24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Het effect van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op goud

De afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen waren een spannende tijd voor de VS, maar ook voor de rest van de wereld. Hebben de presidentsverkiezingen eigenlijk ook invloed gehad op de vraag naar goud en de prestaties ervan?

Amerikaanse verkiezingen 2020

Volgens Juan Carlos Artigas, hoofd onderzoek bij de World Gold Council, zijn er vele verschillende factoren die goud op mondiaal niveau beïnvloeden. De Amerikaanse verkiezingen zijn een van deze factoren. Het blijkt dat het echter niet veel uitmaakt voor de goudkoers of een Democraat of een Republikein de verkiezingen wint.

Hoe ging het in het verleden?

Wanneer er gekeken wordt naar het verleden zijn de prestaties van goud niet erg verschillend op basis van de Amerikaanse presidenten. Volgens SSGA (State Street Global Advisors) bedroeg het rendement op goud sinds 1971 gemiddeld 11% per jaar wanneer er een democratische president zat terwijl bij een Republikeinse president het rendement ongeveer 10% stijging was. Daarnaast, in het jaar na de overwinning van een uitdagerpartij was het rendement op goud slechts iets hoger dan het jaar na de overwinning van een gevestigde partij.

Goud in de VS

Goud wordt over de hele wereld gekocht door verschillende mensen om verschillende redenen maar wordt vooral gezien als middel om kapitaal te houden en risico’s te spreiden. De VS is de twee na grootste consumentenmarkt voor goud met ongeveer 7% van de wereldwijde vraag naar fysiek goud in de vorm van sieraden, technologie, baren, munten en ETF’s (Exchange Traded Funds). De Amerikaanse verkiezingen hebben invloed op de vraag naar fysiek goud. Maar ook de wereldwijde dynamiek heeft hier invloed op tot ver na de Amerikaanse verkiezingen, aldus COMEX.

Het effect van het presidentschap op goud

Het afgelopen Amerikaanse presidentschap heeft veel verdeeldheid veroorzaakt in zowel de VS zelf als erbuiten. Beide uitkomsten zouden waarschijnlijk de vraag naar goud ondersteunen om verschillende redenen. De overwinning van de Democraten zou kunnen leiden tot bezorgdheid over de verhoging van belastingen en grotere begrotingstekorten wat kan leiden tot correcties op de aandelenmarkt. Grote begrotingstekorten kunnen de aantrekkingskracht van goud als veilige haven vergroten. De overwinning van de Democraten kan echter ook worden gezien als positief als het om handel gaat. Een overwinning van Trump voor de Republikeinen had kunnen leiden tot handelsspanningen maar had ook gezien kunnen worden als positief voor bedrijven als u naar het fiscale beleid zou kijken.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn inmiddels voorbij maar de coronapandemie is dat niet. Ole Hansen, Saxo Bank, noemt dat de markt zoekende is naar leiderschap en steun voor de economie en wenden zich tot de Fed, wat als effect een zwakkere Amerikaanse dollar zal hebben. Colin Cieszynski, SIA Wealth Management, geeft aan dat hij verwacht dat de prijzen zullen stijgen naarmate centrale banken geld blijven drukken.

De bewoner van het Witte Huis heeft dus weinig tot geen invloed op het rendement van de goudprijs. Echter kan er wel gesuggereerd worden dat het degene die het Amerikaanse Congres controleert wel een effect kan hebben. Historisch gezien is de goudprijs onder een door Democraten gecontroleerd Amerikaans Congres met meer dan 20% gestegen per jaar. Bij een Amerikaans Congres gecontroleerd door Republikeinen is dit slechts 3,9%.

Interessant is wel dat in de tijd dat het Amerikaans Congres door geen van beide partijen werd gecontroleerd het slechtste was voor de goudprijs. Hier kende de prijs namelijk slechts een gemiddelde stijging van 3,5% per jaar.

Bekijk ook