Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Einde JP Morgan en zilver manipulatie?

09-12-2010 Bas

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ0wCLLJCS2wHA0MLzQxVJhaGZQAeJQMUbt1zbuJpmlVOc-yjbH

Het is inmiddels algemeen bekend dat JP Morgan een extreem grote shortpositie heeft in zilver. Sommige kenners beschuldigen J.P Morgan zelfs ervan dat ze zich gedragen als een vertegenwoordiger van de FED. Elke stijging in de prijs van goud en/of zilver ondermijnt het vertrouwen in de dollar, waar een lage goudprijs helpt het vertrouwen in de dollar en andere valuta hoog te houden.

Door het verkopen van grote hoeveelheden waardepapieren in de future markt is het JP Morgan gelukt om de prijs van edelmetaal te onderdrukken. We kunnen er vrijwel zeker van uitgaan dat deze shortposities van  JP Morgan niet gedekt worden door enig fysiek zilver. Sterker nog, in een artikel van Max Keiser op 2 december 2010 wordt beschreven hoe de shortpositie van JP Morgan 3,3 miljard ounce in zilver bedraagt. Deze short positie is groter dan de aanwezigheid van fysiek zilver in de hele wereld. (!)

De afgelopen dagen hebben er op het internet geruchten de ronde gedaan dat de shortposities van JP Morgan onhoudbaar zijn geworden. Het lijkt erop dat er een enorme short squeeze aan komt die ervoor gaat zorgen dat er zo’n grote vraag komt naar het leveren van fysiek zilver dat de COMEX hier niet aan kan voldoen.

Op dit moment is er een onderzoek gaande bij JP Morgan vanwege verdenkingen van het manipuleren van de zilverprijs. Het onderzoek is gestart in november 2009 toen  klokkenluider Andrew Maguire contact  zocht met het CFTC over de manipulatie.

Maguire heeft de manipulatie in de zilverprijs meerdere malen gerapporteerd aan het CFTC. Hij gaf het CFTC ook informatie over de manipulatie die op 5 februari plaatsvond. De manipulatie gebeurde exact zoals Maguire had voorspelt. Kort nadat aan het licht kwam dat Maguire de klokkenluider was raakte hij betrokken bij een bizar “hit and  run” ongeluk in Londen.

De zilverprijs is de afgelopen maanden geëxplodeerd, dit hangt nauw samen met de bekendwording van deze manipulatie. Veel mensen waren er al van overtuigd dat dit gaande was, maar sinds het officieel naar buiten is gekomen lijkt het erop dat de zilverprijs door het dak gaat. Waar JP Morgan voorheen altijd de jager was lijkt het erop dat ze nu de prooi zijn geworden. Elke stijging in de prijs zorgt ervoor dat de druk wordt opgevoerd bij de bank om haar short posities af te dekken. Dit resulteert vervolgens weer in een hogere zilverprijs.

Het is niet duidelijk of JP Morgan probeert het risico te verminderen door af te stappen van haar short posities. Wel is duidelijk dat er iets staat te gebeuren, de prijs van zilver wordt nu verhandeld op het hoogste punt van 30 jaar. Verder lijkt het erop dat er een tekort aan fysiek zilver aankomt, op dit moment wordt het ruim boven de spot verkocht.

Een ander feit dat laat zien dat JP Morgan haar shortpositie in zilver op lange termijn niet meer kan handhaven is dat JP Morgan voor $1,5 miljard koper heeft gekocht om zichzelf in te dekken tegen mogelijk verliezen. Volgens ‘The Telegraph’ heeft JP Morgan tussen de 50 en 80 procent van de 350.000 ton die aanwezig is bij de London Metal Exchange aangekocht.

 • http://monex.to/ Monex

  Ik kies voor zilver en geef daar meteen drie redenen voor …1.Zilver is een veel groter industrieel goed dan goud. Hierdoor zou de prijsverhouding in de tijd tussen goud en zilver kleiner moeten worden..2.De waarde van zilveren munten en baren is handiger als betaalmiddel. De deelbaarheid van zilver benadert veel dichter ons huidig papieren geld.

 • temp242

  Een site die ook de moeite waard is: mejudice.nl
  Mvg.

 • RB

  Een brood van 50 euro vind ik nog wel meevallen. Echter, je moet je dan afvragen wat dan wel de hagelslag niet kost… ;-)

 • temp242

  800 euro per ounce en een brood aan 50euro.
  Welkom in de wereld van hyperinflatie.

 • Piet

  rinse :
  achja wat is nou 300 ounce voor de grotere heren, maar er toch houd me de vraag bezig wat er nodig is aan zilver om de hyperinflatie te overleven. zou een 500 ounce volstaan?

  Rinse,
  Ooit waren 30 zilverlingen genoeg om een akker te kopen. Denk maar aan het verraad van Judas, toen die spijt kreeg en de 30 zilverlingen naar de schriftgeleerden gooide en daarna zichzelf van het leven beroofde. Men wilde toen dat geld niet in het offerblok van de tempel doen, want het was bloedgeld. In plaats daarvan kocht men een akker die Akeldama bloedakker ging heten. Het was de akker van de pottenbakker.

  Dus 30 zilverlingen was toen heel veel waard. Ik ga er van uit dat een zilverling geen 1 ounce was maar minder dus 300 ounce kan in de nabije toekomst heeeel veeel zijn.
  Zeker als je sommige analisten mag geloven die spreken van 1000 dollar of zelfs nog meer per ounce. Dus reken dan maar even voor jezelf of dat dan genoeg is.
  De vraag blijft alleen staan wat is dan nog 300D dollar??

 • Gerard

  In een eerder forum had ik het over de twee balonnen: de debtor-ballon en de credit-ballon. Beiden horen in evenwicht te zijn. Nu we schulden gaan aflossen daalt M3, weet je nog?
  De debt-ballon vult zich dan met de verdwenen M3 als “echt” geld. Gebeurt dus alleen in deflatie-tijd. Deze ballon bevat geen lucht meer en kan niet meer samengeperst worden. Plus, de lucht kan er niet meer uit want er zit aleen “echt” geld in. Het geld kan er ook niet meer uit.
  Een vreselijk delemma!!
  Dat verklaart de angst van Bernanke. Dat verklaart waarom deflatie gelijk staat aan hyperinflatie in een later stadium.

  Een mooie uitleg:
  Huiver zelf:
  http://www.youtube.com/watch?v=419aPXb7Uhg&feature=player_embedded

 • Gerard

  Weer een geweldig artikel op inflation.us !!

  En klik op de man achter GATA: Bill Murphy:
  http://inflation.us/videos.html

 • Gerard

  O jee, sorry voor de schrijffoutjes.

 • Gerard

  Seppel en Rinse, ik lees die pensioencrisis van jullie een beetje, en ik geloof echt dat je beiden gelijk hebt. De pot verwijt de ketel.

  Ik ben zelf 54 en je kunt gerust stellen dat wij, en de generatie boven mij, de pot leeggestolen hebben! Hoe harder de PvdA en D66 schreeuwden dat alle door ons gemaakte schulden door onze kinderen en kleinkinderen betaald zouden worden, des te meer stemmen kregen ze! Wij zouden dus de klappen moeten krijgen en NIET onze kinderen!! Egoisten dat we zijn!

  Ook is het waar dat we onze eigen AOW al 4 keer opgebracht hebben in al die vele zware jaren van hard werken. Waar is dat geld dan gebleven???? Waarom vraagt niemand dat???? We wisten het allemaal. Maar onze generatie heeft dat WEL zelf gewild. Anders stemden we niet op die schurken!
  Iedereen stond in een kring naar de ander te wijzen, want die had het beter. Uiteindelijk moeten we toch zelf de eigen gemaakte schulden betalen.
  Maar de oudere generatie heeft WEL een voostreffelijke welvaart opgebouwd.

  Maar de jongere generatie is mogelijk geen haar beter! Denken vandaag de dag nog steeds aan een zo hoog mogelijke hypotheek die ze van plan zijn NOOIT af te lossen. Men leent nog steeds om de duurste auto’s en grootste wereldreizen te maken. Voorbeelden genoeg. Ook hier op dit forum!
  En de banken lachen zich rot. En wij gunnen dat de banken graag, toch?
  lenen, lenen, lenen, betalen, betalen, betalen. Daar wij weten wie zo graag die bonussen opbrengen.

  Persoonlijk werd ik straal uitgelachen toen ik al mijn schulden ging aflossen. Ik ben een van de weinge die de banken het NIET gunnen!

  Van de andere kant. De enorme schuldenopbouw is WEL de motor van de economie. Maar we overdrijven wel een beetje de laatste 20 jaar.

 • Mexican Seastar

  Betreft generationele discussies van hier boven:

  Ik ben zelf in de dertig en kon met lege ogen kijken naar hoe mijn eigen zus 15 jaar eerder geld kreeg van mijn vader en daarmee een eigendom kocht, dat 60% goedkoper was toen. Ik kreeg meer centjes, door de notaris berekend op wat hetzelfde geld dat mijn zus toen kreeg, nu waard zou zijn. Maar ik kan er nog niet een derde van het eigendom mee kopen, dat zij ermee kon kopen.

  In die zin voel ik me inderdaad bedrogen. “Jou tijd komt nog wel” is toch wel een bittere pil geweest voor me om te slikken.

  Ondertussen ben ik er al lang over en boer ik ok.
  Maar ik kan niet anders dan aan mezelf denken en dat vind ik helemaal niet leuk.

  Wat de vorige generaties nagelaten hebben om te doen, heeft ons op onszelf teruggeworpen, ons uiterst individualistisch gemaakt. En dat extreem individualisme is nu net wat mij enorm veel zorgen baart: hoe kan je in hemelsnaam een betere wereld opbouwen door meer van een zelfde verziekte moraal?

  To be or not to be, that’s the question.

  TERZIJDE
  Een vraagje aan jullie hier…

  Stel dat zilver ‘morgen’ 35 staat en ik wil een deel van mijn zilver verkopen, om daarmee (samen met nog spaargeld) dan een opbrengsteigendom te kopen: moet ik mijn inkomsten op zilver aangeven bij de fiscus? Of is dit niet nodig?

  Groetjes!

 • Johan

  Dan klopt het verhaal dus toch. Zorg dat het kleine broertje (zilver) meer rendement oplevert dan waar het om draait (goud), en de massa zal zich op zilver storten. Dan blijft men af waar het om draait…..Goud!

  Zilver is een grondstof, Goud is a store of wealth, it only needs to be repriced once.

  Waarom ziet niemand dit niet, jullie zitten zo dicht bij, en tegelijk nog zo ver weg?

 • rinse

  dus niemand is veilig..

 • rinse

  achja wat is nou 300 ounce voor de grotere heren, maar er toch houd me de vraag bezig wat er nodig is aan zilver om de hyperinflatie te overleven. zou een 500 ounce volstaan?

  tinus:
  en hoezo nog en 3e wereldoorlog en dan de wederkomst, waar staat dit?
  en ja naast natuurrampen ook ziektes enz.
  maar vlak voor het einde zal telkens een 3e deel van de mens vergaan, door sterren, door de zee, op zee enz

 • seppel

  Marc, Rudolf,
  Volledig eens, heb ook geen goud (niet waar, 1 ounce, verwaarloosbaar dus), maar geloof zeer sterk in zilver. Juist omdat het industriële toepassingen heeft en goud quasi niet. Dus blijft mijn blokje AG tussen de prei en de patatten liggen.
  Fijn weekend !

 • Rudolf

  Marc, ik denk precies zo en ben ook maar een gewone vent die een ouncje of 200 heeft liggen met daarnaast nog wat spaargeld.

  Maar waarschijnlijk wil ik nog nog een deel van dat spaargeld om gaan zetten in zilver en er nog een zelfde aantal ounce bijkopen mocht er zich nog een “correctie” voor gaan doen.

  Op de lange termijn zie ik zilver echt stijgen omdat het gewoon nog steeds (veel) te goedkoop is en bovendien een industriëel metaal is waar een enorm tekort op dreigt (en feitelijk al is) en dat tekort zal alleen nog maar schrijnender worden. Daarom zie ik een floriserende toekomst voor zilver op de lange termijn.

  Wat goud betreft zitten we volgens mij al aardig tegen het plafond en dat bezit ik dan ook niet.

 • Marc

  @ seppel
  sorry voor de late reactie maar ik heb ook een paar kilo tussen de aardappelen en de confiture liggen.
  Fijn voor Alex(met respect) maar ik ben een gewone man met een paar spaarcenten en heb niet zomaar 100000 euri in de kast liggen.
  De meeste mensen hebben dit niet.
  Ik ben al blij met wat ik heb en houdt ook nog wat spaarcenten over voor als de tijd van devaluatie aanbreekt. (alles wordt duurder maar je inkomen stijgt niet mee met de prijzen)
  Op dat moment raakt je spaargeld op.
  Met wat geluk breekt dan de tijd van hyperinflatie aan en verdampt je hypotheek.
  Dat is het moment dat je kilootje zilver echt wat waard begint te worden.
  Zit ik er erg ver naast?

 • tinus

  Hoi Alexander,
  De Bijbel verteld ook het verhaal van de eindtijd. De bijbel verteld dat vlak voor de eindtijd de wereld economie gaat instorten. Ook verteld de bijbel dat er behalve natuur rampen en ziektes, hongersnood in de hele wereld komt. Er komt binnenkort zelfs nog een derde wereldoorlog. Ook verteld de bijbel dat aan het einde van de tijd de mensen hun goud en zilver op de straat zullen gooien omdat er geen eten meer is. De bijbel verteld voorts, dat dit allemaal op 1 dag gaat gebeuren. Dus beste mensen, niet alleen goud en zilver hamsteren, vooral veel lang houdbaar voedsel.

 • TB

  Schrijf a.u.b. eens zonder taal- en spelfouten allemaal!!

 • Jullie

  Shocking Interview with Bill Murphy (GATA)

  http://www.youtube.com/watch?v=K-92A2rYoB0&feature=player_embedded

 • Jullie

  Kijk eens naar deze nummers : http://news.silverseek.com/SilverSeek/1292004828.php
  pretty scary indeed :o

  En Alexander, kijk mijn comment nummer 15 eens. De electronische beurs zal, zonder twijfel, crashen. De banken zullen hun short-positie’s NIET EERDER coveren. En jouw paper-longs zullen waardeloos worden. Mark my words.

 • Silver Dummy

  Terug komende op Bas zijn geschreven stukje, hier een interview (10 December 2010) met Bill Murphy van GATA:

  http://www.youtube.com/watch?v=K-92A2rYoB0&feature=player_embedded#!

 • Alexander

  @RB
  die beursbox heeft gelijk.. de commex staat toe dat er geleverd wordt in geld als er niet geleverd kan worden..
  ik vraag me ook af wat er precies gaat gebeuren.. maar een cash levering van zilver lijkt mij de waarschijnlijkste uitkomst..
  misschien moeten we toch niet onderschatten hoelang ze zilver en goud omlaag kunnen houden.. als je gesteund word door de fed en bijna ongelimiteerd aan geld kan komen..
  dan kunnen ze wellicht nog aardig lang door.. het voordeel ook om geld te gebruiken om short posities te dekken is dat het geld volgens mij niet in omloop komt.. waardoor het goud en zilver tegen houden in short posities niet leid tot meer geld in omloop/verdere debasing van de dollar..
  misschien als de zilver en goud squueze klapt dat de dollar wel mee klapt.. vooral als ze dus cash delivery doen ipv fysieke delivery komen er opeens zoveel dollars in omloop..
  wellicht komt er dan een nieuwe munt..
  mja allemaal speculatie.. zelf vind ik het belangrijkste dat mijn papieren zilver aandelen niet hun waarde verliezen als de banken hun positie in zilver en goud moeten opgeven, hoe dat dan ook gebeurd

  ja voor iedereen verstandig om voor zijn pensioen te sparen in grondstoffen.. of je nou wel of niet een pensioen opbouwt via je werkgever..

  @rinse
  het is een algemeen misverstand dat de Maya in 2012 de einde van de wereld voorspellen..
  het enige feit is een cycli in de Maya kalender in 2012 stopt

  dat wil niet zeggen dat er niet een nieuwe cyclus komt..

  ik vind het wel een spannende datum. dat de tijden veranderen moge ondertussen duidelijk zijn

  quote

  2012 is het einde van een periode van 26.000 jaar
  De Maya’s waren haarscherp in hun berekeningen en konden in het verlengde hiervan ook haarscherp voorspellen. Ze waren zelfs zo specifiek dat ze in die enorme cyclus van 26.000 jaar tot op de dag nauwkeurig waren: 21 december 2012. Die datum markeert het einde van de grote kalender en van de cyclus van dertien zogenoemde baktuns en waarna de aarde begint aan de ‘periode van de vijfde zon’. Volgens hun berekeningen, die astronomisch nog steeds accuraat zijn, komt ons zonnestelsel dan op één lijn te staan met Hunab K’u, het centrum van de Melkweg, de plaats die de Maya’s de kosmische baarmoeder noemen.

  http://www.daanspeak.com/maya01.html

 • Mike

  Als reactie op de pensioen discussie, ik ben sinds een aantal jaren ZZP’er en heb hierdoor de vrijheid om te bepalen wat ik met mijn eigen pensioen doe. waarom is dit niet voor iedereen mogelijk?

  Ik geloof allang niet meer in het pensioen stelsel (hoge administratieve kosten, niet klantvriendelijk, geen transparantie) en spaar daarom mijn pensioen in grondstoffen.

 • temp242

  Beste Wortelbea, jij geeft perfect weer waar het naar toe gaat gaan!
  99,999999% van de bevolking is in slaap gewiegd. Het ontwaken zal pijn doen.
  Vanaf NU gaat het keihard en keisnel.
  En inderdaad straksjes nog even een feel-good-movietje kijken en jezelf voor de zot houden.MVG.

 • seppel

  ’t waren bloedoffers rinse, man man toch………..oogklepjes open en terug gaan leven !

 • Piet

  Wortelbea,

  Helemaal gelijk natuurlijk. Stel je toch eens voor dat je gedurende die 40 jaar niet alleen aan pensioen afdracht had gedaan, maar bv elk jaar een kilootje of 5 zilver zou hebben gekocht en 4 of 5 gouden Krugertjes, kijk dan praat je volgens mij over een waarde vast pensioentje als de fiat wereld terug gaat naar z’n nominale waarde die van papier.

 • wortelbea

  wie voor wie en hoeveel betaald heeft speelt hier geen rol, enkel het feit dat er niks is !
  als het geld op is, dan schaffen ze de pensioenen af, zo simpel is dat.
  pensoensparen ? no thx, niet voor mij.
  zelf sparen voor mijn pensioen, dat wel natuurlijk ( en niet op een bankrekening waar mijn hebben vertaald wordt naar 0 en 1 -tjes, maar grondstoffen, zilver bvb ? :-) )

 • Piet

  Nou Seppel ik wil ook wel even wat kwijt aan temp 242. ook ik ben 56 jaar en was 15jaar oud toen ik al moest werken en ook op zaterdag. Wat ik verdiende mocht ik echt niet zelf houden, maar ging in de huishoudpot, je weet wel zo een die nooit vol raakt bij een groot gezin. Altijd belastingen betaald en toen ik 21 was moest ik in militaire dienst voor Konnigin en Vaderland. En net als Seppel altijd gewerkt en premies en belastingen afgedragen, zodat de jongere generatie kon studeren tot hun dertigste als ze dat wilden en pas dan een bijdrage aan de maatschappij deden. Dus inderdaad de generatie van net na de oorlog heeft altijd gewerkt voor het pensioen etc. Dus ophouden met zielig doen alsof onze generatie afhankelijk is van de jongere. Want de vooroorlogse generatie daarvoor is door de zgn. babyboomers betaald aan AOW etc en de vraag kan gerust gesteld worden of de babyboom generatie er wel echt van zal gaan profiteren, want nu al piepen ze in Den Haag dat er teveel ouderen komen.
  En eigenlijk kunnen de jongere generaties nog maatregelen treffen om zelf wat te regelen voor hun hopelijk gezonde oude dag. Maar als je aan het eind van de rit geconfronteerd wordt met allerlei maatregelen, dan valt er niets meer te repareren.
  En ik weet ook wel dat vroeger alles beter was?? Toen kon je nog als eenverdiener je gezin onderhouden en een huis kopen etc. Maar ja dat was vroeguhh.

 • seppel

  Rinse, zou je ook niet beter gaan slapen ? Ben een keertje, ja je weet wel, toerist bij de noorderburen, van Giethoorn (heel mooi) naar Staphorst (heel mooi) gefietst. Jongens jongens toch, ik word daar ook weeral moe van.
  ‘k Ga dan ook maar slapen om geen overbodige polemieken op te starten.
  Slaapwel rinse, slaapwel temp 242.
  Goede nacht !
  Seppel

 • temp242

  Beste Seppel,
  OK.
  Goede (late)avond en een goed week-end.
  MVG.

 • seppel

  Is goed temp242, ik word hier toch te moe van !

 • rinse

  `de maya’s voorspellen 2012 het einde van de wereld, zal dit een nieuw begin zijn?
  ze gebruikten goud en zilver om de zonne god tevreden te houden.
  zullen wij dat na 2012 moeten gebruiken om de elite tevreden te houden?
  en toch is de mens eindig..
  ‘vergadert u geen schatten op deze wereld’
  ‘vermenigvuldigt u en onderhoudt de aarde’
  wie de profetien van openbaringen gelezen heeft, zal weten dat het beest voor een 1000 jaar ontbonden zal worden…
  zullen wij de edele middelen gebruiken die ons gegeven zijn zoals ze bedoelt zijn?
  ruilhandel, die kant zullen we weer opgaan.
  de elite zal proberen om de bevolking onder de duim te houden, maar welke natuur rampen staan ons te wachten?
  voor de genen die het niet geloven: je zult het zien want het zal niet gaan zoals de mens het bedacht heeft.
  voor degenen die openbaringen niet kennen: LEEST
  p.s. matheus 24 kan de tekenen ook laten zien.

  buiten deze reactie om: overleven is zilver en goud

 • temp242

  Beste Seppel,
  Ik wil je niet boos maken, waarom eigenlijk?
  Ik geef alleen een nuchtere vaststelling weer.
  Het gaat wél om pensioensparen, het beschrijven van een nieuwe zeepbel/pyramidesyteem. Niet om het feit dat het afgedragen hebt voor de dertigers-veertigers, waarvoor dank, maar langs de andere wie denk je gaat het meeste af gedragen hebben, jouw generatie of de onze???
  Wist ook niet dat je een politieker was, lees eerst duidelijk voor je reageert, lees de laatste alinea nog eens goed.
  Laat ons dit Forum niet verpesten door verbaal geweld aub.

 • temp242

  Beste Seppel,
  Ik wil je niet boos maken, waarom eigenlijk?
  Ik geef alleen een nuchtere vaststelling weer.
  Het gaat wél om pensioensparen, het beschrijven van een nieuwe zeepbel/pyramidesyteem. Niet om het feit dat het afgedragen hebt voor de dertigers-veertigers, waarvoor dank, maar langs de andere wie denk je gaat het meeste af gedragen hebben, jouw generatie of de onze???
  Wist ook niet dat je een politieker was, lees eerst duidelijk voor je reageert, lees de laatste alinea nog eens goed.
  Laat ons dit Forum niet verpesten door verbaal geweld aub.
  Mvg.

 • seppel

  Goedenavond temp 242 !
  Ik veronderstel dat jij tussen de 30 en de 40 bent, een sukkel dus. Een sukkel die moet betalen voor al die oude zakken, zoals ik, inmiddels 56. Even een korte verduidelijking : ik heb heel mijn leven gewerkt, 10 jaar als bediende, al de rest daarna als zelfstandige. Nooit een dag niet gewerkt, als je ziek bent kan je ook gaan werken. Ik meen te weten dat ik héél véél betaald heb aan sociale bijdragen. Op mijn 55ste verjaardag kreeg ik bericht dat mijn pensioen 655 euro zal bedragen. Ik was verbaasd van de efficiëntie, iemand is ergens iets aan het berekenen, knap, iets minder gecharmeerd was ik van het bedrag. Maar volgens jouw simpele redenering word ik dus ongetwijfeld een rijke 60- tot 80-plusser. Dan toch niet op jouw kosten………
  Beste vriend, ik heb je kindergeld betaald, je opleiding, je studies……..denk eens even na! En maak me niet meer boos.

 • temp242

  Hoeveel politiekers zullen er goud en zilver ‘ingeslagen’ hebben en voor de rest het gepeupel maar sussen met spaarcentjes op de spaarboekjes en ze vooral motiveren om aan pensioensparen te doen.
  En laat vooral de dertigers/veertigers met hun vlijftig pensioensparen maar de pensioenen van NU meebetalen, althans voor een deel. Of dachten jullie nu echt dat wat je spaart aan pensioensparen écht in een pot gaat, gereserveerd gaat worden voor ons??? Neen de politiekers redeneren zo: laat die sukkels, de dertigers, veertigers maar lekker bijpassen voor de zestig-zeventig-tachtig-negentigplussers, de spaarders van NU dichten het pensioenfailliet, dé volgende zeepbeel van de komende tien/twintig jaar gaat het pensioensparen worden, heel je leven lang gespaard voor een bijkomende pensioenopbouw blijkt uiteindelijk op los zand berust te zijn. De politiekers die medeverantwoordelijk zijn voor dit soort pyramidesysteem zijn tegen de tijd dat de dertigers/veertigers, zestigplussers zijn waarschijnlijk tachtigplussers rijk geworden van hun massale goud en zilvervoorraad.

 • Silver Dummy

  Crime of the Century.
  Een blast from the past (1974): http://www.youtube.com/watch?v=jon3q6me5Sg

 • Gerard

  @charles, dit is een goeie van jouw!
  Veel mensen hier lijken de enorme daling van de zilverprijs in 2008 allang weer vergeten te zijn….

 • Jullie

  Het ‘schijnt’ trouwens ook zo te zijn dat grote, al dan niet individuelen, investeerders goud of zilver op de electronische beurs gekocht hebben en levering eissen. Afbetaald worden in cash met hele leuke premiums.
  Vooral bij nogmaals JPM blijkt dit de praktijk.

  Dus grote investeerders die levering eissen worden afgekocht met cash, zodat de Comex in deze niet hoeft te leveren.

  Some serious shit going on.

  Zijn jullie ook al op de hoogte van de ‘Zwitsere banken kluisjes affaire’ ?

  Dat zou naar mijn idee wel eens de volgende ‘big hit’ kunnen zijn, wanneer huurders van die kluisjes massaal hun goud of zilver willen ophalen, maar dat het er ineens niet meer is..

 • New World Order

  Welkom binnenkort in the new world Order!!!

  All we need is the right major crisis and the nations will accept the new world order!!! By the End of 2012 the dollar will be death!!! The ellitest have told me by 2012 the dollar will be death!!! Do you know why? Because they already have it planed!! Vervolgens zullen de mensen schreeuwen om vrede en zekerheid aangezien er mega chaos zal komen!

  Daarna gaan ze alle landen hervormen om samen uit deze gigantische crisis te komen! Wat het begin zal gaan inluiden van de NEW WORLD ORDER!!!! daarna gaan ze vervolgens alle religies verbieden! Iedereen zal totaal ondergeschikt worden gemaakt aan de staat! Wanneer de aanval op Gods volk word ingezet, Zal God gaan ingrijpen en een eind maken aan dit goddeloze samenstel van dingen!

  Het is maar dat je het weet!

  Zodat je nu nog goede keuzes kunt maken!

 • RB

  Over JP Morgan: Wat is dan die short positie in zilver?

  De banken hebben overigens in veel van hun recente contracten al aangegeven dat ze niet verplicht kunnen worden om in zilver uit te leveren. In dat geval houdt het dus gewoon in, dat u nooit zilver had als u zo’n product van de bank kocht. U vraagt uitlevering en u krijgt euro’s of dollars… Ook een manier om met de short positie de prijs van zilver laag te houden en toch enorme massa’s geld in deze sector te kunnen laten omgaan. Ik begrijp persoonlijk niet waarom klanten van banken het nog altijd pikken dat ze door de banken bedrogen worden. Eis simpelweg het bewijs dat het onderliggende goud en zilver aanwezig is. Als ze dat bewijs niet kunnen leveren, dan laten ze u beleggen in papier! U heeft dan niets meer dan slechts een belofte van een bank… Een belofte die bij een faillissement helemaal niets waard is!

  Volledige artikel: http://www.beursbox.nl/201012102170/laatste-nieuws/wat-is-dan-die-short-positie-in-zilver.html

 • Jullie

  Charles : Het is vrij simpel hoe JPM hier onderuit gaat komen, en zelfs met winst weg gaat lopen.
  Ik schets het volgende :

  Er zullen regels veranderd worden (zoals we begin van de crisis maar wat vaak zagen, just change the rules, een voorbeeld is het verbieden van naked-short positie’s) Lekker eenvoudig de regels veranderen terwijl het spel bezig is. Goed.
  De regels zullen veranderen als volgt, even heel simpel geformuleerd : De Comex zal niet langer verplicht worden om fysiek te leveren.
  Dit heeft het gevolg dat de electronische PM’s beurs in elkaar zal zakken. Er is geen onderliggende waarde meer. Je voelt hem al aankomen, JPM waggle’s it’s tail and walks away.
  Om het even heel basic te houden.
  De consequentie’s zijn natuurlijk wel een ‘split’ tussen de fysieke (echte!) markt en de electronische.
  Hoe ze dat op willen gaan lossen, geen idee, maar 5april 1933 kan een voorbeeld schetsen.

  Het lijkt mij een ‘mooie’ oplossing voor JPM, waarschijnlijk zelfs de enige in deze kwestie, niet dat ik het aanjuich natuurlijk, maar je moet realistisch blijven. Degende met ETF’s zijn zoals de Ieren dan zo mooi zeggen ‘FECKED!’

 • zilver goud

  Er zijn ook geluiden dat JP Morgan niet kan kresen Zie Link: http://seekingalpha.com/article/241152-jp-morgan-and-the-massive-silver-short-the-greatest-story-ever-told?source=yahoo al betwijfel ik dit !
  Maar een fijt is wel als ie omvalt gaan er een hoop dingen veranderen.
  Maar JP zal er alles aan doe om dit te verkomen en als ze gaan zullen ze er een hoop mee nemen in hun val.

  Of we daar echt blij mee moeten wezen weet ik niet want de personen die er verantwoordelijk voor zijn zitten toch al lang op rozen en hebben hun schaapjes al op het drogen.

  Het is de gewonen man in de gehelen wereld die hier weer voor kan op draaien ook wij kleine zilver en goud speculanten zullen het merken een voor deel voor de genen die het spul verziek hebben gekocht die hebbe nog een Apeltje voor de dorst.

 • wortelbea

  Weet iemand waarom het zakt ?
  ok de dollar stijgt, maar eigenlijk is het meer de euro die zakt nee ?

 • wortelbea

  @Alex
  amaai hebt u 3000 ounce ? (tenminste als ik een beetje kan rekenen)
  ik zal moeten wachten op pariteit goud zilver om dezelfde winst te hebben.
  (een paar maand dus… lol)

 • wortelbea

  @New World Order
  zeker ontsnapt uit Xander nieuws ? lol

 • New World Order

  Welkom binnenkort in the new world Order!!!

  All we need is the right major crisis and the nations will accept the new world order!!! By the End of 2012 the dollar will be death!!! The ellitest have told me by 2012 the dollar will be death!!! Do you know why? Because they already have it planed!! Vervolgens zullen de mensen schreeuwen op vrede en zekerheid aangezien er mega chaos zal komen!

  Daarna gaan ze alle landen hervormen om samen uit deze gigantische crisis te komen! Wat het begin zal gaan inluiden van de NEW WORLD ORDER!!!! daarna gaan ze vervolgens alle religies verbieden! Iedereen zal totaal ondergeschikt worden gemaakt aan de staat! Wanneer de aanval op Gods volk word ingezet, Zal God gaan ingrijpen en een eind maken aan dit goddeloze samenstel van dingen!

  Het is maar dat je het weet!

  Zodat je nu nog goede keuzes kunt maken!

 • Alex

  @seppel
  met een kilotje zilver weinig reden tot opwinding..
  stel dat de zilverkoers van 30 $ naar 60$ zou gaan.. zou ongeveer betekenen dat ik 100.000$ heb verdient gewoon ff zo geschat hoor denk eigenlijk aan de lage kant zou nog veelfout van kunnen zijn.. dusuh dan wordt het vanzelf opwindend.. de laatste koers correctie was echter wel een domper.. hopelijk wordt januari de januari waar ik op hoop dat ze.. ff dat ze nu de shorts nog volhouden en de cijfers oppompen zodat er mooie cijfers zijn en leuke beurskoersen.. en dat dat opgepompte zaakje als een strak gespannen elastiek in januari terug schiet met mooie koersstijgingen van edelmetaal en daling van beurzen
  aan de andere kant het mag van mij ook wel nog een jaartje heel gelijdelijk gaan.. hoe meer tijd om positie uit te breiden…. maar in januari ff naar de 35$ zilver dan zou voor mij persoonlijk ideaal zijn.. ik wil graag dat jp crashed maar het mag nog wel ff duren wat mij betreft..
  ben ook nog altijd wel bezorgd wat er gebeurd met de papieren aandelen als het zover is..
  voorlopig ga ik iig nog niet naar fysiek,. mss eind januari

  @Charles
  voorkennis? hehe als je samen met andere banken besluit/ opdracht krijgt de koers te drukken ja dan heb je wel ‘ voorkennis ‘
  als banken posities innemen is het vrijwel nooit speculatie lijkt mij.. gewoon op basis wat er in de machtige circel wordt afgesproken..
  dingen als van in december brengen we de dollar op koers … zijn dingen die besloten worden… niet toevallig gebeuren.. markt manipulatie heet dat.. en iedereen die eraan meehelpt mag er van mee profiteren.. inclusief mensen als Warren Buffett.. rechterarm van Goldman Sachs
  Warren Buffett stake in Goldman Sachs earns $783 million return
  http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/banking_and_finance/article4821506.ece

  je hoeft in die circel alleen te doen wat het geheime beleid is van de machtige vriendjes en zo help je elkaar.. en vorm je samen de kracht om dit soort manipulaties uit te voeren..
  media en zelfs regeringen hebben ze (de) macht over.. zo kan het ook zijn dat ze dit jaar in de US record bonussen hebben uitgekeerd in de banken sector zonder dat de mainstream media erover rept..

 • wortelbea

  Bah, failliet, en al de grote heren van JP Morgan, krijgen een dikke bonus + baan bij de Fed ?
  en die van de fed kopen zelf maxiamaal zilver aan aan een lage prijs ?
  ja ik weet het het is belachelijk, maar waarom ook niet, alles lijkt tegenwoordig mogelijk…

 • shamrock

  Goeie vraag Charles.Wie weet er meer van?

 • http://www.youtube.com/watch?v=cVQJPeRwKek&feature=player_embedded Charles

  Bekijk het nu eens van de andere kant. Banken willen winst maken.
  Welke klapper maakt JP Morgan als net zoals in 2008 de zilver-prijs een flinke daling inzet ?

  Welke voorkennis heeft JP Morgan die wij nog niet kennen ?

 • seppel

  Zijn er hier ook nog mensen die gewoonweg een kilootje zilver in hun kelder leggen, voor je weet maar nooit, tussen de patatten en de Spa rood ? Bij mij ligt dat kilootje al een tijdje te rusten tussen de potten confituur en het WC-papier. Naar ’t schijnt is het serieus in waarde gestegen, da’s prettig, meegenomen, maar geen reden tot opwinding.

  Beetje relativeren misschien ?

 • Gerard

  Volgens Ian Gordon zijn ALLE grote banken vertegenwqoordigers van de FED. Niet alleen JP Morgan. In principe IS de FED van de grote banken.

 • Silver Dummy

  @zilver goud

  De verdrietige waarheid op dit moment is: “Crime pays off” !!

  Hopelijk kunnen we deze trend ombuigen: http://www.silverkeiser.com/

 • zilver goud

  Het is niet alleen JP Morgan die manipuleert als je deze link opent zie je dat er nog veel meer aan de hand is.

  http://seekingalpha.com/article/236304-grave-warnings-to-precious-metal-investors?v=1291725900&source=tracking_email

  Een van de grootten mijn bouw bedrijven (Stillwater Mining Company)
  in de USA word er van beschuldigt documenten te hebben vervalst over hun voorraat zilver.

  De persoon die dit beweert heeft er echt werk van gemaakt.
  Heeft hier voor ook de bewijzen gevonden die kan je ook terug vinden op deze link.

 • Silver Dummy