Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Eeuwenoud systeem voor bepaling zilverprijs op de schop

19-05-2014 Rolf van Zanten

Vorige week werd bekend dat de huidige manier van prijsbepaling voor de zilverkoers, de Silver Fixing, per 14 augustus op de schop gaat. Het systeem, dat al 117 wordt gebruikt door grootbanken, werd de afgelopen periode onderzocht door diverse toezichthouders die mede naar aanleiding van de Libor schandalen wel eens precies wilden weten hoe de grootbanken onderling de prijs bepalen voor goud en zilver.

Het systeem werd gebruikt door drie grootbanken, de Deutsche Bank, HSBC en Bank of Novia Scotia. Toen de Deutsche Bank, die reeds twintig jaar bij de prijsbepaalders hoorde, haar rol opzegde en geen nieuwe partij kon vinden om haar plek op te vullen was dat reden om het gehele systeem op te heffen. Met minder dan drie marktpartijen heeft het systeem namelijk geen bestaansrecht meer.

De toezichthouder van Engeland, de UK’s Financial Conduct Authority, vroeg vervolgens aan de Deutsche Bank om tenminste voor drie maanden aan te blijven – om te voorkomen dat van de ene op de andere dag de markt niet langer in staat zou zijn om prijzen te bepalen. Van het systeem wordt – naast de grootbanken – gebruik gemaakt door juweliers, financiële instituten, zilvermijnen en handelaren in zilver.

Vervolgens is de vraag wat voor nieuw systeem er in de plaats zal komen om wereldwijd de zilverprijs te bepalen. Een tweede vraag is of ook de fixing van de goudprijs, die op een vergelijkbare manier functioneert, binnenkort zal worden beëindigd en vervangen wordt door een beter en transparanter systeem.

De manier waarop vroeger de goud- en zilverprijs werd bepaald; hoogste tijd voor een vernieuwd systeem?

De manier waarop vroeger de goud- en zilverprijs werd bepaald; hoogste tijd voor een vernieuwd systeem?

De LBMA (London Bullion Market Association) heeft op haar website een persbericht geplaatst met de vraag voor feedback en suggesties voor het creëren van een nieuw systeem waarmee de goudprijs en zilverprijs bepaald kunnen worden. Wilt u ook een duit in het zakje doen stuur dan hier uw idee in: Enquête LBMA

N.B. Prijzen bij The Silver Mountain worden iedere vijf minuten automatisch aangepast aan de wereldwijd geldende zilverprijs. Bij de aankoop van fysiek zilver is het doorgaans ongebruikelijk om aan te kopen tegen de silver fixing en wordt gebruik gemaakt van de meest actuele koersen.

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  500 reacties; hoogste tijd voor een nieuw blog!

 • oxford.road
 • Gerard

  Ingenieur

  Draai er niet omheen en zeg gewoon waar dit door komt.
  Het is regelrecht de schuld van vakbonden en overheid.
  Die wilde zo graag zo hoog mogelijke loonkosten.

  Reken maar uit. Wacht even, ik reken het wel voor.

  Je krijgt een bruto salaris. Daar bovenop krijg je nog 25% werkgeverdeel.
  Bruto + 25%, dat is wat je arbeider kost.
  Van je bruto mag je als arbeider slechts 40% van over houden. De rest is voor premies en loonbelasting.
  Van die 40% wordt je geacht te betalen:
  Inkomstenbelasting, assurantiebelasting, accijns op benzine, water, alcohol, sigaretten. Waterschap, OZB, wegenbelasting, ECO tax (extra accijns op electro), gemeentebelasting,. Tenslotte nog 21% BTW op alles wat je nog over hebt.

  Tenslotte geven we de werkgevers en banken de schuld van de uitbuiting….
  Zullen mensen ooit slim worden denk je?

 • Q&Q

  “In Gold we trust…. (video)”

  en verwijzen wij met een knipoog naar de tekst die op de Amerikaanse dollar biljetten staat afgedrukt. De vraag rest waarop, of op wie je in crisistijden meer kunt vertrouwen ? Zou u het aan Arie Slob of Jan Peter Balkenende vragen, dan weet u het antwoord, want van beide is bekend dat zij ‘ s avonds nog wel eens een lijntje naar ” boven” legden om aan de grote roerganger te vragen hoe het nu verder moest in de Haagse ballenbak.

  Het resultaat is bekend, en kunnen wij ons voorstellen dat die oude man boven na al het gefraudeer en gemodder in de Nederlandse klei het niet meer zo ziet zitten en de telefoon voor hulpzoekende vaderlandse gristenen niet meer opneemt. Dus dan maar naar goud ? Ook dat is de vraag.

  Door de eeuwen heen is het bezit van fysiek goud en niet de daarvoor in de plaats gekomen u door een vriendelijke mijnheer of mevrouw van de bank aangeprate eigenaar certificaten een vluchtmiddel geweest voor diegenen die sombere tijden aan zagen komen. De goudprijs ging over de jaren op een neer als de rollercoaster in een willekeurig pretpark en zo ver u met goud zou willen speculeren , zorg dan dat de veiligheidsriemen goed zijn vastgemaakt.

  Vast staat echter, dat goud uiteindelijk altijd meer waarde zal houden, dan de papiertjes die b.v. Mario Monti en zijn Brusselse broodheren u trachten voor te spiegelen. In tijden van crisis zal de boer bij wie u op bezoek gaat voor nog wat bieten of aardappelen liever een paar dukaten van u in ontvangst nemen, dan een papiertje met de opdruk Euro.

  Dat er met de goudprijs manipulaties plaats vinden, om daarmee geld te verdienen, zal u niet verbazen, maar om e.e.a. duidelijk te maken, kijk eens naar deze 10 minuten durende Duits talige video impressie :

  bron & video: http://www.geennieuws.com/2014/06/in-gold-we-trust-video/

 • Lamberto

  @Ingenieur

  Ik ben het met veel van uw argumenten eens.
  Wat echter door velen vergeten wordt zijn de dagelijkse uitspattingen in de openbare ruimte gepleegd door ?? vandalen, die bij veel autochtone inwoners van Europa een gewelddadig gevoel van onderhuids opgekropte woede teweeg brengt.
  Als de gewone man die netjes in het gareel loopt nog meer in de problemen komt, dan ben ik bang dat (zie inhoud video) dit niet meer geaccepteerd gaat worden.
  We kunnen rustig stellen dat uitzonderingen daargelaten, het hele emigratie beleid van de Europese landen de grootste miskleun uit de jongste geschiedenis is geweest.

  Polizei-Alltag in Buntland

  http://www.youtube.com/watch?v=m7Jk0IgpwUU

 • Ingenieur

  Even reageren op het werkeloosheidsdebacle:

  Het Europese systeem heeft ervoor gezorgd dat bevolking van lage lonenlanden eenvoudig terecht kan in West Europa. Dit is goed nieuws voor die mensen en goed nieuws voor bedrijven die zo goedkoper kunnen produceren. Problemen die erbij komen kijken zijn de uitbuiting van de oost Europese werknemer en de massaontslagen van te dure westerse krachten in veel sectoren. Malafide uitzendbureaus houden veel loon in van werknemers om ze veel te duur onderdak en andere voorzieningen te geven. Ze bouwen veelal geen pensioen op en de wijze waarop deze mensen zijn verzekerd laat ook vaak de wensen over.

  Ik heb zelf met een aantal polen gewerkt en sommige komen hier slechts een paar jaar om hun studie te kunnen bekostigen. Wat ze hier in een zomervakantie verdienen doen ze in polen een jaar voor over. Er is echter ook een grote groep die hier permanent wil blijven.

  Als je kijkt naar de transport sector dan is helemaal duidelijk waar Europa ons heen leidt. Chauffeurs werken voor brievenbusfirma’s in Cyprus, Roemenie, Bulgarije letterlijk voor één of twee euro per uur. Het salaris is bij lange na niet dekkend om fatsoenlijk van te kunnen leven in west Europa. Rij volgende keer maar eens ‘s avonds over de parkeerplaatsen langs de snelwegen en je snapt direct wat ik bedoel. Moderne slavenarbeid.

  Een van de oplossingen zou zijn om de lonen in de oost Europese landen drastisch te verhogen. Het probleem is dat Europa als geheel totaal niet meer concurrerend is ten opzichte van andere delen in de wereld. Dit is ook een van de redenen waarom Amerika zijn manufacturing powerhouse allang overboord heeft gegooid met invoering van de NAFTA CAFTA trade deals. Je zit alleen altijd met het probleem hoe je mensen mee laat draaien in een diensten economie. Als je je geld moet verdienen door met je handen te werken ga je het onderspit delven in deze EUSSR. Dat zijn nu ook de mensen die in de WW terecht komen. Of je moet mee met het slavenloon en de slechtere condities. Aan de top van het arbeidsproces zul je deze mensen niet tegenkomen.

  Dan hebben we nog de duizenden vluchtelingen die momenteel uit Eritrea vandaan komen. Ook deze mensen worden daar te werk gesteld vandaar de massale toestroom afgelopen tijd. Ze betalen duizenden euro’s aan smokkelaars die een verhaal hebben verkocht dat Europa het paradijs is.

  Leer wat je moet leren want dan ben jij de gene die het laatste lacht.

  https://www.youtube.com/watch?v=JRpiAkNZvQA

 • rise and shine

  Duitsland mocht hun goudvoorraad in Amerika niet controleren en nu wil Oostenrijk weten of dat van hen in Engeland niet is verdwenen! wat nu?

  Dit zal binnen niet al te lange tijd onherroepelijk leiden tot een totale ondergang van het op papier gebaseerde geldsysteem zoals wij dit nu kennen. De druk wordt opgevoerd, door bvb te stoppen met de FIX in aug 2014.

  Het enige dat daarvoor nodig is, is een volgende crisis en de rapen zijn gaar!
  Een die volgens talloze experts al om de hoek staat. Want wanneer er dan toch een aantal banken zullen sneuvelen dan komt het op afrekenen aan en dat zal niet gaan omdat niemand meer met enige zekerheid kan vaststellen wie wat bezit in deze papierbrij.

  Dat is ook het moment dat de hele wereld zal terugvallen op edelmetalen zoals zilver en goud. Het is vooral dat laatste wat dan een heel groot probleem zal opleveren voor veel landen. Naties die denken dat hun goud veilig ligt opgeslagen in de kluizen van de Centrale Banken in Amerika en Engeland. Die dan tot de ontdekking zullen komen dat hun goud er allang niet meer is . pssst,
  (Redactie: op zich al een merkwaardig fenomeen dat landen hun goud binnen de grenzen van andere landen opslaan :)

  We hebben de afgelopen jaren de dramatische pogingen kunnen zien van Duitsland om een deel van hun goud terug te krijgen uit Amerika. Iets wat zo moeizaam verloopt waardoor ieder weldenkend mens alleen maar tot de conclusie kan komen dat het weg is !, en bij stukje en beetje moet worden aangevuld, zoals onlangs met het naar Amerika vervoerde goud van de Oekraïne. puzzel stuk aan puzzel stuk wordt het een helder plaatje.

  Het volgende land wat zich aandient omdat ze zich grote zorgen maken over hun goud is Oostenrijk; en terecht!

  Officiëel heeft Oostenrijk 280 ton aan goudreserves, waarvan slechts 17 procent door hun zelf wordt bewaard. Het overgrote deel, 150 ton, bevindt zich in de kluizen van de Bank of England in Londen, de Engelse Centrale Bank.

  Onder grote druk van de bevolking heeft Oostenrijk besloten om een team van controleurs naar Londen te sturen om uit te vinden of hun goud daar nog wel ligt of dat ook dit is verdwenen. Ewald Nowotny, de Oostenrijkse Klaas Knot en dus hoofd van de Oostenrijkse Centrale Bank, Bank of Austria, zegt dat dit de enige manier is om van dit soort onredelijke beschuldigingen af te komen.

  Eén van de redenen dat de bevolking in Oostenrijk zich grote zorgen maakt is omdat Engeland vorig jaar een record hoeveelheid goud naar Zwitserland heeft geëxporteerd om daar omgesmolten te worden voor verkoop op de Chinese markt. Het vermoeden bestaat dat het niet alleen maar Engels goud is geweest dat in handen van de Chinezen terecht is gekomen.

  Toen naar aanleiding van het Duitse verzoek om goud teruggave aan de Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve Bank,
  zij horen kregen dat het tot 2020 ging duren voordat ze hun goud volledig terug konden krijgen, stuurden ook zij inspecteurs naar Amerika om te controleren op het er allemaal nog wel was. Dit werd geweigerd op basis van “veiligheidsredenen” en omdat de kluizen verboden zijn voor bezoekers. Ze kregen slechts 6 goudbaren te zien als “bewijs” dat hun goudvoorraad nog intact was. wat een lachertje!

  Dit was onacceptabel voor Duitsland en ze gingen een tweede keer terug en drongen nu toch wel stevig aan op een inspectie. Dit keer kregen ze op afstand één van de negen kluizen te zien, maar mochten ze vooral niet naar binnen en zeker niets aanraken, omdat het bestel is door China :) De Duitsers dropen vervolgens met de pet in de hand af terug naar huis en hebben tot op de dag van vandaag geen enkele zekerheid dat hun goud er nog is.

  De laatste officiële controle van het goud in Amerika vond plaats in 1954 in Fort Knox. Toen werd echter slechts vijf procent van de totale goudvoorraad gecontroleerd.

  Dat er goud verdwenen is, zoveel is zeker!
  Als we op de signalen afgaan dan lijkt zo goed als alle goud verkocht te zijn zonder dat de rechtmatige eigenaren hiervan op de hoogte zijn.

  Eén van de grootste schandalen die buiten de mainstream media is gehouden is de levering van nepgoud door Amerika aan China in oktober 2009. De Chinezen ontvingen een zending van een kleine 6.000 goudstaven, afkomstig uit Fort Knox. Om de echtheid te controleren werden er door de Chinezen vier kleine gaatjes geboord in de staven. Tot hun grote schrik ontdekten ze dat de staven alleen aan de buitenrand een laagje goud bevatten en dat de rest van de staven bestond uit wolfraam.

  Nederland heeft op papier iets minder dan 600 ton goud in Amerika bij de Federal Reserve. De kans dat dit goud zich daar daadwerkelijk nog bevindt is zo goed als nihil.

  De overheid en Klaas Knot, het hoofd van De Nederlandsche Bank (DNB), zien geen enkele aanleiding om te twijfelen over of ons goud nog aanwezig is aldaar. Wij wel en met goede redenen.

  Misschien toch hoog tijd dat ook de Nederlandse bevolking op z’n minst een inspectie eist van dit goud.

 • Q&Q

  Zie het ook weer voor me! ;)

  Nadja in der Badjas de halve wereld rond! :) LOL

  ( geintje Nadja!) ;)

 • Lamberto

  @Nadja

  Goed gezien!

 • Nadja

  Lamberto, Re: niet goed begrepen.

  Past u het principe van weglaten toe om reacties bij anderen uit te lokken of wellicht ook om uzelf in de positie te brengen uw eigen gedachten en mening naar voren te kunnen brengen? :-)

  En om een antwoord te geven op uw brutale vraag. Voor mijn werk reis is de halve wereld rond en deze blog is voor mij lering en noodzakelijk vermaak (ontspanning). Zie daar de reden voor mijn 24-uurs reageren.

 • oxford.road
 • Jacco

  Hoewel met kortzichtige mensen niet valt te debatteren wil ik hier nog wel even aangeven dat het met de prijzen in dit land sinds jaren niet te doen is om voor 15 euro per uur te werken en een gezin te onderhouden en zeker niet als menig Pool, Roemeen, Bulgaar enz, er de gewoonte op na houden om hier met lege auto’s en tassen bij menig gezin, winkel of bedrijf gratis uit shoppen te gaan.
  Ook dat kost vele miljoenen per jaar!
  Dan heb ik nog niet eens over menig assielzoeker die hier voor gratis kost, inwoning en ziektekosten met wagonladingen het land binnenstromen.

 • Lamberto

  @Nadja

  Re: niet goed begrepen.

  Beste Nadja,

  Zoals u hebt gezien heb ik bewust het gedeelte van de door u geplaatste zin welke na het woord “werken” kwam niet weergegeven.

  Ik vind het altijd spannend om hiermee reacties uit te lokken die inhoudelijk duidelijk weergeven wat er wordt bedoeld.

  Nu ik toch enigszins brutaal bezig ben, uit uw eerdere bijdragen op dit weblog heb ik kunnen lezen dat u bij een Japans bedrijf werkt.
  Het is mij de laatste tijd opgevallen dat u vaak reacties plaatst tijdens normale werkuren.
  Is zoiets normaal bij Japanners.
  Wat is er in Huize Nadja aan de hand, ook ZZP onderneemster geworden?

 • oxford.road
 • lode

  @ons pietje:weerom een zeer grondige analyse-prijsvoorspelling voor goud en zilver.Dus hier uw kosbare tijd niet verdoen en puts kopen zoveel u kunt.Mss zelfs uw huis verpanden want winst gegarandeerd.

 • Nadja

  Lamberto, volgens mij heeft u mij (deels) verkeerd begrepen.
  Met hordes niet-Nederlanders doel ik vooral op de veelal door mij gerespecteerde burgers uit de oostelijke EU-landen/oud Oostblok-landen, die hier werk komen doen om onze maatschappij draaiende te houden.
  Ik doel dus in de betreffende context niet op de niet-Nederlanders die hier naar toe gekomen zijn om hier NIET te werken.

 • Lamberto

  @Nadja

  Het is een utopische gedachte dat er voor 100% werkgelegenheid zal zijn of komen.

  U schrijft: “Het feit dat al jarenlang hordes niet-Nederlanders hier naar toe komen om te werken”.

  Beste Nadja, gelooft u nu echt zelf wat u hier aan het papier hebt toevertrouwd.

  Natuurlijk zijn er onder de velen die kwamen grote groepen die in hun thuisland al de nodige kennis hadden opgedaan, zodat met een kleine bijscholing ze hier hun plaats in de maatschappij konden innemen.
  Niets dan lof voor deze nieuwkomers die hun bijdrage aan onze maatschappij leveren.

  De volgende woorden die ik hier ga schrijven zijn natuurlijk voor Nederlanders die een dik belegde boterham aan dit fenomeen verdienen, “not done”.

  We kunnen toch niet ontkennen dat grote groepen de aansluiting hebben gemist, en inclusief hun nakomelingen de maatschappij alleen maar geld kosten, en nog erger, doordat velen in getto’s bij elkaar hokken en veelal door hun religieuze denkbeelden niet wensen deel te nemen aan de wetmatigheden van de Nederlandse samenleving, lopen we het risico dat er een tweedeling gaat ontstaan welke alleen maar tot nog grotere problemen gaat leiden dan we nu al kennen.

 • Erk

  pietje. RE zilver kan makkelijk terug vallen naar 15 dollar per ounce en goud naar de 1000 dollar.
  Makkelijk? Komt die uitspraak van uzelf of praat u slechts anderen, bv. ABNAmro, na? Maar dan nog, makkelijk zal het niet gaan, omdat 1000 ver onder de productieprijs is. Zo hoe zo zal dat dus nooit lang aanhouden. Dus mijn advies is kies uw woorden nauwgezetter!

 • Nadja

  Lamberto, re: Werk genoeg, gewoon de vraagprijs voor de te verrichten werkzaamheden aanpassen.

  Toch denk ik dat binnen de huidige opzet in de samenleving met vooral een overheid die tientallen procenten afroomt via inkomsten/loonbelasting het niet gaat lukken om iedereen aan het werk te krijgen. Het feit dat al jarenlang hordes niet-Nederlanders hier naar toe komen om te werken toont aan dat het door onze politiek gedurende tientallen jaren gecreeerde systeem niet naar behoren werkt. Overigens is dit systeem niet gecreeerd, maar ontstaan, immers de overheid werkt per definitie niet pro-actief. Het is zo ontstaan door een combinatie van 1. te veel beschikbaar goedkoop geld (K-herfst) en 2. het not-done was om burgers aan te spreken op hun verantwoordelijkheden en plichten, want de verwende burger wilde dat de politiek zich slechts bemoeide met zijn rechten. Voorbeeld: twee jaar geleden werden 1000 werkloze Rotterdammers op de bus gezet om te gaan werken in de kassen, maar hooguit enkelen bleven achter om te werken en voor de rest was het werk fysiek of psychisch te zwaar.
  Dat dit systeem waarin de banen schaars zijn zo door politici, met steun van de meerderheid der bevolking, is laten ontstaan, kan wel niet elke werkloze worden verweten, daar ben ik het met Jacco eens.
  Dat we ons op nog slechter tijden moeten gaan voorbereiden en er tzt misschien zelfs geen geld meer is voor uitkeringen, daar ben ik het met u eens.

 • pietje

  Uit analyse van historische koersinformatie bleek dat september gemiddelde genomen de beste maand voor goud en zilver is, terwijl maart en juni de enige twee maanden van het jaar zijn waarop de prijs gemiddeld omlaag ging. Wat zal de maand juni dit jaar brengen voor de goud en zilvermarkt.
  de vooruit zichten zijn alles behalve gunstig de prijs kan in juni nog wel eens flink verder zakken zilver kan makkelijk terug vallen naar 15 dollar per ounce en goud naar de 1000 dollar.

 • zilver bull
 • Lamberto

  @Jacco

  Als een ZZP ondernemer geboren in Polen het initiatief neemt om naar Nederland te komen, en bereidt is om voor € 1.450, – netto per maand vanuit de regio Rotterdam minimaal 200 km naar welke plaats dan ook in het land te rijden om zijn boterham te verdienen, dan lijkt mij uw zieligheid gejammer over de velen (werklozen) die heerlijk gebruik maken van het UWV, op het huilen van hele grote krokodillen tranen.
  Werk genoeg, gewoon de vraagprijs voor de te verrichten werkzaamheden aanpassen.
  Maar dit gaan we in Nederland de komende jaren nog leren!
  Het voordeel hiervan is dat ook de sociale afdracht met tientallen procenten verlaagd kan worden.
  Als na het faillissement van de Nederlandse staat ook dit financiële doorgeefluik wordt gesloten, gaan de kaarten opnieuw geschud worden en zullen velen die zich nu nog wentelen in de zweetdruppels van anderen met de neus op de harde feiten worden gedrukt.

  Wat de prijs van zilver aangaat, dit is gewoon wat een gek er voor wil betalen.
  Wordt de vraagprijs te hoog, dan zakt de vraag.
  Zo gaat het in de nabije toekomst ook met de salarissen.
  Wen er maar vast aan.

 • Nadja

  Omloopsnelheid van geld in VS naar all-time-low!
  http://www.washingtonsblog.com/2014/06/velocity-money-u-s-falls-time-record-low.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
  Deflatoire krachten zetten dus ook in VS keihard door, want omloopsnelheid is de belangrijkste factor voor hogere inflatie.

 • Jacco

  Lamberto,
  Aan uw minachting voor mensen met een UWV uitkering geen gebrek zie ik!

  Maar als ondernemer met een beetje herseninhoud kunt u zien dat zolang men honderden kilo’s zilver kunt kopen hier geen gebrek aan is, dat tegenover een verminderde vraag zou je tot de conclusie kunnen komen dat de prijzen gaan dalen.
  Niet door prijsonderdrukking maar door de verminderde vraag naar edelmetalen als zilver.
  En voor de mensen met een uitkering, excuses voor de opmerking van deze heer.
  Ik weet nml dat het grootste percentage niet om deze uitkering heeft gevraagd, maar hem door ontslag heeft gekregen en dat gun ik nml niemand!

 • Gerard

  Nadja
  Inderdaad goed gezien.
  Maar een foutje. Niet de overheid zorgt voor lagere salarissen. Dat doet de economie zelf. Hogere en vaste salarissen worden vervangen door steeds lagere. Daarnaast worden vaste banen vervangen door flexwerk of Poolse of Hongaarse werknemers. Hoge loonkosten is een ernstige fout van vakbonden en overheden. Dit gaat zich wreken. Maar men durft niet in te grijpen.

 • Erk

  Gelukkig is de crisis in de VS ook voorbij ;-) #SP500 pic.twitter.com/cLy8k8U7tz

 • Erk

  Wat was het hier rustig vandaag?
  Zijn jullie je PM aan het tellen zo vlak voor aanvang van een belangrijke week?
  De ECB gaat meedelen welke acties genomen gaan worden om de deflatiekrachten tegen te gaan.
  In VS worden de banencijfers bekendgemaakt.
  Hoe gaan de prijzen hierop reageren?
  Velen denken dat de prijzen nog wat lager kunnen en juni is historisch gezien de maand van de lage goudprijzen.
  Maar het kan zo maar eens de andere kant op gaan, vooral als de meerderheid denkt dat het omlaag gaat.
  We gaan het zien….op vrijdag.

 • oxford.road
 • oxford.road
 • Nadja

  Verhaal van topjournalist Ambrose Evans: http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/10863888/US-money-slump-flashes-warnings-as-economy-contracts.html
  “The concern is that this recovery (bedoeld wordt de huidige kleine economische opleving) may die of old age after five years, even though it has been the weakest expansion since the Second World War, failing to close the output gap or bring the long-term unemployed back into the workforce. The Fed fears it has exhausted its arsenal. “It is too awful to think about what will happen in the next recession, so nobody does,” said Mr Achuthan.”
  Ik vind het opvallen dat ik de laatste weken steeds vaker lees dat de FED en ECB geen wapens meer zullen hebben om een volgende recessie cq crisis te bestrijden…

 • Lamberto

  Het is altijd interessant om de denkbeelden en onderzoekresultaten van anderen te lezen.

  Der Crash ist die Lösung.

  http://www.amazon.de/Der-Crash-ist-die-Lösung/dp/3847905546/ref=pd_bxgy_b_text_y#reader_B00GIVQHTI

 • Lamberto

  Die Geburt eines Eurasischen Jahrhunderts Russland und China gestalten Pipelineistan

  http://principiis-obsta.blogspot.se/

  De inhoud noopt tot nadenken.

 • Nadja

  Gerard, Re Het verschil in werkelijke CPI en officiële CPI gaf ons uiteindelijk het koopkrachtverlies. Op dit punt gaat het averechts werken. De spiraal draait nu terug uit.
  Interessant!
  De overheid trachtte dus haar schuldenlast te inflateren maar ook minder te gaan uitgeven aan salarissen, uitkeringen, etc. Met als gevolg minder koopkracht bij de burgers. En dat is na (vermindering) van de omloopsnelheid van het geld de belangrijkste inflatietegenhoudende factor.
  Dus je zou kunnen zeggen dat de invoering van de euro de eerste poging was de aankomende deflatieperiode (door te hoge schulden onvermijdelijk) tegen te gaan. Met een averechts effect tot gevolg. De geldverruiming (QE’s) en rentelaaghouden waren poging twee, het voorlaatste redmiddel, maar deze helpen al minder om de inflatie omhoog te krijgen, maar er wordt wel weer tijd gewonnen. En met wederom averechtse effecten.
  En als de zaak dan de deflationary collapse induikt wordt in de landen waar dit mogelijk is het laatste middel toegepast: nationalisatie en confiscatie.
  Goed gezien!

 • Gerard

  Maar we zullen toch moeten leven met de officiële cijfers. Dat is waar de markt op reageert. Dat is ook waar de vakbonden op reageren in hun CAO onderhandelingen. En omdat geld in principe waardeloos is, wordt een prijs uiteindelijk wel samengesteld op een hieruit voortvloeiende gemiddelde koopkracht van de burgers.
  Zodoende gaat een CPI na publicatie toch een eigen leven leiden in prijsbepaling.
  Het verschil in werkelijke CPI en officiële CPI gaf ons uiteindelijk het koopkrachtverlies. Op dit punt gaat het averechts werken. De spiraal draait nu terug uit. En dit valt heel wat moeilijker te stoppen. Vooral door hoge schulden. Deflatie is dus mede een gevolg van deze fraude. Deflatie komt daarom ook vooral van de overheid vandaan. Eenmaal daar, valt die niet meer te stoppen.

 • Gerard

  Marcel
  Re. @Gerard en ik weet echt hoe een inflatie meting gaat hoor ;gemeten inflatie of reeele inflatie ….

  Daar wordt inderdaad mee gesjoemeld.
  Nu is het met voedselprijzen wel erg lastig vanwege de hoge volatiliteit door seisoensinvloeden.
  Het is de laatste jaren wat minder gesjoemel, maar wie herrinert zich nog de overstap van gulden naar euro?
  Daar was de inflatie bijna 100% in een klap. De officiele cijfers gaven toen 7% aan. Het was ook aanleiding tot de economische crisis van 2003. Een groep advocaten had toen op hun site vele gedupeerde van deze overheids-fraude verzameld en ging procuderen. Ik ben de naam van die stichting vergeten. Maar tegen de overheid valt niet te vechten. Rechters zijn ook overheid natuurlijk, ook van Raad van Staten.
  Deze fraude was de eerste succesvolle overwinning om de toen al lopende K winter af te keren met inflatie.

 • Lamberto

  @Jacco

  Beste man doet niet zo negatief, de zilverprijs is al weer € 0,04 per ounce gestegen.

  Ik weet niet waar u uw geld mee verdient, maar aan het piepen te horen zal het wel eens een UWV salaris kunnen zijn.
  Als ondernemer weet je wat pieken en dalen zijn.
  In fysiek edelmetaal investeer je fiat geld welke je als overbodige waar op een schap in een vergeten hoek van een oud magazijn hebt liggen.
  Brengt het wat op dan is het mooi mee genomen, mocht dit niet het geval zijn, “ So What!”
  Als je al angstig wordt van de eerste ton aan fiat geld welke in lucht schijnt te zijn opgegaan, koop dan een hengel en ga vissen.

  Laten we eerlijk zijn, zilveren en gouden munten zijn of je er nu veel of weinig fiat geld voor hebt betaald een streling voor het oog.

 • Lalinea

  Om op te beuren, voor hen die het nodig hebben!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=PwcxdaganqY

 • Jacco

  Wakker worden!
  13,79 euro is geen onderdrukte prijs!
  Dat is de weg terug van 7 euro naar 40 euro visa versa!
  Jullie zien dat graag als onderdrukte prijs om dat de verliezen enorm zijn en niet te verteren!
  Wacht maar af, het bewijs zal geleverd worden na 14 augustus.
  Zilver zal blijven dalen.

 • Nico

  Gepubliceerd op maandag 19 mei 2014 08:01 Geschreven door A.C. v.d. Berghe

  Geert Wilders refereert graag aan Europese landen als Zwitserland en Noorwegen, beide geen lidstaat van de Europese Unie, in bewijsvoering dat het ook voor Nederland veel voordelen zal opleveren om de Unie te verlaten. In Zwitserland en Noorwegen staat de nationale economie er immers ook veel beter voor dan in ons eigen land. Zijn gelijk werd gisteren nog eens onderstreept.

  Gisteren stemden de Zwitsers tegen een verhoging van het minimumloon tot 4000 frank per maand, bijna 3275 euro, en meer dan twee keer het minimumloon in Nederland. Maar ondanks het feit dat maar liefst driekwart van de Zwitsers tegen stemden dachten veel bedrijven daar anders over. Want alleen al het initiatief tot het referendum blijkt voor meerdere grote bedrijven (Zoals Aldi en Lidl) al genoeg reden om toch het minimumloon te verhogen tot de geëiste 4000 frank.

  Terwijl in de grootste economie van de EU, buurland Duitsland, vorige maand eindelijk een eerste minimumloon werd vastgelegd op 8,50 euro per uur en de Amerikaanse president Barack Obama heeft aangegeven naar een wettelijk minimumloon van 7,37 euro te willen, krijgen veel Zwitsers dus iedere maand 3275 euro (bruto) mee naar huis. En let wel, het gaat hier over werkzaamheden aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

  Voor Nederlandse begrippen betekent een loon van 3275 euro voor een winkelcaissière in de supermarkt een volkomen utopie. Een wensdroom uit een paradijselijke econome. Maar toch is het realiteit, o zo dichtbij, in een land dat je met een enkele volle benzinetank al bereikt. En het meest opmerkelijke? Het land staat er in economisch opzicht heel wat beter voor dan Nederland. Zo kent het een werkloosheidscijfer van 3,2% waar ons land een werkloosheidscijfer van 8,7 neerzet. Bijna het driedubbele van de Zwitsers.

  Maar zoals Geert Wilders al eerder opmerkte is Zwitserland geen lid van de EU en kent het derhalve ook geen open grenzen zoals de EU lidstaten die kennen. Het land kent geen Euro en geen werkloosheid van betekenis. Verder is het opmerkelijk dat niet alleen de Zwitserse lonen de hoogste van Europa zijn maar dat het andere land waarover Geert Wilders spreekt, Noorwegen, precies na Zwitserland de hoogste lonen betaalt. De werkloosheidsprognoses voor Noorwegen zijn een daling van 3,5 naar 3,2% werkloosheid het komende jaar. Dat is de beste score van alle Europese landen.
  Maar vallen de bedrijven in Zwitserland en Noorwegen nu bij bosjes om omdat ze die allerhoogste lonen Van Europa aan hun werknemers betalen? Nee, ze betalen zelfs meer uit (Zwitserland) aan de laagstbetaalden dan dat ze wettelijk verplicht zijn.

 • marcel

  Prettig weekend allemaal mvg ,Marcel

 • Nico

  De rode rakkers willen ook hier van de rijken stelen net als in frankrijk,dan kan je op een kapitaalvlucht gaan rekenen,ook terwijl dit in deze tijd moeilijker is geworden,het zijn op deze manier hele langzame jaren 30,maar het resultaat is hetzelfde:verarming van het volk met aan het einde chaos.

  ‘Verhoging belasting op vermogen haast onvermijdelijk’
  http://m.volkskrant.nl/vk/m/nl/3184/opinie/article/detail/3664239/2014/05/31/Verhoging-belasting-op-vermogen-haast-onvermijdelijk.dhtml?originatingNavigationItemId=2

 • Lamberto

  Hier volgt het tweede deel van het interview van Ken Jebsen van KenFM met Prof. Dr. Mohssen Massarrat.

  https://www.youtube.com/watch?v=gD8Ctde5JoM

  Voor degenen die deel 1 van deze video nog niet hebben gezien, heb ik hieronder de link geplaatst.

  http://www.youtube.com/watch?v=ocLSRQ9VTR4

 • Lamberto
 • marcel
 • marcel
 • marcel

  @Gerard en ik weet echt hoe een inflatie meting gaat hoor ;gemeten inflatie of reeele inflatie .Ze zeggen gewoon met de meting 100 gram biefstuk die veel duurder is geworden wordt 100 gram hamburger = inflatie gelijk .Maar als degene biefstuk wil eten is er wel dikke inflatie mvg

 • Floesh

  Het is niet het land België zelf die de Treasuries koopt maar in België zit een clearinghouse waardoor deze naam opduikt.

 • marcel

  @Gerard ,ik bedoelde een punt dat ze het sluw aangepakt hebben .Natuurlijk snap ik dat het vreselijk duur is geworden .wij verkopen zelf shag dus ik zie iedere verhoging .Ik bedoelde dus 10 gram eruit dezelfde prijs en de klant is beduvelt .Als er ergens de grootste inflatie op was was het op rookwaren maar Amstel zag het volgens mij ook zo hoor MVG marcel

 • SilverSurfer

  @Gerard

  Bij echte tapering wel maar als de ECB via een achterdeurtje (België) toch Amerikaans schuldpapier opkoopt dan is er niet echt sprake van tapering.

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/belgie-koopt-opnieuw-veel-amerikaanse-staatsobligaties/

 • Gerard

  Mooi voorbeeld Didier.
  Iedereen verwachtte bij taperen een stijging van de rente. Het tegenovergestelde gebeurde.
  Heel veel zaken zijn onvoorspelbaar.