24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Een kaartje leggen met Frau Merkel, deel III

Overduidelijk blijkt dat de Europese bail-out geen enkel effect heeft gehad. Dankzij de bail-out zijn de kassen van vooral de Franse, Duitse en Zwitserse banken met een grote positie in Grieks staatspapier weer gevuld, maar de euro, als graadmeter van het vertrouwen in de Europese monetaire unie, is vrolijk verder gedaald.

De barsten in de Europese eenheid worden steeds duidelijker zichtbaar: de Grieken roepen dat men ook buiten Europa kan, Frau Merkel geeft aan ook goed buiten Europa te kunnen en als slagroom op de taart heeft Duitsland gisteravond besloten geen shortposities zonder onderpand meer toe te staan op een aantal grote banken, verzekeraars en staatsleningen.

Frau Merkel gaf in een toelichting aan dat de Duitse overheid vastbesloten is het gevecht tegen de speculanten te winnen. Het is niet te hopen dat ze dit zelf gelooft.

De enige conclusie kan zijn dat het water de dames en heren tot aan de lippen moet staan.

Uit het verleden blijkt dat dit soort acties slechts een kort tijdelijk effect hebben, maar dat dit meteen gevolgd wordt door een langdurige duikeling richting het zuiden.

Onderstaand grafiekje met betrekking tot de koers van Fannie Mae tijdens het Amerikaans short-verbod eind 2008 mag illustratief zijn van wat Europa en Duitsland staat te wachten.

https://www.thesilvermountain.nl/img/Fannie%20Mae.png

Vandaag blijkt al het effect van het shortverbod. De euro stijgt flink en de goud en zilverprijs wordt fors gedrukt. Tegelijkertijd wordt ook steeds duidelijker dat de officiële goudprijs en zilverprijs steeds verder af komt te staan van de werkelijke prijs die op de markt voor de edelmetalen betaald moet worden. Daarnaast wordt ook het ook steeds lastiger om goud en zilver aan te schaffen, omdat het er eenvoudigweg niet meer is.

Enorme mondiale geldstromen verlaten het eurogebied, wat weinig goeds voorspelt voor de Europese staatsleningen. De liquiditeit van de Europese banken droogt bovendien in snel tempo op, omdat men niet meer bereid is elkaar, het publiek of de overheden geld te lenen.

Een volgende bail-out zou een logisch vervolg zijn, om de kar weer in beweging te krijgen.

Met de bail-out en het verbod op short selling proberen de centrale bankiers de boel nog enige tijd gaande te houden. Toch moet men daar ook precies weten hoe dit af gaat lopen.

In Duitsland, in samenwerking met Nederland, bestaan vergevorderde plannen om uiterlijk medio volgend jaar met een eigen variant van de euro te komen, waarbij de nieuwe euro mede gebaseerd is op een goudcomponent. Met de huidige maatregelen probeert men waarschijnlijk tijd te winnen om een en ander goed voor te bereiden en door de hoeveelheid financiële narigheid die dit mee gaat brengen de bevolking klaar te stomen voor vergaande veranderingen.

En zo stoomt Europa op naar een verdere verdieping van de crisis.

Om u in deze barre tijden een hart onder uw riem te steken wil ik tot slot eindigen met een oud Kantonees gezegde, wat luidt: zilver en goud, dat snijdt pas hout!

Bekijk ook