24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Eigen haard is goud waard, ook in Venezuela

Een lezersvraag luidt of het wijs is voor een jong stel om nu een huis te kopen, en of het wellicht  slim is een extra hoge hypotheek te nemen zodat wat extra in goud en zilver kan worden geïnvesteerd.

Laat ik meteen beginnen met de opmerking dat ik daar geen definitief antwoord op heb. Enerzijds omdat allerlei persoonlijke factoren een rol kunnen spelen, en anderzijds omdat ik ook niet met zekerheid de toekomst in kan kijken. Wel heb ik enkele overwegingen, die wellicht van nut kunnen zijn.

  • Huizenprijzen: deze gaan waarschijnlijk naar beneden. Vooralsnog is de daling van de huizenprijzen redelijk beperkt omdat de markt op slot zit: niemand wil zijn huis nog verkopen tegen een ( in hun ogen) te lage prijs en anderzijds krijgen veel starters niet de hypotheek die ze zouden willen hebben om hun droomhuis te kopen vanwege aangescherpte regels van de hypotheekverstrekkers. Met het verdiepen van de crisis mag echter worden aangenomen dat de huizenprijzen eerder zullen dalen dan stijgen, omdat enerzijds mensen het risico van een grote uitgave niet meer kunnen of willen aangaan en anderzijds omdat de koopkracht gaat ontbreken.
  • Soort hypotheek- gezien het vele bijdrukken van geld kan het bijna niet anders dan dat zich dit gaat vertalen in een hogere inflatie en dus ook rente die betaalt moet worden op uitstaande schuld. Ik zou dus vooral kiezen voor een rentevaste, langlopende variant. Verder zou ik mij niet inlaten met allerlei spaar- of belegvariaties, aangezien zowel obligaties als aandelen nogal onzekere tijden tegemoet gaan.
  • Hoogte van de hypotheek (ten opzichte van het inkomen). Als het inkomen ruim voldoende is om de hypotheeklasten te dragen kan, bij een vastrentende hypotheek, bij een oplopende inflatie wel wat koopkrachtverlies worden geleden op het verder besteedbare inkomen. Bij een maximale hypotheek kunt u in de problemen komen omdat alles om u heen duurder wordt en u moeite krijgt de eindjes aan elkaar te knopen. Risico’s zijn verder inkomensverlies bij ontslag, wat bij een verdere economische neergang zeker niet denkbeeldig is.
  • Inflatie. Veel schuldenaren denken dat inflatie goed is voor hun positie. Immers, de schuld wordt relatief minder kostbaar omdat samen met de inflatie ook het inkomen stijgt, waardoor de schuld een kleiner deel gaat uitmaken van het inkomen. In principe klopt deze gedachtegang wel, alleen is het geen uitgemaakte zaak dat het inkomen meestijgt met de inflatie. De afgelopen jaren was dit al nauwelijks het geval, en de verwachting is dat door het verder wegzakken van de economische groei wel de lasten groter zullen worden, maar niet het inkomen. Kortom, bij de te verwachten hogere inflatie en allerlei bezuinigingen vanuit de overheid lijkt mij het meest waarschijnlijk dat u per saldo minder koopkracht overhoudt om uw schuld maandelijks af te lossen.

Alternatief. Is er een alternatief? Een alternatief zou huur kunnen zijn. Een voordeel van huur is dat je je niet vastlegt voor langere tijd, en dat eventueel spaargeld indien gewenst belegt kan worden in edelmetalen.

Ten slotte. De belangrijkste overweging lijkt mij uw toekomst zonder slapeloze nachten omdat u wakker ligt van geldproblemen omdat de aflossing van uw hypotheek u als een molensteen om de nek hangt.

Er gaat de komende jaren van alles gebeuren op economisch gebied, en ik kan mij vanwege de enorme schuldenproblematiek van banken, overheden en burgers niet voorstellen dat de koopkracht zal stijgen. Kortom, ik zou vooral voorzichtig zijn. Huizen lopen niet weg, en als over een paar jaar meer zicht is hoe een en ander zich economisch ontwikkelt heeft kunt u alsnog een beslissing te nemen om een huis te kopen.

Over Venezuela

Zoals eerder is gemeld is dit land van plan zijn mijnbouwbedrijven in goud en zilver te nationaliseren. Op zich geen opmerkelijk nieuws, aangezien oom Chavez al tijden bezig is met het nationaliseren van de mijnbedrijven in zijn land wat zo rijk is aan grondstoffen.

Maar er is meer.

Belangrijker is dat Venezuela zijn buitenlandse dollarreserves die nu zijn gestald bij Westerse banken wil gaan overboeken naar Chinese, Russische en Braziliaanse banken. Wellicht dat Chavez hiermee een ‘Libië’ behandeling wil zien te voorkomen, waarbij op grond van internationale (lees: Westerse) sancties hun geld wordt geblokkeerd om de regering onder druk te zetten.

Maar nog interessanter wordt het nu Venezuela ook haar goudreserves wil terugvorderen die bij een aantal grote Westerse banken staan geparkeerd. Deze 99 ton aan goud staan geparkeerd bij een aantal grote banken, onder andere JPMorgan. JPMorgan heeft echter maar 10,6 ton goud in haar kluis liggen volgens de CME, wat bovendien als dekking moet werken van honderd keer zo groot papieren beloften tot levering van goud. Kortom, deze actie kan nog wel eens voor het nodige vuurwerk gaan leiden in edelmetaalland, want waar haal je zo snel 99 ton goud vandaan zonder de prijs van goud verder op te drijven?

Zilverpaul

www.silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook