24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Een kaartje leggen met Frau Merkel, de Finale

Vandaag werd bekend dat er in de afspraken rond de Europese bail-out van twee weken geleden twee geheime bepalingen zijn opgenomen die de gehele bail-out in een bijzonder daglicht zetten.

De eerste bepaling is dat wanneer een land geld leent om daarmee Griekenland te ondersteunen, en de kosten van het lenen bedragen meer dan de rente betaald door Griekenland, het land andere Europese landen kan vragen het verschil bij te passen. En als die andere landen dat dan weigeren, kan het betreffende land het lenen aan Griekenland geheel stop zetten.

Dat betekent in de praktijk dat wanneer een land zelf geen geld kan lenen onder de 5 %, dit land kan stoppen met deelname aan de bail-out. En dan moet u weten, dat landen als Spanje en Italië, die steeds moeilijker en dus tegen een steeds hogere prijs hun staatspapieren aan de man moeten zien te brengen, al heel dicht tegen die 5 % aanzitten.

En nog een stap verder; binnenkort zal met de stijgende staatsschulden geen enkel Europees land meer kunnen lenen onder de 5 %, wat inhoud dat de IMF, lees Amerika, de kosten voor de bail-out voor zijn rekening neemt. Sterker nog, in feite betekent deze bepaling een aanmoediging voor de Europese lidstaten om de schulden op te laten lopen, omdat men zo deelname aan de bail-out kan ontlopen. Blijkbaar is het Ben Bernanke heel wat waard om het bankroete financiële systeem nog enige tijd in de lucht te houden.

De tweede bepaling is dat wanneer een gerechtshof in een Europees land, of het Europese hof zelf, bepaald dat de lening aan Griekenland in strijd is met een nationale of Europese wet, de leenovereenkomst voor dat land of voor de hele eurozone wordt stopgezet.

Wellicht weet u al dat er bij het Duitse hooggerechtshof door zeer invloedrijke personen rechtszaken zijn aangespannen die het legale karakter van de bail-out aanvechten. Hoewel men juridisch niet zo sterk schijnt te staan, wordt het toch zeer interessant om te zien hoe dit gaat aflopen.

Kortom, welke kant het ook opgaat, het heeft er alle kans van dat Frau Merkel inderdaad nog een troefkaart achter de hand had in het grote kaartspel.

https://www.thesilvermountain.nl/img/angela_merkel_samaniego.jpg

Alle reden dus om deze dame eens pontificaal in het zonnetje te zetten!

Of we er uiteindelijk nou zo vrolijk van moeten worden is een tweede.

Toch is het, zoals met de meeste uitdagingen in ons leven, maar net wat je er van maakt.

Je kunt woedend worden op de financiële wereld, afkerig worden van de politiek die het allemaal heeft laten gebeuren, je kwaad maken over zoveel onrechtvaardigheid, en dat allemaal met het volste recht.

Toch wens ik u ook toe te genieten van het goede om u heen en oog te hebben voor het welzijn van de mensen om u heen. Vertrouw op Allah, maar bindt wel uw kamelen vast.

Dat mijn kamelen rond en zilverkleurig zijn, ach, u had het al misschien al begrepen.

Bekijk ook