Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Eric Sprott over de zilvermarkt en de zogenaamde bubble in zilver

08-07-2011 Bas

Vrij vertaald naar het artikel van Eric Sprott op Zerohedge

Door de recente daling van de zilverprijs zijn er nu veel mensen die zich afvragen hoe duurzaam de historische stijging eigenlijk is. De zilvermarkt stond de dagen na de flinke daling begin mei flink in de aandacht, dit ondanks dat de markt altijd een relatief onbekende markt is geweest voor de meeste commentatoren. Omdat de zilverprijs met 30% daalde in maar 4 dagen waren ineens alle ogen op het zilver gericht. Commentatoren die tot een paar weken daarvoor niet geïnteresseerd waren in de zilvermarkt vielen over elkaar heen om een zogenaamde zilver bubble aan te kondigen. Gelukkig is niets minder waar. Er gaan zoveel verhalen en geruchten over het gevaar van investeren in zilver dat het tijd wordt om dit te bespreken. De zilvermarkt is gevaarlijker dan ooit, maar voor redenen die de meerderheid van de commentatoren niet begrijpt.

Er is geen sprake van enige twijfel dat speculatieve dollars in de zilvermarkt worden gestoken. In April zijn er de hoogste handelsvolumes ooit genoteerd in SLV, Comex futures, LBMA transfers en in Shanghai Gold Exchange futures. Als we dit terugbrengen naar cijfers dan blijkt dat er gemiddeld voor 1.1 miljard ounce in zilver per dag is verhandeld in april. Als we dit wegzetten tegen de hoeveelheid zilver die er beschikbaar is voor investeringen dan is dit een weerzinwekkend bedrag. In de gehele wereld is er maar een aanbod van 979 miljoen ounce per jaar voortkomend uit mijnen en het recyclen van afval. Van dit aantal wordt ongeveer 657 miljoen ounce gebruikt voor andere doeleinden dan investeringen. Dit betekent dat er maar 322 miljoen ounce beschikbaar is in een geheel jaar(!) voor investeringsdoeleinden. Teruggerekend naar dagen in een maand betekent dit dat er ongeveer voor 1.3 miljoen ounce per dag verhandeld kan worden. Per dag verhandelen we 891x zoveel zilver als dat er beschikbaar is!
De vraag die we ons kunnen stellen is dan ook: wat verhandelen de mensen in deze markt echt?

Laten we kijken naar de grootste en meest prominente van alle markten, de Comex. Op de Comex is er in april elke dag voor 800 miljoen ounce zilver futures en opties verhandeld. Het is een markt die is gebouwd op een hoge hefboomsfactor, zowel de kopers als verkopers van Comex future- en optiecontracten kunnen een positie in “zilver” opbouwen met een paar cent als onderpand en zonder fysiek zilver dat deze posities dekt. De volgende grafieken laten zien hoe onwerkelijk de markten zijn.

Grafiek A:

Grafiek B:

 

In grafiek A wordt er een vergelijking gemaakt tussen de totale openstaande Comex future- en optiecontracten en de geregistreerde hoeveelheid zilver dat in voorraad is. Grafiek B laat de ratio zien van open interest per ounce fysiek zilver in voorraad. Om de zilvermarkt goed te begrijpen is het belangrijk om de historische trend van stijgende interest en dalende voorraden genoeg aandacht te geven. Sinds 2009 is de ratio van papieren zilver ten opzichte van fysiek zilver maal 4 gestegen. Dit van ongeveer 8x tot 33x maal zoveel.

Wat is de betekenis van dit verschil tussen papieren en fysiek aanbod op de Comex?

Om de betekenis duidelijk te maken moeten we weer even teruggaan naar het feit dat er in april per dag voor meer dan 800 miljoen ounce zilver is verhandeld. Aan het eind van april is maar 33 miljoen ounce fysiek zilver aanwezig om de verhandelde papieren zilver te dekken. Stel je nu voor wat er gebeurt als 5% van papieren markt daadwerkelijk eist om fysiek zilver uitgeleverd te krijgen. In dat geval is de gehele voorraad zilver verdwenen en is er al een tekort aan fysiek zilver. Normaal gesproken heeft dit een prijsstuwend effect op een markt omdat er schaarste optreedt. In de zilvermarkt is er echter sinds april een prijsdaling geweest. In het vervolg van dit artikel probeer ik uit te leggen hoe dit mogelijk is.

Degene die de ontwikkelingen in de zilvermarkt in april en mei hebben gevolgd zullen ongetwijfeld herinneren dat de CME groep de margins op zilver vijf keer heeft verhoogd binnen twee weken. Het resultaat van deze verhogingen is dat het minimaal benodigde kapitaal om mee te doen in de zilver future markt is gestegen met 84(!) procent. Hier komt nog bij dat op zondag 1 mei duizenden contracten bewust werden gedumpt in de rustige na-uren van de future markt. Dit heeft geresulteerd in een daling van 13% binnen 15 minuten.

Neem als voorbeeld een speculatieve handelaar die op 28 april long gaat met 200 Juli 2011 zilver future contracten. Op dat moment is er een margin nodig van $2,5 miljoen voor een positie van 1 miljoen ounce “zilver”. Dit is een hefboom van ongeveer 18,5. In de volgende tabel kunt u zien wat de gevolgen zijn voor deze hypothetische handelaar.

Na elke handelsdag wordt de positie van de handelaar bekeken en worden eventuele winsten of verliezen toegevoegd aan zijn vermogensbalans. Zou een verlies hem onder de margin level brengen dan moet de handelaar geld bijleggen om aan deze miniem vereiste te voldoen.

Terwijl de verhogingen van de margins er sowieso voor zorgen dat de handelaar moet kiezen tussen het sluiten van posities of het bijleggen naar het niveau van de nieuwe margins, vecht de handelaar ook nog eens op twee fronten tegelijk. Dit komt doordat in aanvulling op de verhogingen van de margins ook de zilverprijs flink daalt. Het is dus ook belangrijk om rekening te houden met de verliezen die gemaakt worden door het plotselinge dumpen van zilverposities. In het beschreven scenario is het cumulatieve verlies van de handelaar op het dieptepunt op 17 mei zo’n $14 miljoen. Dit is meer dan 5 keer zoveel als nodig was om 28 april positie te kunnen nemen.

Dit heeft geresulteerd in het feit dat er op de laagste stand van de zilverpijs, dit was ongeveer midden mei, ongeveer 700% meer kapitaal nodig was om dezelfde positie te handhaven. De CME groep moet dit uiteraard weten en het is dan ook zeer verdacht dat de margins verhoogd bleven worden ondanks het feit dat er duizenden contracten werden gedumpt. Het dumpen van deze contracten kwam ook nog eens voort uit ongewone handelsactiviteiten wat erg ruikt naar manipulatie. Het effect van deze acties zijn komen duidelijk naar voren in de wekelijkse “commitment of traders” (COT) verslagen die het CFTC publiceert.

Het COT geeft ons meer informatie over de open interest van verschillende categorieën op de zilver future markt en laat duidelijk zien hoe de deelnemers op deze markt reageren op de verhogingen van de margins en volatiliteit. In de tabel hieronder ziet u de netto open interest van de verschillende categorieën, omgezet naar zilver ounces.

Allereerst valt op hoe in de eerste drie weken na de margin verhogingen de speculatieve long posities dalen van 212,7 miljoen ounce naar 170,1 miljoen ounce. Dit laat zien dat de speculanten naar aanleiding van de stijgende margin eisen en de verliezen op kapitaal besluiten om een aanzienlijke hoeveelheid long posities te sluiten. De commerciëlen die short waren voor deze 212,7 miljoen ounce lijken elke kans te hebben aangegrepen in deze drie weken om hun eigen posities af te dekken.

Andere informatie die voortkomt uit deze data is dat ondanks dat vele commentatoren wijzen op een bubble door excessief gespeculeer op de future markt het blijkt dat de netto speculatieve long posities zijn gedaald. Zelfs tijdens de vijf margin verhogingen is de netto long positie gedaald met 23%. Het feit dat CFTC commissaris Bart Chilton toe heeft gegeven dat er ‘herhaaldelijke pogingen zijn gedaan om de prijzen van de zilvermarkt te beïnvloeden’ kan misschien ook een invloed hebben gehad op het gedrag van de deelnemers aan de zilvermarkt.

Laat er geen misverstand over zijn, de huidige situatie is op dit moment extreem bullish. Het dumpen van alle contracten heeft er voor gezorgd dat de markt op dit moment erg leeg is geschud. De long posities die nog openstaan zijn niet bereid om afstand te doen van deze posities tegen deze prijzen. Het lijkt erop dat het “spel” (zoals beschreven door onder andere Ted Butler) op de papieren zilvermarkt binnenkort tot een einde gaat komen.

Het belangrijkste is dat ondanks dat de grote verdamping van de papieren zilvermarkt de vraagfundamenten voor zilver niet is veranderd. Voor de bevestiging hiervan moet je niet verder kijken dan de fysieke zilvermarkt. Deze fysieke markt bevestigd bijna dagelijks hoe bullish de markt voor fysiek zilver is.

 • De US mint verklaarde onlangs: “Vraag voor Amerikaanse Silver Eagle blijft ongekend hoog”. Dit geldt ook voor de Perth Mint, Austrian Mint en de Royal Canadian Mint.
 • De Chinezen die nog geen vier jaar geleden netto exporteurs van zilver waren hebben in 2010 300% meer zilver geïmporteerd dan in 2009. De verwachting is dat deze trend zich door blijft zetten.
 • Het afgelopen jaar is de zilverimport van India bijna verzesvoudigd. De verwachting is dat deze dit jaar met 43% gaat stijgen.
 • De verwachting is dat de Europese landen ook overgaan tot het meer aanschaffen van zilver.
 • In Utah wordt zilver (samen met goud) nu geaccepteerd in gewichtswaarde.
 • Volgens Hugo Salinas-Price, een Mexicaanse miljardair, is er nu veel steun in het Mexicaanse congres om zilver een wettig betaalmiddel te maken.

Al deze punten laten zien dat er geen beter denkbaar scenario kan zijn voor het fundament van zilver. Al deze fundamenten laten de vraag rijzen wie er uberhaupt short zou willen gaan met grote hoeveelheden zilver.
Het is niet te begrijpen waarom er argumenten tegen de fundamenten van zilver zijn. Als we kijken naar de ‘werkelijke’ zilvermarkt en de vraag en aanbod op deze fysieke mark lijkt het erop dat de fundamenten alleen maar sterker worden.

Ondanks deze fundamenten die jaar op jaar sterker worden bestaat er nog altijd een andere zilvermarkt, de papieren. Decennia lang hebben de investeerders in zilver geleden onder de monopolie in de papieren markt, maar het lijkt erop dat hier een verandering in gaat komen.

Met QE tot in het oneindige worden investeerders voorzichtiger met hun kapitaal en vragen ze fysieke levering van zilver. Meer en meer dollars beginnen de zilvermarkt te betreden en in combinatie met een beperkt aanbod van fysiek zilver gaat dit leiden tot hogere zilverprijzen. En met zo´n duidelijke toekomst voor de boeg voor zilver is de grote vraag:

Wie loopt het meest risico in de zilvermarkt: De kopers van een schaars goed dat voor meerdere doeleinden wordt gebruikt. Of de verkopers die het zilver nu verkopen voor een prijs waar in de toekomst zilver nooit meer voor te verkrijgen is?


Disclaimer: De artikelen van Bas zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • gordijnen
 • high five

  @greetjes
  Succes met je baan!

 • temp242

  Leuk artikel:

  http://www.nytimes.com/2011/07/09/us/09coin.html?_r=1&scp=double%20eagle&st=cse

  NB. Heeft Rolf misschien zo ééntje in de aanbieding?

 • Pingback: Over zilvermanipulatie en het nakende einde ervan « € Fininfo-be €()

 • gordijnen

  @greetjes

  Zeker beter voor Griekenland.

  Gefeliciteerd met je nieuwe baan.

 • Bobbie

  @pietje Pietje, bedankt voor je grappige ezelsbruggetje!

 • greetjes

  @gordijnen
  @ gordijnen

  “Een Grieks faillissement zien zij niet als een extreem risico voor de banken. Ravoet: ‘De Griekse economie beslaat maar 3% van de hele eurozone. Misschien komen er Griekse banken in de problemen en Portugese banken, maar het is geen echt probleem voor de overige Europese banken. Die kunnen dat wel aan.”

  Nou eh, laat Griekenland failliet gaan dan, zou ik zeggen. Dat lijkt me voor Griekenland en voor de andere EU landen de beste optie. Maar zo liggen de feiten natuurlijk niet als de banken maar 3% dekkingsgraad hebben…..

 • greetjes

  @ludo
  Hee Ludo, voor je gemoedsrust: ik voelde me niet geschoffeerd, hoor. Helemaal niet. Maar ik wilde wel op je post reageren omdat ik in de praktijk meemaak dat het hard gaat. En ik beklaag me niet, want zo’n failissement ruimt ook zo lekker op. Ik hoef aan een heleboel holle verleidingen niet meer bloot te staan. Ik heb mijn voorraadje voedsel voor 3 maanden en mijn pot met z&g (niet veel maar ik ben 99,9% van mijn mede Nederlanders een wezenlijke stap voor) en ik ben gezond dus eh… met mij gaat het goed. Wel bedankt voor je vriendelijke wens ;-)

 • Edwin

  Om een beetje te relativeren. In USA hebben ze de TSA …Hier gelukkig niet….
  Grafiek in het stuk geeft ook goed aan dat overheden weinig realiteit besef hebben. Hoezo aanpak van problemen, welk probleem dan?
  http://www.dollarvigilante.com/blog/2011/7/8/there-is-nothing-to-fear-but-the-tsa-itself.html

 • Mr. B
 • Gerard

  Johan :zijn verschillende onderzoeken over geweest en hier in Nederland kom je inderdaad uit zo rond de 6% per jaar. Dacht eigenlijk dat iedereen dit wel wist!?

  00

  Inclusief huizen, tv’s, mobieltjes, pc’s, enzovoort.

 • high five

  We wisten al het wel maar hier is Marc Faber:
  I like gold and silver.
  and not owning gold is like trusting central bankers and that is one thing you don’t want to do in your life.
  http://www.youtube.com/watch?v=oUYtmcEYHrU

 • high five

  Maar 18.000 banen erbij in de VS. Een arbeidsparticipatie van 64,1%.

  Het helpt geen zak, maar Ben gaat gewoon door met stimuleren (lees gelddrukken en meer schulden)
  http://www.youtube.com/watch?v=uy7q1VHw27s&feature=feedlik

 • gordijnen

  http://www.z24.nl/bijzaken/artikel_228156.z24/Red_de_VS__sla_munt_met_waarde_1_biljoen.html

  Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de bevoegdheid om een platina-munt (met een gewicht van één ounce) te laten slaan en die een nominale waarde van 1.000 miljard dollar te geven.

  Waanzin ten top.

 • gordijnen

  Banken willen af van stresstest
  Martin Visser
  vrijdag 08 juli 2011, 16:13 Email-a-FriendNaam ontvanger E-mail ontvanger Naam verzender E-mail verzender Verzenden De Europese banken menen dat de jaarlijkse stresstest de onzekerheid op de financiële markten alleen maar groter maakt. Daarom moet de toezichthouder er zo snel mogelijk mee stoppen. Meer over dit onderwerp
  ‘Een op zes banken zakt voor Europese stresstest’ Kabinet: banken moeten scheidbaar zijn in crisis

  ‘Laatste stresstest’

  Dat zei Guido Ravoet, secretaris-generaal van de European Banking Federations, vrijdagmiddag tijdens een persbijeenkomst in Brussel. ‘Wij hopen dat dit de laatste stresstest is, dat is onze stellige wens. Ik hoop dat we weer rationaliteit terug kunnen brengen. Beleggers moeten gebruik maken van de normale informatie in de reguliere verslaglegging.’

  Volgende week vrijdag presenteert de Europese toezichthouder EBA de resultaten van de stresstest bij 91 Europese banken. Vorig jaar werden die banken ook al getest op hun weerbaarheid tegen economische rampenscenario’s.

  Vergrootglas

  De banken hebben er moeite mee dat de resultaten openbaar worden gemaakt. Daardoor komt de sector onder een vergrootglas te liggen. De scenario’s die getest worden zijn ‘hypothetische en extreme stress situaties’, aldus Robert Priester, hoofd bankentoezicht en financiële markten van de EBF. ‘Er staat mogelijk meer druk op de banken door die resultaten openbaar te maken.’

  Volgens de bankenorganisatie reageren beleggers ‘irrationeel’ op de uitkomsten van de stresstests. ‘We moeten geen voeding geven aan irrationeel gedrag, dat is nie behulpzaam’, aldus Ravoet. ‘De stresstest draagt in zekere zin bij aan de onzekerheid.’

  De banken willen dat stresstests alleen nog gebruikt worden in individuele gevallen. Dan kunnen toezichthouders zo’n test op maat maken. Nu worden alle 91 banken aan dezelfde scenario’s onderworpen.

  Krimp

  Volgens Ravoet is het niet realistisch om banken aan een scenario te onderwerpen van een diepe economische recessie. ‘Denkt u echt dat de economie volgend jaar en het jaar erop 4% gaat krimpen?’, aldus Ravoet, verwijzend naar het zwaarste scenario dat op de banken is losgelaten.

  Een Grieks faillissement zien zij niet als een extreem risico voor de banken. Ravoet: ‘De Griekse economie beslaat maar 3% van de hele eurozone. Misschien komen er Griekse banken in de problemen en Portugese banken, maar het is geen echt probleem voor de overige Europese banken. Die kunnen dat wel aan.’

  Als banken de test niet halen krijgen ze ruim de tijd om hun kapitaal zelf op sterkte te brengen. Maar volgens de EBF zal het ‘niet gemakkelijk zijn’ voor die banken, aldus Priester. Hij vraagt zich af of die banken wel kapitaal kunnen aantrekken tegen een redelijke prijs.

  Wie de schoen past trekt hem aan.

 • Johan

  zijn verschillende onderzoeken over geweest en hier in Nederland kom je inderdaad uit zo rond de 6% per jaar. Dacht eigenlijk dat iedereen dit wel wist!?

 • temp242

  Gerard :@ludo Zelf schrijf ik een heleboel prijzen op eens per jaar, de eerste week van januari. Doe ik al jaren. Dit heb ik al eens vaker op dit forum verteld.Moet je ook eens doen! Je zult je schrikken!Vanaf de invoering van de Euro is dit 7% a 7,5%. Dat is vrijwel “exact” 3x hoger dan het officieele CBS cijfer. Nu al komen we fors hoger uit, zoals Greetjes terrecht opmerkte.
  Maar er is hoop!!Als de economie weer stil valt, dan zullen de prijzen niet meer verder stijgen. Dat heeft dan NIET meer te maken met geld bijprinten, maar met omzetsnelheid. Door schulden aflossen heb je hetzelfde effect: namelijk verdwijnt het afgeloste geld in het “niets”, waar het ooit vandaan kwam.Van schulden aflossen gaan banken failliet. Overheden nog harder failliet want de omloopsnelheid is dan ook verdwenen (waar deze het dan weer van moeten hebben). Eens kunnen de schulden niet meer opgehoogd worden, maar gaat de aflossing beginnen. Dan ga je ECHT wat beleven, dan kan ik je beloven.

  00

  Volledig mee eens Gerard, maar als de (echte) aflossing begint wat betekent dit dan concreet voor vastgoed? Graag uw visie hierover. Wat het met edelmetaal gaat doen lijkt me nogal duidelijk(lol).

 • Gerard

  @ludo
  Zelf schrijf ik een heleboel prijzen op eens per jaar, de eerste week van januari. Doe ik al jaren. Dit heb ik al eens vaker op dit forum verteld.
  Moet je ook eens doen! Je zult je schrikken!
  Vanaf de invoering van de Euro is dit 7% a 7,5%. Dat is vrijwel “exact” 3x hoger dan het officieele CBS cijfer. Nu al komen we fors hoger uit, zoals Greetjes terrecht opmerkte.

  Maar er is hoop!!
  Als de economie weer stil valt, dan zullen de prijzen niet meer verder stijgen. Dat heeft dan NIET meer te maken met geld bijprinten, maar met omzetsnelheid. Door schulden aflossen heb je hetzelfde effect: namelijk verdwijnt het afgeloste geld in het “niets”, waar het ooit vandaan kwam.
  Van schulden aflossen gaan banken failliet. Overheden nog harder failliet want de omloopsnelheid is dan ook verdwenen (waar deze het dan weer van moeten hebben). Eens kunnen de schulden niet meer opgehoogd worden, maar gaat de aflossing beginnen. Dan ga je ECHT wat beleven, dan kan ik je beloven.

 • ludo

  @greetjes – ik wou niemand (en U als gewaardeerde poster zeker niet – ik hang hier ook al even rond) schofferen; het is inderdaad een gemiddelde. En we houden ook meer rekening met de seizoenen qua groenten/fruit bvb.

  Nu even de cirkel rond maken & de link naar zilver/edelmetaal leggen : bewuster met je budget omgaan – dat deden we vroeger (2 voltijds werkenden met 2 kinderen) niet – maakt dat je levenskwaliteit er echt niet hoeft onder te lijden en dat je aan het einde van de maand meer geld overhoudt, tja, dat je dan bewust investeert in de toekomst van de kinderen. Hoeft geen tekening bij

  Veel succes gewenst met je nieuwe baan!!!

 • temp242

  Respect voor jou Beste Greetjes, één Grote Troost, jij bent wakker!MVG.

 • greetjes

  @ludo
  Nu wil ik toch even reageren. Ik zit al langer op dit forum en heb al eens verteld dat mijn bedrijf een jaar geleden failliet is gegaan, op mij is een wsnp-regeling van toepassing en dat betekent dat ik op de kleintjes moet letten. Naast mijn bedrijf had ik ook nog een fulltime job en die werd me in dezelfde maand opgezegd. Nou, dan weet je het wel. Ik begin as maandag in een nieuwe job, dus het komt allemaal wel goed.

  Ik houd er van, als ik de tijd heb, om dingen te onderzoeken en omdat het zoden aan de dijk zette, hield ik mijn wekelijke boodschappen (voornamelijk bij Aldi en Lidl) in een overzicht bij. Het viel me 3 maanden gelden op dat bij beiden de prijzen toch wel erg veel stegen. Ik geef een paar voorbeelden:
  limonade van 52 naar 69 cent is 32%
  roomboter van 99 naar 109 cent is 10%
  voorgebakken broodjes van 52 naar 59 cent is 13 %
  gewoon brood van 119 naar 139 cent is 17%
  halfvolle melk van 47 naar 52 cent is 10%

  Beste Ludo, dit is maar een greep uit mijn mandje, maar ik kom gemiddeld toch echt op een andere gemiddelde inflatie uit. Maar er zijn ook prijzen gelijk gebleven en die lullige fles wijn, die ik 2 per week insla, is 10 cent goedkoper geworden. Ik voel het in mijn portemonnee maar mijn uitgangspositie is vast een andere.

  N.B. Ik heb keihard gewerkt en ik ga weer hard werken, binnenkort voor pepernoten ;-)

 • ludo

  @Gerard : 9%, dat lijkt me aan de hoge kant, ik hou het eerder op 6-7%…
  Basis : ons (ouderwets) huishoudboekje waarin we niet enkel noteren wat we gegeten hebben maar ook een selectie van prijzen van zaken die we nodig hebben qua basisvoeding & de duurdere voedingszaken – die we onszelf uiteraard niet willen ontzeggen, crisis of niet, we werken er verdorie hard genoeg voor!

  Wij hebben ons aankoopgedrag eens goed bekeken en – na geschokt te zijn dat we vorig jaar 180 keer in 8 verschillende supermarkten met de bankkaart hebben betaald… erg ja, ik besef het… – vervolgens aangepast. Dit was een kleine query in Excel op onze gecopy/paste transacties vanuit PC-banking, dus geen moeite voor het goede begrip. Weekplanning maken op vrijdag van ons menu voor de komende week, vervolgens zien welke ingrediënten we nodig hebben. Dan zien wat we lokaal kunnen kopen op de boerenmarkt op zaterdag voor onze deur; de rest van het boodschappenlijstje gaat op 1x Aldi (basiszaken) en 2x Delhaize (duurdere-verse zaken). Dat werkt dus echt – voor ons tenminste ;-)

 • The Age of Kali

  @Jullie
  De Jager is een oud wijf dat zichzelf heel serieus neemt. En dat zijn heel vermoeiende, dommige tiepjes. Hij mist enkel de krulspelden nog.

 • Henk

  Plus dat ze er graag flink wat elektronica instoppen (PC’s , TV’s, GSM telefoons, etc.) Die worden goedkoper of hebben meer mogelijkheden voor hetzelfde geld, waardoor ze op papier dus voordeliger worden. Dat drukt de index lekker naar beneden.

 • temp242

  Gerard :@Jullie Het is zelfs nog VEEL erger! Elke MAAND wordt het “mandje besteding” voor de inflatiebepaling OPNIEUW samengesteld door het CBS.D.w.z.:Dat wanneer een pilsje op het terras 10% duurder werd, ze er dan vanuit gaan dat je een blik bier bij de supermarkt gaat kopen.Dat wanneer aardappels te duur worden, je gewoon minder aardappels gaat eten.Indien benzine duurder wordt, gaan ze ervan uit dat je dan iets minder gaat rijden.En zo kun je nog wel even doorgaan!Het mandje wordt dus PER MAAND opnieuw samengesteld op die manier.Puur BEDROG!Inflatiecijfers van het CBS zijn zo NEP als maar kan.De echte inflatie is op dit moment rond de 9%.

  20

  Beste Gerard,
  De Belgische index is dé beste hoor!
  Wat zit er zoal in?
  -Pralines
  -koffiepads
  -de machines voor de koffiepads
  -ravioli
  -mp3-spelers
  -multifunctionele printers
  -gps
  -geheugenkaarten

  Mooie index is me dat.
  Mocht men echte reële dagdagelijkse gebruiksgoederen erin gezet hebben dan zou je een inflatie hebben tussen de 8 en 12%(minimum).

 • Gerard

  @Jullie
  Het is zelfs nog VEEL erger! Elke MAAND wordt het “mandje besteding” voor de inflatiebepaling OPNIEUW samengesteld door het CBS.
  D.w.z.:
  Dat wanneer een pilsje op het terras 10% duurder werd, ze er dan vanuit gaan dat je een blik bier bij de supermarkt gaat kopen.
  Dat wanneer aardappels te duur worden, je gewoon minder aardappels gaat eten.
  Indien benzine duurder wordt, gaan ze ervan uit dat je dan iets minder gaat rijden.
  En zo kun je nog wel even doorgaan!
  Het mandje wordt dus PER MAAND opnieuw samengesteld op die manier.
  Puur BEDROG!
  Inflatiecijfers van het CBS zijn zo NEP als maar kan.
  De echte inflatie is op dit moment rond de 9%.

 • pietje

  @Jullie
  Leuk verhaal maar als ze dit doen dan stroomt het land vol met waardeloze dollars en het goud stroomt weg.

 • Jullie

  Zelf sta ik er eigenlijk niet van te kijken.

  Bijna ieder jaar, of iedere 2 jaar, komt de minister van financien wel even zeggen dat hij een nieuwe methode gaat gebruiken om de inflatie te berekenen.

  Wouter Bos deed dat hier ik meen 3jaar geleden ook, ik zie hem dat nog met zijn schijnheilige smoelwerk op TV verkondigen.

  Ik gok erop dat de Jager dit jaar jaar ook weer een ‘nieuwe methode’ gaat verzinnen.
  Verschil met de Jager is, is dat de Jager ook echt denkt dat hij goed is.
  Wouter Bos wist wel dat hij een smerige leugenaar was, De Jager gelooft echt in zijn eigen waanideen.

  De Jager is een stuk beter geindoctrineerd op de Keynesiaanse Grootheidswaanzin School.

 • Edwin

  @ Julie, je bedoeld zeker de zin “President Barack Obama and lawmakers are considering cutting Social Security and >>> increasing revenue by changing the way the government measures inflation.<<<"
  Het bepalen van de inflatie in USA is al volledige onzin. Zo erg dat er zelfs een shadow website is met juiste inflatiecijfers. Gaan ze nu die onzin nog erger maken …. en dat een oplossing noemen?! Wauw, dat is zo stom, heb er eigenlijk geen passende woorden voor. Ik ben niet snel verbaast maar deze is van een nieuwe orde van DOM.

 • Jullie
 • Jullie
 • pietje

  Een gadget voor ons zilver liefhebbers Zilveren penneninkt laat lampjes branden.
  http://www.kijk.nl/nieuws/zilveren-penneninkt-laat-lampjes-branden/

 • pietje

  @Bobbie
  Een stier heeft zijn kop omhoog als hij aanvalt (koersen gaan omhoog)
  Een beer heeft zijn kop omlaag als hij aanvalt (koersen gaan omlaag)

 • Jan

  @Bobbie

  Bullish betekend een stijgende markt. Het tegenovergestelde is bearish.

 • Bobbie

  Wat betekent “bullish” in gewoon Nederlands?

  Is er geen zilver op de zuidpool en wordt het niet rendabel diep gelegen zilver alsnog te gaan delven?

 • NM156

  Alleen heeft Zilverpaul het niet geschreven. Bas heeft het vertaald van Zerohedge.

 • pietje

  Zilverpaul ik vind dit je beste column van dit jaar duidelijk helder en informatief.
  5 STERREN
  Wil niet zeggen dat je vorige columns niet goed waren maar deze vind ik de besten.

  Heb ook een vraagje aan je wat weet jij van de Dodd-Frank Act.
  Hoe meer ik er over lees hoe minder ik er van begrijp het lijkt wel of ze hier mee allerlei kanten op kunnen en dat ie niet voor een uitleg vatbaar is maar voor meerderen dat maakt deze wet volgens mij ook zo gevaarlijk.

 • Jan

  De omzet in SLV is opvallend laag de afgelopen dagen.

 • Jan

  Goud staat nu op een RECORD!!!

 • Edwin

  kunnen ze geen andere naam aan de Zilver Spot index geven? Zoiets als
  “Silver clouds in your pocket” Clouds uiteraard omdat die ook ongrijpbaar zijn ;-)

  Dan zijn kopers/verkopers van fysiek zilver van deze fantasy handel af en krijgen we weer echte prijzen voor het edelmetaal. Zitten we zo op 100+

 • cp

  Gerard: Dus in plaats van Thailand toch maar naar Utah haha .. ligt overigens dicht bij Las Vegas …

 • Theo

  Dus:Blijf zitten waar je zit en verroer je niet.
  Geduld is een schone zaak.
  Wij hebben het echte geld in handen.
  (of in de tuin of in de diepvries of onder de vloer of ergens anders.)