24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Every cloud has a silver lining

Nagenietend van een beroerde week voor de edelmetalen en de daaraan gerelateerde mijnaandelen keek ik afgelopen vrijdag naar een interview met Willem Buiter, belangrijk econoom en hoofd bij Citibank, een van de grote Amerikaanse banken. Ik weet niet hoe het u zal vergaan bij het zien van dit interview, maar mijn bloeddruk steeg naar ongezonde hoogten. Oordeelt u zelf, hoe deze bloem der natie zijn licht laat schijnen op de stand der economie.

Wat meneer Buiter in al zijn wijsheid u niet zal vertellen is dat in drie maanden tijd de Ierse centrale bank, met toestemming van de ECB 40 miljard heeft bijgedrukt, een hele prestatie voor een land met een Bruto Nationaal Product van 120 miljard.

Geen wonder dat de Ierse spaarders in rap tempo hun geld aan het weghalen zijn uit het Ierse bankstelsel. Zie deze link. In dit verband worden de komende verkiezingen in maart ook erg interessant; je zou mogen verwachten dat de huidige regering die het land heeft overgeleverd aan de grootbanken weggestemd zal worden. Ook hoeft men aan de hand van deze cijfers geen illusie meer te hebben welke kant het zal opgaan wat betreft de inflatie.

De hogere voedselprijzen die het gevolg zijn van inflatie hebben in Tunesië al geleid tot een volksopstand en de val van zittende president, die als een dief in de nacht zijn land is ontvlucht. De onrust in verschillende Europese landen, de Tunesische situatie en het leeglopen van de Ierse banken zijn tekenen dat het monetair systeem onder grote druk staat wat zich gaat vertalen op politiek en sociaal gebied.

https://www.thesilvermountain.nl/img/silver-lining.jpg

In dit verband is het des te opmerkelijker dat in de eerste twee weken van het nieuwe jaar de goud- en zilverprijzen onder druk zijn komen te liggen.

Des te meer daar in de weken van de dip de verkoop van zilver aan grote partijen enorm is toegenomen; grote partijen als Sprott die grote moeite hebben om aan zilver te komen, Bullionvault in Duitsland die meldt dat hun zilvervoorraad op is vanwege een grote vraag en de US Mint die in twee weken er een maandproductie door heen gedraaid hebben.

Naast deze harde gegevens circuleren nog allerlei theorieën over grote partijen die de belangrijke maart expiratie van zilver willen gebruiken om de Comex beentje te lichten, en dat daarom om de schade enigszins te beperken de grootbanken nu druk bezig zijn om de goud- en zilverprijs te drukken zodat men hun shortposities tegen een niet al te hoge prijs kan terugkopen. Dat zou betekenen dat de zilverprijs vanaf februari weer flink zou kunnen gaan oplopen. Maar wat waar is?

De zilver- en goudmarkt kenmerkt zich door een grote mate van ondoorzichtigheid, en de CFTC, de regulerende instantie bij uitstek, heeft juist eind vorige week besloten de grootbanken ook onder de nieuwe wetgeving vrij spel te blijven bieden in hun manipulatie.

Hoelang het ook duurt, er zal een dag komen dat de Comex en LMBA in London hun deuren zullen moeten gaan sluiten en de zilverprijs door de vrije markt bepaald zal gaan worden. Ongetwijfeld zullen deze dan failliete entiteiten wel weer in een of ander overheidsorgaan ondergebracht worden om de burger voor de schade op laten draaien, maar ik zal de dag toejuichen.

Een opmerkelijk fenomeen doet zich trouwens voor bij een dip in de goud – en zilverprijzen: wanneer de prijs stijgt neemt de vraag bij particulieren toe, en bij een dalende prijs zakt de vraag. Een verklaring hiervoor zou de menselijke emotie kunnen zijn, die bij een dalende prijs geremd wordt door zijn angst voor verlies, en bij een stijgende prijs mee wil profiteren van het feest, ongeacht de hoogte van de prijs.

Als we het echter over investeren hebben is er niets mooier dan veel bloed in de straat, omdat dit mooie koopkansen biedt.

En heeft u al fysieke edelmetalen of daaraan gerelateerde aandelen in bezit, is het zaak om u niet uit uw positie te laten jagen; de grote kooplust van de grote partijen moge hierin tot voorbeeld zijn.

Al met al lijkt het erop dat we het eindspel in de zilvermanipulatie naderen. De laatste stuiptrekkingen van het kartel zullen waarschijnlijk heftig zijn, maar de beloning door rustig af te wachten met wat muntjes in uw spaarsok zal navenant zijn.

Zilverpaul, www.silverstocks.nl

Bekijk ook