24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Er gaat geschiedenis worden geschreven

Wellicht heeft u al vernomen dat de Russische premier Medvedev een bericht heeft doen uitgaan aan alle Russen om geld wat uitstaat bij Amerikaanse en Europese banken terug te halen. De reden hiervan is om confiscaties van Russische tegoeden bij omvallende Westerse banken te voorkomen. Wat zou Medvedev toch weten waarover wij niets lezen in de Westerse pers?

En dat dit omvallen van banken niet eens zo denkbeeldig is, blijkt bijvoorbeeld uit de dekking van ’s werelds grootste bank, nl. Deutsche Bank, welke minder dan enkele procenten bedraagt. Deutsche Bank overigens, die al onder verdenking staat van fraude maar sinds deze week ook onderwerp is van een onderzoek naar witwaspraktijken.

En wat dacht u van de Amerikaanse Federal Reserve, die sinds een week de eigenaar is van meer dan 2.000 miljard dollar aan Amerikaanse staatsleningen. Staatsleningen die vrijwel niemand meer wil hebben en daarom maar worden opgekocht door de FED zelf. Dit alles gelardeerd met een oplopende rente, die de schuldenlast vergroot en zal leiden tot een verhoging van de maandelijkse uitgifte van 85 miljard dollar aan staatsleningen. En de Amerikaanse overheid, die volgens een recent onderzoek van professor James Hamilton van de universiteit van Californië 70.000 miljard dollar aan schulden heeft uitstaan. Een getal overigens, wat volgens Laurence Kotlikoff, voormalig economisch adviseur van Reagan drie keer hoger is. Maar laten we niet rottig doen, en uitgaan van de lagere schatting, en we komen uit op een schuld voor iedere Amerikaan van ruim $200.000. En dat in een verouderende samenleving met een inzakkende economie en verslechterende werkgelegenheid.

Het kon me allemaal niet zo veel schelen, ware het niet dat de VS de grootste economie ter wereld is en de dollar ‘s werelds reservemunt. Geen wonder dat de oosterse mogendheden druk bezig zijn hun eigen economieën te grondvesten op goud. Deze landen zijn met Turkije als tussenpersoon druk bezig alternatieve platformen te ontwikkelen met goud als betaalmiddel, om zo de corrupte prijsvorming op de COMEX te vermijden. Niet dat er daadwerkelijk gouden baren zullen worden gewisseld in handelstransacties, maar de zgn. Gold Trade Notes zullen gedekt worden door fysiek goud. Wellicht wordt een en ander al bekend gemaakt op de eerstvolgende G20 bijeenkomst begin september die wordt gehouden in Rusland.

Ondertussen neemt het internationale gebruik van de Chinese munt sterk toe. Onderzoek van HSBC laat zien dat het gebruik van de yuan met een factor 817 is vermeerderd ten opzichte van 2009, en dat te verwachten valt dat deze trend doorzet. HSBC verwacht dat in 2015 de Chinese munt een van de drie meest gebruikte wereldmunten zal zijn.

geldchinees

 

Wat goud en zilver betreft ben ik erg benieuwd wat deze de komende dagen gaan doen. Afgelopen dinsdag vond namelijk een ontmoeting plaats tussen Obama, de FED en de toezichthoudende organen. De grote Amerikaanse banken waren hierbij de grote afwezigen, in tegenstelling tot april toen de ontmoeting twee dagen later werd gevolgd door een prijsval in goud en zilver.

Wellicht krijgen we hier dus een herhaling van, maar anderzijds is de markt fundamenteel veranderd sinds die tijd. Zo is de krapte in de edelmetaalmarkt fors vergroot door een vlucht van goud en zilver richting het Oosten, wordt deze krapte ook ondersteund door verschillende technische indicatoren en hebben bovendien de leidende banken uit de VS hun shortpositie in goud gedraaid naar een long-positie. De samenstelling van de bijeenkomst lijkt dus meer als thema te hebben gehad hoe met een systeemshock om te gaan.

We gaan het zien. Terwijl de drones nu ook het Nederlands luchtruim gaan bevuilen als Opstelten zijn zin krijgt, is het wachten op een forse versnelling van de goud- en zilverprijs de komende maanden. Wat mij betreft goed nieuws, ware het niet dat dit gepaard zal gaan met een verdere economische teruggang en mogelijk grote schokken in de vorm van confiscaties en bail-in’s. Het net sluit zich om de argeloze burger, die geloof hecht in de verhalen over de aantrekkende economie in het Westen. Na de klap eind 2008 staat de volgende uitbraak van de crisis in de startblokken, welke 2008 als kinderspel in de geschiedenisboekjes zal doen belanden.

 

Zilverpaul

 

Voor een dagelijkse frisse wind door de haren: Zilverpaul.nl

Voor informatie over de geldmachines van de toekomst: Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook