24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Een opkikker in zware tijden

Zoals op grond van zich herhalende patronen te verwachten viel, en aangekondigd in het blog van gisteren, vielen goud en zilver vandaag weer eens door het putje. Met een daling van een kleine 4 % zocht zilver weer de steunzone rond $19,50 op, en goud deed met een daling van iets meer dan 2 % in feite hetzelfde.

Een mens zou er moedeloos van worden, ware het niet dat er een ruime hoeveelheid harde gegevens uit de economie en ons geldsysteem voorhanden zijn die zowel in tegenspraak zijn met het beeld wat ons gepresenteerd wordt door het bankiersgilde, maar ook de pijn verzachten van de huidige prijsaanvallen op goud en zilver. Zo een hard gegeven vindt u hieronder, waar in de grafiek de balans van de FED wordt weergegeven met de rode en blauwe lijn, en de hoeveelheid geld wat in circulatie wordt gebracht met de groene lijn. In de ingesloten tabel kunt u zien dat de goud- en zilverprijs hier op een 50-jaars tijdsbalk ver achterblijven. Met andere woorden; wanneer het vertrouwen in de dollar als reservemunt zal gaan smelten, hebben beide edelmetalen nog een hele weg af te leggen wil men op hetzelfde hoge niveau komen als weergegeven met de rode en blauwe lijn, welke dan ondertussen overigens weer een stuk hoger zullen staan vanwege allerlei extra geldinjecties om de boel maar overeind te houden.

Deze opwekkende gedachte kan ook geen kwaad voor beleggers in mijnbedrijven. Een grote mate van moedeloosheid valt immers ten deel aan beleggers in goud-en zilvermijnbedrijven, waar het relatieve dieptepunt uit eind 2008 van de sector ten opzichte van de goudprijs nu al vele maanden wordt overtroffen. Een forse kaalslag vindt plaats, te merken aan de vele bedrijven die het loodje leggen maar ook aan de beurswaardering, die soms lager ligt dan het kasgeld wat een bedrijf op de plank heeft liggen….

Ach, alles beter dan als slachtvee naar de slager te worden gebracht, ondertussen te worden vermaakt met krantenkoppen als: ‘Parkieten afgeslacht’,  ‘Toyboy Hoes spreekt’ en ‘Kim Jong-un is familielid armer’.

 

Bekijk ook