24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Een wankel evenwicht

Afgelopen week zijn de aandelenbeurzen zoals de Dow Jones aan het dalen geslagen. Hoewel zo’n correctie om de paar maanden plaats vindt in een verder stijgende trend, is het de vraag hoelang de lange-termijn stijgende trend nog voortduurt. Als we kijken naar het gedrag van insiders op de beurs, wordt zichtbaar dat vanaf de start van het nieuwe jaar het percentage transacties door deze groep wat uitgaat van een dalende markt fors aan het oplopen is. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en dat geldt blijkbaar vooral voor diegenen die het dichtst bij het vuur zitten.

20140119_insiderEen ander interessant fenomeen doet zich voor op de markt van de 4-weeks T-Bills, zeg maar de Amerikaanse staatsleningen met een heel korte looptijd van 4 weken. Zoals u in onderstaande grafiek kunt zien is de rente de afgelopen jaren teruggelopen van enkele procenten naar vrijwel nul. Afgelopen week is deze rente echter intraday een aantal keer onder de 0 % gekomen. Dit betekent in feite dat grote investeerders meer bezorgd zijn dat ze hun geld terug krijgen over vier weken dan tegen welke rente dit plaats vindt. Grote institutionele beleggers en grote investeerders betalen dus in feite voor het genoegen dat men over vier weken het geïnvesteerde geld weer terug krijgt, en betalen liever een ‘boete’ dan het voor die periode bij een bank of geldmarkt-fonds te storten.  Blijkbaar is het vertrouwen niet al te groot dat laatstgenoemden over vier weken nog aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

US4wk

Wellicht heeft dit te maken met de devaluaties en waardedalingen van munten als de Argentijnse Peso, de Turkse Lira, de Zuid Afrikaanse Rand, de Braziliaanse Real en de Hryvnia uit Oekraine. Daar komt bij dat de kosten van derivaten die als verzekering zijn aangegaan tegen deze valutaschommelingen fors zullen zijn opgelopen. Liever dus genoegen nemen met het betalen van een kleine boete dan het risico lopen doordat landen plotseling niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Overigens kan men aan bovenstaande lijst van probleemgevallen ook Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk toevoegen. De toekomst zal leren wat het breekpunt zal zijn.

En tenslotte lijken ook goud en zilver bij een breekpunt aangekomen te zijn. De Open interest van beide edelmetalen is na wat heen-en-weer geschuif weer aangekomen op hun hoogste stand van de afgelopen maanden, wat ‘vraagt’ om een oplossing: een goud- en zilverprijs die fors daalt zoals de wens is van de gevestigde macht, of de fysieke markt die het voortouw neemt en zorg gaat dragen voor fors hogere prijzen.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

Bekijk ook