24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Europese staatsschulden spelen in voordeel van goud

http://edelmetaal.nu/euro-dollar.jpg

De goudprijs en zilverprijs stegen gisteren maar kenden tijdens de nacht van dinsdag op woensdag dan weer een lichte terugval. Goud wordt momenteel tegen een prijs van $1.118/oz verhandeld, omgerekend naar Euro komt dit neer op ongeveer 768 euro per ounce. Door het lichte herstel van de Dollar vorige week, nadat tamelijk positieve handelscijfers werden bekendgemaakt, daalde zowel de zilverprijs als de goudprijs. Desondanks is de verwachting dat zowel zilver als goud in de nabije toekomst weer waardevoller zal worden, aangezien de economische situatie niet alleen in Amerika maar ook in Europa zorgwekkend is.

Een gezond prijsniveau voor goud zorgt voor een krachtige vraag naar goud van landen zoals Vietnam en India. De Indiaanse Centrale Bank bijvoorbeeld kocht ongeveer 200 metric ton aan goud tijdens de laatste twee weken van oktober. Op dat moment schommelde de goudprijs tussen de $1030 en $1070 per ounce, wat erop zou kunnen wijzen dat $1100 zowat de grens zou kunnen zijn tussen een toenemende of een afnemende vraag.

De komende dagen en weken wordt er, door de toenemende schuldenlast van sommige landen binnen de Eurozone, echter weer een stijging van de goudprijs verwacht. Zo is het risico op een Grieks faillissement meer dan reëel als we een kijkje nemen naar de onthutsende cijfers van hun financiën. Sommige landen zoals Ierland hebben proactief stappen ondernomen om hun slechte economie enigszins recht te trekken, anderen echter zijn spijtig genoeg pas veel later in actie geschoten, met alle mogelijke gevolgen van dien. Niet alleen voor Griekenland maar ook voor Oekraïne, Bulgarije, Hongarije, Letland en andere Baltische Staten ziet het er allerminst rooskleurig uit. (Sommige van deze landen dragen een schuld die hun BNP overtreft). Het gevolg hiervan is een waarschijnlijk toenemende goudprijs de komende maanden.

Bekijk ook