24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Even aandacht voor de goud zilver ratio

goud-zilver-ratio-2016

 

Dit jaar is de goudprijs onverwacht sterk uit de blokken gekomen. Met een prijsstijging van zo’n 15% in enkele maanden tijd na een vrij rustige periode is goud weer helemaal hot en staat het internet weer vol met artikelen over goud, nieuwe verwachtingen voor de goudprijs, etc. Maar de zilverprijs lijkt een beetje achter te blijven. Zilver, ook wel het kleine broertje van goud genoemd, volgt meestal de prijsontwikkelingen bij goud echter niet dit geval. Dat heeft als gevolg dat de goud-zilver-ratio (de verhoudingen in de waarden tussen goud en zilver) enorm is opgelopen tot zo’n 1 op 82. Goud is nu dus 82 keer zo duur als zilver. En dat is iets wat niet is voorgekomen sinds 2008.

In de grafiek hierboven is te zien dat de zilverprijs meestal ongeveer 60 keer lager ligt dan de goudprijs maar ook dat er enorme stijgingen en dalingen waarneembaar zijn in deze ratio. Nu de financiële onrust toeneemt is goud de eerste vluchthaven en daardoor is het juist de goudprijs die fors stijgt terwijl zilver blijft liggen. Daarnaast kopen rijke investeerders maar ook centrale banken en overheden in eerste instantie goud, terwijl ‘de bevolking’/’de massa’ kiest voor poor man’s gold: Zilver.

 

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

banner-britannia-zilver-goud

Bekijk ook