24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Fed heeft geen haast met op de rem trappen

Elk jaar eind augustus organiseert de Fed een conferentie in het stadje Jackson Hole, in de Amerikaanse staat Wyoming. Sinds 2008 worden tijdens die bijeenkomst vaker wel dan niet belangrijke mededelingen gedaan over het monetaire beleid. Zo maakte de Fed destijds in Jackson Hole bekend te beginnen met het opkopen van staatsobligaties, het zogeheten kwantitatieve verruiming, om de rentes van alle looptijden omlaag te drukken.

Afgelopen vrijdag was het weer zo ver. De ogen van alle beleggers en analisten waren gericht op de toespraak van Jerome Powell, voorzitter van de Fed, tijdens de 2021-editie van de Jackson Hole conferentie.

In de afgelopen weken hebben meerdere leden van het rentecomité van de bank sterk erop gehint dat de bank binnenkort zal beginnen met het afbouwen van die aankopen, het zogeheten taperen. De economie herstelt sterk van de coronarecessie vorig jaar, de arbeidsmarkt dendert door en de inflatie in inmiddels opgelopen naar ruim 5 procent waar de Fed circa 2 procent nastreeft. Kortom, alle redenen om de monetaire teugels iets aan te gaan trekken. De verwachting onder beleggers was dat Powell in zijn toespraak uit de doeken zou doen wanneer de bank ermee zal starten en hoe snel dat afbouwen zal verlopen.

Daar stond echter tegenover dat het coronavirus in de VS opnieuw de kop opsteekt. Die opleving kan het economisch herstel vertragen. De Jackson Hole conferentie zelf is een mooi voorbeeld. Die zou dit jaar fysiek gehouden worden maar werd op het allerlaatste moment volledig online verplaatst door die opleving. Die zorgelijke berichten waren juist aanleiding genoeg taperen verder uit te stellen.

Powell slaagde erin om de geschapen verwachtingen te onderstrepen zonder echter duidelijkheid te geven wanneer de bank zal starten met taperen en hoe snel dat zal gaan en dat alles zónder dat de financiële markten in een soort lichte paniek kwamen. De Fed gaat dit jaar beginnen met taperen maar wanneer en hoe snel dat zal gaan, is nog onbekend.

Dat de bank er niet al te veel haast mee heeft, bleek wel toen Powell zei dat “we gezegd hebben dat we taperen zullen overwegen wanneer we aanzienlijke vooruitgang zien op het gebied van het bereiken van maximale werkgelegenheid en het doel van prijsstabiliteit. In mijn ogen is aan de ‘aanzienlijke vooruitgang’ test wat inflatie betreft, voldaan.” Dit is typisch een geval van ‘let op wat de Fed-voorzitter níet zegt’! Hij zegt dat aan het inflatie-criterium voor taperen voldaan is en impliceert daarmee dat aan het werkgelegenheidscriterium nog wat schort. Door in één adem te zeggen dat “er duidelijke vooruitgang is geboekt in het bereiken van maximale werkgelegenheid” zegt Powell, als je goed luistert, dat er géén ‘aanzienlijke vooruitgang’ is geboekt en dus niet voldaan is aan beide voorwaarden om te beginnen met taperen.

De vooruitgang op dat gebied kan de komende maanden ver genoeg komen daarvoor maar op dit moment is dat niet het geval. Aangezien de volgende vergadering van het rentecomité eind september is, lijkt het onwaarschijnlijk dat binnen circa 4 weken voldoende aanwijzingen daarvoor komen voor de bank om in september aan te kondigen wanneer taperen zal beginnen en hoe snel ze dat zal uitvoeren.

En toen Powell zei dat als een centrale bank het beleid te snel verkrapt, dat ongewenste effecten op de economie kan hebben en daaraan toevoegde dat “zo’n fout vandaag de dag in het bijzonder schadelijk zou zijn”, was het voor de verstaander duidelijk dat taperen pas later dit jaar zal beginnen, de afbouw niet al te snel zal verlopen en de eerste renteverhogingen nog een behoorlijk eind verwijderd zijn.


Edin Mujagic

Edin Mujagić is een Nederlands econoom, publicist en spreker. Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg bij Sylvester Eijffinger.

In 2009 kwam zijn eerste boek uit, getiteld ’10 jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt’. Daarna verschenen van zijn hand ‘Het inflatiespook’ (2010), ‘Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen’ (2012) en ‘Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816’ (2016). Dat laatste boek werd gepresenteerd in de portrettenzaal van De Nederlandse Bank, waarbij het eerste exemplaar werd overhandigd aan Klaas Knot, President van DNB.


Bekijk ook