Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Einde JP Morgan en zilver manipulatie?

09-12-2010 Bas

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ0wCLLJCS2wHA0MLzQxVJhaGZQAeJQMUbt1zbuJpmlVOc-yjbH

Het is inmiddels algemeen bekend dat JP Morgan een extreem grote shortpositie heeft in zilver. Sommige kenners beschuldigen J.P Morgan zelfs ervan dat ze zich gedragen als een vertegenwoordiger van de FED. Elke stijging in de prijs van goud en/of zilver ondermijnt het vertrouwen in de dollar, waar een lage goudprijs helpt het vertrouwen in de dollar en andere valuta hoog te houden.

Door het verkopen van grote hoeveelheden waardepapieren in de future markt is het JP Morgan gelukt om de prijs van edelmetaal te onderdrukken. We kunnen er vrijwel zeker van uitgaan dat deze shortposities van  JP Morgan niet gedekt worden door enig fysiek zilver. Sterker nog, in een artikel van Max Keiser op 2 december 2010 wordt beschreven hoe de shortpositie van JP Morgan 3,3 miljard ounce in zilver bedraagt. Deze short positie is groter dan de aanwezigheid van fysiek zilver in de hele wereld. (!)

De afgelopen dagen hebben er op het internet geruchten de ronde gedaan dat de shortposities van JP Morgan onhoudbaar zijn geworden. Het lijkt erop dat er een enorme short squeeze aan komt die ervoor gaat zorgen dat er zo’n grote vraag komt naar het leveren van fysiek zilver dat de COMEX hier niet aan kan voldoen.

Op dit moment is er een onderzoek gaande bij JP Morgan vanwege verdenkingen van het manipuleren van de zilverprijs. Het onderzoek is gestart in november 2009 toen  klokkenluider Andrew Maguire contact  zocht met het CFTC over de manipulatie.

Maguire heeft de manipulatie in de zilverprijs meerdere malen gerapporteerd aan het CFTC. Hij gaf het CFTC ook informatie over de manipulatie die op 5 februari plaatsvond. De manipulatie gebeurde exact zoals Maguire had voorspelt. Kort nadat aan het licht kwam dat Maguire de klokkenluider was raakte hij betrokken bij een bizar “hit and  run” ongeluk in Londen.

De zilverprijs is de afgelopen maanden geëxplodeerd, dit hangt nauw samen met de bekendwording van deze manipulatie. Veel mensen waren er al van overtuigd dat dit gaande was, maar sinds het officieel naar buiten is gekomen lijkt het erop dat de zilverprijs door het dak gaat. Waar JP Morgan voorheen altijd de jager was lijkt het erop dat ze nu de prooi zijn geworden. Elke stijging in de prijs zorgt ervoor dat de druk wordt opgevoerd bij de bank om haar short posities af te dekken. Dit resulteert vervolgens weer in een hogere zilverprijs.

Het is niet duidelijk of JP Morgan probeert het risico te verminderen door af te stappen van haar short posities. Wel is duidelijk dat er iets staat te gebeuren, de prijs van zilver wordt nu verhandeld op het hoogste punt van 30 jaar. Verder lijkt het erop dat er een tekort aan fysiek zilver aankomt, op dit moment wordt het ruim boven de spot verkocht.

Een ander feit dat laat zien dat JP Morgan haar shortpositie in zilver op lange termijn niet meer kan handhaven is dat JP Morgan voor $1,5 miljard koper heeft gekocht om zichzelf in te dekken tegen mogelijk verliezen. Volgens ‘The Telegraph’ heeft JP Morgan tussen de 50 en 80 procent van de 350.000 ton die aanwezig is bij de London Metal Exchange aangekocht.

 • http://monex.to/ Monex

  Ik kies voor zilver en geef daar meteen drie redenen voor …1.Zilver is een veel groter industrieel goed dan goud. Hierdoor zou de prijsverhouding in de tijd tussen goud en zilver kleiner moeten worden..2.De waarde van zilveren munten en baren is handiger als betaalmiddel. De deelbaarheid van zilver benadert veel dichter ons huidig papieren geld.

 • temp242

  Een site die ook de moeite waard is: mejudice.nl
  Mvg.

 • RB

  Een brood van 50 euro vind ik nog wel meevallen. Echter, je moet je dan afvragen wat dan wel de hagelslag niet kost… ;-)

 • temp242

  800 euro per ounce en een brood aan 50euro.
  Welkom in de wereld van hyperinflatie.

 • Piet

  rinse :
  achja wat is nou 300 ounce voor de grotere heren, maar er toch houd me de vraag bezig wat er nodig is aan zilver om de hyperinflatie te overleven. zou een 500 ounce volstaan?

  Rinse,
  Ooit waren 30 zilverlingen genoeg om een akker te kopen. Denk maar aan het verraad van Judas, toen die spijt kreeg en de 30 zilverlingen naar de schriftgeleerden gooide en daarna zichzelf van het leven beroofde. Men wilde toen dat geld niet in het offerblok van de tempel doen, want het was bloedgeld. In plaats daarvan kocht men een akker die Akeldama bloedakker ging heten. Het was de akker van de pottenbakker.

  Dus 30 zilverlingen was toen heel veel waard. Ik ga er van uit dat een zilverling geen 1 ounce was maar minder dus 300 ounce kan in de nabije toekomst heeeel veeel zijn.
  Zeker als je sommige analisten mag geloven die spreken van 1000 dollar of zelfs nog meer per ounce. Dus reken dan maar even voor jezelf of dat dan genoeg is.
  De vraag blijft alleen staan wat is dan nog 300D dollar??

 • Gerard

  In een eerder forum had ik het over de twee balonnen: de debtor-ballon en de credit-ballon. Beiden horen in evenwicht te zijn. Nu we schulden gaan aflossen daalt M3, weet je nog?
  De debt-ballon vult zich dan met de verdwenen M3 als “echt” geld. Gebeurt dus alleen in deflatie-tijd. Deze ballon bevat geen lucht meer en kan niet meer samengeperst worden. Plus, de lucht kan er niet meer uit want er zit aleen “echt” geld in. Het geld kan er ook niet meer uit.
  Een vreselijk delemma!!
  Dat verklaart de angst van Bernanke. Dat verklaart waarom deflatie gelijk staat aan hyperinflatie in een later stadium.

  Een mooie uitleg:
  Huiver zelf:
  http://www.youtube.com/watch?v=419aPXb7Uhg&feature=player_embedded