24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Een hete zomer in september

Zo nat en koud de afgelopen maanden waren, zo warm gaat het de komende maand worden. Tenminste, in economisch opzicht. Ga maar na, ten eerste zullen Bernanke en zijn kornuiten van de FED tijdens een tweedaags uitje in September datgene besluiten wat gezien de historie van oom Ben het enige voor de hand liggende is: QE3.

Waarschijnlijk zal dit kado aan de financiële wereld anders verpakt worden: stimuleringsmaatregelen, anti-deflatie politiek, het is maar net welk label je er aan hangt.

Vanuit de Keynesiaanse bril kan Bernanke ook moeilijk anders. Hij is namelijk een professor die zich gespecialiseerd heeft in de grote depressie die de VS in de dertiger jaren meemaakte. Dit doet me denken aan de uitspraak: een deskundige weet veel van een paar dingen, een specialist weet veel van één ding en een superspecialist weet alles van niets. Heel erg deskundig, die meneer Bernanke.

Ten tweede speelt er zich in Duitsland een politiek spel af wat de toekomst van Europa in grote mate zal gaan bepalen. Ten eerste zijn er verkiezingen op 4, 11 en 18 september, waar Frau Merkel haar politiek om Europa financieel te ondersteunen aan de Herr en Frau moet zien te brengen. Dat zal een hele klus worden, aangezien ook binnen haar eigen partij fikse oppositie is tegen het feit dat Duitsland als grootste Europese economische motor de PIGGs landen, plus Frankrijk, mag gaan ondersteunen. De Weimar republiek met haar hyperinflatie heeft in de Duitse ziel haar sporen achtergelaten, en het lijkt mij een onmogelijke politieke klus de eurobonds aan de bevolking te verkopen.

Ten tweede zal op 7 september het constitutionele hof in Duitsland een uitspraak doen over de rechtsgeldigheid van de Europese steun aan de PIGGS landen. Een Nein van de rechter zal verstrekkende gevolgen krijgen, niet alleen voor Duitsland maar voor de hele wereld.

Verder rommelt het flink in bankenland. In Griekenland zijn twee grote banken gefuseerd, wat met een flinke koerssprong van beide banken gepaard ging. Toch opmerkelijk, deze reactie, dat wanneer je twee half-failliete banken laat fuseren er een koerssprong optreedt. Het wordt pas aannemelijk als je er vanuit gaat dat met het groter worden van het bedrijf deze onder de categorie ‘Too big to fail’ gaat vallen.

In Amerika blijven de geluiden over een Amerikaanse bank die gaat omvallen aanhouden. Dan heb ik het niet over de regionale banken waarvan er dit jaar al vele tientallen haar deuren hebben gesloten, maar om een van de grote jongens. Bank of America en Citigroup worden hierbij veel genoemd. Ik gok zelf op BoA, aangezien Heer Buffet hier wat geld in heeft gestoken. Aangezien deze persoon zijn ziel al vele jaren geleden heeft verkocht aan Wall Street, kan ik deze move niet anders zien als een wanhopige poging om nog wat argeloze Amerikanen hun geld in BoA te laten steken, voor de boel wordt overgenomen of gewoon failliet gaat.

En waar zijn de dagen gebleven dat goud nooit meer dan 1 % steeg op een dag? De bewegingen op het edelmetaalfront worden steeds heftiger, en op dit moment neemt goud het voortouw. De grote shortposities in goud lijken te worden afgebouwd, wat veel goeds beloofd voor de nabije toekomst. Zelfs de mijnbouwbedrijven in goud en zilver lijken zich te gaan ontworstelen aan een al jarenlange onderdrukking.

Ik vraag me wel eens af wat ik zou doen als ik minister van financiën was. Een uitermate lastige positie. Hardop roepen dat de boel ‘all fucked’ is zal wat lastig gaan, want dan ga je de boeken in als veroorzaker van de moeder van alle grote depressies, als je het so-wie-so al ( politiek) overleeft. Niets doen? Ook geen optie, je wilt immers het beste voor het land wat je vertegenwoordigd. Ik zou, denk ik, voor de camera’s het spel voorzichtig mee spelen, en achter de schermen druk bezig zijn met bv Duitsland en Finland te redden wat er te redden is. Misschien dat onze Kees Jan hier ook wel mee bezig is.

Aangezien ik niet in deze positie verkeer, doe ik maar wat mij het beste lijkt in de gegeven situatie. Ik word mijn eigen centrale bank. Ik zorg voor edelmetalen ter dekking van de te verwachten uitgaven in de toekomst, hou wat cash aan voor het hier-en- nu en investeer verder in goud- en zilvermijnbedrijven omdat ik hier nog meer van verwacht dan van de edelmetalen zelf.

We gaan het meemaken. Ik klap mijn strandstoel uit in de woonkamer, zet de thermostaat op 25, een felle lamp op het bolletje, een poster aan de muur en laat de boel maar gebeuren. Het wordt een hete zomer, deze september.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook