24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Een uitslaande veenbrand

Ach ja, het was weer zover; blijkbaar de hoogste tijd voor JPMorgan en kornuiten om weer eens flink aan de papieren edelmetaalboom te schudden.

Je zag het al aankomen; na een aanvankelijk goede start donderdag van de aandelen in goud- en zilvermijnbedrijven stortten deze in korte tijd allemaal fors in het rode gebied, even later gevolgd door een duikeling van zilver tegen de 7 % en een veel kleinere dip van een klein procentje van goud. Geen wonder, de zilvermarkt is aanzienlijk kleiner dan de goudmarkt, en de markt van mijnbedrijven in deze sector is ook nog klein, dus makkelijk manipuleerbaar. Ach, we hebben het al vaker meegemaakt.

Het moet gezegd, het zit de dames en heren dan ook niet mee. Ga maar na, eerst is goud opwaarts doorgebroken door een langjarig kanaal, en is zilver bezig aan een inhaalrace richting de oude top van $48,50.

Verder zijn de gewone aandelenbeurzen bezig het goede nieuws van de schuldplafondverhoging te verwerken door flink te dalen, en blijkt er op het reddingsplan van de Europese leiders een uiterste versheidsdatum te zitten tot vandaag. In Europa gaat het zo beroerd, dat de voorzitter van de Europese commissie Barosso vandaag heeft opgeroepen tot een ‘heroverweging van het steunfonds EFSF voor noodlijdende eurolanden’.

Hij bedoelt dus dat er fors meer geld bij moet, nu in Spanje de zaak zo dramatisch is verslechterd dat die arme meneer Zapatero na 1 dag al weer terug moest komen van vakantie. Ook onze kindervriend Berlusconi heeft het niet makkelijk; de staatsleningen uit de laars zijn niet meer aan de straatstenen te slijten. Gelukkig ontdekte de schatbewaarder van Italië nog een hele berg geld,  en toen kwam er een olifant met een hele lange snuit……

Tegelijkertijd houdt de GATA in London een grote bijeenkomst, waar zelfs een groot televisiestations uit de VS enige aandacht aan schonk. zie de link . Gelukkig was het wel de Europese tak van het station; stel je voor, dat alle Amerikanen goud gaan kopen, dat zou een mooie boel worden!

Toch laat niet iedereen aan de andere kant van de grote plas zich in de luren leggen, getuige onderstaande pomphouder:

Hoe dan ook, het heeft er alle schijn van dat de veenbrand niet meer te blussen valt nu op allerlei plekken het vuur uit de grond lijkt te schieten.

U merkt het al, ik maak me niet zo druk. Toe aan vakantie. Een weekje niet op internet.

Nou ja, een paar uurtjes dan, om het af te leren.

 

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

met dank aan Dan Norcini

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 


Bekijk ook