24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Eric Sprott’s zilver nog steeds niet binnen, waar is het zilver?

Zilverupdate 25 augustus 2012  | Eric Sprott’s zilver nog steeds niet binnen, waar is het zilver?

Zilverupdate

Wow! Bijna $31! De vakantietijd is voorbij. De lage volumes van de afgelopen weken, en het weinige economische nieuws, hielden de zilverprijs lang op een vrij constant niveau onder de $28. Maar we krijgen een heftig najaar! En het najaar is afgelopen week begonnen. Zilver staat bijna op $31, en dat is nog maar het begin.

 

Onze call van 3 weken geleden is de juiste gebleken. Gaat het lijken op voorjaar 2011 toen zilver bijna de $50 bijna raakte? Dat zou best eens kunnen, en het wordt tijd ook! Zilver eind oktober net onder de $50? Laten we het hopen. Na een stijging afgelopen donderdag van $0,90 probeerden de banksters hun oude vrijdagstruc om zilver lager het weekend in te laten gaan. Maar ze slaagden niet. Een enorme fysieke vraag in Londen en het plaatsen van veel longs stopte het shorten door de banksters en zilver sloot zelfs $0,20 hoger. Wat een dag was het!

Ook goud deed het de afgelopen week goed, en is door de weerstand van $1.670 gekomen.  $1.760 is de volgende weerstand om te doorbreken. Daarna volgt $1.950. In euro´s staat goud op slechts 3% van de hoogste notering ooit.  En de media? Die hoor je niet. En dat is een goed teken, want op het moment dat de gewone media bullish over goud en zilver zijn, weet je dat het zo langzamerhand tijd wordt om aan verkopen te denken.

Spannend wordt de uitspraak van het Duitse hoogste gerechtshof 12 september a.s. voor het voortbestaan van de euro, zeker nu de Finnen officieel toegeven rekening te houden met het verdwijnen van de euro.

QEIII komt een stuk dichterbij nu John Hilsenrath van de FED verdere maatregelen heeft aangekondigd. Het is dus nog steeds een goed moment om zilver te kopen, ondanks de prijsstijging van bijna 10% de afgelopen week. Het risico is laag en de mogelijke winsten enorm. Misschien ook een idee om short te gaan op de Russell 2000? Bij een crash is de daling bij deze index vaak gigantisch. Misschien deze september al? Wij gaan short op deze positie! Zilver blijft in ieder geval long. Zowel de economische als de technische indicatoren zijn nog steeds erg bullish voor ons glimmende metaal.

Zilver is uitgebroken en op weg naar een weerstand rond de $35. Indien deze prijs snel wordt doorbroken, bijvoorbeeld in de komende 2-3 weken, dan kunnen we rekenen op een rally naar $39-$42 voor eind oktober. Het is dus nog steeds een goed moment om in te stappen met een laag risico op verliezen en een grote kans op winsten.

De shortsqueeze is dus inderdaad opgevolgd door een uitbraak boven de $30.

De Dagelijkse grafiek:

In de dagelijkse grafiek is de short-squeeze minder duidelijk uitgebroken, en is er nog ruimte voor een correctie naar beneden. De komende dagen wijst uit of dat gebeuren gaat.

 

Gelukkig is zilver nog steeds gewoon te koop. Maar voor hoelang nog?

 

Eric Sprott’s zilver nog steeds niet binnen, waar is het zilver?

Eric Sprott was vroeger bankier bij Merryl Lynch. Hij weet dus hoe het niet moet. En ook hoe het wel moet. Dat blijkt uit zijn zilverfonds. Sprott is overtuigd dat zilver weer een valuta wordt en heeft een eigen zilverfonds opgericht.  Eric Sprott: Silver Will Become a Currency Again

Zijn fonds is uniek in zijn soort, want bijna elke dollar is gedekt door fysiek zilver. Volgens Sprott wordt dit het decennium van zilver. Dat denken wij ook. En een prijs van $500/ounce is voor ons een reële mogelijkheid.

 

Begin augustus was  de spotprijs van een ounce zilver ongeveer $ 27,80. Sprott heeft toen besloten om voor 200 miljoen dollar zilver te gaan kopen. Dit is het equivalent van ongeveer 7 miljoen troy ounce, ofwel 14.000 monsterboxen!

Sprott’s  Silver Trust heeft gisteren gerapporteerd dat er weer 320.000 ounce zilver is ontvangen. In totaal hebben ze sinds 11 Juli nu net iets onder de 6 miljoen ounce ontvangen en omdat ze iets meer dan 7 miljoen ounce hebben gekocht, resteert er nog ongeveer 1 miljoen ounce. Weer blijkt dat zilver niet in zeer grote hoeveelheden voorradig is, want ze wachten nu dus al meer dan 6 weken op volledige levering. De vraag is wanneer het laatste zilver binnenkomt. In een totale jaarlijkse markt van 800 miljoen ounce, waarvan ongeveer 170 miljoen ounce direct beschikbaar is, zou dat niet zo moeilijk moeten zijn.  Helemaal als de statistieken kloppen en blijkt  dat er ongeveer 1-2 miljard ounce voorradig is. Dan zou die paar miljoen ounce voor Sprott toch direct geleverd kunnen worden? Maar net als bij het begin van zijn fonds moet hij waarschijnlijk twee maanden wachten, en worden de baren op dit moment nog geproduceerd.

Hierdoor blijkt wederom dat onduidelijk is wat de werkelijke zilvervoorraden zijn, en welke rol de centrale banken, en niet te vergeten de Comex, spelen. De Comex, die bovendien toestaat dat een paar banken ongeveer 300 miljoen ounce short staan. Dat is bijna de halfjaarproductie, en het dubbele van de beschikbare jaarproductie! Hoezo vrije markt?

Het is totaal onduidelijk wat de werkelijke voorraad zilver is.

Wereld voorraad zilver

Uit deze grafiek blijkt maar weer dat de voorraden zilver elk jaar minder worden. Dit laat zien dat het helemaal niet zo vreemd is dat Sprott lang op zijn zilver moet wachten. Het is er niet. Afgelopen jaar was bovendien het eerste jaar dat USA zilver moest importeren om aan de vraag van zilveren Eagles te kunnen voldoen. Kun je nagaan hoeveel er in totaal tekort is. En hoe vreselijk goedkoop zilver nu is.

Zilver wordt voor meer en meer toepassingen gebruikt. Bijvoorbeeld in pleisters, batterijen, mobieltjes, computers, zonnecellen, lasers, kleren, scheermesjes, inkt, waterzuivering, RFID chips, antennes en paspoorten. De stijging van de vraag naar zilver in voedselverpakkingen, waterzuivering, en energie alleen al zal groter zijn dan de productie in 2017. Het jaar waarin volgens sommigen zilver zijn hoogtepunt zal bereiken.

There is no silver shortage

Een zilvertekort komt steeds dichterbij. Dat is belangrijk, want de prijs van zilver is in de meeste industriële toepassingen totaal inelastisch. Een industriële koelkast bijvoorbeeld van €2500 heeft misschien €10 zilver. Zelfs als de prijs 10 maal stijgt wordt dit zilver nog gebruikt, want zonder werkt de koelkast niet.  En het zilver is een fractie van de kosten van de koelkast. Dus wanneer een tekort dreigt, zullen deze producenten, die op dit moment weinig voorraden aanhouden, zich op de zilvermarkt begeven en zoveel mogelijk zilver kopen. En dan nog het gewone publiek. Als die doorkrijgen dat goud en zilver het enige echte geld is…

 

Arnold

 

Disclaimer: De mening van Arnold als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook