24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Een korte meditatie

Soms zegt één beeld meer dan duizend woorden. Voor diegenen onder u die denken dat goud en zilver nu wel erg zijn gestegen en dat het wellicht een goed idee zou zijn om het nu van de hand te doen onderstaande grafiek.

https://www.thesilvermountain.nl/img/investor-gold-exposure.gif

Vervolgens kan ik u onderstaande meditatieve oefening van harte aanbevelen:

Sluit uw ogen en verbeeldt u dat tussen de 20 en 30% van al het geld op de wereld belegd gaat worden in goud en mijnaandelen in goud. Haal dan ontspannen adem en zie dan een bijpassende goudprijs verschijnen. Ontspan u vervolgens, haal de grijns van uw gezicht en haal weer diep adem.

Laat dan een zilveren munt voor uw geestesoog verschijnen. Laat de gedachte bij u toe dat zilver zowel als belegging gebruikt wordt maar ook in allerlei toepassingen, en besef dat zilver veel zeldzamer is dan goud. Laat dan ook de zilverprijs voor uw geestesoog verschijnen.

Doe deze meditatie in het begin voorzichtig en zorg voor de nodige bijstand, want naast een gevoel van rust en gelukzaligheid kan dit tijdelijk ook de nodige onrust veroorzaken.

—————————————————————————————

Langzamerhand komen met de stijging van de edelmetaalprijzen ook de junior mijnbedrijven weer tot leven. Nadat deze eind 2008 fors zijn afgestraft door het illegaal shorten gekoppeld aan een daling van de goud en zilverprijs, zijn met het afbrokkelen van de macht van de banksters de koersen weer aan een opgaande beweging begonnen. Het potentieel van dit soort bedrijven is enorm. De volatiliteit ( de beweeglijk) trouwens ook.

Stel een mijnbouwer heeft 1 miljoen ounce goud in de grond. De kosten om de boel naar boven te halen en te bewerken kost $300 per ounce, en tevens geldt een afschrijving op apparatuur van $100 per ounce.

Als de goudprijs $1000 is, maakt het bedrijf 1000 – 300-100= $600 winst per ounce goud.

Wanneer goud stijgt naar $1500, maakt het bedrijf 1500-300-100= $1200 winst per ounce goud.

Terwijl de goudprijs 50% in waarde stijgt, verdubbelt dus de winst (en dus de waarde van het aandeel) van het bedrijf.

Helemaal fraai wordt het als er bovendien ontdekkingen worden gedaan die de hoeveelheid goud in de grond doen verdubbelen.

Het lastige met mijnbouwbedrijven is echter het uitkiezen van de goede bedrijven. De allergrootsten geven vaak maar een beperkt rendement omdat een deel van de productie al op voorhand is verkocht tegen een (te) lage prijs. De vele kleine bedrijfjes hebben vaak te kampen met geldtekort, nodig om de exploratiewerkzaamheden te verrichten.

Toch biedt deze sector grote kansen, zeker als de prijs van fysiek goud en zilver verder gaat stijgen, goud en zilver moeilijk te verkrijgen worden en het grote publiek in de gaten krijgt dat goud en zilver een veilig alternatief zijn voor ons papieren geld.

——————————————————————————–

Dat vandaag (vrijdag 15 oktober) de goud- en zilverprijs met 1 tot 2 % zakte heeft ongetwijfeld alles te maken met de toespraak van Ben Bernanke, het hoofd van de FED. Blijkbaar is de handelsluwe vrijdag nog het enige moment waarop de prijs te drukken is.

Tot het moment aanbreekt dat ook deze laatste strohalm afknapt.

Bekijk ook