Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Een opkikker in zware tijden

13-12-2013 Zilverpaul

Zoals op grond van zich herhalende patronen te verwachten viel, en aangekondigd in het blog van gisteren, vielen goud en zilver vandaag weer eens door het putje. Met een daling van een kleine 4 % zocht zilver weer de steunzone rond $19,50 op, en goud deed met een daling van iets meer dan 2 % in feite hetzelfde.

Een mens zou er moedeloos van worden, ware het niet dat er een ruime hoeveelheid harde gegevens uit de economie en ons geldsysteem voorhanden zijn die zowel in tegenspraak zijn met het beeld wat ons gepresenteerd wordt door het bankiersgilde, maar ook de pijn verzachten van de huidige prijsaanvallen op goud en zilver. Zo een hard gegeven vindt u hieronder, waar in de grafiek de balans van de FED wordt weergegeven met de rode en blauwe lijn, en de hoeveelheid geld wat in circulatie wordt gebracht met de groene lijn. In de ingesloten tabel kunt u zien dat de goud- en zilverprijs hier op een 50-jaars tijdsbalk ver achterblijven. Met andere woorden; wanneer het vertrouwen in de dollar als reservemunt zal gaan smelten, hebben beide edelmetalen nog een hele weg af te leggen wil men op hetzelfde hoge niveau komen als weergegeven met de rode en blauwe lijn, welke dan ondertussen overigens weer een stuk hoger zullen staan vanwege allerlei extra geldinjecties om de boel maar overeind te houden.

Deze opwekkende gedachte kan ook geen kwaad voor beleggers in mijnbedrijven. Een grote mate van moedeloosheid valt immers ten deel aan beleggers in goud-en zilvermijnbedrijven, waar het relatieve dieptepunt uit eind 2008 van de sector ten opzichte van de goudprijs nu al vele maanden wordt overtroffen. Een forse kaalslag vindt plaats, te merken aan de vele bedrijven die het loodje leggen maar ook aan de beurswaardering, die soms lager ligt dan het kasgeld wat een bedrijf op de plank heeft liggen….

Ach, alles beter dan als slachtvee naar de slager te worden gebracht, ondertussen te worden vermaakt met krantenkoppen als: ‘Parkieten afgeslacht’,  ‘Toyboy Hoes spreekt’ en ‘Kim Jong-un is familielid armer’.

 

 • Amstel (Bob)

  De goudprijs (goudwaarde) onderdrukking dient enkel de macht van het dollarsysteem en z’n regime. Zodra de macht van die dollarhegemonie gaat tanen is er steeds minder tot geen reden meer om goud als uitdager van de dollar te blijven discrediteren.
  http://marketupdate.nl/nieuws/geopolitiek/van-petro-dollar-naar-petro-yuan/

 • Amstel (Bob)

  U verwijst naar mij, neem ik aan Sebass.
  Ja, ik trek die gehele mining price in twijfel alszijnde bepalend voor de productprijs!
  Kijk naar het verleden en leer van de geschiedenis…

  Vele mensen leven in het NU tijdperk, we willen iets NU, en het NU bepaald alles.
  Verleden telt niet meer?

  Goud is een POLITIEK METAAL!

 • Sebassol

  Daar staan leuke tabellen in voor hoeveel gram goud er per ton ijzererts gedolven wordt!! laatst waren hier personen welke niet geloofden dat $1200 dollar de huidige kostprijs is omdat goud een x aantal jaar geleden nog maar $300 kosten p/ounce.

  http://d1w116sruyx1mf.cloudfront.net/ee-assets/channels/article_default/MedianGradeoftheWorldsTenLargestGoldOperations.png

  10 jaar geleden 3-5 gram goud per ton en nu nog maar 1+ gram, dit i.c.m. moeilijk(er) te bereiken gebieden en hogere energieprijzen en BAM, het antwoord ligt voor uw neus :-)

 • Nico

  Goedgelovigheid

  Het is uiterst onwaarschijnlijk, dat de ‘normale’ economische groeicijfers met nagenoeg volledige werkgelegenheid voorlopig zullen terugkeren. De wereld zal moeten wennen aan de ene valse dageraad na de andere, net zoals Japan in de afgelopen 20 jaar, zelfs na 15 monetaire stimuleringen. Het trauma van een financiële crisis duurt heel lang en heeft een afkeer tegen risico en een nadruk op hogere besparingen tot gevolg, wat een extreem expansief monetair beleid NIET zal kunnen voorkomen. De markten lijken totaal onvoorbereid op een mogelijke structurele economische stagnatie, laat staan structurele deflatie…..http://schmullstrategie.nl/2013/12/tip-van-rik-goedgelovigheid/.

 • Sebassol

  @Erk

  Als ik het goed lees gaat de goud productie flink omlaag de komende jaren?

 • Genpensioneerde

  De Zwiterse smelters hebben opgemerkt dat de goudbaren die ze nu smelten uit de jaren 60 komen , en die komen volgens hen van vanachter uit de kelders. Het loopt daar leeg. Op die goudbaren staat een jaartal.

 • Erk

  En ook dit wordt een trend in het deflatie-scenario, parallel lopend aan de daling van de goudprijs:
  New Trend Guarantees Higher #Gold Prices http://www.caseyresearch.com/articles/new-trend-guarantees-higher-gold-prices

 • Nico

  Een luxe probleem van het rijk zijn.

  Balen joh, ik ben rijk

  Miljoenen euro’s op de bank en toch ongelukkig? Zeur niet zo, zal de gemiddelde Nederlander denken. Maar voor rijken is het een keiharde realiteit. Dat blijkt uit het eerste opvoedboek voor welgestelden ‘De gouden rugzak’, dat deze week verschijnt.

  “Geld is een gesel,” zegt pedagoog Ad Kil, één van de schrijvers van het boek tegen de Volkskrant. ”Veel rijke mensen zeggen: ‘Wat heb ik een pech dat dit mij overkomt.’”……………………………….http://elmerhogervorst.wordpress.com/2013/12/16/balen-joh-ik-ben-rijk/.

 • Klaas

  @ Ingenieur,
  Het was bedoeld om je verhaal te complementeren. Als je dat onder afschieten verstaat?

 • Ingenieur

  @klaas
  Zoals ik op zilverpaul al eens gezegd heb moet je nooit 100% geloven of achter staan wat iemand zegt en vanuit je eigen kennis redeneren. Ik heb helemaal niets met geloof
  https://www.youtube.com/watch?v=6RT6rL2UroE
  Het is wel eens interessant om vanuit een ander perspectief naar de materie te kijken.
  Als je bij voorbaat alles wat iemand zegt afschiet blijf je in dezelfde cirkel van informatie hangen.

 • Klaas

  @ Ingenieur.
  Je nieuwsgierigheid naar deze Sheik ,is niet volledig als je weet dat dat deze man de islam wil verbreiden in gebieden waar het nog niet is ingeburgerd, Europa bijvoorbeeld ( nieuw Kalifaat) en daarmee ook de sharia wil invoeren dan is het toch raadzaam het filmpje te bekijken voordat deze man teveel krediet krijgt.

  http://www.youtube.com/watch?v=RINYNSiPvCE

 • Sebassol

  Persoonlijk denk ik dat ze wel gaan taperen, afbouwen naar 75 miljard $ in de maand o.i.d.

 • Klaas

  Je zou kunnen zeggen, als Willem geen tapering verwacht, dan komt het juist wel en hij moet natuurlijk ook een beetje in het nieuws blijven anders verkoopt zijn boek “brave new world” niet.

 • Er

  oxford.road, re: Willem Middelkoop verwacht geen ” tapering ” ……
  Zelf verwacht ik dat ook niet, want we kunnen niet meer zonder dit drug.
  Wel verwacht ik dat de FED nog een poging gaat doen om te taperen en dan te kijken of het kans van slagen heeft, als opvolging voor de schijnbewegingen van afgelopen zomer. Toen ging de rente naar 3% en trok men het taperplan in.
  Ze weten heel goed dat enerzijds QE niet door kan gaan en anderzijds dat taperen het economisch herstel rechtsomkeer zal doen gaan. Een spagaat. De patient is ziek, heeft te hoge schulden. QE is slechts een pijnstiller, die het beter worden zelfs deels vertraagd, schuldensanering zou sneller gaan. Uitzieken is de enige remedie. Een geneesmethode die de mensen die in Kondratieff-herfst en -winter geboren zijn en dus grootgeworden met het alles is maakbaar denken, niet meer kennen. Dit gaat jaren duren, en dat dringt heel langzaam door, nu ook in de MSM.

 • Ingenieur

  http://marketupdate.nl/nieuws/en-dan-dit-nog/video/video-sheikh-imran-hosein-over-het-dollarsysteem/
  Must watch

  Een beetje in de lijn met wat ons moraal over de askenazische joden probeert uit te leggen, alleen nu uit het oogpunt van de moslimwereld uitgelegd.

 • oxford.road

  Willem Middelkoop verwacht geen ” tapering ” ……

  https://twitter.com/wmiddelkoop

 • http://.??. Piet

  Ik begrijp uit de reacties dat eigenlijk niemand het op dit moment weet..

 • oxford.road
 • Ron
 • Erk

  Re: goudprijs
  En trouwens reken er maar op dat zo lang de Chinezen kopen er ondersteunende maatregelen genomen worden – gefaciliteerd door de bullionbanks, waarvoor ze ongetwijfeld door China betaald worden – om de papieren prijs tussen niveau van 1200 en 1300 te houden, net genoeg om de nieuwe goudsupply/mijnoutput maximaal te houden. Dus het is wel zo dat de goudprijs pas boven de 1300 gaat als er andere omgevingscondities gelden. Het huidige deflatiescenario en het mogelijk gaan taperen gaan een verdere prijsoploop niet ondersteunen. Wel bijvoorbeeld het scenario van Gerald Celente, die denkt dat er getapered gaat worden in 2014, met als gevolg een terugvallen van de aandelenbeurzen en oplopen van de rente, waardoor men inziet dat men door moet gaan met QE’s en het dus een infinite scenario wordt. Dat zal goud weer structureel doen stijgen, want dat is een echte bevestiging dat inflatie ooit keihard gaat toeslaan.

 • oxford.road

  Zweden neemt afscheid van ” contant geld ” …….

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/zweden-schaft-contant-geld-af/

 • oxford.road
 • oxford.road
 • Lamberto
 • oxford.road

  @Gerard

  Het zal wel schrijven van put- & call-opties zijn …..
  In ieder geval doet dit fonds het veel veel beter dan de rest in de goudsector …..

 • sub
 • Gerard

  Re. Met zo een belegging zit men op rozen …..

  Met schrijven calls op goudmijnen die op de bodem liggen???
  Iets dommers kan ik op dit moment niet bedenken.
  Brand daar je vingers maar niet aan.
  Elke keer als goud de 1220 aantikt schrijf ik PUTs !

  Erk,
  Zeg nooit nooit, maar ook ik geloof absoluut niet dat goud onder 1200 lang zal blijven. De fundamentele reden hiervoor zijn zo hard als beton.

 • Q&Q

  ” 14 experts: 2014 wordt ongekend financieel en economisch rampjaar ”

  ‘De rest van dit decennium beleven we de grootste financiële rampspoed uit de geschiedenis’ – ‘Amerikaanse regering bereidt instorting van de samenleving voor’

  Een aantal van de bekendste experts en insiders waarschuwen dat 2014 een financieel en economisch rampjaar dreigt te worden, waarbij de crisis in 2008 slechts een ‘hobbeltje’ in de weg zal zijn. Ze weten waar ze over praten, want enkelen van hen voorspelden al jaren van tevoren het instorten van de Amerikaanse subprime markt en daarmee het begin van de nog altijd voortdurende wereldwijde crisis. Lees wat inmiddels wereldwijd bekende namen zoals Harry Dent, Marc Faber, Gerald Celente, Mike Maloney en Jim Rogers over 2014 en daarna te zeggen hebben.

  http://elite-gangsters.blogspot.nl/2013/12/14-experts-2014-wordt-ongekend.html

 • Erk

  sub en Klaas, re: Nu zitten we op de gem. productie prijs!
  Klopt, onder de 1200 zullen low grade mijnen als eerste moeten gaan stoppen. De fysieke vraag is in 2013 al boven de jaarlijkse mijnproductie, en zal de prijs verder dalen dan zal de vraag verder toenemen. Ik weet ook dat de papieren goudmarkt redelijk ontkoppeld is van de fysieke markt, maar als we dit 1200-niveau gaan bereiken zullen ze toch wel naar elkaar gaan luisteren. Zien jullie het voor je dat olie op de termijnmarkten onder de kostprijs gaat, terwijl de vraag boven de productiecapaciteit ligt?

 • oxford.road
 • oxford.road

  @Piet ….

  Wat denkt u hiervan : een closed-end fonds in goudmijnen ( zeer goede spreiding ) en die maandelijks
  een koepon betaalt van 0,09 USD ( een rendement van ruim 11% bruto per jaar ) . Dit rendement bekomt
  het fonds via het schrijven van call-opties op de onderliggende goudmijnaandelen in portefeuille ……
  Wanneer de goudprijs eventueel nog verder zou dalen , int men maandelijks een zeer mooie koepon
  en kan men rustig wachten op de stijging van de goudprijs die er zeker zal komen …..

  Met zo een belegging zit men op rozen …..

  http://www.gabelli.com/Template/fundinfo.cfm?tid=NGJmNjY=&pid=perf&rid=611-=edoc_dnuf

 • sub

  @ Klaas
  Wanneer we de specialisten de handdoek in de ring gooien zitten we op de bodem! Nu zitten we op de gem. productie prijs! Als het nog lager gaat zal dit niet lang duren anders sluiten alle mijnen! Het maakt niet uit wanneer je koopt! Op lange termijn zit je goed!

 • Klaas

  @Piet,
  “nagenoeg de bodem bereikt”?
  Was het maar waar. De vooruitzichten zijn t/m 2014 slecht. Ik denk dan ook dat niemand op dit moment in de mijnen duikt. Alles wordt gedumpt. Zelfs een enorme uittocht uit de obligatiefondsen met 70 miljard. De kleinere bedrijven zijn w.s. binnenkort wel interessant omdat die minder kosten maken/hebben, ook door een geringere overhead. Volgens een rondgang door Kitco bij diverse “specialisten” is de nabije toekomst voor goud en daarmee zilver toch wel iets om depressief van te worden. Een ondergrens voor goud rond de 1000 $ (740 euro ) wordt zelfs genoemd. Wat opvalt is dat steeds meer “specialisten” in die voorspelling meegaan. En zo is het tot een self-fulfilling prophecy verworden. Iemand op dit blog merkte op dat wij zitten te mekkeren over de lage koersen en dat terwijl in het oosten handenwrijvend wordt uitgekeken naar lagere prijzen. Hier kun je als de angst niet teveel heeft toegeslagen, toch van profiteren lijkt mij. Er is natuurlijk geen garantie dat goud op korte termijn het eerdere hoge niveau nog bereikt, maar dat weet/ wist je als hierin bent gaan investeren. Maar dat het weer stijgt staat voor mij als een paal boven water.
  Succes met je beslissingen volgende week.

 • http://.??. Piet

  Als je goudmijnendln wil kopen omdat de bodem nagenoeg bereikt is welke aandelen
  kun je dan het beste kopen? Dit in verband met minimale kans op faillisementen ?
  Wie heeft daar onderzoek naar gedaan?

 • pietje

  Deze 3 Grafieken Wijs op een aanstaande Daling van de prijs van goud.
  Elke grafiek vertelt een ander verhaal over de prestaties van goud, maar uiteindelijk, wijzen ze allemaal in dezelfde richting.
  http://www.minyanville.com/sectors/precious-metals/articles/3-Charts-Point-to-an-Upcoming/12/13/2013/id/53033#ixzz2nYLAEGrO

 • pietje

  Meer dan 80% van de wereldhandel vindt nog steeds plaats in dollars en dat zal voorlopig ook wel zo blijven. Meden om dat het grootse deel van de buitenlandse valuta gekoppeld is aan de dollar valt de dollar dan gaat de rest gewoon mee in die val.
  Goud of zilver zullen nooit de dollar of welke andere munt dan ook vervangen en wel om de volgende redenen als je voor 10 miljoen dollar /euro in land X iets besteld en je moet dit met fysiek goud of zilver afrekenen heb je toch een probleem.
  1. transport
  2. verzekering
  3. beveiliging
  4. tijd om het van A naar B te krijgen
  Dit kost gewoon weg te veel en wordt het al een stuk minder interessant om goederen uit bij voorbeeld China hier heen te halen.

 • didier

  Misschien is deflatie beter voor de gewone man en inflatie beter voor de rijken. Dus dan weet je het wel wat het zal worden..
  Maar als ons systeem helemaal wegvalt wordt het hier het nieuwe afrika en zijn we allen de sigaar. Want tot op vandaag is het het westen die wereldwijd de lakens uitdeelt. Wij hebben een luxeleven omdat we de andere wereldhelft onderdrukken en een goede voorsprong hebben. Kijk naar Iran: wij maken het hen lastig een atoomwapen te ontwikkelen. Welke rechten hebben wij daar???

 • didier

  Je hebt het goed samengevat lijkt mij. Deflatie, inflatie of stagnatie: pest, tering of cholera. Time-out tenzij mirakels.
  Dat in de de echte wereld het geld steeds meer waar wordt dat is mij echter ervaringsgewijs onbekend. In de gemasseerde statistieken misschien maar in mijn eigen leven nog niets van gemerkt.

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  @ iedereen met een Twitter account

  #vraagminfin Duitsland mag geen audit doen en moet 7 jaar wachten op gedeelte van haar goudvoorraad. Wanneer volgt Nederland? @fritswester

  Als zoveel als mogelijk mensen deze vraag stellen, hopelijk gaan ze de vraag niet negeren en moet de minister er op in gaan. Hopelijk lukt het ons, maar iedereen moet meedoen. Bedankt

 • Erk

  Gerard, ik blijf het toch een fenomeen vinden dat binnen onze wereld er:
  + een reele economie is die in een deflatie-spiraal zit, waarin enerzijds geld steeds meer waard wordt en anderzijds vastgoed, commodities, PM, lonen, etc. minder waard worden,
  + een financiele economie is (70 biljard beweging per dag) waarin ongedekt geld wordt gespoten en de waarde van de beleggingen in aandelen, etc. alleen maar toenemen
  het overlappende element tussen de twee werelden is HET GELD. In de reele economie wordt het steeds meer waard, in de financiele wereld wordt het als monopolie-geld gebruikt. Soms denk ik dat het ongedekt bijdrukken van geld voor de financiele economie door kan gaan OMDAT er deflatie is, want dat houdt het geld op waarde en dus vertrouwen in het systeem. Wat denk jij? Als inflatie ontstaat in de reele economie, dan draait het om, verdwijnt het vertrouwen en klapt de boel. Maar dus zo lang jouw deflatie-scenario aanhoudt is er niets aan de hand voor de financiele economie. Iedereen daar zal blij zijn met de status-quo.
  Anderzijds in de reele economie vallen de ontslagen, komt er jaar op jaar minder koopkracht voor de burgers, etc. Hoe lang nog houdt deze status-quo?

 • Gerard

  Erk
  Klopt. Maar naast de FED kopen ook commerciele banken T bonds. Immers, die hebben weinig keuze. Die mogen niet speculeren, aandelen of futures handelen.
  Om nu de bankreserves van 3% naar 4% te krijgen, moet er dus 1% aan geld uit het systeem gehaald worden. Dit is deflatoir. Banken kunnen dus geen nieuwe leningen meer uitzetten en willen dat ook niet in deze onzekere tijden.
  Pas als de economie weer hard aantrekt, en iedereen denkt dat het goed gaat, komt de knal pas. Hoge inflatie.
  Maar als de economie blijft kwakkelen, of te lage groei, dan blijft de spiraal deflatie doorvreten. Dit is nu het geval.

 • Lamberto
 • Erk

  En de US-T bonds die de FED bezit en waarvoor ze electronisch geld heeft uitgegeven om banken en financiele te stutten, zijn feitelijk vorderingen op de overheid. Omdat deze bedragen – zeker niet bij lage economische groei – nooit en te nimmer afgelost kunnen worden, zijn dit oninbare vorderingen, en is dat electronische geld dus ongedekt uitgegeven. Wie gaat die prijs betalen? Het electronische geld bij financiele instellingen zal inflateren als het uitgegeven gaat worden. Precies wat de FED, CB’s en overheden willen om te bereiken dat de schuldenlasten verdampen.

 • oxford.road
 • temp242

  VOOR IEDERE OEN EEN PENSIOEN!

 • temp242

  Ben je vet met je pensioentje van duizend euro!

 • temp242

  Yep,250euro voor een brood.

 • Erk

  Didier, re: CinC en de treasuries zijn electronische lucht om de boel boekhoudkundig te stutten. Twee verschillende dingen.
  Dank voor je toelichting.
  Als ik het goed begrijp is CinC gelijk aan de M1.
  Treasuries tellen neem ik aan mee in de M3.
  Goudprijs is aardig mee omhoog gegaan met de CinC (3400% vs 4000%)
  Maar wat als het door FED aan financiele instellingen uitgekeerde electronische geld in de reele economie terecht gaat komen. Bijvoorbeeld als de pensioenfondsen gaan uitkeren aan de steeds groter wordende groep pensionado’s. Dan zal de currency, als we deze grafiek mogen geloven, onvoorstelbaar hard ontwaarden. Het kan niet anders. Wordt dat hyperinflatie genoemd?