24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Eeuwenoud systeem voor bepaling zilverprijs op de schop

Vorige week werd bekend dat de huidige manier van prijsbepaling voor de zilverkoers, de Silver Fixing, per 14 augustus op de schop gaat. Het systeem, dat al 117 wordt gebruikt door grootbanken, werd de afgelopen periode onderzocht door diverse toezichthouders die mede naar aanleiding van de Libor schandalen wel eens precies wilden weten hoe de grootbanken onderling de prijs bepalen voor goud en zilver.

Het systeem werd gebruikt door drie grootbanken, de Deutsche Bank, HSBC en Bank of Novia Scotia. Toen de Deutsche Bank, die reeds twintig jaar bij de prijsbepaalders hoorde, haar rol opzegde en geen nieuwe partij kon vinden om haar plek op te vullen was dat reden om het gehele systeem op te heffen. Met minder dan drie marktpartijen heeft het systeem namelijk geen bestaansrecht meer.

De toezichthouder van Engeland, de UK’s Financial Conduct Authority, vroeg vervolgens aan de Deutsche Bank om tenminste voor drie maanden aan te blijven – om te voorkomen dat van de ene op de andere dag de markt niet langer in staat zou zijn om prijzen te bepalen. Van het systeem wordt – naast de grootbanken – gebruik gemaakt door juweliers, financiële instituten, zilvermijnen en handelaren in zilver.

Vervolgens is de vraag wat voor nieuw systeem er in de plaats zal komen om wereldwijd de zilverprijs te bepalen. Een tweede vraag is of ook de fixing van de goudprijs, die op een vergelijkbare manier functioneert, binnenkort zal worden beëindigd en vervangen wordt door een beter en transparanter systeem.

De manier waarop vroeger de goud- en zilverprijs werd bepaald; hoogste tijd voor een vernieuwd systeem?

De manier waarop vroeger de goud- en zilverprijs werd bepaald; hoogste tijd voor een vernieuwd systeem?

De LBMA (London Bullion Market Association) heeft op haar website een persbericht geplaatst met de vraag voor feedback en suggesties voor het creëren van een nieuw systeem waarmee de goudprijs en zilverprijs bepaald kunnen worden. Wilt u ook een duit in het zakje doen stuur dan hier uw idee in: Enquête LBMA

N.B. Prijzen bij The Silver Mountain worden iedere vijf minuten automatisch aangepast aan de wereldwijd geldende zilverprijs. Bij de aankoop van fysiek zilver is het doorgaans ongebruikelijk om aan te kopen tegen de silver fixing en wordt gebruik gemaakt van de meest actuele koersen.

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook