Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Een rondje langs de velden

06-04-2011 Zilverpaul

Afgelopen 5 april zijn er een aantal technische weerstanden beslecht die de richting zullen aangeven waarin goud en zilver zich zullen gaan begeven de komende periode.

Laten we beginnen met goud:

goud grafiek

Zoals u kunt zien is goud boven de weerstand van $1440 (de paarse horizontale lijn) uitgebroken, wat de weg vrij maakt voor een opmars naar hogere regionen. Idealiter wordt de weerstandslijn die nu is doorbroken binnenkort nog een keer getest als steun (= de goudprijs daalt dan weer tot 1440), om daarna niet meer achterom te kijken.

Voor zilver ziet het plaatje er anders uit:

zilver grafiek

Zilver bevindt zich al in een straffe opgaande lijn, waarbij op een bepaald niveau enige consolidatie is te verwachten, bijvoorbeeld op het niveau van $40. Ik verwacht overigens dat dit een kort oponthoud zal zijn in de verdere weg naar boven, aangezien verwacht mag worden dat de doorbraak van goud de zilverprijs zal meenemen in een verdere opgaande beweging.

Kijken we naar de HUI, een index van goud- en zilver mijnbedrijven, dan zien we dat ook hier een belangrijke weerstand is doorbroken wat de weg vrij maakt voor een verdere stijging.

https://www.thesilvermountain.nl/img/hui01.png

Kijken we vervolgens naar de grafiek van olie ( in dit geval WTIC light oil) zien we dat ook olie bezig is met een gestage opmars.

https://www.thesilvermountain.nl/img/oil-1.png

Een lezer vroeg zich af wat het verband is tussen de ontwikkeling in de goud- en zilverprijs en de prijs van olie.

Hoewel dit niet zo zichtbaar is op deze grafieken, zijn ook de goud- en zilverprijs fors gedaald eind 2008. De conclusie mag dan ook zijn dat de beweging in de koersen parallel lopen van deze stoffen, hoewel er op grond van bijvoorbeeld geopolitieke ontwikkelingen wel tussentijdse afwijkingen kunnen optreden.

Of deze gelijktijdige opmars van goud, zilver en olie zich voortzet zal mijn inziens vooral af hangen van de vraag in welke mate de economische groei zich zal ontwikkelen. In principe zal door de geldontwaarding en afnemende olievoorraden olie vrolijk meestijgen met goud en zilver. Stort echter de wereldeconomie op een bepaald moment langdurig door zijn hoeven zal de vraag naar olie ook afnemen, wat een neerwaartse druk op de prijs zal geven. Zullen anderzijds vooral de Westerse economieën worden aangedaan en zullen China en de andere opkomende economieën kunnen blijven doorgroeien blijft de vraag naar olie op peil, wat gecombineerd met een afnemende productie zal zorg dragen voor een stijging van de olieprijs.

Onze lezer vroeg zich ook af of een herhaling van 2008, waarin goud, zilver en olie door het putje gingen nogmaals zou kunnen voorkomen, bijvoorbeeld wanneer de oorlogen in het Midden Oosten zich uitbreiden richting Iran, Israël en Saoedi Arabië.

Mocht dit gaan plaats vinden verwacht ik ten eerste een hele forse opwaartse beweging in de olieprijs, omdat Iran en Saoedi Arabië grote producenten zijn en strategisch en qua ligging erg belangrijk zijn. Saoedi Arabië waarschuwde enkele dagen geleden al voor een olieprijs van $300 wanneer de onlusten zich ook richting hun land zouden gaan uitbreiden.

Wat goud en zilver betreft ben ik niet bang voor een herhaling van eind 2008, vooral omdat TARP, QE1 en QE2 hebben plaats gevonden en het vertrouwen in de dollar als wereldmunt onherstelbare schade heeft opgelopen.

De laatste lezersvraag betrof de prijs van goud en zilver, wanneer de landen weer zullen overgaan op een goudgedekte munt. Een bijkans niet te beantwoorden vraag, omdat het vooral erg zal afhangen hoeveel een brood gaat kosten in die nieuwe munt. En dat zal weer afhangen hoeveel goud, zilver en olie de landen in hun kluizen en ondergronds hebben liggen. Ergo, we kunnen deze vraag alleen maar beantwoorden in onze huidige euro en dollar. Als ik toch een gooi moet doen: goud gaat naar de $7500, en zilver naar de $500.

Hoewel, $500 voor het zilver; dat zou me eigenlijk wel een beetje tegenvallen!

 • Jens

  BRON: TROUW.NL

  De protesten van boze burgers in Athene, die al een week duren, worden steeds gewelddadiger. Vele demonstranten hebben parlementsleden woensdag bespuugd en belaagd toen die het parlementsgebouw verlieten.

  Politie en brandweer moesten de Kamerleden beschermen. Demonstranten sloegen op de auto’s en bespuugden die ook. Eén parlementslid verstuikte zijn enkel toen hij te voet vluchtte.

  Wegens de snoeiharde bezuinigingen in Griekenland zijn er al maandenlang stakingen en demonstraties. De woede van de bevolking richt zich vooral op de politici. Al een week verblijven duizenden betogers die zich ‘Verontwaardigde Burgers’ noemen, op het Syntagma plein in Athene.

  Onder hen veel anarchisten en aanhangers van koning Constantijn II, die in 1974 werd afgezet. Ze roepen ‘dieven, dieven’ naar het parlementsgebouw. Veel mensen eisen het aftreden van alle politici.

 • Pingback: Nieuws | Edelmetaal-Info()

 • Maria

  Heb net op RTLZ gelezen dat Spanje de volgende is voor aan het infuus. Ze geven het natuurlijk nog niet toe, maar dat komt wel. 1 op de 5 werkloos, gigantische hypothekenbubbel met ING aan kop. Ik twijfel momenteel heel erg om te verkopen. Wie o wie kan mij overtuigen het niet te doen. Ik ben bang net als met de koffertjes van Linda de Mol dat je zo maar gigantisch op je bek kan gaan. Mijn instap was natuurlijk 10 jaar geleden dus voor mij is alles winst.
  @Temp
  Mocht het slecht worden mag je bij ons komen eten hoor. In eerdere postings hebben we de voeding al besproken.
  Voor iedereen een raad: Koop nog een oliestel met lampenolie. Kunnen we de prak nog gaar krijgen uit blik. Er is nu ook stamppotje te koop (hutspot) en dat bij het oliestel brengen de lucht van de 50-iger jaren weer terug bij OPOE.
  Wat zal het weer gemoedelijk worden???????????

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  @koos Heb je al op internet gekeken. Ik heb er geen kijk op, maar deze apotheek ziet er wel betrouwbaar uit.
  http://www.eurodrugstore.eu/
  In principe kunnen we dit soort zaken beter op http://eindspel.forum2go.nl/ bespreken

 • RB

  Libya all about oil, or central banking?

  Justifications for the involvement of the United States and its allies in the Libyan rebellion range from human rights concerns to ensuring oil supplies. One remarkably early action of the rebels – the establishment of their own central bank – may indicate a better reason for backing the overthrow of a rich government that offers its people free education and health services.

  Bron: http://www.atimes.com/

  Libie was een van de weinige landen op planeet aarde zonder een Rothschild centrale bank. Wel had men er gratis onderwijs en gratis gezondheidszorg. Eén van de eerste dingen die dat rommelige groepje rebellen deed (zeg maar tussen het vechten, schelden op de NAVO en het al feestend in de lucht schieten door) was het oprichten van een centrale bank. De boefjes. ;-)

 • koos

  @wortelbea

  Het beroerde van medicijnen is: je krijgt ze niet op voorraad, hoogstens voor en paar weken. Daar zit ik mee; en dan heb ik ook nog een apotheek die via de PC precies bijhoudt wat ik nog heb. Rommelen kan niet. Medicijngebruikers zijn straks de klos! Daar helpt geen zilveren muntje…. brrrrrr.

 • Andrew

  Weet iemand waarom de zilverprijs eind januari dit jaar ineens zakte naar iets van 20 euro per ounce?

 • sakke

  Kan iemand me uitleggen waarom bepaalde personen hier op dit blog verkondigen dat een goed instap moment reeds voorbij is? Terwijl diezelfde personen ook verkondigen dat we naar +200 USD gaan. Dat snap ik toch niet zo goed…

 • maudri

  Wel even doorsturen seppel en High Five.

 • seppel

  Uitermate interessante link High Five !

 • RK

  stella artois :
  Hallo , sinds maanden volg ik deze blog en heb er al veel van opgestoken waarvoor dank. Is het nog wel verstandig om nu nog zilver (bij) aan te kopen? Want de laatste weken/maanden is het wel fel gestegen. Begin oktober heb ik me een monsterbox maple leafs aangekocht en nu heb ik terug een redelijk bedrag dat ik kan investeren. Graag jullie reactie en/of voorstellen, weet zelf niet goed wat ik er nu mee aanmoet.

  Hallo Stella,

  Bekijk de seizoengrafieken van de metalen maar eens. Maar opgelet, de trend kan door een correctie of iets dergelijks opeens sterk gaan afwijken. Tot nu toe is voor mij juni juli een goed instap moment geweest. Afgelopen januari ook.
  Het Indiase trouwseizoen begin ergens rond augustus, dan steigen vaak de prijzen.
  Maar… de wereld veranderd met de dag en daarmee de markten (of andersom).

  Gewoon doen, instappen.

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Hoe de FED (Rothschild) het goud (via de wereldoorlogen) in handen kreeg.
  http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M26&s=M69&ss=P794&l=NL

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Zeker RB dit is onvermijdelijk. De schuld zal moeten worden uitgeziekt en worden geherstructureerd. Dit duurt een tijd en dan begint de lente weer.

  Ik las laatst een artikel van Zilverpaul, geschreven in september ofzo. De hoeveelheid open interest (OI, http://en.wikipedia.org/wiki/Open_interest) 129.000 was. Gisteren is de OI opgelopen tot 145.772. Als we aannemen dat alleen de grootbanken (JPM, HSBC etc) verkopen en de speculanten (Hedge funds, particulieren) kopen, betekent dat dat de banken zo’n 16.000 contracten extra nodig hebben sinds het najaar om de prijs laag te houden. Ondanks dat is de prijs van zilver verdubbeld.

  The silver open interest rose again yesterday despite the mini raid to 145,772 from 144,923 yesterday.
  This is of course, basis Monday night. The bankers were definitely not happy with this and their decision after last night’s emergency midnight meeting was to go all out and throw infinite contracts at the longs in the hope that the OI and price would falter.

 • RB

  5 Things That Will Happen To You When America Goes Bankrupt

  1) Your life savings could be reduced to nothing almost overnight
  2) Your taxes will skyrocket
  3) Your life could be in danger
  4) Your payments from the government will dramatically decrease or stop altogether
  5) You will have a dramatically reduced standard of living

  Hele artikel: http://townhall.com/columnists/johnhawkins/2011/04/12/5_things_that_will_happen_to_you_when_america_goes_bankrupt/page/full/

  Zeer lezenswaardig stuk.

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Papieren zilver naar beneden, fysieke zilver omhoog

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  @Gerard Ik bedoelde te zeggen. Jullie gaan er vanuit dat er nog een periode komt zoals in oktober 2008 waarin alle waardes naar beneden gaan vanwege een vlucht naar zekerheid. En om aan de margin verplichtingen te voldoen wordt ook het goud en het zilver massief gedumpt, waardoor dat ook in prijs daalt.
  Het fysieke zilver zal denk ik omhoog gaan vanwege de vlucht naar zekerheid.

  Het verhaal van deflatie en inflatie is ook gecompliceerd.
  We hebben inflatie in grondstoffen/edelmetalen. We hebben deflatie in Obligaties en Onroerend goed. Aandelen gaan zijwaarts. En volgens mij is deze trend wereldwijd.

  Hier een heel goed Keiser report.
  http://www.youtube.com/watch?v=V3NdUU1wWa4&feature=player_embedded

 • RB

  Wife: ‘We’re $14 trillion in debt.’
  Husband: ‘We get more credit cards.’

  http://www.youtube.com/watch?v=5KoWRh1Y9IY&feature=player_embedded

  Hij is fijn. ;-)

 • RB

  We zijn bezig op http://eindspel.forum2go.nl/ de ultieme lijst aan te leggen van zaken die je in een crisis nodig kunt hebben. Wat de drijfveer erachter ook is (gemene plannetjes van de elite, een te ver doorgeschoten kapitalisme of wat dan ook), uiteindelijk is het altijd verstandig goed voorbereid te zijn. Dus wil je meedenken, suggesties doen of alleen meelezen, registreer je dan.

 • x.

  De mening van deze eigenwijze snotneus… als je KAN kopen GA dan kopen!!
  Zolang de massa nog niet koop blijf ik gerust kopen ook al wordt het 50 dollar per munt.

 • stella artois

  Hallo , sinds maanden volg ik deze blog en heb er al veel van opgestoken waarvoor dank. Is het nog wel verstandig om nu nog zilver (bij) aan te kopen? Want de laatste weken/maanden is het wel fel gestegen. Begin oktober heb ik me een monsterbox maple leafs aangekocht en nu heb ik terug een redelijk bedrag dat ik kan investeren. Graag jullie reactie en/of voorstellen, weet zelf niet goed wat ik er nu mee aanmoet.

 • wortelbea

  amaai..
  geneesmiddelen, direct en allen….
  hum… spreken is zilver, en schrijven is blijkbaar niet mijn ding :p

 • wortelbea

  mediceinen ?, iets anders waar je niet direkt aan zou denken ?
  groetjes aan akllen ;)