24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Een lange termijn grafiek van zilver

Zodra goud en zilver weer wat stijgen staan er vette koppen in de krant over recordprijzen die voor de edelmetalen betaald moeten worden. En u zult het ook ongetwijfeld in uw omgeving horen dat mensen huiverig zijn om in edelmetalen te stappen vanwege de hoge prijzen.

Met betrekking tot de zilverprijs kwam ik deze interessante grafiek tegen, die de prijs van zilver aangeeft over de afgelopen 600 jaar gemeten tegen de US-dollar uit 1998.

De blauwe lijn is de zilverprijs; de gele lijn de goud/zilver ratio.

Zoals u kunt zien loopt in de vroege Middeleeuwen de zilverprijs op naar $700 op grond van uitgeputte zilvermijnen in Europa. Omstreeks 1500 wordt de Nieuwe wereld ontdekt met zijn zilvermijnen en daalt de prijs van zilver. Rond 1900 wordt wederom veel zilver ontdekt, en zilver daalt tot een voorlopig dieptepunt van ± $15. Dan wordt in 1971 de goudstandaard losgelaten, de Hunt broertjes proberen hun slag te slaan in de zilvermarkt wat resulteert in een piek van $68 per ounce zilver gevolgd door een spectaculaire daling tot $4,73 in 1992.

Vanaf pakweg 1990 kwamen onze vrienden van JPMorgan in actie, die de zilverprijs ruim tot onder de kostprijs naar beneden werkten wat tot gevolg had dat een groot percentage van de zilvermijnen haar deuren sloot omdat de arbeid niet meer lonend was.

Het resultaat van de lage zilverprijs en zeer lage aanvoer was dat omstreeks 2005 90 % van de zilvervoorraden verdwenen waren. Vanwege de lage prijs werd zilver niet gerecycled dus deze voorraad was definitief verdwenen.

Per hoofd van de bevolking, of gemeten naar de hoeveelheid goud die aanwezig is, is er in de afgelopen 600 jaar nog nooit zo weinig zilver voorradig geweest.

Het moge duidelijk zijn; de zilverprijs heeft nog een lange weg te gaan eer er weer sprake is van een normale situatie waarin vraag en aanbod met elkaar in evenwicht is. Daar komt bij, dat dit soort situaties van ‘onderdrukking’ altijd gevolgd worden door een periode waarbij de prijs naar boven doorschiet. Voor u met een liniaal de te projecteren prijs van zilver gaat bepalen; de linker verticale as waarop de zilverprijs is aangegeven is exponentieel en de zilverprijs is in 1998 dollars aangegeven, dus u mag er nog wat procentjes bij optellen die de dollar ondertussen minder waard is geworden.

Verder dendert de economische trein in Europa richting de afgrond. In enkele weken is een Grieks en Italiaans (staats)hoofd gevallen, in de hoop hiermee het tij te keren. Uiteraard zal dit in het geheel niet helpen, aangezien de problemen ver uitstijgen boven de vraag wie de leiding heeft van een land. De boel is in feite niet meer te redden, alleen kan nog tijd gerekt worden. Hoewel de officiële media zich vooral concentreren op de vraag wat het effect zal zijn van een wisseling in het leiderschap, wordt voorzichtig aan ook getwijfeld aan de levensduur van de euro. Geleerde heren verklaren hierbij dat het jaren zal duren eer een eventuele terugkeer naar de oorspronkelijke valuta plaats zal kunnen vinden vanwege de lange voorbereidingstijd die zo’n omwenteling met zich mee brengt.

Heren toch. De nieuwe Duitse marken liggen al klaar, en was het onder andere uw columnist niet die al in 2010 melding maakte van voorbereidingen voor de Nordic Euro?

Met het voortschrijden van de crisis proberen the Powers that Be hun grip te verstevigen. Je ziet dat in de VS, waar men bezig is een soort politbureau op de richten vanuit de beide politieke partijen die de problemen moet gaan oplossen. Ook in Europa is de roep hoorbaar om Brussel meer macht te geven. Laten we hopen dat de markt hier een stokje voor steekt, want meer gecentraliseerde macht gaat ten koste van uw vrijheid en beslissingsbevoegdheid. En met de markt bedoel ik niet de koersen op de beurs, maar de fundamenten waarop ons economisch systeem op gebouwd zijn, namelijk vraag en aanbod.

Met dank aan Eric Nielson,

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook