Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Een hete zomer in september

31-08-2011 Zilverpaul

Zo nat en koud de afgelopen maanden waren, zo warm gaat het de komende maand worden. Tenminste, in economisch opzicht. Ga maar na, ten eerste zullen Bernanke en zijn kornuiten van de FED tijdens een tweedaags uitje in September datgene besluiten wat gezien de historie van oom Ben het enige voor de hand liggende is: QE3.

Waarschijnlijk zal dit kado aan de financiële wereld anders verpakt worden: stimuleringsmaatregelen, anti-deflatie politiek, het is maar net welk label je er aan hangt.

Vanuit de Keynesiaanse bril kan Bernanke ook moeilijk anders. Hij is namelijk een professor die zich gespecialiseerd heeft in de grote depressie die de VS in de dertiger jaren meemaakte. Dit doet me denken aan de uitspraak: een deskundige weet veel van een paar dingen, een specialist weet veel van één ding en een superspecialist weet alles van niets. Heel erg deskundig, die meneer Bernanke.

Ten tweede speelt er zich in Duitsland een politiek spel af wat de toekomst van Europa in grote mate zal gaan bepalen. Ten eerste zijn er verkiezingen op 4, 11 en 18 september, waar Frau Merkel haar politiek om Europa financieel te ondersteunen aan de Herr en Frau moet zien te brengen. Dat zal een hele klus worden, aangezien ook binnen haar eigen partij fikse oppositie is tegen het feit dat Duitsland als grootste Europese economische motor de PIGGs landen, plus Frankrijk, mag gaan ondersteunen. De Weimar republiek met haar hyperinflatie heeft in de Duitse ziel haar sporen achtergelaten, en het lijkt mij een onmogelijke politieke klus de eurobonds aan de bevolking te verkopen.

Ten tweede zal op 7 september het constitutionele hof in Duitsland een uitspraak doen over de rechtsgeldigheid van de Europese steun aan de PIGGS landen. Een Nein van de rechter zal verstrekkende gevolgen krijgen, niet alleen voor Duitsland maar voor de hele wereld.

Verder rommelt het flink in bankenland. In Griekenland zijn twee grote banken gefuseerd, wat met een flinke koerssprong van beide banken gepaard ging. Toch opmerkelijk, deze reactie, dat wanneer je twee half-failliete banken laat fuseren er een koerssprong optreedt. Het wordt pas aannemelijk als je er vanuit gaat dat met het groter worden van het bedrijf deze onder de categorie ‘Too big to fail’ gaat vallen.

In Amerika blijven de geluiden over een Amerikaanse bank die gaat omvallen aanhouden. Dan heb ik het niet over de regionale banken waarvan er dit jaar al vele tientallen haar deuren hebben gesloten, maar om een van de grote jongens. Bank of America en Citigroup worden hierbij veel genoemd. Ik gok zelf op BoA, aangezien Heer Buffet hier wat geld in heeft gestoken. Aangezien deze persoon zijn ziel al vele jaren geleden heeft verkocht aan Wall Street, kan ik deze move niet anders zien als een wanhopige poging om nog wat argeloze Amerikanen hun geld in BoA te laten steken, voor de boel wordt overgenomen of gewoon failliet gaat.

En waar zijn de dagen gebleven dat goud nooit meer dan 1 % steeg op een dag? De bewegingen op het edelmetaalfront worden steeds heftiger, en op dit moment neemt goud het voortouw. De grote shortposities in goud lijken te worden afgebouwd, wat veel goeds beloofd voor de nabije toekomst. Zelfs de mijnbouwbedrijven in goud en zilver lijken zich te gaan ontworstelen aan een al jarenlange onderdrukking.

Ik vraag me wel eens af wat ik zou doen als ik minister van financiën was. Een uitermate lastige positie. Hardop roepen dat de boel ‘all fucked’ is zal wat lastig gaan, want dan ga je de boeken in als veroorzaker van de moeder van alle grote depressies, als je het so-wie-so al ( politiek) overleeft. Niets doen? Ook geen optie, je wilt immers het beste voor het land wat je vertegenwoordigd. Ik zou, denk ik, voor de camera’s het spel voorzichtig mee spelen, en achter de schermen druk bezig zijn met bv Duitsland en Finland te redden wat er te redden is. Misschien dat onze Kees Jan hier ook wel mee bezig is.

Aangezien ik niet in deze positie verkeer, doe ik maar wat mij het beste lijkt in de gegeven situatie. Ik word mijn eigen centrale bank. Ik zorg voor edelmetalen ter dekking van de te verwachten uitgaven in de toekomst, hou wat cash aan voor het hier-en- nu en investeer verder in goud- en zilvermijnbedrijven omdat ik hier nog meer van verwacht dan van de edelmetalen zelf.

We gaan het meemaken. Ik klap mijn strandstoel uit in de woonkamer, zet de thermostaat op 25, een felle lamp op het bolletje, een poster aan de muur en laat de boel maar gebeuren. Het wordt een hete zomer, deze september.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • FRANK ANDERSON

  Behoefte aan een snelle lange termijn of korte termijn lening met een relatief lage rente zo laag als 3% rente? Wij bieden zakelijke lening, persoonlijke lening, woningkrediet, auto lening, student lening, schuld consolidatie leningen, enz., Ongeacht hun credit score. We hebben het verlenen van financiële diensten gegarandeerd om onze vele klanten over de hele wereld. Met onze flexibele leningen pakketten leningen kunnen worden verwerkt en zet de kredietnemer in de kortst mogelijke tijd, contact met ons deskundig advies en financiële planning. Als u een lening snel antwoord op deze e-mail nodig privatefunding1@hotmail.com

  dringend e-mail te sturen naar (privatefunding1@hotmail.com)

 • MadMax

  @StefanB
  Die kans is ongeveer 100%, zo is mijn bescheiden inzicht.

 • StefanB

  De tijd zal het leren Mad Max.

  Maar kans is erg groot dat het mis gaat met ons geldsysteem. Heeel erg groot.

 • MadMax

  @StefanB
  Je hebt gelijk, ik kan het dan beter ruilen tegen land, ’n huis, brandstof, machines etc.

 • RB

  @ StefanB

  … of om even snel het huis van je dromen te kopen, met flink veel grond, moestuin, water- en elektriciteitsvoorziening en opslagruimtes. Ik denk daarbij aan het biflatieverhaal (zie onder).

  Biflatie: Een economische situatie die gekenmerkt wordt door zowel inflatie als deflatie. De prijs van grondstofgerelateerde producten (zoals voedsel en olie) stijgt, terwijl de prijs van schuld gerelateerde producten (zoals huizen en andere goederen) daalt. Er is sprake van grondstofinflatie en kredietdeflatie tegelijkertijd.

  Bron: http://biflatie.nl/

 • StefanB

  Ja Mad Max, Maar is het dan verstandig om je zilver te verkopen!

  Als het zover is dat 200 euro of dollar voor een ounce gegeven wordt, dan is geld hebben alleen handig om je kont met de biljetten af te vegen!

 • MadMax

  @Rudolf
  Plan C zal naar mijn idee ook allerlei hele, hele grote problemen geven in europa. Op monetair-, economisch-, politiek gebied maar ook op sociaal/cultureel gebied. Het lijkt echter zeer onafwendbaar dat zoiets heftigs moet gebeuren.
  Ondertussen heeft 99% van de bevolking in europa nog steeds geen goud- of zilverinvesteringen gedaan. Velen in bv ons landje zijn academisch- of HBO geschoold maar ze begrijpen toch maar heel weinig van wereld. Wellicht hebben ze last van hoogmoedswaanzin? Geen probleem, ze kunnen wat zilver, zeker niet alles, kopen van mij wanneer het op 200 euro per troy ounce staat.

 • StefanB

  Plan C

  Daar gaan al een paar maanden geruchten over.
  Je hoeft echt niet raar te kijken dat plan C binnenkort ingevoerd wordt.
  Dat zal wel heel verstandig zijn om dat te doen, anders gaan we echt ten onder.

  Peter Meyer, schreef een aantal weken geleden ook al een artikel waar het verhaal van plan C in voor kwam, en waar rook is is vuur.

  De tijd zal het leren, en hopelijk heeft dat schorum in Den Haag een beetje respect voor de burgers.
  En misschien luisteren ze eens een keertje naar ons, wieweet.

  Misschien dat het dan nog goed komt met ons land!

  Geld drukken en weggeven, en de Nederlandse burger laten bezuinigen is iedergeval geen goede oplossing, geld moet wel blijven rollen, op een gezonde manier natuurlijk.
  100 euro in de knip 80 euro uitgeven en geen 120 euro uitgeven.

 • PatDC

  Aktie ondernemen? Dat ze eens stoppen met aktie te ondernemen. De economie heeft geen politici, en al zeker geen dieven nodig. Dan was er ook geen crisis geweest.

 • Rudolf

  Interesant artikel weer met goed inzicht:

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=639180&r=1&tbl_archief=&

  Ik denk dat dit uiteindelijk de enige oplossing is. Doormodderen zoals het nu gaat lijdt onherroepelijk tot ineenstorting. De enige manier om dit af te wenden is nu aktie ondernemen. Ik stem in iedergeval voor plan C !

 • gordijnen

  @Gerard

  Gratis beleggingsadviezen van Warren Buffet, daar had ik al vraagtekens bij?

  Waarschijnlijk hoekjes genoeg.

  Edelmetalen doen het weer goed.

 • Gerard

  Zou die W.Buffet nog goed slapen tot dinsdag?
  Zit nu in een hoekje te huilen…

 • Gerard

  @greetjes
  Ja, mooi toch? “short” de komende tijd?

 • Gerard

  @Snel
  O shit, goed dat je dat zegt. Was ik helemaal vergeten.
  Nu te laat.

 • greetjes

  deze al gezien? voor de lieden die nog op de beurs opereren?

  http://www.zerohedge.com/news/here-it-presenting-goldmans-end-europe-report

 • Snel

  Let op maandag Amerika gesloten

 • gordijnen

  Misschien ook wel goed -9%. Moet natuurlijk niet te snel gaan.

 • gordijnen

  @Gerard

  Dank je voor de informatie over Warren Buffet.

  Verbaast mij niks -9%, valt nog tegen.

 • Gerard

  rinse :k43 gehaald, zal het volgende week vast gehouden worden?

  00

  Neen, alleen maandag nog. Dinsdag gaat het weer naar beneden. 10% a 15% eraf.
  Donderdagavond na 18.00 uur gaat het weer omhoog.