Vrij vertaald naar het artikel van Eric Sprott op Zerohedge
Door de recente daling van de zilverprijs zijn er nu veel mensen die zich afvragen hoe duurzaam de historische stijging eigenlijk is. De zilvermarkt stond de dagen na de flinke daling begin mei flink in de aandacht, dit ondanks dat de markt altijd een relatief onbekende markt is geweest voor de meeste commentatoren. Omdat de zilverprijs met 30% daalde in maar 4 dagen waren ineens alle ogen op het zilver gericht. Commentatoren die tot een paar weken daarvoor niet geïnteresseerd waren in de zilvermarkt vielen over elkaar heen om een zogenaamde zilver bubble aan te kondigen. Gelukkig is niets minder waar. Er gaan zoveel verhalen en geruchten over het gevaar van investeren in zilver dat het tijd wordt om dit te bespreken. De zilvermarkt is gevaarlijker dan ooit, maar voor redenen die de meerderheid van de commentatoren niet begrijpt.
Er is geen sprake van enige twijfel dat speculatieve dollars in de zilvermarkt worden gestoken. In April zijn er de hoogste handelsvolumes ooit genoteerd in SLV, Comex futures, LBMA transfers en in Shanghai Gold Exchange futures. Als we dit terugbrengen naar cijfers dan blijkt dat er gemiddeld voor 1.1 miljard ounce in zilver per dag is verhandeld in april. Als we dit wegzetten tegen de hoeveelheid zilver die er beschikbaar is voor investeringen dan is dit een weerzinwekkend bedrag. In de gehele wereld is er maar een aanbod van 979 miljoen ounce per jaar voortkomend uit mijnen en het recyclen van afval. Van dit aantal wordt ongeveer 657 miljoen ounce gebruikt voor andere doeleinden dan investeringen. Dit betekent dat er maar 322 miljoen ounce beschikbaar is in een geheel jaar(!) voor investeringsdoeleinden. Teruggerekend naar dagen in een maand betekent dit dat er ongeveer voor 1.3 miljoen ounce per dag verhandeld kan worden. Per dag verhandelen we 891x zoveel zilver als dat er beschikbaar is!
De vraag die we ons kunnen stellen is dan ook: wat verhandelen de mensen in deze markt echt?
Laten we kijken naar de grootste en meest prominente van alle markten, de Comex. Op de Comex is er in april elke dag voor 800 miljoen ounce zilver futures en opties verhandeld. Het is een markt die is gebouwd op een hoge hefboomsfactor, zowel de kopers als verkopers van Comex future- en optiecontracten kunnen een positie in “zilver” opbouwen met een paar cent als onderpand en zonder fysiek zilver dat deze posities dekt. De volgende grafieken laten zien hoe onwerkelijk de markten zijn.
Grafiek A:

Grafiek B:

In grafiek A wordt er een vergelijking gemaakt tussen de totale openstaande Comex future- en optiecontracten en de geregistreerde hoeveelheid zilver dat in voorraad is. Grafiek B laat de ratio zien van open interest per ounce fysiek zilver in voorraad. Om de zilvermarkt goed te begrijpen is het belangrijk om de historische trend van stijgende interest en dalende voorraden genoeg aandacht te geven. Sinds 2009 is de ratio van papieren zilver ten opzichte van fysiek zilver maal 4 gestegen. Dit van ongeveer 8x tot 33x maal zoveel.
Wat is de betekenis van dit verschil tussen papieren en fysiek aanbod op de Comex?
Om de betekenis duidelijk te maken moeten we weer even teruggaan naar het feit dat er in april per dag voor meer dan 800 miljoen ounce zilver is verhandeld. Aan het eind van april is maar 33 miljoen ounce fysiek zilver aanwezig om de verhandelde papieren zilver te dekken. Stel je nu voor wat er gebeurt als 5% van papieren markt daadwerkelijk eist om fysiek zilver uitgeleverd te krijgen. In dat geval is de gehele voorraad zilver verdwenen en is er al een tekort aan fysiek zilver. Normaal gesproken heeft dit een prijsstuwend effect op een markt omdat er schaarste optreedt. In de zilvermarkt is er echter sinds april een prijsdaling geweest. In het vervolg van dit artikel probeer ik uit te leggen hoe dit mogelijk is.
Degene die de ontwikkelingen in de zilvermarkt in april en mei hebben gevolgd zullen ongetwijfeld herinneren dat de CME groep de margins op zilver vijf keer heeft verhoogd binnen twee weken. Het resultaat van deze verhogingen is dat het minimaal benodigde kapitaal om mee te doen in de zilver future markt is gestegen met 84(!) procent. Hier komt nog bij dat op zondag 1 mei duizenden contracten bewust werden gedumpt in de rustige na-uren van de future markt. Dit heeft geresulteerd in een daling van 13% binnen 15 minuten.
Neem als voorbeeld een speculatieve handelaar die op 28 april long gaat met 200 Juli 2011 zilver future contracten. Op dat moment is er een margin nodig van $2,5 miljoen voor een positie van 1 miljoen ounce “zilver”. Dit is een hefboom van ongeveer 18,5. In de volgende tabel kunt u zien wat de gevolgen zijn voor deze hypothetische handelaar.
Na elke handelsdag wordt de positie van de handelaar bekeken en worden eventuele winsten of verliezen toegevoegd aan zijn vermogensbalans. Zou een verlies hem onder de margin level brengen dan moet de handelaar geld bijleggen om aan deze miniem vereiste te voldoen.

Terwijl de verhogingen van de margins er sowieso voor zorgen dat de handelaar moet kiezen tussen het sluiten van posities of het bijleggen naar het niveau van de nieuwe margins, vecht de handelaar ook nog eens op twee fronten tegelijk. Dit komt doordat in aanvulling op de verhogingen van de margins ook de zilverprijs flink daalt. Het is dus ook belangrijk om rekening te houden met de verliezen die gemaakt worden door het plotselinge dumpen van zilverposities. In het beschreven scenario is het cumulatieve verlies van de handelaar op het dieptepunt op 17 mei zo’n $14 miljoen. Dit is meer dan 5 keer zoveel als nodig was om 28 april positie te kunnen nemen.
Dit heeft geresulteerd in het feit dat er op de laagste stand van de zilverpijs, dit was ongeveer midden mei, ongeveer 700% meer kapitaal nodig was om dezelfde positie te handhaven. De CME groep moet dit uiteraard weten en het is dan ook zeer verdacht dat de margins verhoogd bleven worden ondanks het feit dat er duizenden contracten werden gedumpt. Het dumpen van deze contracten kwam ook nog eens voort uit ongewone handelsactiviteiten wat erg ruikt naar manipulatie. Het effect van deze acties zijn komen duidelijk naar voren in de wekelijkse “commitment of traders” (COT) verslagen die het CFTC publiceert.
Het COT geeft ons meer informatie over de open interest van verschillende categorieën op de zilver future markt en laat duidelijk zien hoe de deelnemers op deze markt reageren op de verhogingen van de margins en volatiliteit. In de tabel hieronder ziet u de netto open interest van de verschillende categorieën, omgezet naar zilver ounces.

Allereerst valt op hoe in de eerste drie weken na de margin verhogingen de speculatieve long posities dalen van 212,7 miljoen ounce naar 170,1 miljoen ounce. Dit laat zien dat de speculanten naar aanleiding van de stijgende margin eisen en de verliezen op kapitaal besluiten om een aanzienlijke hoeveelheid long posities te sluiten. De commerciëlen die short waren voor deze 212,7 miljoen ounce lijken elke kans te hebben aangegrepen in deze drie weken om hun eigen posities af te dekken.
Andere informatie die voortkomt uit deze data is dat ondanks dat vele commentatoren wijzen op een bubble door excessief gespeculeer op de future markt het blijkt dat de netto speculatieve long posities zijn gedaald. Zelfs tijdens de vijf margin verhogingen is de netto long positie gedaald met 23%. Het feit dat CFTC commissaris Bart Chilton toe heeft gegeven dat er ‘herhaaldelijke pogingen zijn gedaan om de prijzen van de zilvermarkt te beïnvloeden’ kan misschien ook een invloed hebben gehad op het gedrag van de deelnemers aan de zilvermarkt.
Laat er geen misverstand over zijn, de huidige situatie is op dit moment extreem bullish. Het dumpen van alle contracten heeft er voor gezorgd dat de markt op dit moment erg leeg is geschud. De long posities die nog openstaan zijn niet bereid om afstand te doen van deze posities tegen deze prijzen. Het lijkt erop dat het “spel” (zoals beschreven door onder andere Ted Butler) op de papieren zilvermarkt binnenkort tot een einde gaat komen.
Het belangrijkste is dat ondanks dat de grote verdamping van de papieren zilvermarkt de vraagfundamenten voor zilver niet is veranderd. Voor de bevestiging hiervan moet je niet verder kijken dan de fysieke zilvermarkt. Deze fysieke markt bevestigd bijna dagelijks hoe bullish de markt voor fysiek zilver is.
- De US mint verklaarde onlangs: “Vraag voor Amerikaanse Silver Eagle blijft ongekend hoog”. Dit geldt ook voor de Perth Mint, Austrian Mint en de Royal Canadian Mint.
- De Chinezen die nog geen vier jaar geleden netto exporteurs van zilver waren hebben in 2010 300% meer zilver geïmporteerd dan in 2009. De verwachting is dat deze trend zich door blijft zetten.
- Het afgelopen jaar is de zilverimport van India bijna verzesvoudigd. De verwachting is dat deze dit jaar met 43% gaat stijgen.
- De verwachting is dat de Europese landen ook overgaan tot het meer aanschaffen van zilver.
- In Utah wordt zilver (samen met goud) nu geaccepteerd in gewichtswaarde.
- Volgens Hugo Salinas-Price, een Mexicaanse miljardair, is er nu veel steun in het Mexicaanse congres om zilver een wettig betaalmiddel te maken.
Al deze punten laten zien dat er geen beter denkbaar scenario kan zijn voor het fundament van zilver. Al deze fundamenten laten de vraag rijzen wie er uberhaupt short zou willen gaan met grote hoeveelheden zilver.
Het is niet te begrijpen waarom er argumenten tegen de fundamenten van zilver zijn. Als we kijken naar de ‘werkelijke’ zilvermarkt en de vraag en aanbod op deze fysieke mark lijkt het erop dat de fundamenten alleen maar sterker worden.
Ondanks deze fundamenten die jaar op jaar sterker worden bestaat er nog altijd een andere zilvermarkt, de papieren. Decennia lang hebben de investeerders in zilver geleden onder de monopolie in de papieren markt, maar het lijkt erop dat hier een verandering in gaat komen.
Met QE tot in het oneindige worden investeerders voorzichtiger met hun kapitaal en vragen ze fysieke levering van zilver. Meer en meer dollars beginnen de zilvermarkt te betreden en in combinatie met een beperkt aanbod van fysiek zilver gaat dit leiden tot hogere zilverprijzen. En met zo´n duidelijke toekomst voor de boeg voor zilver is de grote vraag:
Wie loopt het meest risico in de zilvermarkt: De kopers van een schaars goed dat voor meerdere doeleinden wordt gebruikt. Of de verkopers die het zilver nu verkopen voor een prijs waar in de toekomst zilver nooit meer voor te verkrijgen is?
Disclaimer: De artikelen van Bas zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Vrij vertaald naar het artikel van Eric Sprott op Zerohedge
Door de recente daling van de zilverprijs zijn er nu veel mensen die zich afvragen hoe duurzaam de historische stijging eigenlijk is. De zilvermarkt stond de dagen na de flinke daling begin mei flink in de aandacht, dit ondanks dat de markt altijd een relatief onbekende markt is geweest voor de meeste commentatoren. Omdat de zilverprijs met 30% daalde in maar 4 dagen waren ineens alle ogen op het zilver gericht. Commentatoren die tot een paar weken daarvoor niet geïnteresseerd waren in de zilvermarkt vielen over elkaar heen om een zogenaamde zilver bubble aan te kondigen. Gelukkig is niets minder waar. Er gaan zoveel verhalen en geruchten over het gevaar van investeren in zilver dat het tijd wordt om dit te bespreken. De zilvermarkt is gevaarlijker dan ooit, maar voor redenen die de meerderheid van de commentatoren niet begrijpt.
Er is geen sprake van enige twijfel dat speculatieve dollars in de zilvermarkt worden gestoken. In April zijn er de hoogste handelsvolumes ooit genoteerd in SLV, Comex futures, LBMA transfers en in Shanghai Gold Exchange futures. Als we dit terugbrengen naar cijfers dan blijkt dat er gemiddeld voor 1.1 miljard ounce in zilver per dag is verhandeld in april. Als we dit wegzetten tegen de hoeveelheid zilver die er beschikbaar is voor investeringen dan is dit een weerzinwekkend bedrag. In de gehele wereld is er maar een aanbod van 979 miljoen ounce per jaar voortkomend uit mijnen en het recyclen van afval. Van dit aantal wordt ongeveer 657 miljoen ounce gebruikt voor andere doeleinden dan investeringen. Dit betekent dat er maar 322 miljoen ounce beschikbaar is in een geheel jaar(!) voor investeringsdoeleinden. Teruggerekend naar dagen in een maand betekent dit dat er ongeveer voor 1.3 miljoen ounce per dag verhandeld kan worden. Per dag verhandelen we 891x zoveel zilver als dat er beschikbaar is!
De vraag die we ons kunnen stellen is dan ook: wat verhandelen de mensen in deze markt echt?
Laten we kijken naar de grootste en meest prominente van alle markten, de Comex. Op de Comex is er in april elke dag voor 800 miljoen ounce zilver futures en opties verhandeld. Het is een markt die is gebouwd op een hoge hefboomsfactor, zowel de kopers als verkopers van Comex future- en optiecontracten kunnen een positie in “zilver” opbouwen met een paar cent als onderpand en zonder fysiek zilver dat deze posities dekt. De volgende grafieken laten zien hoe onwerkelijk de markten zijn.
Grafiek A:
Grafiek B:
In grafiek A wordt er een vergelijking gemaakt tussen de totale openstaande Comex future- en optiecontracten en de geregistreerde hoeveelheid zilver dat in voorraad is. Grafiek B laat de ratio zien van open interest per ounce fysiek zilver in voorraad. Om de zilvermarkt goed te begrijpen is het belangrijk om de historische trend van stijgende interest en dalende voorraden genoeg aandacht te geven. Sinds 2009 is de ratio van papieren zilver ten opzichte van fysiek zilver maal 4 gestegen. Dit van ongeveer 8x tot 33x maal zoveel.
Wat is de betekenis van dit verschil tussen papieren en fysiek aanbod op de Comex?
Om de betekenis duidelijk te maken moeten we weer even teruggaan naar het feit dat er in april per dag voor meer dan 800 miljoen ounce zilver is verhandeld. Aan het eind van april is maar 33 miljoen ounce fysiek zilver aanwezig om de verhandelde papieren zilver te dekken. Stel je nu voor wat er gebeurt als 5% van papieren markt daadwerkelijk eist om fysiek zilver uitgeleverd te krijgen. In dat geval is de gehele voorraad zilver verdwenen en is er al een tekort aan fysiek zilver. Normaal gesproken heeft dit een prijsstuwend effect op een markt omdat er schaarste optreedt. In de zilvermarkt is er echter sinds april een prijsdaling geweest. In het vervolg van dit artikel probeer ik uit te leggen hoe dit mogelijk is.
Degene die de ontwikkelingen in de zilvermarkt in april en mei hebben gevolgd zullen ongetwijfeld herinneren dat de CME groep de margins op zilver vijf keer heeft verhoogd binnen twee weken. Het resultaat van deze verhogingen is dat het minimaal benodigde kapitaal om mee te doen in de zilver future markt is gestegen met 84(!) procent. Hier komt nog bij dat op zondag 1 mei duizenden contracten bewust werden gedumpt in de rustige na-uren van de future markt. Dit heeft geresulteerd in een daling van 13% binnen 15 minuten.
Neem als voorbeeld een speculatieve handelaar die op 28 april long gaat met 200 Juli 2011 zilver future contracten. Op dat moment is er een margin nodig van $2,5 miljoen voor een positie van 1 miljoen ounce “zilver”. Dit is een hefboom van ongeveer 18,5. In de volgende tabel kunt u zien wat de gevolgen zijn voor deze hypothetische handelaar.
Na elke handelsdag wordt de positie van de handelaar bekeken en worden eventuele winsten of verliezen toegevoegd aan zijn vermogensbalans. Zou een verlies hem onder de margin level brengen dan moet de handelaar geld bijleggen om aan deze miniem vereiste te voldoen.
Terwijl de verhogingen van de margins er sowieso voor zorgen dat de handelaar moet kiezen tussen het sluiten van posities of het bijleggen naar het niveau van de nieuwe margins, vecht de handelaar ook nog eens op twee fronten tegelijk. Dit komt doordat in aanvulling op de verhogingen van de margins ook de zilverprijs flink daalt. Het is dus ook belangrijk om rekening te houden met de verliezen die gemaakt worden door het plotselinge dumpen van zilverposities. In het beschreven scenario is het cumulatieve verlies van de handelaar op het dieptepunt op 17 mei zo’n $14 miljoen. Dit is meer dan 5 keer zoveel als nodig was om 28 april positie te kunnen nemen.
Dit heeft geresulteerd in het feit dat er op de laagste stand van de zilverpijs, dit was ongeveer midden mei, ongeveer 700% meer kapitaal nodig was om dezelfde positie te handhaven. De CME groep moet dit uiteraard weten en het is dan ook zeer verdacht dat de margins verhoogd bleven worden ondanks het feit dat er duizenden contracten werden gedumpt. Het dumpen van deze contracten kwam ook nog eens voort uit ongewone handelsactiviteiten wat erg ruikt naar manipulatie. Het effect van deze acties zijn komen duidelijk naar voren in de wekelijkse “commitment of traders” (COT) verslagen die het CFTC publiceert.
Het COT geeft ons meer informatie over de open interest van verschillende categorieën op de zilver future markt en laat duidelijk zien hoe de deelnemers op deze markt reageren op de verhogingen van de margins en volatiliteit. In de tabel hieronder ziet u de netto open interest van de verschillende categorieën, omgezet naar zilver ounces.
Allereerst valt op hoe in de eerste drie weken na de margin verhogingen de speculatieve long posities dalen van 212,7 miljoen ounce naar 170,1 miljoen ounce. Dit laat zien dat de speculanten naar aanleiding van de stijgende margin eisen en de verliezen op kapitaal besluiten om een aanzienlijke hoeveelheid long posities te sluiten. De commerciëlen die short waren voor deze 212,7 miljoen ounce lijken elke kans te hebben aangegrepen in deze drie weken om hun eigen posities af te dekken.
Andere informatie die voortkomt uit deze data is dat ondanks dat vele commentatoren wijzen op een bubble door excessief gespeculeer op de future markt het blijkt dat de netto speculatieve long posities zijn gedaald. Zelfs tijdens de vijf margin verhogingen is de netto long positie gedaald met 23%. Het feit dat CFTC commissaris Bart Chilton toe heeft gegeven dat er ‘herhaaldelijke pogingen zijn gedaan om de prijzen van de zilvermarkt te beïnvloeden’ kan misschien ook een invloed hebben gehad op het gedrag van de deelnemers aan de zilvermarkt.
Laat er geen misverstand over zijn, de huidige situatie is op dit moment extreem bullish. Het dumpen van alle contracten heeft er voor gezorgd dat de markt op dit moment erg leeg is geschud. De long posities die nog openstaan zijn niet bereid om afstand te doen van deze posities tegen deze prijzen. Het lijkt erop dat het “spel” (zoals beschreven door onder andere Ted Butler) op de papieren zilvermarkt binnenkort tot een einde gaat komen.
Het belangrijkste is dat ondanks dat de grote verdamping van de papieren zilvermarkt de vraagfundamenten voor zilver niet is veranderd. Voor de bevestiging hiervan moet je niet verder kijken dan de fysieke zilvermarkt. Deze fysieke markt bevestigd bijna dagelijks hoe bullish de markt voor fysiek zilver is.
Al deze punten laten zien dat er geen beter denkbaar scenario kan zijn voor het fundament van zilver. Al deze fundamenten laten de vraag rijzen wie er uberhaupt short zou willen gaan met grote hoeveelheden zilver.
Het is niet te begrijpen waarom er argumenten tegen de fundamenten van zilver zijn. Als we kijken naar de ‘werkelijke’ zilvermarkt en de vraag en aanbod op deze fysieke mark lijkt het erop dat de fundamenten alleen maar sterker worden.
Ondanks deze fundamenten die jaar op jaar sterker worden bestaat er nog altijd een andere zilvermarkt, de papieren. Decennia lang hebben de investeerders in zilver geleden onder de monopolie in de papieren markt, maar het lijkt erop dat hier een verandering in gaat komen.
Met QE tot in het oneindige worden investeerders voorzichtiger met hun kapitaal en vragen ze fysieke levering van zilver. Meer en meer dollars beginnen de zilvermarkt te betreden en in combinatie met een beperkt aanbod van fysiek zilver gaat dit leiden tot hogere zilverprijzen. En met zo´n duidelijke toekomst voor de boeg voor zilver is de grote vraag:
Wie loopt het meest risico in de zilvermarkt: De kopers van een schaars goed dat voor meerdere doeleinden wordt gebruikt. Of de verkopers die het zilver nu verkopen voor een prijs waar in de toekomst zilver nooit meer voor te verkrijgen is?
Disclaimer: De artikelen van Bas zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.