Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Exter’s pyramide

19-07-2010 Zilverpaul

Exter’s pyramide

John Exter is een voormalig president vanuit de NewYork-FED van voor WW II die een systeem ontwierp waarin zichtbaar wordt hoe de verschillende lagen van de economie zich tot elkaar verhouden. Dit wordt de pyramide van Exter genoemd.

https://www.thesilvermountain.nl/img/exter-inverse-pyramid.jpg

Het model wat hij ontwierp is een omgekeerde pyramide en staat voor het op schuld gebaseerde economisch systeem zoals dat sinds de oprichting van de FED functioneert.

Bij een normaal functionerende economie zijn de verschillenden lagen van de pyramide met elkaar in evenwicht. De hoeveelheid FED Reserve Notes ( lees:dollars) staan in verhouding met de waarde van het vastgoed, grondstoffen, aandelen en de andere onderdelen van de economie.

De afgelopen 10 jaar zijn de derivaten bovenop de pyramide komen staan, want die bestonden nog niet in de tijd van Exter.

Het evenwicht is verloren gegaan met het ineenstorten van de derivatenmarkt. Niemand wil die papieren meer hebben, omdat onzeker is of en zo ja welke waarde ze nog vertegenwoordigen en als gevolg daarvan is de hele markt in derivaten opgedroogd. Wel staat het nog met zijn volle waarde in de balansen van de banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, maar dat is weer een ander verhaal.

Nu het evenwicht in het systeem verloren is gegaan probeert de FED het evenwicht te herstellen door er van onder af dollars in te pompen. De derivatenlaag is echter zo groot in omvang, dat de huidige paar triljoen die in het systeem gepompt zijn weinig uitrichten. De waarde van de overige bovenliggende lagen zullen ook verminderen en het geld zal zich verplaatsen naar de onderste lagen. Des te lager in de pyramide, des te meer zekerheid biedt dit voor de bezitter. De dollar en goud zullen daardoor beide in waarde gaan stijgen. Dit proces doet zich nu al voor.

De waarde van vastgoed, veel grondstoffen, staatsleningen, obligaties en aandelen staan al flink onder druk en worden veelal door allerlei manipulaties kunstmatig overeind gehouden.

Op den duur echter zullen de grote vraag naar en bijdrukken van dollars leiden tot een hyperinflatie, waarmee ook de een na onderste laag zal gaan verdampen.

Wat overblijft is de top van de pyramide, dat wil zeggen het goud, als het enige middel wat waarde vertegenwoordigd.

Exter’s pyramide krijgt extra betekenis, als de waarde die de verschillende lagen vertegenwoordigen worden vermeld.

https://www.thesilvermountain.nl/img/Exter-Pyramid_0.png

Als de pak-hem-beet 2 quadriljoen ( 2 duizend triljard) van de verschillende lagen in elkaar storten en zich nestelen in de 2 triljard die goud en zilver nu waard zijn, dan wordt volgens de pyramide van Exter goud 1 miljoen dollar per ounce waard en zilver 18 duizend dollar per ounce, dus duizend keer zoveel als de huidige waarde.

Natuurlijk, vastgoed en aandelen houden natuurlijk altijd enige waarde, maar met de helft van de geprojecteerde waarde van goud en zilver komt u de winter ook wel door.

Het is te verwachten dat het geleidelijke proces van de afbraak van de verschillende lagen van de pyramide van Exter, zoals zich dat nu ontvouwt, zal culmineren in een plotselinge ineenstorting van het geheel.

Als u wacht op dat moment om u te verzekeren, zal het te laat zijn.

 • Ronald Hendrickx

  Beste Zilverpaul, ik kan je analyses volledig volgen en geef je totaal gelijk. Maar de neerwaartse beweging naar beneden kan volgens mij nog jaaren duren waarbij op korte termijn (1-3 jaar) de aandelen de edelmetalen nog kunnen outperformen. Ik zeg kunnen, en niet zullen!! Het zal een moeilijke oefening worden om het juiste moment te vinden, zoniet onmogelijk, maar volgens mij zijn we nog te vroeg om volledig in edelmetaal te gaan.

 • Zilverpaul

  @Jan
  Beste Jan,
  het proces van de neerwaartse beweging in de pyramide is al een tijdje bezig. Verschillende niveau’s kunnen gelijktijdig in beweging zijn; zo stijgen goud en zilver al langer dan dat de derivaten “officieel”ontploft zijn.
  Wel is de grote beweging zichtbaar, en die is richting naar beneden.
  Men probeert via allerlei propaganda nog net te doen alsof er weinig aan de hand is, maar ik vermoed dat de goud en zilverleveringen de bottle-neck zullen zijn in het verhaal: Kan men niet meer leveren, en komt de fraude daarmee in de openbaarheid, dan vermoed ik dat het wel eens heel snel kan gaan, in de zin dat goud en zilver dan niet meer te koop is tegen de officiele prijs. Maar wanneer dat zal zijn?

 • http://edelmetaalblog fvds

  Mooi vooruitzicht die $18000 p/ounce zilver.
  Gun het iedere fysieke edelmetaal belegger van harte!
  (inclusief mezelf)

 • Nico

  Een dak boven je hoofd is een eerste levensbehoefte zoals water, dus heb je 250 000 € te besteden en je hebt geen onderkomen, kun je beter eerst zorgen voor een woning.
  Heb je daarna nog middelen over, dan kun deze het beste steken in crisisbestendige zaken. Ik heb daartoe dertig jaar geleden een pand gekocht voor kamerverhuur en mijn 15 kamers leveren mij een beter rendement dan welke belegging dan ook. Soms moet je gokken en geluk hebben met vastgoed. Beleggers die anno 2010 hun vermogen in kantoorpanden hebben belegd, benijd ik niet.
  Goud en zilver moet je kopen wanneer je een erfenis van een paar ton ontvangt, maar eigenlijk zou de je erflater moeten overtuigen om dit te doen vóór het overlijden, want dat scheelt weer veel erfbelasting.

 • RB

  @ ludo

  Wij hebben onlangs ook onze hypotheek afbetaald. Met een fikse boeterente dat wel, maar het scheelt behoorlijk in de maandlasten en het geeft een goed gevoel geen schulden meer te hebben. Het geld op een spaarrekening laten heeft met deze rentestand toch geen zin.

 • ludo

  Ons huis is afbetaald, dus geen kredietverlening meer – ik beschouw het als de kern van mijn ‘vermogen’. Aangezien het letterlijk ons dak boven het hoofd is, ga ik het ook nooit verkopen, dus of het nu in waarde daalt of stijgt laat me koud.

 • johan

  Hierop kan ik het volgende antwoorden. Wat is u huis waard, wanneer de kredietverlening plaatsvindt tegen torenhoge rente, of helemaal niet?

  Daar al eens over nagedacht? U huis is alleen waard wat de ander ervoor wil/KAN geven.

  Tegenwoordig is het grootste gedeelte van alle markten gebaseerd op KREDIETVERLENING. Leven op de toekomst, Ponzi-scheme’s.

  Feit dat onze generatie nog nooit kredietschaarste heeft meegemaakt wil niet zeggen dat het er nooit was, of nooit zal komen. Maar de overgrote menigte van de bevolking tegenwoordig is als groeikuiken in een bak onder een groeilamp. De groeilamp is nog niet uitgegaan, en de kuikens in de bak beweren dat hij ook nooit uit zal gaan……………want ze hebben geen keus!

 • ludo

  eigenaardig, zou ook liever pakweg 250K € in een eigen huis hebben steken en geen staatsbons bezitten dan omgekeerd… En dat een huis slechter scoort dan OTC stocks begrijp ik al helemaal niet

 • Jan

  Beste ZilverPaul,
  Da’s een goede uitleg..maar wat ik niet begrijp is dat onroerend goed zo hoog in de pyramide staat. Land. degelijke huizen etc. kan minder waard worden, maar blijven toch ook als de zaak in stort hun waarde behouden ( als schaars artikel ) Of zie ik dat verkeerd?
  Nog een vraag: Proef ik uit jouw verhaal dat je een plotselinge afstort verwacht? Men kan toch ook kiezen voor een geleidelijke daling. Volgens mij zijn de elite echte manipulators van de markten. Een stap voor stap afstort is toch gunstiger voor hen?