24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Een tekort aan fysiek zilver op de zilvermarkt?

http://www.goldstockbull.com/wp-content/uploads/silver-shortage1.jpg

Tekort aan zilver!?

 

Rond deze tijd van het jaar gebeurt het wel vaker dat er geruchten ontstaan over de leverbaarheid van zilver. Het begint vaak bij de US Mint, het munthuis waar de Silver Eagle munten worden geslagen. Dit munthuis stopt medio december met de uitlevering van 2012 munten om alvast de 2013 jaargang voor te bereiden en te kunnen slaan. Dit jaar was de 2013 Silver Eagle leverbaar vanaf 7 januari. Het munthuis moet echter vooraf inschatten wat voor aantal munten verkocht zullen worden om daar de productie op aan te passen. Deze inschatting wordt rond november gedaan en is ingeschat op de vraag naar zilveren munten van dat moment. Niets is echter zo onvoorspelbaar als de vraag naar fysiek zilver, iets wat onder andere afhankelijk is van macro-economische ontwikkelingen met name in Amerika (afwenden fiscal cliff).

Zo kan het vrij snel gebeuren dat de beschikbare hoeveelheid munten ontoereikend is om aan de volledige vraag te voldoen. Er is dan echter absoluut geen sprake van een serieus tekort aan zilver, het heeft meer te maken met de productie van het munthuis die niet goed is afgestemd op de hoge vraag naar zilveren munten. In navolging van de US Mint ondervond ook de Royal Canadian Mint problemen om aan de hoge vraag te voldoen. In dit Canadese munthuis wordt de Maple Leaf geslagen – het Canadese broertje van de Silver Eagle.

Beide munthuizen hebben de premie verhoogd en werken met een strikte allocatie van de zilveren munten. Hierbij worden de munten verdeeld onder het beperkte aantal “authorized dealers”, de distributeurs van deze munthuizen. Deze distributeurs verkopen vervolgens aan grote wederverkopers die weer aan particuliere beleggers uitleveren.

In 2009 was er een nijpender tekort aan zilveren Silver Eagle munten. Het munthuis ging toen zover om de collectors editie van de Silver Eagle niet langer te slaan, zodat de volledige productiecapaciteit aangewend kon worden om de Silver Eagle beleggingsmunten te produceren. Van dat soort tekorten is nu nog lang geen sprake. Bovendien is het Amerikaanse munthuis wettelijk verplicht voldoende gouden en zilveren beleggingsmunten te slaan om aan de vraag te kunnen voldoen.

Rolf van Zanten – CEO The Silver Mountain

Vrijwel ieder jaar worden recordhoeveelheden in januari verkocht.
Van een tekort is dan ook geen sprake.

Bestverkopende maand Maand Aantal munten
1 Jan 2011 6,422,000
2 Jan 2012 6,107,000
3 Sep 2011 4,460,500
4 Nov 2010 4,260,000
Nieuwe nummer 1? Jan 2013* 6,007,000

*Per 19 januari 2013.

 

Bij The Silver Mountain is de levertijd momenteel aangepast van 1 a 2 weken naar een periode van 3 weken. De verhoogde premie heeft tot nu toe geen invloed op onze prijzen, aangezien we verwachten dat deze situatie van korte duur is. Ook zijn alle beleggingsmunten nog gewoon te bestellen waarbij alleen de levertijd is verlengd.

Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook