24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Evaluatie van de goudprijs in 2010

Stijging goudprijs

De goudprijs is voor het tiende opeenvolgende jaar gestegen, dit door onder andere de wereldwijde onzekerheid over de economie. Wat opvalt over het afgelopen jaar is niet alleen de stijging van de goudprijs maar vooral ook dat de prijs niet erg volatiel was.

De stijging van de goudprijs komt voort uit de volgende aspecten:

  • Goud wordt gebruikt als hedge tegen de economische malaise die er op dit moment is en de angst dat deze malaise nog voortduurt.
  • Quantitative Easening 2 van de Verenigde Staten zorgt voor nog meer inflatie nu en in de toekomst.
  • Rusland, China en India hebben hun goudvoorraad verder vergroot en proberen deze nog altijd verder te vergroten.
  • De vraag naar goud voor juwelen is gestegen en daarbij is het investeren in goud in landen zoals China veel toegankelijke geworden.

In de meeste ontwikkelde landen is de goudprijs flink gestegen, met name de goudprijs gemeten in de Euro , Dollar en de Britse pond. In tabel 1 ziet u de procentuele prijsstijging van goud in verschillende economisch ontwikkelde landen. In tabel 2 ziet u de procentuele prijsstijging van goud in verschillende economische opkomende landen.

https://www.thesilvermountain.nl/img/goldperformance.JPG

https://www.thesilvermountain.nl/img/gold-performance.JPG

Stijgende investeringsvraag

De goudprijs is uiteraard niet alleen gestegen door de situatie op de economische markt. Ook de investeringsvraag heeft hier een grote invloed op. De levering van fysiek goud is alleen in het vierde kwartaal al gestegen met 33%, voornamelijk door Chinese investeerders die enkel een fysieke levering accepteren. In China heeft de “Bank of China” een plan gelanceerd voor haar klanten om fysiek goud in handen te krijgen. Dit plan is uiterst succesvol met meer dan 1 miljoen nieuwe klanten en 11,5 ton aan goud dat hiermee is binnengehaald.

Ook in Vietnam en Taiwan blijft de investeringsvraag hoog met een stijging van 35% in de vraag naar fysieke levering. In India heeft de centrale bank 7 extra banken toestemming gegeven om edelmetalen te importeren. De verwachting is dat ook dit nog een grote invloed gaat hebben op de goudprijs.

Ook in Europa en de Verenigde Staten is de investeringsvraag flink gestegen. De stijging van de investeringsvraag in deze gebieden komt voort uit feit dat de investeerders voornamelijk het eigen vermogen willen beschermen tegen inflatie. In 2010 is er in de Verenigde Staten in totaal voor 38 ton aan American Eagles aangeschaft.

https://www.thesilvermountain.nl/img/Eagle-verkopen.JPG

Bekijk ook