24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Een kaartje leggen met Frau Merkel, deel II

Ondanks, of dankzij, de bail-out die vorig weekend is aangekondigd is de euro deze week door elke technische weerstand heen gebroken. Nu gaan er geluiden op dat de ECB werkt aan een volledige bailout…

Verder werkt de Europese commissie aan een voorstel om de tweede kamers van de 27 lidstaten buitenspel te zetten op monetair en budgettair gebied. Dit is een feite een machtsgreep van Brussel op de integriteit van de afzonderlijke lidstaten. Dat hiermee de democratie van de afzonderlijke lidstaten op het spel staat lijkt buiten kijf. Zo blijkt maar weer; onder druk wordt alles vloeibaar.

Je moet wel een rasoptimist zijn als je gelooft dat alles weer goed komt.

Frau Merkel heeft verklaart dat Europa zeer, zeer serieuze problemen heeft. Dat doet me denken aan de kapitein van de Titanic, zie hij dat ook niet toen het schip al flink slagzij maakte?

Verder doet het gerucht de ronde dat Duitsland zijn eigen munt weer in ere gaat herstellen, en dus de euro zal verlaten. Dit doet de positie van de euro uiteraard geen goed. Dat de markt geen al te positieve blik op de euro heeft, mag blijken uit het feit dat er een record short-positie is opgebouwd in de euro. (dit heeft weer een pikant aspect: als bij een eventuele volledige bail-out de euro gaat stijgen, zullen alle short-posities moeten worden afgedekt waardoor een enorme opwaartse beweging van de euro richting 1,60 mogelijk kan worden).

Door al deze onrust zijn goud en zilver in Europa nauwelijks meer te koop. Dat staat los van een tijdelijke dip in de officiële goud en zilverprijs in dollars. Deze prijs wordt gemanipuleerd, tegen deze koers is geen goud of zilverstuk te koop.

Dat goud en zilver het zo goed doen is des te opmerkelijker omdat de shortpositie van de grote banken op goud op een recordhoogte staat. Men probeert er dus alles aan te doen op de goudprijs te drukken, maar dat is deze week maar nauwelijks gelukt. En wat als men gedwongen wordt, bij een verder stijgende goudprijs, hun shortposities te coveren? Een enorme stijging ( short-squeeze) van de goudprijs zal het gevolg zijn.

Omdat het zo’n mooi plaatje is, hierbij de zilverprijs in euro’s:
http://www.lemetropolecafe.com/img2010/MIdas/Midas0514B.gif

Om het feest compleet te maken, heeft Moody’s, een van drie krediet beoordelaars, aangegeven dat er een 80 % kans is dat Griekenland weer wordt gedowngraded. Hetgeen betekent dat dit binnenkort ook gaat gebeuren. Kortom, het zijn uitermate turbulente tijden. Hoe lang zal fort Europa nog blijven bestaan, hoe gaat de euro zich ontwikkelen, laat Duitsland als grootste economische macht zich inlijven in een Europees gareel?

Wat als een kredietcrisis begon, heeft zich ontwikkelt tot een volwaardige schuldencrisis. En mocht Europa en de euro uit elkaar gaan vallen, zal deze crisis voelbaar worden in een product- en distributiecrisis. Het is maar dat u het weet.

Mocht u trouwens denken dat Nederland nog sterk in zijn financiële schoenen staat, is het volgende onderzoek van de BIS, de Bank of International Settlements, zeg maar het hoofd van de centrale bankiers, wellicht verhelderend: Naast Griekenland worden Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Japan, Nederland, Portugal, Spanje, Engeland en de VS genoemd als landen die zonder drastische maatregelen tegen een muur van schuld aan zullen lopen.

Bekijk ook