24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Euro zakt in waarde

De euro zakt naar het laagste peil in zo’n vijf jaar tijd ten opzichte van de dollar, dit maakt het exporteren naar Amerika interessanter maar het importeren juist duurder.

De goudprijs wordt vaak uitgedrukt in dollar per troy ounces. Als u de ontwikkeling van de goudprijs wilt volgen, zorg er dan ook voor dat u de waarde in Euro noteert en niet alleen die in Dollar – anders geeft de huidige dollarkoers een vertekend beeld.

Afgelopen weken is de waarde van de euro ten opzichte van de dollar weer verder gedaald. Niet lang geleden was de wisselkoers nog 1.20 en inmiddels is dat opgelopen naar 1.05. Diverse analisten voorspellen een wisselkoers van 1.00 binnen enkele weken tijd.

Rusland heeft aangekondigd niet langer aardgas te zullen leveren aan Polen en Bulgarije. Als gevolg daarvan is de waarde van de euro verder gedaald. Binnen de Europese Unie is namelijk een sterke afhankelijkheid van Rusland voor wat betreft de invoer van gas, ongeveer 1/3e van de hoeveelheid gas is afkomstig uit Rusland.

Niet alleen de situatie met Rusland zorgt voor een lagere euro. In Amerika zorgt het rentebesluit daar voor een sterkere dollar. Er is aangekondigd dat de rente in Amerika de komende jaren stapsgewijs fors verhoogd zullen worden, met als doel om de inflatie te beperken.

Andere alternatieven in de zoektocht naar veilige havens, zoals de Chinese munt, zijn nu niet populair gezien het coronabeleid in China. In tijden van oorlog is de dollar vroeger vaak een veilige haven gebleken. Vandaag de dag is de munt uiteraard niet langer gekoppeld aan een goudstandaard, toch vervult de munt deze functie.

Of in Europa de rente ook verhoogd wordt valt nog te bezien. De ECB heeft in tegenstelling tot de Fed geen plannen bekend gemaakt om de rente te verhogen.

Als de euro daadwerkelijk in waarde gelijk wordt aan de euro komen we terug op een niveau van 2002.

Bekijk ook