Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Een korte meditatie

16-10-2010 Zilverpaul

Soms zegt één beeld meer dan duizend woorden. Voor diegenen onder u die denken dat goud en zilver nu wel erg zijn gestegen en dat het wellicht een goed idee zou zijn om het nu van de hand te doen onderstaande grafiek.

https://www.thesilvermountain.nl/img/investor-gold-exposure.gif

Vervolgens kan ik u onderstaande meditatieve oefening van harte aanbevelen:

Sluit uw ogen en verbeeldt u dat tussen de 20 en 30% van al het geld op de wereld belegd gaat worden in goud en mijnaandelen in goud. Haal dan ontspannen adem en zie dan een bijpassende goudprijs verschijnen. Ontspan u vervolgens, haal de grijns van uw gezicht en haal weer diep adem.

Laat dan een zilveren munt voor uw geestesoog verschijnen. Laat de gedachte bij u toe dat zilver zowel als belegging gebruikt wordt maar ook in allerlei toepassingen, en besef dat zilver veel zeldzamer is dan goud. Laat dan ook de zilverprijs voor uw geestesoog verschijnen.

Doe deze meditatie in het begin voorzichtig en zorg voor de nodige bijstand, want naast een gevoel van rust en gelukzaligheid kan dit tijdelijk ook de nodige onrust veroorzaken.

—————————————————————————————

Langzamerhand komen met de stijging van de edelmetaalprijzen ook de junior mijnbedrijven weer tot leven. Nadat deze eind 2008 fors zijn afgestraft door het illegaal shorten gekoppeld aan een daling van de goud en zilverprijs, zijn met het afbrokkelen van de macht van de banksters de koersen weer aan een opgaande beweging begonnen. Het potentieel van dit soort bedrijven is enorm. De volatiliteit ( de beweeglijk) trouwens ook.

Stel een mijnbouwer heeft 1 miljoen ounce goud in de grond. De kosten om de boel naar boven te halen en te bewerken kost $300 per ounce, en tevens geldt een afschrijving op apparatuur van $100 per ounce.

Als de goudprijs $1000 is, maakt het bedrijf 1000 – 300-100= $600 winst per ounce goud.

Wanneer goud stijgt naar $1500, maakt het bedrijf 1500-300-100= $1200 winst per ounce goud.

Terwijl de goudprijs 50% in waarde stijgt, verdubbelt dus de winst (en dus de waarde van het aandeel) van het bedrijf.

Helemaal fraai wordt het als er bovendien ontdekkingen worden gedaan die de hoeveelheid goud in de grond doen verdubbelen.

Het lastige met mijnbouwbedrijven is echter het uitkiezen van de goede bedrijven. De allergrootsten geven vaak maar een beperkt rendement omdat een deel van de productie al op voorhand is verkocht tegen een (te) lage prijs. De vele kleine bedrijfjes hebben vaak te kampen met geldtekort, nodig om de exploratiewerkzaamheden te verrichten.

Toch biedt deze sector grote kansen, zeker als de prijs van fysiek goud en zilver verder gaat stijgen, goud en zilver moeilijk te verkrijgen worden en het grote publiek in de gaten krijgt dat goud en zilver een veilig alternatief zijn voor ons papieren geld.

——————————————————————————–

Dat vandaag (vrijdag 15 oktober) de goud- en zilverprijs met 1 tot 2 % zakte heeft ongetwijfeld alles te maken met de toespraak van Ben Bernanke, het hoofd van de FED. Blijkbaar is de handelsluwe vrijdag nog het enige moment waarop de prijs te drukken is.

Tot het moment aanbreekt dat ook deze laatste strohalm afknapt.

 • rob

  @ Ill-b

  Colloïdaal Zilver (daar praat je over) is al anderhalve eeuw bekend als ziekte-kiem killer. Tot 1930 was het een algemeen geaccepteerd geneesmiddel (o.a door de Amerikaanse FDA).
  Met de opkomst voor petro-chemie werden veel concurrerende stoffen (hennep en zilver o.a.)
  in een kwaad daglicht gesteld en op olie gebaseerde medicijnen en stoffen (o.a. nylon, chemische genesmiddelen) gepropageerd.
  Ons economisch systeem is gebaseerd op winst-maxilimalisatie en daardoor moet op den duur daarvoor alles wijken, ook onze gezondheid.

 • johan

  @ Marc, jij slaat nu precies de spijker op zijn kop. De menigte zit altijd fout. Op de aandelenbeurzen zaten ze en daar mochten ze zijn van het establishment, om later geschoren te worden door de grote jongens.

  Nu geloof ik nog helemaal niets van een GROTE toeloop in Goud. Echter de take off is reeds gedaan en een (zeer) kleine groep zet haar fiat geld om in het geld wat al 1000-en jaren stand houdt en sterker nog, nooit is weggeweest uit de kluizen van onze centrale banken.

  Om de overgang naar een andere wereld die gestoeld is op goud ipv van SCHULDEN is een ordentelijke stijging van ons geel metaal te wensen. Dit voorkomt chaos. Om dit te bewerkstelligen is het nodig dat er geen massale RUN komt op het toch wel beperkte Goud dat voorhanden is. Zie dit zo, van de AFM.

  Wat je zegt, alle bubbles die gepopt zijn gingen zonder waarschuwing vooraf, nu begint men al te schreeuwen, wat zegt ons dit? Het tegenovergestelde!!!

 • Marc

  Even terug naar het moment van de dag.
  Vandaag hoorde ik van een of ander spreekorgaan van de regering dat mensen moesten oppassen om niet te gauw in te stappen in goud.
  Men maakte zich zorgen omdat al blijkbaar veel mensen goud aan het kopen waren.
  Het is leuk indien de goudprijs stijgt.
  Indien de goudprijs daald zouden teveel mensen geld verliezen.
  Daar moet ik dan toch een opmerking bij maken.
  Waarom waarschuwde de regering dan niet toen heel veel mensen in aandelen gingen investeren.
  Dat was toch ook een bubble.
  En nu mensen opeens in goud gaan investeren worden we gewaarschuwd voor verlies indien de goudprijs daald.
  Het lijkt wel of ze willen voorkomen dat teveel mensen goud gaan kopen, en zo hun eigen mismanagement willen verbloemen.

  Ook de Engelse regering gaat flink bezuinigen.
  Ze willen het tekort terugbrengen naar 2 a 3% van het bnp.
  Echter het totale tekort blijft dan toch oplopen.
  Op die manier zullen ze nooit hun schulden kunnen afbetalen.
  Dat kost ze dus te allen tijde miljarden aan rente.
  Hoe lang gaat dat nog goed?

 • ill-b

  @Gerard

  Jazeker Gerard, ook zilver is van de partij. Het moet niet gekker worden:

  Zilver tegen verkoudheid
  donderdag 21 oktober 2010

  Werd eerder bekend dat microscopisch kleine deeltjes goud een oplossing kunnen gaan bieden tegen tumoren, nu lijkt zilver een uitkomst te zijn tegen griep en verkoudheid. Wetenschappers slaagden er namelijk in het edelmetaal te binden aan bacteriën. Daardoor wordt het eenvoudiger deze te vernietigen.

  Door Hazevoet, Jan

  Amsterdam Wetenschappers van de Universiteit Gent ontdekt onlangs dat door zilveren nanodeeltjes (microscopisch kleine deeltjes) aan goedaardige bacteriën te hechten, virussen gedood worden. Dat stelde hoogleraar microbiologie Willy Verstraete onlangs op een bijeenkomst van de Society for Applied Microbiology in Londen.

  De onderzoekers ontdekten dat bacteriën in een oplossing van zilverionen fijne zilverdeeltjes uitscheiden die 10.000 keer fijner zijn dan een menselijk haar. De nanodeeltjes komen aan het oppervlak van de cel te zitten. De bacterie zelf gaat dood aan dat zilver, maar blijft intact. Daardoor kunnen de dode cellen met de zilverpartikels veilig opgelost worden in bijvoorbeeld een neusspray of een handzeep, om virussen te lijf te gaan. Want de techniek doodt het norovirus, dat diarree veroorzaakt, zo bleek uit tests van de onderzoeksgroep. Volgens de onderzoekers kan de techniek ook gebruikt worden tegen de virussen die verantwoordelijk zijn voor onder meer griep en verkoudheid.

  De bacteriën, Lactobacillus fermentum, worden gebruikt in yoghurt en probiotica voor een betere spijsvertering. “Omdat er vragen zijn over de gevolgen van zulke kleine deeltjes zilver voor de gezondheid, hebben we de nanodeeltjes aan het oppervlak van de bacterie gehecht. Dat betekent dat de zilverdeeltjes, hoewel ze klein blijven, zich niet vrij in het lichaam kunnen verspreiden”, vertelt Verstraete.

  Willy Verstraete werkt nu samen met de farmabedrijven Janssen en Johnson & Johnson om de uitvinding uit te werken voor extern gebruik – voor handzepen en zakdoeken. “Wie weet, kan het binnen enkele jaren voor intern gebruik. Met andere woorden, als medicijn”, aldus Verstraete.

  De Universiteit Twente ondertussen doet in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, het Nederlands Kanker Instituut en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek naar het inzetten van microscopisch kleine gouddeeltjes om tumoren te bestrijden. Twentse wetenschappers slaagden er onlangs in om de nanodeeltjes te laten binden met tumorcellen. Er werd een oplossing gevonden om het samenklonteren van de gouddeeltjes tegen te gaan. De antilichamen werden in de vorm van eiwitten aan de deeltjes bevestigd, waardoor het goud zich vanzelf aan de aangetaste cellen hechtte.

  Dat maakt het eenvoudiger om de deeltjes met de tumorcellen op te sporen. Ze kunnen daarna eenvoudig worden vernietigd door ze met infrarood licht gloeiendheet te maken. Het zal naar verwachting wel nog jaren duren voordat deze techniek toepasbaar is. (J.H.)

 • Gerard

  @Johan, je hebt wel gelijk, maar iets te kort door de bocht.
  Gestuurd wordt door de politiek (leuke geldverbrassingen levert veel kiezers op).
  Gestuurd wordt door de centrale banken (banken willen graag veel geld verdienen).
  Beide willen dus een hoge economische groei om hun doelen. Dit kan alleen maar bereikt worden door zoveel mogelijk schulden te maken en zo veel mogelijk inflatie om dit weer weg te dweilen. Uiteindelijk profiteren we allemaal van een ongeremde hoge groei.
  Dus economie draait op schulden.
  Dan komt er een moment dat de schuldenberg te groot is geworden om af te lossen. Je steekt hier een bepaalde grens over. Failliesement is onherroepelijk. Vanaf dit punt is “sturen” niet meer mogelijk. Dit proces wordt omschreven in de Kondratieff-cyclus, met name de Winter.
  Al het “sturen” vanaf dit punt slaat alle kanten op. Iets wat we voorheen niet kenden.
  Maar de economie kent zoveel verschillende facetten en onverwachte ontwikkelingen, dat we nooit kunnen voorspellen wat goed is en wat slecht en wat de toekomst brengt.
  Zet maar eens 20 top-economen aan een tafel dan heb je ook 20 totaal verschillende meningen. En dat is ook normaal. Want bijvoorbeeld een ontwikkeling in grondstoffen, kan de hele economie al een andere kant op gooien. Zo zijn er 1001 dingen die een rol spelen. Je kunt dat allemaal niet voorzien.
  Hou het dus bij die 80-jarige Kondratieff-cyclus, zie hierin hoe we in de 4 voorgaande cyclussen uit het faillisement kwamen. De vorige was 1929 – 1949. Deze K-winter begon in 2000, maar we hebben deze 8 jaar voor ons uit kunnen schuiven d.m.v. extra schulden. In 2008 is het nogmaals gelukt, al ging dat heel moeizaam. Nu gaan we echt het failliet van Engeland en de VS meemaken. Inclusief de bijbehorende deflatie (lees hyperinflatie op het hoogtepunt).

 • Gerard

  @ Ludo, 1981 moet je vergeten. Andere situatie en bovendien waren toen de schuldenlasten onder controle (d.m.v. weginflateren). Deze verhouding moet je vergelijken met dezelfde periode 1933 – 1947.

 • Ludo

  @Zilverpaul : heb je enig idee hoe de verhouding fysiek goud / goudmijnen is binnen die 0,80% & hoe die was bij het vorige meetpunt (1981)?

 • johan

  Feit dat de conomie zo onvoorstelbaar is gerard zit hem volgens mij in het volgende. Alles wat er in onze economie gebeurt is gestuurd en met een grotere bedoeling. En dit bedoel ik in de ruimste zin van het woord……

 • Christiaan

  Interessant artikel!
  Kan allicht iemand mij uitleggen hoe het zit met verkopen van fysiek goud en zilver? Wat is het verschil in/verkoop doorgaans bij bijv de standaard maat van 1 troy ounce oud?

 • Gerard

  @Johan, NIETS zo “onvoorspelbaar” dan de economie!
  Geen enkele grafieklijn bereikt de maan.
  Internet-aandelen konden toch ook niet stuk begin 2000?
  Immers, internet-bedrijven moesten volgens velen pas beginnen en zouden “minstens” nog 10 jaar door blijven groeien!
  Toch?
  Hoe anders liep dit af….
  Gaat de grafieklijn van goud echt naar de maan???

  Desondanks blijk ik toch nog heel bullisch over goud en vooral zilver.
  Maar liefst zie ik goud en zilver niet meer stijgen. Want dan blijft geld en je huis nog waarde houden. En hoeven dan ook niet naar de voedselbank.

  Wat de ETF’s GLD en SLV betreft, weet ik het niet.
  De uitgevers (ishares en spdr) beweren dat alle onderliggende waarden gegarandeerd gedekt zijn. Op de markt hebben ze beiden grote aankopen gedaan op die ETF’s.
  Zelf zie ik ook liever fysiek, maar beide ETF’s zijn wel “snoepjes” voor opties.

 • johan

  kankakker= knakker. Iets te enthousiast begonnen ;-)

 • johan

  “als goud ooit een keer niks waard wordt”

  Geloof me dan springt deze kankakker (ondanks zijn huidige posities) een gat in de lucht! Want weet je wat dat betekent? Dat de prijs van goud (papieren!!!) gekelderd is omdat iedereen hun contracten dumpt om aan het werkelijke gele spul te geraken. (GLD..ETF). De papieren-prijs van goud zal kelderen, echter de waarde van het fysieke spul zal exploderen, omdat de vraag het aanbod talloze keren zal overstijgen en er niets meer aangeboden wordt.

  Dit moment lijkt me nog, integendeel tot wat sommigen hier denken, een aantal jaren weg. Tot die tijd zal alles geprobeerd worden om de boel bij elkaar te houden. Dientegevolge zal de goudprijs een gecontroleerde stijging mogen doormaken van gemiddeld zo’n 25% per jaar imo. Dit om de “grotere partijen” rustig te houden. De kleine man met de pet zal zichzelf verdrinken in het verhaaltje dat goud wel erg duur is momenteel, edocht dit praatje hoor ik al jaren aan zonder dat er echt fundamentals worden bijgehaald. Daarnaast voorspelt de huidige “rustig opkabbelende” prijs verre van een bubble status.

  Het woord bubble, uitgevonden ten tijde van de dow-jones hype, Nasdaq-hype en woningmarkt-hype………..ECHTER! Dit was ná de ineenstorting van deze door gratis geld opgeblazen zeepbellen, dat men begon te roepen. Daar gaat men voorbij aan in de goudmarkt, hier draait het om geld dat mensen willen veilligstellen voor de toekomst wat koopkracht betreft. Noem het uitgestelde consumptie! Dat is heel wat anders dan de financieringsgekte die de andere markten op langere termijn (natuurlijk) heeft doen klappen.

  Echter, de mens van tegenwoordig hangt haar mate van welvaart op aan het aantal nullen op een papieren bankafschrift. In de Westerse wereld althans (nog). Dit gaat uiteindelijk natuurlijk wel veranderen. Maar daar is geen schreeuwerige Europese bankdirecteur voor nodig, dit veroorzaakt een chaos en daardoor einde geleidelijkheid. Feit dat alle goud in de EU btw-vrij is is in mijn ogen een duidelijk genoeg signaal….mensen die hem vatten kopen.

  Daarnaast ben ik het volledig met zilverpaul eens aangaande de verplichting jezelf te informeren op alle gebied. Dit is in tegenstrijd met het kudde gedrag van de mens maar maakt wel dat je voldoet aan de eisen van de toekomst. Eigen verantwoordelijkheid nemen op ALLE gebied! Don’t blame it on them…..

  Dit maakt uiteindelijk dat we in een rechtvaardigere wereld zullen leven die de rijkdom die we hier op onze aarde hebben veel eerlijker zal verdelen dan nu het geval is. Landen zonder Dollar-drukmachine die nu alle inflatie over hun uitgestort krijgen en daardoor arm blijven zullen zich oprichten omdat hun grondstoffen ten lange leste gewaardeerd zullen worden tegen de dan geldende waardering.

  Succes in u zoektocht,

 • Gerard

  @ill-b, nog niet zo’n slecht idee.
  Als goud ooit ’n keer niks meer waard wordt, dan kunnen we altijd nog opeten. Goed voor de tumorcellen.
  Heb je ook nog iets goeds voor zilver?

 • Nico

  @ill-b
  Waarschijnlijk uitgeprobeerd bij goudvinken, goudhamsters, goudvissen en goudreinetten.
  Levenselixers uit niet vergankelijke metalen (waaronder goud) hebben ook de Chinese keizers er niet van weerhouden naar de eeuwige jachtvelden te verhuizen.
  Ming keizer Jiaojing had wel een erg bekwame alchemist, die hem een drankje kwik voorschreef. Als ik me niet vergis, overleed hij op terugreis naar de verboden stad. Om een machtsstrijd in het keizerlijk paleis te voorkomen, werd zijn overlijden geheim gehouden. Het lijk op de draagbaar begon echter zo verschrikkelijk te stinken dat de keizer verder in een viskar werd vervoerd, in de hoop dat de rottende vis de lijkengeur zou overtreffen.

 • ill-b

  M.b.t. goud, misschien wat meerdere mogelijkheden….:

  Piepkleine gouddeeltjes pakken tumor aan

  Uitgegeven: 19 oktober 2010 13:57
  Laatst gewijzigd: 19 oktober 2010 13:57
  ENSCHEDE – Gouddeeltjes ter grootte van een duizendste van een mensenhaar zijn waarschijnlijk in staat om in het lichaam tumorcellen te bestrijden.

  Wetenschappers van het medisch-technologisch onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente hebben de werkzaamheid van deze piepkleine goudstaafjes in proefdieronderzoek aangetoond, zo maakte de universiteit dinsdag bekend.
  Op de goudstaafjes zitten antilichamen in de vorm van eiwtten, die ervoor zorgen dat de staafjes zich aan een tumorcel binden.
  Met een bestaande medische techniek kan zo’n met goud behangen cel in het lichaam opgespoord worden.
  Vervolgens worden de goudstaafjes met infrarood licht gloeiendheet gemaakt, zodat ze de tumorcel vernietigen.

 • wortelbea

  @Marc
  aja, hij zal de acropolis verkopen aan de chinesen ;o)

 • Marc

  Het enige dat ik vanmorgen zag was een zelfverzekerde griekse minister van financïen.
  Volgens hem komt de griekse schuldenlast tot een einde.
  En zelfs een groeiende economie vanaf 2011/2012.
  Alle schulden worden terugbetaald aan Europa……….volgens de griekse minister.
  Mijn onderbuikgevoeld zegt mij iets anders.

 • Gerard

  Marc zegt, “Zoals het monetaire systeem nu wordt verkracht kan niet nog jaren voortduren.”
  Sterker nog, het is volgens mij HEEL dicht bij. Daar zijn al aanwijzingen van.
  Begrotingstekorten VS en EU vliegen steeds harder omhoog.
  VS komt alleen al 1200 miljard per jaar te kort (de rente alleen al).
  Herfinancieren lukt steeds slechter (FED moet herfinancieren).
  Ondanks alles is deflatie gewoon al een feit in de VS (kern-inflatie).
  We kunnen “uitsluitend” nog onze schulden financieren met NOG meer schulden.
  We grijpen steeds meer naar de Zimbabwe-methode.
  In de VS 1 op de 5 werkloos, 1 op de 8 leeft van voedselbank. Wat willen we nog??
  Dit duurt echt geen jaren meer. Een jaar hooguit?
  Of ziet iemand nog een lichtpuntje?

 • Marc

  Zijn, wij silverbugs, dan de grote kudde dan toch voor?
  In dat geval ga ik nog maar eens die meditatieoefening doen.
  Daarna slapen met een, voor diegene die het niet hebben zien aankomen, irritante lach op mijn gezicht.

 • Zilverpaul

  @Marc, bedankt voor je reactie.
  Ik zou zeggen; vertrouw geen enkele goeroe. De meesten hebben een belang bij het stijgen of juist dalen van de goudprijs en vertellen wat hun baas hen opdraagt. Vertrouw ook mij niet omdat ik deze columns schrijf.
  Wil je meer zekerheid wat betreft de juistheid van je onderbuikgevoel zul je je zelf meer moeten verdiepen in de materie.
  Je zou je ook kunnen laten leiden door wat de grote landen doen als China en Rusland: die kopen zo veel mogelijk goud op als maar mogelijk is. Dat doen ze niet voor niets. Kijk naar wat in de grootste, en nog altijd leidende economie Amerika gaande is.
  Bezoek de websites eens die in mijn columns of in de reacties van lezers genoemd worden.

  Maar het blijft inderdaad bizar: een officiele buitenwereld van de overheid, media en banken die doen alsof er weinig aan de hand is tegenover ( wat mij betreft) de werkelijkheid die steeds grotere gaten en scheuren ontdekt in een inelkaar vallend geldsysteem.

  Als laatste: ook ten tijde van de grote depressie heeft de Amerikaanse overheid, banken en pers tot op het laatste moment volgehouden dat er niets aan de hand was. Tot het te laat was.

 • Marc

  @Zilverpaul.
  Niettemin is het twijfelachtige voordeel nog altijd in de dollarprijs te vinden.
  In euro’s doet het nog niet erg veel.
  Jou meditatie oefening werkt bij mij NOG niet vanwege de dubbele informatie die via edelmetaal-info binnendruppeld.
  De ene goeroe zegt goud klimt niet veel verder meer met een logisch klnkend verhaal erbij.
  Een andere waarzegger zegt: aandelen gaan in de nabije toekomst toch weer verder stijgen, ook weer met een logisch klinkend verhaaltje erbij.
  Dan een logisch klinkend verhaal van jou, waarbij ik de neiging heb jou het liefst te geloven vanwege wat edelmetaal in de grond van mijn tuin.
  Ik begrijp met mijn boerenverstand best wel dat verkeerde aandelen duur aangekochte lucht is.
  Maar dat het zeldzamere zilver zoveel goedkoper is dan goud vindt ik al moeilijker te bevatten.
  Zeker vanwege het feit dat het ook nog eens verbruikt wordt in de industrie.
  En toch kan je het zonder op een wachtlijst te staan gewoon kopen bij een bulliondealer.
  Het goud en zilver dat ik vorig jaar en begin dit jaar heb gekocht is puur gedaan vanuit een onderbuikgevoel, niet meer en niet minder.
  Zoals het monetaire systeem nu wordt verkracht kan niet nog jaren voortduren.
  Mijn onderbuikgevoel zegt me dat ik nu eens op tijd erbij moest zijn en niet wachten tot de grote kudde schapen erachter komt dat ze te laat zijn.
  Een onderbuik gevoel en geen logisch klinkend verhaal erachter.

 • Rafael

  500$ voor een vat ruwe olie kan wel eens rare gevolgen hebben…

 • Gerard

  Prima artikel! Ben zelf ook een grote fan van grondstoffen, en dan vooral goud&zilvermijnen.
  Maar ben nu toch van zins om dit terug te brengen tot maximaal 50% van mijn aandelen.
  Een beetje spreiding. Dat vergeet je zo snel als alles zo goed gaat.
  G&Zmijnen zijn erg speculatief omdat ze erg afhankelijk zijn van te veel factoren. De meest erge is wel de forse terugval in vindplaatsen. Maar kansen zijn er!
  Dagelijks de vele nieuwsberichten oppikken, en bij goed nieuws snel de mijn analyseren. 10 keer niks, 1 keer raak. Kost een zee aan tijd.

 • JP

  Ik wist al dat ik moest gaan mediteren maar het kwam er maar niet van. Jij hebt hebt overtuigd!

 • Freddie H.

  Maak van je volgende meditatie maar weer een lange… Ik kan hier wel van genieten!

 • Zilverpaul

  dank je wel

 • argentor

  Je meditatie is geweldig en doet me lachen. Dit feit op zich is al goud waard.
  Bedankt voor al de goede artikels.

 • Zilverpaul

  Oeps……..

  Gelukkig blijft de conclusie wel vrijwel hetzelfde

 • Bert

  Hoopvol maar $1500-300-100 is bij ons nog altijd $1100 ?