Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Een kaartje leggen met Frau Merkel, deel II

15-05-2010 Zilverpaul

Ondanks, of dankzij, de bail-out die vorig weekend is aangekondigd is de euro deze week door elke technische weerstand heen gebroken. Nu gaan er geluiden op dat de ECB werkt aan een volledige bailout…

Verder werkt de Europese commissie aan een voorstel om de tweede kamers van de 27 lidstaten buitenspel te zetten op monetair en budgettair gebied. Dit is een feite een machtsgreep van Brussel op de integriteit van de afzonderlijke lidstaten. Dat hiermee de democratie van de afzonderlijke lidstaten op het spel staat lijkt buiten kijf. Zo blijkt maar weer; onder druk wordt alles vloeibaar.

Je moet wel een rasoptimist zijn als je gelooft dat alles weer goed komt.

Frau Merkel heeft verklaart dat Europa zeer, zeer serieuze problemen heeft. Dat doet me denken aan de kapitein van de Titanic, zie hij dat ook niet toen het schip al flink slagzij maakte?

Verder doet het gerucht de ronde dat Duitsland zijn eigen munt weer in ere gaat herstellen, en dus de euro zal verlaten. Dit doet de positie van de euro uiteraard geen goed. Dat de markt geen al te positieve blik op de euro heeft, mag blijken uit het feit dat er een record short-positie is opgebouwd in de euro. (dit heeft weer een pikant aspect: als bij een eventuele volledige bail-out de euro gaat stijgen, zullen alle short-posities moeten worden afgedekt waardoor een enorme opwaartse beweging van de euro richting 1,60 mogelijk kan worden).

Door al deze onrust zijn goud en zilver in Europa nauwelijks meer te koop. Dat staat los van een tijdelijke dip in de officiële goud en zilverprijs in dollars. Deze prijs wordt gemanipuleerd, tegen deze koers is geen goud of zilverstuk te koop.

Dat goud en zilver het zo goed doen is des te opmerkelijker omdat de shortpositie van de grote banken op goud op een recordhoogte staat. Men probeert er dus alles aan te doen op de goudprijs te drukken, maar dat is deze week maar nauwelijks gelukt. En wat als men gedwongen wordt, bij een verder stijgende goudprijs, hun shortposities te coveren? Een enorme stijging ( short-squeeze) van de goudprijs zal het gevolg zijn.

Omdat het zo’n mooi plaatje is, hierbij de zilverprijs in euro’s:
http://www.lemetropolecafe.com/img2010/MIdas/Midas0514B.gif

Om het feest compleet te maken, heeft Moody’s, een van drie krediet beoordelaars, aangegeven dat er een 80 % kans is dat Griekenland weer wordt gedowngraded. Hetgeen betekent dat dit binnenkort ook gaat gebeuren. Kortom, het zijn uitermate turbulente tijden. Hoe lang zal fort Europa nog blijven bestaan, hoe gaat de euro zich ontwikkelen, laat Duitsland als grootste economische macht zich inlijven in een Europees gareel?

Wat als een kredietcrisis begon, heeft zich ontwikkelt tot een volwaardige schuldencrisis. En mocht Europa en de euro uit elkaar gaan vallen, zal deze crisis voelbaar worden in een product- en distributiecrisis. Het is maar dat u het weet.

Mocht u trouwens denken dat Nederland nog sterk in zijn financiële schoenen staat, is het volgende onderzoek van de BIS, de Bank of International Settlements, zeg maar het hoofd van de centrale bankiers, wellicht verhelderend: Naast Griekenland worden Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Japan, Nederland, Portugal, Spanje, Engeland en de VS genoemd als landen die zonder drastische maatregelen tegen een muur van schuld aan zullen lopen.

 • Pingback: Edelmetaal blog()

 • Eric

  Heb om 16.00 nog even wat zilver bij gekocht.

 • Nico

  Henk, in een land waar de sanctie voor fout parkeren hoger is dan het bezit van een vuurwapen, zal een hongerige meute zich weinig aan de wet gelegen laten.
  Ik hoop daarom dat ik mijn tafelzilver niet hoef in te zetten om een pond gehakt te kopen.
  De crash course is zeker interessant en ik denk dat we een turbulente tijd tegemoet gaan, ofschoon de krant vanochtend met op de voorpagina het failliet van voetbalcub Willem II anders doet vermoeden. (tenzij Willem II synoniem staat voor de Staat der Nederlanden)
  Het zal me benieuwen wanneer het woord “geld” uit onze woordenschat verdwijnt omdat de euro niets meer is dan een rekeneenheid.

 • Henk

  Natuurlijk kun je edelmetaal niet eten en hoe ernstig de anarchie zal uitpakken is onzeker. Vuurwapenbezit is in ons land illegaal, dus daarover zal ik het verder niet hebben.
  Kijk eens op de Crash Course van Chris Martenson, ik vond het een erg interessante serie video’s die naar mijn idee een goed inzicht geven in wat ons te wachten staat:
  http://www.chrismartenson.com/crashcourse

 • johan

  Nico, zonder machine-geweer, is je moestuin ook niet echt een veilige haven vermoed ik. Zo klopt toch weer de stelling dat tijdens anarchie je beter wapens kan bezitten dan goud. Voorlopig houd ik het toch maar bij het laatste.

 • Nico

  De bezitters van fysiek zilver en goud kunnen beter niet hopen op het ineenstorten van het monetair stelsel. De gevolgen hiervan zijn voor niemand te overzien, vooral wanneer de distributie van voedsel in onze overbevolkte steden dreigt te stagneren. Een wereld in chaos drijft af naar anarchie. Recente voorbeelden als Mexico en Thailand zijn nog maar het begin van wat ons hier te wachten staat.
  Middelkoop schetste in 2005 het scenario van de vallende dollar en sindsdien heb ik mijn moestuin op orde.

 • Henk

  Foutje:
  In de laatste zin vergat ik het woordje niet te plaatsen, mijn excuses.

 • Henk

  Ik heb vandaag Buitenhof gezien, daar deed Verhofstadt ook zijn verhaal. Naast het feit dat het maar eens afgelopen moest zijn met de negatieve publiciteit, verdedigde hij een sterk Europees mandaat en inderdaad een inmenging in het nationale beleid van lidstaten.
  Laten we hopen dat dit soort Bilderbergers (want dat is Verhofstadt!!) nog meer te vertellen krijgen.

 • Zilverpaul

  Henk, zie ook het artikeltje in de Telegraaf vandaag: ” Leterme vraagt Merkel te zijgen over de Euro” . Hierin staat de volgende alinea:

  Verhofstadt verdedigde verder plannen om een Europees economisch bestuur te vormen, zodat niet langer elk EU-land nog zelf een eigen koers kan kiezen. Hij wil ook sancties voor landen die zich niet aan het Brusselse begrotingsbeleid houden. Verhofstadt steunt ook het idee dat Europa de nationale begrotingen van landen kan meebepalen, nog voor de presentatie bij bijvoorbeeld Prinsjesdag. De Finse liberale EU-commissaris Olli Rehn (Monetaire en Economische Zaken) deed daartoe recent een voorstel.
  De Belgische oud-premier, bekend om zijn pleidooi voor een Verenigde Staten van Europa, brak opnieuw een lans voor Europese belastingen en grensoverschrijdende kieslijsten voor het Europees Parlement.

 • Zilverpaul

  Beste Henk,
  dank voor je feedback.
  Je kunt veel interessante info vinden op http://www.zerohedge.com , http://www.jsmineset.com en http://www.martinarmstrong.com.

  Er bestaan allerlei theorieen over de vorming van een one-world-government, maar daarvoor moet je zelf maar onderzoek doen op internet. Wat er ook van waar is, bescherm jezelf!

 • Henk

  Heel interessante analyse weer Zilverpaul.
  Heb je eventueel een paar bronnen die we kunnen nagaan? De uitspraken die je doet over bijvoorbeeld de gedeeltelijke uitschakeling van de soevereiniteit van staten zijn namelijk zo extreem, dat ik het bijna niet kan geloven.