Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Een tekort aan fysiek zilver op de zilvermarkt?

26-01-2013 Rolf van Zanten

http://www.goldstockbull.com/wp-content/uploads/silver-shortage1.jpg

Tekort aan zilver!?

 

Rond deze tijd van het jaar gebeurt het wel vaker dat er geruchten ontstaan over de leverbaarheid van zilver. Het begint vaak bij de US Mint, het munthuis waar de Silver Eagle munten worden geslagen. Dit munthuis stopt medio december met de uitlevering van 2012 munten om alvast de 2013 jaargang voor te bereiden en te kunnen slaan. Dit jaar was de 2013 Silver Eagle leverbaar vanaf 7 januari. Het munthuis moet echter vooraf inschatten wat voor aantal munten verkocht zullen worden om daar de productie op aan te passen. Deze inschatting wordt rond november gedaan en is ingeschat op de vraag naar zilveren munten van dat moment. Niets is echter zo onvoorspelbaar als de vraag naar fysiek zilver, iets wat onder andere afhankelijk is van macro-economische ontwikkelingen met name in Amerika (afwenden fiscal cliff).

Zo kan het vrij snel gebeuren dat de beschikbare hoeveelheid munten ontoereikend is om aan de volledige vraag te voldoen. Er is dan echter absoluut geen sprake van een serieus tekort aan zilver, het heeft meer te maken met de productie van het munthuis die niet goed is afgestemd op de hoge vraag naar zilveren munten. In navolging van de US Mint ondervond ook de Royal Canadian Mint problemen om aan de hoge vraag te voldoen. In dit Canadese munthuis wordt de Maple Leaf geslagen – het Canadese broertje van de Silver Eagle.

Beide munthuizen hebben de premie verhoogd en werken met een strikte allocatie van de zilveren munten. Hierbij worden de munten verdeeld onder het beperkte aantal “authorized dealers”, de distributeurs van deze munthuizen. Deze distributeurs verkopen vervolgens aan grote wederverkopers die weer aan particuliere beleggers uitleveren.

In 2009 was er een nijpender tekort aan zilveren Silver Eagle munten. Het munthuis ging toen zover om de collectors editie van de Silver Eagle niet langer te slaan, zodat de volledige productiecapaciteit aangewend kon worden om de Silver Eagle beleggingsmunten te produceren. Van dat soort tekorten is nu nog lang geen sprake. Bovendien is het Amerikaanse munthuis wettelijk verplicht voldoende gouden en zilveren beleggingsmunten te slaan om aan de vraag te kunnen voldoen.

Rolf van Zanten – CEO The Silver Mountain

Vrijwel ieder jaar worden recordhoeveelheden in januari verkocht.
Van een tekort is dan ook geen sprake.

Bestverkopende maand Maand Aantal munten
1 Jan 2011 6,422,000
2 Jan 2012 6,107,000
3 Sep 2011 4,460,500
4 Nov 2010 4,260,000
Nieuwe nummer 1? Jan 2013* 6,007,000

*Per 19 januari 2013.

 

Bij The Silver Mountain is de levertijd momenteel aangepast van 1 a 2 weken naar een periode van 3 weken. De verhoogde premie heeft tot nu toe geen invloed op onze prijzen, aangezien we verwachten dat deze situatie van korte duur is. Ook zijn alle beleggingsmunten nog gewoon te bestellen waarbij alleen de levertijd is verlengd.

Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • WijRos

  @OBL-Rien

  re. Ik vermoed dat de inflatie die we in de reële economie zien vooral het gevolg is van spaarkapitaal dat veilig gesteld wordt in commodities en van de normale vraag & aanbod principes.

  Dit is bullshit. Vertel mij eens waar de kosten verhogingen bij de telefoon, de post en de huren wegkomen. Het is echte waarde vermindering van het geld = verhoging lonen, niets anders.

  De prijzen van bijna alle voedingsstoffen zijn zodanig dat boeren zonder een bijbaan niet meer kunnen functioneren. Dit is een wereldwijd verschijnsel, als er één bevolkingsgroep is die uitgebuit wordt dan zijn het de producenten van voedsel.

  De voedselgrondstofprijzen zijn zelfs al een eeuw sterk achtergebleven bij de kerninflatie.

  De grote prijsverhogingen zien we in verwerkte voedingsproducten zoals brood.

  Een voorbeeld: in Argentina krijgt een boer nu evenveel voor zijn tarwe als in 2003 terwijl een brood 10x zo veel kost. Dit komt niet door speculatie van particulieren maar door waarde vermindering van het geld die over de rug van grondstofproducenten uitbuit wordt.

  In Nederland is verhoging minder maar de tarwe prijzen zijn zeer sterk achtergebleven bij de broodprijzen. De media brengen dit soort feiten niet want dat past niet in het overheidsplaatje.

  Met de energie ligt het anders, de prijsvorming is voor meer dan 90% in handen van onze overheden. De productie vanuit nieuwe oliebronnen kost wat de wereldprijs is op dit moment. De aardgasprijzen in Europa zijn veel hoger dan bijvoorbeeld in de VS maar dat komt niet door speculatie van particulieren maar door overheidsingrijpen. Het is bijvoorbeeld onvoorstelbaar hoe weinig een investeerder in Shell krijgt van de ongehoorde aardgaswinsten, het geld belandt uiteindelijk allemaal bij de overheid die het daarna verkwist.

 • WijRos

  @ Rien

  re. surfen op deflatie

  Beste Rien, waar praten we hier eigenlijk over?
  Ik heb het steeds over wat inflatie werkelijk betekent voor een normale producerende burger niet over surfers/speculanten die proberen winst te behalen over een andermans ongeluk.

  Als Gerard en jij die discussie willen voeren ja dan krijg je een heel ander verhaal. Zeg er dan wel bij dat we gaan praten over investeringsmogelijk die inflatie en deflatie bieden. Het is dan ook echt fout om het woord deflatie te gebruiken want dat is echt heel iets anders. Waardevermindering heeft niets met deflatie te maken.
  Het feit dat huizen steeds duurder worden heeft ook weinig met inflatie te maken maar het kan wel tot inflatie leiden zoals we gezien hebben.

  Als we over investeringskansen moeten gaan discusiëren dan hou ik het toch op dat je moet mikken op vernietiging van schulden hetgeen ideale koopkansen biedt voor vastgoed en dergelijke. Dat zal echter nog wel even duren voor het zo ver is. Je zult echter cash achter de hand moeten houden en de vraag was en blijft welke cash is het meest betrouwbaar.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Wijros

  Ah, nu komt er nog iets naar voren: De wereldverbeteraar vs de surfer.

  De oorzaken wegnemen om nooit weer in dit soort problemen te raken is voor velen een heilig doel. Ik zit daar iets anders in, en ik vermoed dat dit ook geldt voor Gerard. Ik geloof niet dat we de wereld zo kunnen veranderen dat dit soort problemen nooit meer voor gaan komen.

  Ik ben dan ook meer geïnterreseert in het surfen op de economische (schok)golven.

  Daarvoor is het wel degelijk interresant om te zien dat er sterke deflationaire tendenzen aan het werk zijn. En het maakt niet uit of deze tendenzen ooit tot deflatie in energie en voedsel zullen voeren.
  Gerard merkte al heel terecht op dat de huidige deflationaire druk tot inflatie van de geldhoeveelheid heeft geleid. Maar deze inflatie en deflatie vindt hoofdzakelijk plaats op balansen, niet in de reële economie.
  Ik vermoed dat de inflatie die we in de reële economie zien vooral het gevolg is van spaarkapitaal dat veiliggesteld wordt in commodities en van de normale vraag & aanbod principes. Er is natuurlijk wel een beetje spill-over van sommige balansen naar de commodities, maar dit is imo niet de hoofdzaak. 2008 staat bij vele (hedge) fonds managers nog levendig in herinnering.

 • WijRos

  @ Rien,

  re. De oorzaken buiten beschouwing laten, maar concentreren op de resultaten.

  Beste Rien, dat is nu precies waar het fout gaat.

  Als er een overstroming is door een lekke leiding dan ga je niet het gat dichten maar je brengt grotere pompen om het water af te voeren.
  Met andere woorden je gaat steeds meer lenen om de schulden crisis te lijf te gaan. Het heeft volgens mij zin vast te stellen of er inflatie, biflatie of deflatie is maar het schulden-niveau voor de burger moet naar een fractie van wat het nu is en dat geldt eveneens voor de overheden. Bedrijven kunnen blijven lenen als ze een goed plan hebben. Het wegnemen van de schulden gaat enorme gevolgen hebben maar dat is het gevolg van 80 jaren wanbeleid er is geen andere weg. Deze reparatie gaat 5 tot 50 jaren duren ik weet niet hoe maar het zal moeten gebeuren. De schulden zijn zodanig als we nog nooit in de geschiedenis hebben meegemaakt dus de randverschijnselen om het op te lossen zullen ook ongekend zijn. Daar zullen de lange rijen van 1930 nog een heerlijkheid bij lijken vrees ik.

 • WijRos

  @OBL-Rien

  re. deflatie

  Beste Rien, ja, ik probeer achter de oorzaak te komen. Iets wordt vaak genoemd naar de oorzaak van het gevolg zoals de “schuldencrisis 2008”
  De schulden zijn volgens mij ontstaan omdat de mensch meer wil dan dat hij / zij kan produceren. Het is de hebzucht die ons daartoe drijft.
  Het luiste volk, politici, ambtenaren, etc. zijn daar over het algemeen het beste in. De schulden hebben op hun beurt geleid tot inflatie omdat deze schulden niet afgelost werden. En nu gaat er een deflatoir effect optreden door het vernietigen van deze schulden. Maar er is geen deflatie want degenen die voordeel zouden hebben van zouden hebben verliezen geld doordat ze hun geld niet terugkrijgen.
  Volgens mij zal er voor de producerende burger die een belangrijk deel van zijn geld aan eerste levensbehoeften besteedt geen devaluatie optreden. De zogenaamde devaluatie van bepaalde artikelen komt vanwege tekort aan koopkracht. Er is pas echt deflatie als voedsel, energie, telefoonkosten en huren in prijs dalen. Dat gaat niet gebeuren.
  Vandaar dat het gepraat over deflatie theoretisch gepraat is.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @WijRos

  Als ik je goed begrijp dan zegt je dat de crisis een schulden crisis is en geen deflatie crisis omdat de deflatie veroorzaakt wordt door de schulden?

  Ik heb daar persoonlijk geen probleem mee, Gerard lijkt naar het resultaat te kijken en jij kijkt meer naar de oorzaak. Ik ben het met beide eens :)

  Maar waarom dan stoppen bij de schulden. Waarom zijn er schulden? is de oorzaak voor de schulden dan niet de eigenlijke oorzaak?

  Het lijkt me redelijk arbitrair om te stoppen bij het schulden aspect. Dit is dan ook de reden dat ik meer op Gerard’s golflengte zit. De oorzaken buiten beschouwing laten, maar concentreren op de resultaten.

  Of zit ik nu onder de verkeerde boom te janken? (Ouwhooooo)

 • Dave

  @Gerard

  Ik denk dat we allen hetzelfde bedoelen alleen het anders uitleggen waardoor er verwarring ontstaat.

  Het principe is dat de geldhoeveelheid alsmaar blijft groeien. Zodra de werkelijke economie aan deflatie doet neemt de virtuele economie het inflatiestokje over omdat de geldhoeveelheid moet blijven groeien om het systeem in stand te houden.

  De prijzen van grondstoffen blijven dus alsmaar stijgen want er worden continue claims op welvaart (fiatvaluta’s) bijgedrukt terwijl de echte welvaart (grondstoffen) niet bijgedrukt kunnen worden.

  Goud en zilver profiteren hier van omdat ze naast grondstoffen ook geld zijn. Goud en zilver hebben een functie in zowel de reeele economie als de virtulele economie..

  Ik hoop dat iedereen het bovenstaande begrijpt..

 • Gerard

  @WijRos
  Kan best dat wat ik zeg niet juist is. Maar dan hebben Meckimg, Prechter het ook niet juist.
  En toch ga ik bewijzen dat juist Prechter het wel degelijk juist heeft. En daarbij natuurlijk ook Mecking.
  Maar ik ken wel grote inflationisten die er al 4 jaar naast zitten.

 • WijRos

  @Maria

  re. boek van Eric Mecking Deflatie in Aantocht

  Beste Maria, mooi dat u het met Gerard eens bent maar dat hoeft nog niet te betekenen dat wat hij zegt juist is.

 • Dave

  @Temp

  Denk er aan. Deflatie is een sprookje om onwetenden in het papieren casino te houden..

  Deflatie is technisch onmogelijk en politiek onwenselijk..

  Ze gaan printen tot ze d’t scheel van zien..

 • Gerard

  @Dave
  Klopt. Maar deflatie laten ze niet toe en daarom blijven ze printen als gekken Toch wil dit niet altijd lukken. Kijk maar naar de huizenmarkt.
  Het grote risico ligt erin dat men te laat komt met al dat geld weer op te dweilen. De tool hiervoor kan namelijk niet gebruikt worden, renteverhoging.

 • temp242
 • Gerard

  @temp242
  Goud beschermt je in deflatie als inflatie.
  Het is en blijft de angst voor het falen van de valuta, in combinatie met te lage rente.
  In deflatie is men meer bang voor het medicijn, de inflatiepil.

 • temp242

  Dank u Dave.MVG.

 • Dave

  @Temp

  Jazeker, goud en zilver zijn zowel inflatie als deflatiebestendig. Goud en zilver zijn namelijk het eikpunt van waarde.

 • Dave

  @Gerard

  Mensen begrijpen je niet als je switcht tussen deflatie en deflatoir. Met deflatoir bedoel jij dat burgers en mkb minder besteden, lenen en meer sparen. Aangezien dit funest is voor het systeem pompen overheden en banken vers geld in het systeem en verhogen de belasting om het vastzittende geld bij de burger los te weken.

  Gevolg is dat grondstofprijzern blijven stijgen en producten waar je geld voor moet lenen in waarde dalen…biflatie zeg maar..

  Dat huizen in waarde dalen betekent niet dat fiatgeld meer waard wordt. Sterker nog, fiatgeld daalt altijd in waarde en vastgoed daalt op dit moment nog sneller in waarde..

  T.o.v. van goud en zilver zullen alle assets minder waard worden.

 • temp242

  Beste Maria, Goud en Zilver uw redding in deflatieperiode??? Ik dacht even van niet. Enkel bij (hyper)inflatie, dacht ik. Graag uw visie en die van Onze Gerard.MVG.

 • temp242

  Zoals ik al stelde Beste Gerard, die Zwijnen liegen er om rond, en hebben hun zakken vol PM’s. Het ergste van alles is dat 99,99% van de schapen dit OOK slikt.MVG.

 • Gerard

  @temp242
  Klopt. Ze moeten vertrouwen verkopen. De enige reden voor de leugens.

 • Gerard

  @Dave
  Ongedekt papiergeld wordt nooit meer waard?
  Wat dacht je van onroerend goed?

 • Gerard

  @Dave
  Zowel schulden als omloopsnelheid van geld is deflatoir.

  En ook in Japan stegen de prijzen van voedsel en energie.

 • Gerard

  @Nico
  Crisis voorbij in Davos?
  Dat hoor ik al sinds zomer 2009.
  Ondertussen daalt vastgoed, jeugdwerkloosheid in zuid op de 60%.
  En ga zo nog 4 a4tjes door. En toch is de crisis voorbij.
  Ik ben bang dat achter de gesloten deuren in Davos iets andere discussies gaan als tijdens de persconferenties.

 • Dave

  Wijros ziet het goed.

  Monetaire deflatie is niet mogelijk in een ongedekt fiatvalutasysteem. De geldhoeveelheid moet alsmaar groeien anders bloed het systeem dood.

  In de werkelijke economie gaat sinds de crisis de omloopsbelheid van het geld omlaag en daardoor moet er vers nieuw geld ingepompd worden door overheden en centrale banken.

  Een lage omloopsnelheid is iets anders dan deflatie

  m x v = p x t

  Japan had ook geen deflatie maar een lage omloopsnelheid.

  Bij deflatie wordt schuld vernietigd en grondstofprijzen dalen. In een ongedekt fiatgeldsysteem kan schuld niet vernietigd worden omdat de schuld van de een het bezit van de ander is. Dit bezit, staatsobligaties genoemd zijn het onderpand voor het uitzetten van meer leningen.

  In een goudgedekt systeem kan schuld wel vernietigd worden omdat het bezit (goud) gewoon blijft bestaan. De prijs van goud veranderd maar niet de waarde.

  Ongedekt papiergeld wordt nooit meer waard…totale nonsens..

 • temp242

  Voor die zwijnen is de crisis inderdaad voorbij Beste Nico, die zitten al héél lang in edelmetaal.MVG.

 • Stafke
 • Nico

  Temp
  Dat zou best wel eens kunnen beste temp ,wie dicht bij het vuur zit warmt zich het beste.

 • Nico

  Grafiek huizenmarkt (welke in grote mate belangrijk is voor het verloop van de crisis)
  verleden en deels speculatief naar de toekomst.

  http://goldonomic.com/images/shiller_index_updated_august_2012.gif

 • Nico

  Deze figuren strooien graag zand in uw ogen,ze steken nog net niet de vlag uit.
  ze zijn wellicht crisis moe,pech voor hen ze krijgen nog een zuur toetje toe.

  ‘Wereldelite kondigde in Davos het einde van de financiële crisis aan’

  De politieke en zakelijke wereldelite heeft op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos in de Zwitserse Alpen besloten dat de financiële crisis voorbij is..

  Het einde van de crisis was geen formele aankondiging waard, maar vrijwel alle leiders spraken over de crisis als iets uit het recente verleden.

  Scott Minerd van het miljardenbedrijf Guggenheim Partners vat de atmosfeer in Davos als volgt samen: “Een gedachte heeft zich gekristalliseerd in Davos: de financiële crisis is voorbij.”

  De wereldeconomie heeft de moeilijke tijden verwerkt en na vier jaar kunnen we dus eindelijk een kruis maken over de financiële crisis. Daarmee zijn de problemen echter nog niet van de baan want er werd in Davos ook gesproken over een bubbel op de kredietmarkten

  Hoewel de eurozone nog steeds worstelt met werkloosheidsrecords en productiviteitscrisissen is een totale instorting van de unie nu vrij onwaarschijnlijk. Iets vergelijkbaars kan men ook zeggen over de V.S.: de toekomst blijft onzeker en zelfs vrij donker, maar de totale catastrofe is voorlopig afgewend.
  http://www.express.be/business/nl/economy/wereldelite-kondigde-in-davos-het-einde-van-de-financiele-crisis-aan/185232.htm

 • temp242

  Nogal een geluk dat mijn lul even lang én hard blijft.MVG.

 • Maria

  @Wijros

  Lees een keer het boek van Eric Mecking Deflatie in Aantocht
  Kost 19,90 Euro Geld dubbel en dwars waard.
  Ben het helemaal met Gerard eens. U gaat dit ook ondervinden. Het gaat sluimerend maar komt er wel degelijk aan. Ook in een deflatoire tijd zijn goud en zilver uw redding.

 • Stafke

  Maar het ALLER ergste vind ik de verborgen inflatie! Heb je al es een snickers of een mars op vandaag vergeleken met een mars of snickers 5 jaar geleden!

  http://www.test-aankoop.be/nt/nc/persbericht/prijs-van-voeding-de-verpakking-verhult-de-echte-prijs

  ;)

 • WijRos

  @Gerard

  re. Schulden zijn de grootste deflatoire kracht.

  Beste Gerard, even to the PUNT om jouw woord te gebruiken: zijn de schulden of de deflatie de oorzaak?

  Misschien hoef je het blog helemaal niet meer te schrijven want je begint het door te krijgen.

 • Gerard

  @WijRos
  … overmatige SCHULDEN zijn en niet deflatie.

  Schulden zijn de grootste deflatoire kracht.

  En natuurlijk, inflatie is het medicijn, en we kennen de bijverschijnselen (hoge voedsel en energie, steeds lagere vastgoed en duurzame goederen prijzen).

 • greetjes

  Gains, Pains & Capital:

  January 29 2013
  China Just Threatened a Currency War If the Fed Doesn’t Stop Printing
  The tension between Central Banks that we noted yesterday continues to worsen. This time it was China and the EU, not just Germany, that fired warning shots at the US Fed.
  A senior Chinese official said on Friday that the United States should cut back on printing money to stimulate its economy if the world is to have confidence in the dollar.
  Asked whether he was worried about the dollar, the chairman of China’s sovereign wealth fund, the China Investment Corporation, Jin Liqun, told the World Economic Forum in Davos: “I am a little bit worried.”
  “There will be no winners in currency wars. But it is important for a central bank that the money goes to the right place,” Li said.
  Speaking at the same session, French Finance Minister Pierre Moscovici voiced concern that the euro was becoming overvalued as a result of quantitative easing and other stimulus actions taken by other nations’ central banks.
  “Certainly, the level of the euro is high and creates some problem,” he said, attributing the single currency’s recent gains partly to the return of confidence created by the European Central Bank and euro zone governments in starting to overcome Europe’s debt crisis.
  Source: Reuters.
  So first Germany begins pulling its Gold reserves from the US, and now China and the EU are saying publicly that the Fed’s policies are damaging confidence in the US Dollar.
  This does not bode well for the financial system. The primary role of Central Banks is to maintain confidence in the system. If the Central Banks begin to turn on one another it is only a matter of time before the system breaks down.
  Remember, every time the Fed debases the US Dollar it forces the Euro and other currencies higher, hurting those countries’ exports. The Fed has recently announced it will be printing $85 billion every month until employment reaches 6.5% (obviously the Fed is ignoring the mountains of data that indicate QE doesn’t create jobs).
  How long will the other Central Banks tolerate this before they initiate a currency war? Both Germany and China have fired warning shots at the Fed. And we all know that just beneath the veneer of goodwill, tensions are building between the primary players of the global financial system.

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, je moet wel goed lezen, ik heb geen hoenders maar wel een hoenderhok.

  Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal.

 • Gerard

  @WijRos
  Jij krijgt de knuppel. Ook zonder hoenderhok.

  Schulden-crisis staat gelijk aan deflatie-crisis. Gaat hand in hand.

 • WijRos

  @Gerard

  re. Anders gezegd. Een patient lijdt aan kanker. Dan kun je hele discussies gaan ophangen over de pillen die de patient moet slikken, maar het probleem is en blijft nog steeds kanker.

  Beste Gerard, je moet het met mij eens zijn dat die kanker de overmatige SCHULDEN zijn en niet deflatie. (een verschijnsel net als het medicament inflatie).

 • WijRos

  @ Gerard

  re. Dat wordt dus een dikke vette knuppel in jouw hoenderhok!

  Beste Gerard, ik heb geen hoender in ons hoenderhok dus gooi die knuppel maar.

  re. Dit is een deflatie-crisis. Die wordt bestreden met inflatie. PUNT.

  Het bovenstaande is jouw opinie die volgens mij nergens op gebaseerd is. De huizenprijsbel of de aandeelprijsbel dat heeft absoluut niets met deflatie te maken.

  mijn opinie is dat dit is een schulden crisis is PUNT. Na 50 jaren lenen begint het vast te lopen alleen niemand wil dat er- en herkennen dus blijven we excessief meer schulden maken. De zogenaamde deflatie komt alleen door geld tekort ondanks de grote hoeveelheid geprinte geld dat aan eerste levensbehoeften opgaat.

  re. Wat dacht je van een huis?
  Een huis kopen is geen eerste levensbehoefte en al helemaal niet de buitenzinnig vol van ambtelijke regels voorziene huizen van tegenwoordig. De huren daarentegen, een eerste levensbehoefte, blijven stijgen. Daar komt nog bij dat een groot deel van de huren ook nog eens openlijk of verborgen gesubsidieerd worden.

  Dus jouw huis verhaal kun je wel vergeten voor het volgende blog. Je zult met betere argumenten moeten komen. Ik ben benieuwd.

 • Gerard

  @WijRos
  re: Beste Gerard, noem eens één eerste levensbehoefte die in prijs gedaald is?

  Wat dacht je van een huis?

  Helemaal speciaal voor jouw zal ik morgen of overmorgen een nieuw blog publiceren over “inflatie – deflatie en de rol van goud”.
  Dat wordt dus een dikke vette knuppel in jouw hoenderhok!

  Maar ik zal je nu alvast voor zijn.
  Dit is een deflatie-crisis. Die wordt bestreden met inflatie. PUNT.

  Anders gezegd. Een patient lijdt aan kanker. Dan kun je hele discussies gaan ophangen over de pillen die de patient moet slikken, maar het probleem is en blijft nog steeds kanker.

 • WijRos

  @Anna

  re. De meeste banen verdwijnen bij de overheid (17.000).

  Beste Anna, en u gelooft dit? We horen al sinds Lubbers 2 dat het aantal overheidsmedewerkers afneemt. Tot nu toe staan er steeds meer op de loonlijst, we moeten natuurlijk het enorme leger aan semioverheid (onderwijs, zorg etc.) en contractors niet vergeten.
  Daar komt bij dat het niet uitmaakt of ze werken of werkeloos zijn want ze krijgen geld uit dezelfde pot.
  Het enige voordeel van werkloze overheidsmedewerkers is dat ze minder remmend werken op het productieve deel. Helaas komt er niets van terecht dat is waar het om draait.

  Niemand schrijft over het feit dat vele productieve mensen zoals chauffeurs, bouwvakkers, productiemensen, etc. hun banen verliezen door alle regels uit de ambtelijke molen.

  Het helaas slechts PROPAGANDA en veruit de grootste meerderheid gelooft wat de media brengen.

 • Anna

  UWV: Dit jaar 85.000 minder banen
  Door de verslechterende Nederlandse economie zal dit jaar het aantal banen met 85.000 afnemen, verwacht het UWV. De uitkeringsinstantie baseert zich op de meest recente macro-economische cijfers van het CPB. Eerder ging het uit van een afname van slechts 7000 banen. Ook het aantal vacatures daalt en komt met naar schatting 640.000 uit op het laagste niveau sinds 1997, meldt de site van het Financieele Dagblad.
  De meeste banen verdwijnen in de industrie (18.000), de bouwsector (13.000) en bij de overheid (17.000). In de financiële sector is de krimp beperkter: 7000 banen.
  In het onderwijs, de informatie en communicatie- en de vervoer- en opslagsector blijft het aantal banen op peil. Alleen in de sector zorg en welzijn groeit het aantal banen met 15.000 (+1%).
  http://www.welingelichtekringen.nl/economie/135779/uwv-dit-jaar-85-000-minder-banen.html

 • Edwin

  Hallo Wijros. Nee hoor, die illusie heb ik niet meer.

  Hoe meer mensen beseffen dat ze continue worden voorgelogen en bedrogen hoe beter. De wetten van een land geven alleen nog de versie van “rechtspraak” voor een kleine groep. De rest van de mensen doet er niet toe.
  Waanzin, maar niet direct zichtbaar voor velen, dus voor hun bestaat het niet.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @WijRos

  Re: [i]Als er deflatie komt dan kun je je goud ook wel verkopen want dan blijft het fiat geld zijn waarde houden.[/i]

  Sterker nog, als er deflatie komt dan zullen de meeste mensen hun goud wel moeten verkopen.

 • WijRos

  De Russische Maffia is direct en bloediger maar onze politici vermoorden veel meer individuen geestelijk. Daarom ziet iedereen in dat de Russische maffia niet goed is maar dat onze politici veel ondernemers en andere individuen hun “ik” stuk maken geeft veel meer schade aan de maatschappij op lange termijn. Ook hierin sta ik vrijwel alleen.
  Alleen al het feit dat de ouders van de schutter in Alphen aan de Rijn in de krant durven zetten dat de privacy van hun idiote zoon niet op straat mag, geeft aan hoeveel in Nederland gegeven wordt om de slachtoffers en hun na bestaanden of familieleden.

 • WijRos

  @Edwin

  Beste Edwin, denkt u werkelijk dat onze politici beter zijn dan de Russiche maffia?

 • WijRos

  re. inflatie

  Wat de discussie over alle …flatie ook erg vertroebeld is dat de definitie van inflatie drastisch gewijzigd is sinds 1980. In NL hebben daar niet eens zicht op want met name het financieel -economisch bestuur is verre van transparant. In de VS is John Williams die dat allemaal bijhoudt met de definitie van 1980 die vindt nu in de VS een inflatie van circa 10% en ik denk dat dit in NL ook zo is. Dus laten we ophouden over allerlei theoretische deflatie en bi-flatie verhalen.
  Iets wat ook erg vertroebelend werkt is dat er steeds meer belasting betaald wordt. Dit is uw inkomen dat de overheid voor u besteedt. Nu geloof ik direct dat de meerderheid op dit forum gelooft dat de overheid het geld alleen maar aan de goede zaken spendeert, dat is aan henzelf, ik denk daar duidelijk anders over. Ik denk dat een individu veel beter voor zichzelf kan zorgen dan dat de staat dit doet. Ik ben echter een uitzondering zoals alle verkiezingsuitslagen van de laatste decennia uitwijzen. De LP had nog niet eens een halve zetel.

 • Edwin

  Wanneer zijn politici niet langer politici maar bewust een crimineel?

  Als ze Cyprus helpen en daarmee Russiche maffffia ….?

  http://www.testosteronepit.com/home/2013/1/9/russian-black-money-threatens-to-boot-cyprus-out-of-the-euro.html

 • WijRos

  @Stafke

  re. deflatie

  Beste Staf, het gedrag zoals u weergeeft is precies wat de zogenaamde bi-flatie creëert maar het heeft niets met deflatie te maken maar alleen met inflatie. Omdat uw koopkracht vermindert gaat u minder besteden aan bepaalde producten. Deze producten worden nu net gebruikt om de zogenaamde kerninflatie te berekenen.

 • Lamberto

  WijRos #5

  Beste WijRos,

  Ik ben maar een leek op economisch gebied, maar wel zeer leergierig en nieuwsgierig naar hoe zaken in elkaar steken.
  Volgens u moet ik er dus van uitgaan dat het woord “Biflatie” als kreet geuit door lieden die niet begrijpen hoe de zaken in elkaar steken, ten onrechte haar intrede heeft gedaan om situaties te duiden die de economie aangaan.
  Laat u als deskundige uw uitleg over de werkelijke economie waar deflatie en tegelijker tijd ook inflatie plaats vindt maar eens horen!
  Ook naar de plaats die edelmetalen volgens u in een dergelijke situatie innemen ben ik zeer benieuwd.

 • WijRos

  @Sebassol

  re. deflatie

  Beste Sebassol, ik hoop dat er wel echte deflatie komt alleen zoals u al aangeeft het gaat de komende 10 jaren nog niet gebeuren. Als er deflatie komt dan kun je je goud ook wel verkopen want dan blijft het fiat geld zijn waarde houden. Helaas zal dat niet misschien wel nooit gaan gebeuren. Alleen de artikelen die je niet hoeft zullen goedkoper worden en ook alleen maar om die reden.

 • Sebassol

  Mensen, wees niet bang dat er deflatie zal komen! Zolang alle overheden flinke schulden hebben zal deflatie deze overheden direct laten vallen, en die kans is dus zeeeeeer klein.

 • Stafke

  Wijros, akkoord, dat en het feit dat er veel meer zaken zijn dan vroeger die we ”moeten” kopen.
  De lonen van Jan Modaal kunnen al die (kunstmatig gecreeerde) behoeftes niet meer financieren. Klets daar nog es wat belasting bij en je krijgt een probleem.

  Ok, veel zaken worden goedkoper, neem nu de auto, een grote kostenpost in een gezinsbudget. Relatief gezien vind ik dat de auto goedkoper is geworden.
  Doch dit werd deels opgevangen door snufjes en andere ‘noden’ erbij te steken.

  Ik ben es begonnen met alle overbodige kosten te schrappen (en toch tzelfde comfort) en ook alles wat langer te gebruiken. (toch ongelooflijk dat alles veel sneller stukgaat dan vroeger he).
  Zo kocht ik vroeger om de 4 jaar een nieuwe wagen (ov fiscale aftrek redenen), nu heb ik beslist m gewoon dubbel zo lang te houden, nou, dat geeft me veel ruimte om t uitgespaarde geld in iets anders te investeren. En zo zijn er veel voorbeelden.

 • WijRos

  @Lamberto

  re. wiki biflatie

  Beste Lamberto, het door u aangehaalde artikel zegt in ingewikkelde woorden wat ik hier probeer uit te leggen in begrijpelijke taal.
  Maar feitelijk vind ik het een foute naam omdat het niet relevant is voor de gewone burger. Die koopt bepaalde artikelen niet waardoor ze in prijs dalen. Dit is alleen van belang voor de zogenaamde economen om hun monetaire modellen op af te stemmen. Als we echt geld hadden dat zouden deze problemen niet optreden.

 • WijRos

  @Lamberto

  re. biflatie

  Beste Lamberto, biflatie is gewoon een kreet van mensen die geen begrip hebben van de werkelijke economie = huishouding !!!

 • WijRos

  @Gerard

  re. George Soros

  Beste Gerard, GS is een goed investeerder en alles draait dan ook om hemzelf.
  Hij is de steuner van het geldsmijten in een doodzieke economieën zoals nu alom gebeurt om er zelf beter van te worden dat is Soros. Bedenk het geldsmijten zoals dat nu gebeurt gaat ten koste van de spaarder en de kleine producerende burger die betalen dit spel!
  Die man, GS, heeft geen notie van economie waar het om draait, dat is de koopkracht van de gewone burgerman die het zelf moet verdienen of het al verdiend heeft.
  Soros is ook de grote steuner van Obama die alleen maar praat zodat de grote legale criminelen gewoon door kunnen gaan met hun vernietigende werk.

  Dus begin hier niet met Soros als ideaal te brengen. Soros belegt niet in goud hij handelt er in dat is een groot verschil. Hij doet waarschijnlijk mee aan het JPM spel.

 • Lamberto
 • Snel

  @WijRos

  Kijk dit noem ik nu nog eens duidelijke uitleg.

  Maar inderdaad, goud en zilver heb je in tijd van echte deflatie om je te behoeden voor een val van het huidig monetair systeem.
  Iets waar ikzelf van overtuigt ben.

 • WijRos

  @Gerard

  re. deflatie spiraal

  Beste Gerard, noem eens één eerste levensbehoefte die in prijs gedaald is?
  Er is geen deflatie, dingen worden alleen minder waard omdat mensen niet ruimte hebben om aan deze zaken geld te besteden.

  Bij deflatie worden alle producten goedkoper met andere woorden je kunt meer kopen met hetzelfde geld. Dat treedt nergens in Europa op. Alleen sterk overgewaardeerde vastgoed en aanverwante zaken wordt minder waard dat heeft niets met deflatie te maken.

  Er zitten strukturele fouten in de berekening van de kerninflatie net als bij de berekening BNP dat is waar het om gaat.

 • WijRos

  @De Heraut

  re.. deflatie

  Beste Heraut, bij deflatie blijft goud wat het is net als bij inflatie. Alle …flaties zeggen alleen iets over fiat geld niet over echte waarde. Mensen die veel over de ….flaties praten vergeten atijd waar het geld in die periode aan besteed wordt. Deflatie treedt vrijwel alleen op als er geen middelen zijn om de betreffende zaak te kopen. Als huizen prijzen dalen is dat niet omdat het geld meer waard wordt maar omdat er geen vraag is vanwege gebrek aan fiatgeld bij die betreffende koper die wel zou kopen als hij het geld beschikbaar had. Alle gepraat over biflatie en deflatie in de huidige tijd is zinloos en theoretisch. De werkelijkheid is dat er veel meer inflatie is dan dat de officiële cijfers aangeven waardoor er geen geld meer beschikbaar is om bijvoorbeeld een huis te kopen. Dat heeft niets met deflatie te maken.
  Echte deflatie treedt op als eerste levensbehoeften in prijs dalen. Het zal nog heel lang duren voor we dat hebben. Zolang die deflatie er niet is blijft goud een goede belegging.

 • De Heraut

  @Gerard
  Deflatie eindigend in hyperinflatie?

  Overigens heeft nog niemand mijn eerdere vraag beantwoord om te onderbouwen waarom goud en zilver waardevast zijn in een tijd van deflatie. Daaruit lijdt ik af dat goud en zilver volgens de lezers van dit blog een slechte investering zijn in deflatietijd, hooguit vast te houden vanwege een grotere angst voor een implosie van het systeem.

 • Gerard

  We weten hoe George Soros over Duitsland denkt.
  Maar deze keer vreest hij nu ook voor de “deflatie-spiraal” !
  Welkom bij de club, Soros.

  http://biflatie.nl/artikelen/videos/george-soros-duitsland-is-gevaar-voor-europa/

  Volgens mij kon hij wel eens gelijk gaan krijgen. De deflatoire krachten worden nu wel HEEL erg groot. Vooral in Europa.
  Houd je vast voor heel andere tijden, als dit doorzet !!

 • Gerard

  Goud zet weer een driehoek neer. 2x een bodem afgetikt op 1640 in een downtrend.
  Daar de driehoek naar beneden loopt met een vlakke bodem (net als de vorige keer), is de kans groot dat de uitbraak weer naar boven zal plaatsvinden. We naderen de punt.
  Daarbij zien we deze downtrend in de 5e fase van de Elliott Wave.

  En ook zilver is weer terug rond die eeuwige 30. Ook hier zie je dezelfde driehoek. en we naderen de punt.

 • Q&Q

  “De bekende onderzoeker Dr. Steven Greer is al enige tijd bezig met een onderzoek naar een vreemd wezen dat gevonden werd in Zuid Amerika.

  Er zijn inmiddels röntgenfoto’s en CT scans gemaakt en het blijkt om een niet menselijk wezen te gaan.”

  http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=4042:gevonden-lijk-blijkt-niet-menselijk-update–video&catid=12:et&Itemid=25

 • Q&Q

  “9/11 en de gekoesterde mythe van ‘Het Complotdenken’

  De kracht van het cliché mag als meer dan bekend worden verondersteld. Misschien wel zo bekend dat u het antwoord op de vraag wat deze kracht inhoudt niet eens paraat heeft. Hoe meer iets voor de hand lijkt te liggen, hoe ongevoeliger het kritisch vermogen reageert.

  http://www.waarheid911.nl/de_complotdenker.html

 • temp242
 • WijRos

  @Sebassol

  re. FMS

  Beste Sebassol, de door u genoemde DSR voor First Graphite heeft niets van doen met Focus Graphite voorheen Focus metals voor zover ik weet.
  FMS lijkt mij aantrekkelijk omdat het volgens mij de enige manier is om in graphene productie te investeren.

 • Maria

  Nu TEGENLICHT op de TV.

 • Nico

  Het blijft een leuk verhaal ,maar of het ooit gaat gebeuren.

  Een huis kopen met een paar klompjes zilver? Hyperinflatie maakt het mogelijk!
  De kans op hoge of zelfs hyper-inflatie is zeer reëel in zowel de V.S. als de E.U. Veel mensen denken dat de huizenprijzen dan gewoon met de inflatie meestijgen, maar in werkelijkheid gebeurt dan juist het tegenovergestelde.

  Tijdens hyperinflatie wordt het onmogelijk om een hypotheek te krijgen en storten de huizenprijzen drastisch in, tot wel tientallen procenten (60% als voorbeeld in artikel). Dat terwijl alle andere prijzen (grondstoffen, voedsel, gas/benzine/electriciteit) flink omhoog schieten.

  Een huis van nu 200.000 euro kan dus in hoog tempo dalen naar 80.000 euro. Dat terwijl een klomp zilver in diezelfde tijd kan stijgen van 1000 euro naar 10.000 euro. En in extreme gevallen kan je er nog een nulletje achter zetten.
  http://www.realiteitsblog.nl/economie_crisis/een-huis-kopen-met-een-paar-klompjes-zilver/

 • Jullie

  @ Steven, misschien ben je je spullen gewoon verloren, of heb je het weggeven aan een zwerver uit medelijden, of etc.

  Ik ben mijn spulletjes ook kwijt geraakt.

 • Sebassol

  @Wijros

  Ik zat al lang in wat voorheen was: First Graphite Corp
  Deze zijn flink gezakt en hebben nu net een aandelen vermindering achter de rug, nu heten ze Desert Star Resources.

  Sta nog wel flink in de min hiermee, zie net dat ze vandaag 17% gestegen zijn.

 • jefke
 • greetjes

  Prijzen van olie en euro’s blijven maar stijgen…

 • Ethan

  “Joseph talks about a recent article, and a recent Max Keiser episode, both appearing on RT, concerning the meaning and implications of the German gold repatriation:”

  http://gizadeathstar.com/2013/01/news-and-views-from-the-nefarium-jan-24-2013/

 • WijRos

  @greetjes

  re. grafeen

  Beste Greet, je kunt in grafeen investeren door het aandeel CVE: FMS die hebben een mijn en zijn bezig met een grafeen fabriek.
  Vooral nu de overheid zich er mee bemoeid kun je er mee rekenen dat het grafeen een tijdlang erg gewild wordt. Hier wordt dus weer een bubbel gecreëerd.

 • WijRos

  @OBL-Rien

  re. Nee hoor, de productie kosten van een future zijn ca 0,0001 cent.

  Beste Rien volgens mij nog minder.
  Het is een spel om het echte goud in Chinese en Russiche handen te krijgen die moeten van hun dollars af. De westerse banken zijn tevreden met de spread tussen de toppen en de dalen. De belastingbetaler betaalt de actie om de prijs naar beneden te krijgen, de banken nemen de stijging voor hun rekening.

  De mijnen weten van hun banken, oa JPM dat de prijs over een week weer goed is en verkopen dan. Vooral JPM zit ook diep in de investering van goud en zilvermijnen.

 • greetjes

  Grafeen wordt ook een vervanger voor zilver…

 • greetjes

  @Mark
  Geweldige speech van een Britse MP die in een discussiesetting met jongeren haarfijn uit de doeken doet hoe de geldmarkt en kapitalisme werken. In 10 minuten leren ze meer dan op school in 4 jaar ;-)

  Nieuws van vandaag:

  Miljard euro voor onderzoek naar supercomputer en grafeen
  NIJMEGEN – De Europese Commissie steekt 1 miljard euro in onderzoek naar een supercomputer die de werking van de hersenen nabootst en naar grafeen, een materiaal dat computers sneller, dunner en buigzaam moet maken.
  Foto: Thinkstock

  Het geld is voor de komende tien jaar door de Europese Unie vrijgemaakt.

  Het is voor het eerst dat het om zo’n groot bedrag gaat. De EU zal per project 500 miljoen bijdragen, het is de bedoeling dat de deelnemende landen samen minimaal een zelfde bedrag bijleggen.

  De Radboud Universiteit in Nijmegen is bij beide projecten betrokken, zo is maandag naar buiten gebracht.

  Grafeen

  Grafeen is het door de Nobelprijswinnaars André Geim en Kostya Novoselov ontdekte platte koolstofmolecuul.

  “Het materiaal is extreem dun, geleidt elektriciteit veel beter dan koper, is 100 tot 300 keer zo sterk als staal en heeft unieke optische eigenschappen”, aldus de Europese Commissie. Het zou bijvoorbeeld silicium in elektronische producten kunnen vervangen.

  In de praktijk moet dit dunnere, snellere en bijvoorbeeld buigzame pc’s en smartphone opleveren. Ook zou de accuduur van apparaten verlengd kunnen worden.

  Supercomputer

  Bij het hersenonderzoek wordt de komende jaren geprobeerd en model te maken van het menselijk brein. De onderzoekers willen het mogelijk maken ziektes en de invloed van medicatie na te bootsen.

  “Dit is van belang voor de meest uiteenlopende sectoren. De grenzen van huidige technologieën met betrekking tot energie-efficiëntie, betrouwbaarheid en programmeerbaarheid zullen worden verlegd door apparaten en systemen die naar het brein zijn gemodelleerd”, meent de Commissie.
  Door: NU.nl/ANP

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Sebassol
  Nee hoor, de productie kosten van een future zijn ca 0,0001 cent.

 • Sebassol

  Waarom zakt het zo hard? ik meen dat de productiekosten al zo hoog zijn dat het nu nauwelijks meer uit kan het spul uit de grond te halen….

 • Steven

  Ja bonnetjes heb ik wel eens niet ontvangen! Zo weinig mogelijk pinnen..

  Goud trouwens niet best met goud en zilver. Het kan nog wel eens heel hard gaan zakken de komende dagen.

 • Ethan

  “Boating accidents” komen ook heel vaak voor op sites zoals ZeroHedge ;)

 • Joop

  Ik heb al mijn zilveren muntjes helaas vergokt tijdens een illegaal pokertornooi.
  Dus ik hoef niets meer op te geven bij de belasting.

 • Lamberto

  @Steven

  Misschien heb je tijdens een vakantie onderweg wel met munten betaald maar geen bon ontvangen.
  U weet wel zo’n camper langs de snelweg waar het pinpasapparaat niet werkte.

 • Steven

  Bedankt Lamberto,

  Maar de prijs hoeft maar te verdubbelen, en je zit erop. Ik gok het erop. Heb alleen ook weer verkocht en gekocht enz. Afwachten maar zit onder de 20.000 euro nog wel.

 • Lamberto

  @Steven

  Niet zo snel de moed opgeven.
  Lees deze link ook maar eens!
  http://zeemeeuw.infoteur.nl/specials/vrijstellingen-2012-box-3.html

 • Steven

  Bedankt Lamberto.

  Ik maak maar geen slapende honden wakker. Maar als ik dit geweten had was ik er nooit aan begonnen. Dit zet geen zoden aan de dijk 1,2% belasting betalen met een zakkende zilver en goud prijs.
  Hou de rest van het geld wel op de bank, en jammer dan van de inflatie.Voor de rest geen gezeik met belastingen.

  Hopelijk geven de edelmetaalhandelaren mijn gegevens niet door aan de belastindienst. Nu waren het geen grote aankopen. Een paar duizend euro per keer.

 • Lamberto

  Steven@

  Lees even de inhoud van deze link.
  https://www.hollandgold.nl/belasting-btw-en-edelmetalen

 • Theo
 • Steven

  Ja banken worden kosten wat het kost gered. En goud en zilver blijven ook gewoon via papier verhandeld worden. Maak je niet druk, je doet er niks aan

  Hyperinflatie zie ik ook niet komen omdat het vertrouwen in de euro, dollar en yen onder de burgers gewoon blijft.

  Dit spelletje gaat eindeloos door, teminste als de werkeloosheid niet extreem gaat toenemen wand dan raakt de staat al dieper in de schuld. We zien het allemaal wel.

 • Steven

  Beste mensen, Geld box 3 ook al voor zilver en goud onder de 10,000 euro?

  En wat is de hoogte van de belasting? Ik heb het al jaren niet opgegeven, maar ik maak ok geen slapende honden wakker. En koop bij via marktplaats.

 • Gerard

  @WijRos
  Ik zie inderdaad ook niet in waarom andere landen geen spullen van wanbetalers zou mogen vorderen. Anders hadden ze maar iets fatsoelijks moeten regelen met de schuldeisers.
  Betalen, of anders in beslag nemen die troep.

  SNS is een beursgenoteerde bank. Maar te groot om te laten vallen, volgens de overheid.
  Zal wel ingelijfd worden bij de staatsbank ABN.
  Daarna blijven alleen nog Rabo en ING over als grote niet staatsbanken.
  Precies zoals de Rabodirecteur vorig jaar al vertelde, binnen 3 jaar zijn er in Nederland slechts 3 banken. Meer niet. rabo, INg en ABN. Het lijkt dat hij gelijk gaat krijgen.

 • Lamberto

  WijRos@

  Als ik het goed heb begrepen is het particuliere deel van de bank al in veiligheid gebracht.
  http://vermogensmediair.nl/nieuws/bericht/Bank-ten-Cate-neemt-SNS-Private-Banking-over/141

 • WijRos

  @Gerard

  re. SNS

  Beste Gerard, is SNS van een particulier? Daarom dus, alle banken zijn staatsbanken die altijd gered gaan worden! Er valt de overheid niets te leren de burger moet eens gaan nadenken.

 • WijRos

  @Nico

  Re. Logisch omdat je ook niet in een oorlog halverwege de slag ineens een curator langs wil zien komen die je tanks en oorlogsschepen in beslag neemt.

  Beste Nico, ik zie de logica er niet van in. Als een overheid geld steelt van anderen dan zie ik niet in waarom particulieren niet alles uit de kast mogen halen om hun geld terug te krijgen.

  Het vreemde is dat de hele wereld accepteert dat in Griekenland de particuliere staatsobligatie houder zijn geld niet terugkrijgt maar de centrale banken wel. Het was prima geregeld zei onze malloot JK de Jager. Ik begrijp nu dat u daar ook begrip voor op kunt brengen.

  Overheden houden zich steeds minder aan fatsoensnormen ten opzichte van burgers en de burgers vinden dat blijkbaar acceptabel. Dat komt omdat onze media geen onderscheidingsvermogen meer hebben. Die worden door de staat omgekocht met subsidies, advertentieafspraken, etc.

  Er is hier de laatste 5 jaren een inflatie van tussen de 25 en 50% per jaar want dat zijn de percentages waarmee de door de overheid opgelegde lonen omhoog gingen en gaan. Dat het Argentijnse CBS zegt dat het 3% lijkt dan wel vreemd is het niet?

  Mijn punt is: dat Internationaal recht is bijzonder afhankelijk van welke partijen aan beide zijden staan. Vrouwe Justicia is NOOIT geblinddoekt.

 • Gerard

  Nederlandse staat gaat de SNS bank van failliesement redden.
  Geweldig. Ze leren het dus NOOIT !!

 • Mark

  @greetjes

  Van wie is die speech dan en waar gaat het over?

 • greetjes

  Gewèldige speech: mustsee!

  http://www.youtube.com/watch?v=7ZpJeHN0_gw

 • Lolbroek

  American Silver Eagle

 • Sebassol

  Wat is ASE als ik vragen mag?

 • Lolbroek

  Morgen wordt de verkoop van ASE weer hervat. Wil iemand zich wagen aan een voorspelling hoeveel er morgen worden verkocht? Ik denk 2,75 miljoen.

 • Stafke

  Probleem is de btw op platina.

 • Nico

  Argentinië in zwaar weer

  Wederom in zwaar weer zou ik moeten schrijven. Er zijn namelijk twee problemen waar Argentinië nu mee kampt.
  Zo is er de default in 2001. Men besloot niet meer af te lossen en te betalen op de staatsschulden.
  Recent kwam een marineschip van Argentinië aan in Ghana. Het schip heeft er twee maanden aan de ketting gelegen omdat schuldeisers het schip opeisten vanwege de default van 2001.
  Uiteindelijk werd door een internationaal gerechtshof besloten dat marine schepen niet opeisbaar zijn. Logisch omdat je ook niet in een oorlog halverwege de slag ineens een curator langs wil zien komen die je tanks en oorlogsschepen in beslag neemt.
  Maar ook de huidige president heeft last van die schuldeisers. Zo wordt niet meer gevlogen met het staatsvliegtuig uit angst dat dit ook in beslag genomen zal worden. De Argentijnse president moet tegenwoordig commerciële vliegtuigen huren om snel naar een ander land te kunnen reizen.
  Dat zijn problemen van toen. Het probleem van nu is een inflatie die weer uit de hand dreigt te lopen…………………………

  http://beurz.com/argentinie-in-zwaar-weer/?utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=20130127

 • Anna

  Een interview met Leo Verhoef, een registeraccountant en tevens klokkenluider, over grootschalige boekhoudfraude bij gemeenten. “Van veel, zo niet alle, gemeenten heeft hij de boeken gecontroleerd en zijn bevindingen zijn buitengewoon. Er is zoveel mis met de boekhouding van onze gemeenten dat er zelfs gesteld wordt dat de OZB niet eens nodig zou hoeven zijn…” http://biflatie.nl/artikelen/overig/grootschalige-boekhoudfraude-bij-gemeenten/ met een link naar zijn eigen website waarop info over de gemeenten staat.

 • Enrico
 • Nico

  Volgens Eric Sprott krijgen de edelmetalen platina en palladium te weinig aandacht van beleggers. Beide metalen zijn volgens de vermogensbeheerder schaars, terwijl de vraag blijft toenemen. In tegenstelling tot goud zijn platina en palladium primair een grondstof voor de industrie. De metalen worden gebruikt als katalysator in de industrie, maar worden ook gebruikt in auto’s. Eric Sprott ziet in beide edelmetalen een kans voor beleggers. ………………

  http://www.marketupdate.nl/nieuws/grondstoffen/infographic:-platina-en-palladium/

 • Nico

  Amerikanen haalden in januari veel geld van bankrekeningen

  De Federal Reserve maakte bekend dat Amerikanen in januari relatief veel spaargeld van hun bankrekening hebben gehaald. De uitstroom van spaartegoeden uit het Amerikaanse financiële systeem is sinds de aanslagen van 9/11 niet meer zo groot geweest als begin dit jaar. In de eerste week van januari werd er in totaal $114 miljard weggehaald bij de 25 grootste banken, waardoor het totale spaargeld op bankrekeningen in de VS verminderde tot $5,37 biljoen……………………………….

  http://www.marketupdate.nl/nieuws/financiële-instellingen/amerikanen-haalden-in-januari-veel-geld-van-bankrekeningen/

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  @Lolbroek
  Goed punt. Sinds een wetswijziging in 2010, de “Coin Modernization, Oversight, and Continuity Act” wordt er inderdaad gesproken over ““quantities and qualities that the Secretary determines are sufficient to meet public demand.’
  Ofterwijl de Treasury Secretary kan zelf bepalen hoeveel munten voldoende is om aan de vraag te voldoen, ongeacht de werkelijke vraag naar die munten.

 • Lolbroek

  Bovendien is het Amerikaanse munthuis wettelijk verplicht voldoende gouden en zilveren beleggingsmunten te slaan om aan de vraag te kunnen voldoen.

  Bovenstaande is niet waar. Die wet is in 2010 gewijzigd. Het komt er op neer dat de hoeveelheid door de overheid zelf bepaald mag worden.