24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Een koekje van eigen deeg

Er zijn aanwijzingen dat we aan de vooravond staan van een (wat) grotere koersbeweging van de edelmetalen.  Daarop duiden tenminste de hoge open interest in goud, die dinsdag weer ruim 8000 contracten steeg tot 410.000, als ook in zilver, wat er dinsdag 1457 contracten bijpluste tot een totaal van bijna 137.000. Deze hoge standen vragen om een oplossing: óf het kartel wint, wat prijsdalingen van beide edelmetalen tot gevolg zal hebben, óf de vrije markt-krachten winnen en gaat een nog verder oplopende open interest gepaard met een forse opwaartse koersbeweging.

Dinsdag lukte het de dames en heren in ieder geval om de goud- en zilverprijs weer te onderdrukken, door in een tijdsspanne van 20 minuten 16.000 goudcontracten te dumpen en 7.300 zilvercontracten. Het resultaat zit u in onderstaande grafiek:

A

Verder was er opmerkelijk nieuws op het overnamefront. Nadat maandag Osisko Mining een overnamebod kreeg, was het dinsdag de beurt aan Allied Nevada. Deze goudproducent kreeg een 50% hoger overnamebod dan de slotkoers van maandag. Fantastisch nieuws voor de aandeelhouders ( die op een lager niveau hebben ingekocht), maar in de loop van de dag begonnen twijfels te rijzen over het bod. De Chinese firma die het bod had uitgebracht bleek namelijk de normale procedure in dit soort gevallen niet te hebben gevolgd, en aan het eind van de handelsdag deed het Chinese bedrijf een bericht uitgaan waarin men stelde dat het bod op een misverstand stoelde.

Oplichterij van de eerste orde, maar wel een waar bestaande aandeelhouders nu eens niet de dupe van zijn. U moet weten dat veel mijnbedrijven zuchten onder een forse shortpositie, dat wil zeggen dat grote partijen ( bv hedgefunds) aandelen hebben verkocht zonder deze zelf in bezit te hebben gehad. Dit heeft fors lagere aandeelkoersen tot gevolg wat uiteindelijk een mijnbedrijf kan kapotmaken, omdat wanneer het kapitaal wil ophalen uit de markt door uitgave van aandelen dit op deze onderdrukte aandeelprijs moet plaats vinden.

Hoe dan ook, door de bekendmaking van een overnamebod stijgt de koers van het betreffende aandeel, en worden de eigenaren van shortposities gedwongen hun shortpositie op te heffen door aandelen te kopen, wil men immers hun verliezen niet steeds verder zien oplopen. Hoewel het nog niet bewezen is, mag je er van uit gaan dat de Chinese firma voor het zgn. overnamebod eerst aandelen van het mijnbedrijf heeft gekocht op de markt, om het later aan de hedgefunds te verkopen tegen een hogere prijs. Eindelijk eens een vorm van oplichting waarin nu eens niet de gewone aandeelhouders de klos zijn, maar de hedgefunds! Het aandeel sloot 7 % hoger in een neergaande markt.

Een koekje van eigen deeg, zullen we maar zeggen

 

Bekijk ook