Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Een kaartje leggen met Frau Merkel

11-05-2010 Zilverpaul

Is de bail-out van afgelopen weekend een ongehoorde machtsgreep van Brussel en de ECB ten koste van de soevereiniteit van de lidstaten, of is het een ultiem redmiddel om de boel bij elkaar te houden? Een ding is wel zeker, na deze maatregel zijn geen andere opties meer voorhanden. Of het helpt, of de Europese droom spat uit elkaar.
Mocht het beoogde stabiliserende effect uitblijven, is de enige mogelijkheid een steeds verdere geldverruiming voor de Europese staten en banken om de onafwendbare ineenstorting van de monetaire unie uit te stellen. Hyperinflatie wordt dan uiteindelijk ons deel.

Een andere zekerheid is dat de aangekondigde maatregelen, dwars door elk voorgaand Europees verdrag heen, de paniek en ongekende crisis weergeeft die gaande is.

Voorstanders van de maatregel wijzen op de stapsgewijze opbouw, waarbij slechts wordt uitgekeerd aan landen wanneer men aan allerlei bezuinigingsmaatregelen heeft voldaan. Men hoeft hier echter weinig illusies over te koesteren, want vergaande overheidsbezuinigingen leiden tot een forse ingreep op de bestedingsruimte van de burgers en veroorzaken een daling in de belastinginkomsten.

Kortom, zeker op korte termijn biedt de maatregel weinig soelaas. Het reddingspakket zal vooral gebruikt worden om de carrousel van staatsleningen en banken draaiende te houden. De grote vraag is echter of dit lukt.
De voortekenen tot nu toe zijn echter weinig bemoedigend: de koers van de Euro is maandag na een stijging van 3 % dezelfde dag alweer teruggevallen tot bijna de eindstand van vrijdag, en op dit moment koerst de euro onder dit niveau.
Wat ook weinig bemoedigend is, en wel om andere redenen, is dat de Franse banken, die vrijdagmiddag op springen stonden en als eerste zijn geholpen met de noodmaatregelen, vandaag zijn begonnen de euro actief te shorten, de euro hiermee verder in de problemen brengend!
Als je het zou verzinnen, zou niemand je geloven.

Frau Merkel schijnt te zijn weggestemd afgelopen weekend tijdens het speeltje kaart. Axel Weber, hoofd van de Bundesbank ( de Duitse centrale bank), spreekt over de bail-out als zijnde een enorme vergissing.
En aangezien nu juist de Duitse economie en staatsleningen de ruggengraat vormen van de Europese monetaire unie, lijken de opmerkingen juist olie op het vuur.

http://www.beurs.com/wp-content/uploads/2009/10/house-of-cards.jpg

Of zouden deze uitspraken wijzen op een troefkaart in de handen van Frau Merkel, en door het mislukken van de bail-out de weg geplaveid worden voor het losweken van de noodlijdende landen, waarna alleen de sterkste landen onder aanvoering van Duitsland overblijven met een soort oer-Euro?

De tijd zal het leren.

Dat geldt zeker ook voor Bill Clinton, die recent in een lezing heeft verklaard dat we een vergissing hebben begaan met het loslaten van de goudstandaard.
Maar meneer Clinton, u had beter kunnen luisteren naar Zilverpaul, die roept het al jaren!

 • Nico

  De afbeelding van het kaartenhuis lijkt verdacht veel op een van de twin towers. Cartoonisten kun je maar beter niet onderschatten.
  Voor al degenen die zo eigenwijs waren om hun euro’s aan te houden, hoop ik maar dat ze thuis nog een mooie postzegelverzameling in de kast hebben staan.

 • Jan de Koningh

  ja het is ongelooflijk. Goud nu duurder dan EUR 1.000 per troy ounce.
  Eerst was daar die psychologische grens van $1.000 en nu dus ook in EURO. Beide valuta staan er dus niet goed voor en goud profiteert.

 • Henk

  Bij deze wil ik even het historische moment vastleggen dat zojuist de prijs van goud is gestegen boven de 1000eur/ troz.
  Eigenlijk zou je moeten zeggen dat de waarde van een euro is gedaald tot onder de 1/1000 ounce goud.

 • Zilverpaul

  Er zullen inderdaad her en der wat hoofden rollen, al zijn het tot op dit moment vooral mensen net onder de top.
  Waar ik op doelde zijn de mensen achter de schermen, die lid zijn van de Bilderberg groep, de Council of Foreign Relations en de Trilateral Commission.
  Het lijkt er op dat dit de luitjes zijn die de daadwerkelijke macht hebben.
  Of het daadwerkelijk zo ver komt dat we een one-world-government krijgen weet ik niet, al is met de Europese bail-out van afgelopen weekend wel een belangrijke stap gezet in het mond-dood maken van de verschillende europese regeringen.
  We zullen het zien. In ieder geval kun je als individu je vrijheid beschermen door goud en zilver te bezitten; dan blijf je financieel onafhankelijk en heb je de vrijheid om zelf je keuzes te maken.

 • johan

  precies zilverpaul, precies ook mijn gedachte. Mensen in misère zijn makkelijker een bepaalde hoek in te drijven dan mensen in voorspoed. Echter onder leiding van hetzelfde geboefte vraag ik me af. Er zal heus wel wat berecht worden her en der, echter wat er nu gebeurt zit in de mens en is van alle tijden.

 • Zilverpaul

  Een mogelijke verklaring voor het zo lang uitstellen van een werkelijke oplossing is dat wanneer alles op een moment klapt, het makkelijker wordt een wereldwijde ” oplossing” voor het probleem te presenteren, te weten een wereldwijde munt onder leiding van een wereldwijde centrale bank. Een one-world government dus, onder leiding van hetzelfde geboefte wat de huidige crisis heeft veroorzaakt.

 • rob

  Ik heb geld van jou geleend, jij hebt aan Piet geleend en Piet leent weer aan mij. Nu heb ik de boel een beetje bedonderd door mijn boekhouding aan te passen zodat ik meer kon lenen. Ik blijk meer geld nodig te hebben en leen wat extra bij jouw en Piet. Maar Piet en jij hebben ook een creatieve boekhouding en komen weer extra geld lenen bij mij. Enz. enz. enz.
  Ziehier de geniale oplossing van de G-20 en de bankensector. En de banken maar recordwinsten boeken.

  Wat is dit voor poppenkast? Begrijpen ze zelf niet dat ze de boel bedonderen? Het enige wat ze bereiken is uitstel voor een paar weken. Met daarbij aangetekend dat hoe langer dit stinkende zaakje wordt gereanimeerd, de klap des te groter wordt.

 • rob

  Zeg maar dag met je handje naar de euro, dollar, pond en yen.

 • Nico

  Veelzeggend in dat opzicht vond ik de uitzending van Pauw en Witteman waarin econoom Arnoud Boot zijn opponent Willem Middelkoop nauwelijks aan het woord liet, bang als hij was dat Middelkoop het 700 miljard kostende reddingsplan tot de grond toe zou afkraken.