken en duistere programma’s en dus maar 25 % overblijft voor de vrije handel, komt er een dag dat de de puist openklapt en de vrije marktwerking weer in ere wordt hersteld. Of dat komende dinsdag al het geval zal zijn? Ik betwijfel het. Ik gok zelf op een biljoentje schuldplafondverhoging ( mooi woord voor Scrabble). En misschien een of twee dagen edelmetalen onderdrukken, waarna de lang verwachte najaarsrally kan starten.

We gaan het zien.

Tot slot een opmerkelijk artikel hoe een bank zich voorbereid op de dingen die komen gaan.

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen

Bekijk ook