Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Fukushima, mon amour

24-03-2011 Zilverpaul

Er komen steeds meer berichten dat de situatie in de Japanse kerncentrale in Fukushima verder uit de hand loopt. Met andere woorden, het is nog steeds een reële optie dat het bassin met de afgewerkte staven of een van de reactoren ontploft. Ondertussen lekt de centrale radio-actieve deeltjes die met de stoom, rook of met het bluswater in de lucht of in het water terechtkomen. Het gevaar van deze deeltjes is dat ze in principe wereldwijd verspreid kunnen worden, hoewel dan uiteraard flink verdund. Wanneer deze radio-actieve deeltjes via inademing of via voedsel ingenomen worden veroorzaken ze een inwendige besmetting, wat een directe bedreiging voor de gezondheid betekent.

De straling die de kerncentrale zelf veroorzaakt heeft vooral effect ter plaatse, omdat de kracht van de straling kwadratisch afneemt met de afstand. Met andere woorden, bij een twee keer zo grote afstand tot de stralingsbron wordt de straling vier zo klein. Daarmee is ook het gevaar van inwendige besmetting aangetoond, omdat de stralingsbron zich dan in het lichaam bevindt en daar niet snel uit verdwijnt.

De Japanse overheid verhoogt ondertussen de wettelijke normen wat betreft de hoeveelheid stralingsbelasting die men mag oplopen, zodat men in ieder geval altijd kan blijven zeggen dat men binnen de wettelijke normen is gebleven! Een hele geruststelling.

Voor up-to-date informatie over de ontwikkelingen kan ik u verwijzen naar Zerohedge.com en NHK news.

Een moderne, westerse kerncentrale

De wereld lijkt in een stroomversnelling te komen van onheil, door de natuur veroorzaakt of door de mens. In Libië is een nieuw front uitgebroken. Een oorlog beginnen is altijd makkelijker als er eentje beëindigen. Ik weet niet hoe u er tegenaan kijkt, maar waarom Kadaffi, tot voor kort een gewild deelnemer aan staatsbanketten en partijtjes van Westerse leiders, nu opeens onhoudbaar is voor de elite doet bij mij de oortjes van ongeloof spitsen. Hij is al 40 jaar een dictator, dus waarom nu opeens actie?

Volgens sommigen is al het uitbrekend geweld geen toeval. Ik post hierbij een link naar een filmpje van Davis Icke. Aan u de eer hierover uw oordeel te vellen. Een waarschuwing vooraf; sommige beelden zijn schokkend.

Opmerkelijk is dat naast Rusland en China ook Duitsland de acties rond Libië niet heeft ondersteund. Wellicht een teken aan de wand dat Duitsland zich mee en meer aan het verbinden is met de Oosterse mogendheden en zich afwend van de westerse belangen.

Binnen Europa wordt de druk ook steeds groter. Portugal is gedowngraded, en de regering is gevallen. In Spanje is de jeugdwerkloosheid opgelopen tot boven de 40%. Het Europees stabiliteitsfonds is fors verhoogd, geld ter ondersteuning van de centrale banken en overheden. Verder zinspeelt de ECB op een verhoging van de rente. Dit zou gaan betekenen dat u meer rente moet gaan betalen op uw hypotheek en leningen, bedrijven kunnen dan slechts tegen hogere kosten gaan financieren; kortom, het dient vooral de banken. Of men het aandurft is een tweede, omdat met het verhogen van de rente ook meteen de schuldrijke overheden in de moeilijkheden komen.

In al deze onrust stijgen goud en zilver; bij zilver is de $36 grens weggenomen en goud flirt met de eerdere top op $1440. Dat JP Morgan, samen met HSBC de grote houder van shortposities in zilver, in het nauw zit blijkt wel uit de volgende noodgreep die men uit de kast heeft moeten halen, met dank aan de SEC en de Crimex.

De dollar is door zijn steun gezakt en is op weg naar lagere regionen. Op korte termijn zijn mijn inziens een aantal scenario’s denkbaar:

 1. de kerncentrale heeft een meltdown o.i.d.: de Japanse beurs zakt fors, de andere beurzen met zich meenemend; goud, zilver en de daaraan gerelateerde aandelen zakken vrolijk mee.

De Centrale banken pompen forse hoeveelheden liquiditeit ( = geld ) in de markt om de boel te sussen, waarop de dollar ten opzicht van goud en zilver verder zal gaan dalen ( c.q. stijgt de goud~ en zilverprijs), later gevolgd door een stijging van de goud~ en zilver aandelen.

 1. de kerncentrale blijft op het huidige status; de fundamentele bewegingen hebben de overhand, dat wil zeggen dat de dollar zakt en goud en zilver stijgen.

Ergo; bij een meltdown kunnen zich op goud~ en zilver gebied kortdurend heftige bewegingen voordoen, die echter op termijn weer worden opgevangen door de fundamentals. En u weet het, de fundamentals zijn een door schulden overladen westers financieel systeem, een systeem van centrale banken dat slechts tot doel heeft zelf het vege lijf te redden ten koste van de burgers en als laatste fundamental de niet-westerse landen die druk bezig zijn goud en zilver in te laden omdat deze metalen het geld van de toekomst zijn.

Ondertussen heeft de top van de ING afscheid moeten nemen van hun bonussen. Onder grote politieke druk, want de bonussen waren een afspraak met de vorige minister van financiën. Hoe heette die man ook alweer?

Met dank aan William Banzai, www.zerohedge.com

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

 • fouine
 • RB

  @ Gijs

  Misschien is dat een plausibel scenario, maar ik vind het niet logisch. Als ik bij de elite zou horen die 99% van die ‘nutteloze vreters’ zou willen uitroeien, zou ik nooit kiezen voor de radioactieve oplossing. Zo vergiftig je toch je eigen wereld met al die fantastische leefruimte die je voor jezelf wilt hebben? Ik zou – even logisch beredeneerd zonder emoties – eerder kiezen voor de bacteriologische oplossing. Roei het hele zootje uit met een dodelijke melange van diverse soorten bacterien en ga zelf geruime tijd in een ondergrondse bunker zitten. Even wachten tot de bacterien bij gebrek aan nieuwe slachtoffers zichzelf hebben uitgeroeid, dan weer naar boven, boeltje opruimen en Aarde 2.0 is van jou.

 • Gijs

  greetjes :
  @wortelbea
  @RB
  Als je dat filmpje hebt gezien van die Engelstalige man die als een rat opgesloten zit in zijn appartement in Tokyo en je leest nu dat ad hoc een verhoging van de toegestane radioactieve belasting in consumptieve goederen uit Japan door de EU (vooral zonder al teveel aandacht van de media!) kan worden doorgevoerd, dan zijn we al in een nieuw stadium beland: eugenics. De domoren en onverschilligen mogen het eerst geofferd worden. Dit is een opstapje in het decimeren van de wereldbevolking. Zo lijkt het wel.

  inderdaad, de elite heeft deze aardbeving en kernramp veroorzaakt, de groote genocide is begonnen. 99% van de wereldbevolking zal het niet overleven en dat alleen maar omdat de wellinkjes, de van Oranjes en de rothshilds meer leefruimte willen.

 • PatDC

  Andrew :
  Nou wat mij opvalt is dat er bijna elke dag één keer een punt is dat de zilverprijs daalt tot iets onder de 830 euro maar na een paar uur weer “gewoon” op 850 zit. Weet iemand hoe dit komt????

  Een mogelijke ‘iets verdere’ reden is dat de verschillende markten (volgens land) hun handelsuren hebben volgens de lokale tijd. Ik heb ook vaak gemerkt dat wanneer New York / Nymex open gaat de prijs een duik neemt, terwijl het opengaan van die in China vaak voor een stijging zorgt. http://www.kitco.com/charts/livesilver.html
  Welke dieperliggende reden daarachter zit weet ik niet. Sommigen gebruiken het als argument om manipulatie te funderen.

 • RB

  @ greetjes

  Ik denk inderdaad dat je gelijk hebt. Kijk, de Barbie’s, Jokertjes en Sterretjes van deze wereld geloven toch alles dus die blijven lekker sushi wegkanen. Het wordt dan een soort ‘X-ray Factor’. Hmm, ik ga even John de Mol bellen. ;-)

 • greetjes

  @wortelbea

  @RB
  Als je dat filmpje hebt gezien van die Engelstalige man die als een rat opgesloten zit in zijn appartement in Tokyo en je leest nu dat ad hoc een verhoging van de toegestane radioactieve belasting in consumptieve goederen uit Japan door de EU (vooral zonder al teveel aandacht van de media!) kan worden doorgevoerd, dan zijn we al in een nieuw stadium beland: eugenics. De domoren en onverschilligen mogen het eerst geofferd worden. Dit is een opstapje in het decimeren van de wereldbevolking. Zo lijkt het wel.

 • Rik

  Volgens mij gaat iedereen wereldwijd een STRALENDE toekomst tegemoet!

 • wortelbea

  @RB
  Een geluk dat Europa over ons waakt.
  Deze info heeft wellicht veel reakties losgeweken wanneer de media de voorbije dagen in hun nieuws vermeld hebben….
  Ah nee, juist, dat was geen belangrijk nieuws… logisch, want het is enkel een bisjtelling van een wettelijke waarde, die vroeger door idioten foutief veel te laag gezet was. juist ja…
  Wel straf he dat ze dit zo snel kunnen. ik dacht dat alles traag ging om iets te beslissen. ach wat ben ik toch mis…

 • Andrew

  Nou wat mij opvalt is dat er bijna elke dag één keer een punt is dat de zilverprijs daalt tot iets onder de 830 euro maar na een paar uur weer “gewoon” op 850 zit. Weet iemand hoe dit komt????

 • RB

  EU voert forse verhoging toegestane radioactiviteit voedsel uit Japan in

  De Europese Unie heeft de toegestane radioactieve belasting in levensmiddelen uit Japan fors verhoogd. Tot nu toe was een radioactiviteit van maximaal 600 becquerel (caesium 134 en caesium 137) per kilo toegestaan, maar sinds afgelopen weekend is dat voor bijvoorbeeld visolie of kruiden plotseling 12.500 becquerel per kilo, meer dan 20 x zo hoog. De verhoging is vastgelegd in noodverordening 297/2011 en werd op 27 maart van kracht.

  Originele bron: http://www.newsecho.de/gesellschaft/panorama/6vIIz8vx6Sk/informationspolitik_kritisiert-foodwatch_radioaktive_grenzwerte_von_japan_lebensmitteln_erhoeht

  Ik kan even geen cynisch commentaar bedenken. Maar ja, bericht spreekt voor zich. Wat een trEUrnis.

 • rob

  De moeite waard, Jim Willie over de consequenties van de Japanse kernramp en meer:

  http://www.contraryinvestorscafe.com/jim-willie-radio/

 • wil.

  temp242 :Beste Wil. even intro van het filmpje bekeken. Maar dat zogegde beursexpertje Polleke, is dat niet die lul, die aan alle Belgen zei, kopen die Fortis, kopen, kopen! En zelf begon te verkopen als gek?

  Yep ! die is het ! :-)

 • RB
 • RB

  EPA plans to boost radioactivity safety limits up to 100,000-fold increase

  http://coto2.wordpress.com/2011/03/28/epa-to-increase-radioactivity-safety-limits/

  Problem solved. Next.

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Sorry, hier is de goede link voor de swaps markt.
  http://www.bloomberg.com/news/2011-03-28/-race-to-the-bottom-at-risk-in-global-swaps-rules-u-s-commissioner-says.html

  en deze wilde ik jullie ook niet onthouden. De eerste 3 maanden van dit jaar 9,5 meer zilver uit de grond gehaald dan goud. Extra ordinary fundamentals for silver.
  http://www.youtube.com/watch?v=K5OGSVNYhxY&feature=feedu

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Wie legt het beter uit dan Mike Maloney. Alle valuta zijn gekoppeld aan de dollar, dus als de dollar niest zijn de rest van de valuta’s ziek. Wat als de savehaven de dollar valt. dow/goud ratio minimaal naar 1.
  http://goldsilver.com/video/us-dollar-has-cancer-mike-maloney/

  Goud hyperbolic curve.
  http://www.fgmr.com/golds-hyperbolic-trajectory.html

  De totale swaps markt is 583 trillion dollar groot aldus Bart Chilton. Swaps is maar een van de vele derivaten markten, daar komen opties,futures, cds en andere afgeleide produkten nog bij
  http://www.fgmr.com/golds-hyperbolic-trajectory.html

  Weer een nieuwe bubbel in de maak. 2011 wordt waarschijnlijk weer een volatiel jaartje.
  http://www.fgmr.com/golds-hyperbolic-trajectory.html

  China een hoge inflatie ? Argentinië zit ook al boven de 25% CPI.
  http://www.bloomberg.com/news/2011-03-29/no-one-cries-for-argentina-embracing-25-inflation-as-fernandez-leads-boom.html

 • NQ

  @Andrew
  dat is niet helemaal waar, kijk maar eens naar bijvoorbeeld de jaargrafieken van zilver in Euro’s.

 • whackpak

  @wil.
  Je mag ook niet vergeten dat de aangifte voor het kadastraal inkomen ook automatisch verloopt bij het aanvragen van subsidie.

 • whackpak

  @Andrew
  Als je het op de korte termijn ziet. Wat de dollar betreft zitten we op lange termijn op het omgekeerde van wat jij stelt. De dollar is niet voor niets de wereldreservemunt en zal alle andere valuta de afgrond in sleuren. Ik zie geen hervorming van het financieel systeem voodat dit zich heeft afgespeeld.

 • Gerard

  rinse :een tijdje geleden werd er hier gesprok over dat er een tijd komt dat men van 1 ounce zilver een maand kan leven, wanneer komt die tijd er volgens julie, dan moet de wereldeconomie toch wel heeeel heeel erg verschralen!!weten julie trouwens wat een doorsnee chinees uit de verdient per dag? €10?en iemand uit etiopie?€2?

  Leven van 1 oz zilver per maand is misschien mogelijk indien daar GEEN geld meer tegenover staat. Dat heet de “total collapse” financieele systeem. Op dat moment “verschraald” de economie niet, maar dan ligt die stil. Dat dit gaat komen is zeker, alleen weten niemand wanneer. In dat geval kun je beter de raad van Williams opvolgen: “zorg voor minstens 6 maanden voedsel in huis”.

 • Gerard

  @Johan
  FOFOA is een geweldige site. Heb ik al vaker naar verwezen.
  Maar het artikel waar je naar verwijst begrijp ik ook niet helemaal. De vergelijkingen lijken mij zinloos.

 • Andrew

  Ja in dollars stijgt de zilver- en goudprijs wel, maar aangezien de dollar in waarde blijft dalen t.o.v. de euro, valt er in euro´s niets aan zilver of goud te verdienen.

 • temp242

  Beste Wil. even intro van het filmpje bekeken. Maar dat zogegde beursexpertje Polleke, is dat niet die lul, die aan alle Belgen zei, kopen die Fortis, kopen, kopen! En zelf begon te verkopen als gek?

 • temp242
 • wil.
 • Johan

  Dank je shamrock voor de link.

  Interessant artikel, alleen kan ik het er niet helemaal mee eens zijn.

  Ergens onderaan staat dit:Ik heb deze informatie van de geweldige site FOFOA, die ontzettend veel inside info heeft over goud. Een mooi artikel is bijv. deze:

  http://fofoa.blogspot.com/2010/12/value-of-gold.html

  Heeft FOFOA (al meerdere malen door iemand hier naar verwezen) gelezen, maar verre van begrepen, helaas.

 • wortelbea

  verdienen ? een chinees meer dan de meesten onder ons !
  maar ze krijgen wel een pak minder ;-)

 • rinse

  een tijdje geleden werd er hier gesprok over dat er een tijd komt dat men van 1 ounce zilver een maand kan leven, wanneer komt die tijd er volgens julie, dan moet de wereldeconomie toch wel heeeel heeel erg verschralen!!
  weten julie trouwens wat een doorsnee chinees uit de verdient per dag? €10?
  en iemand uit etiopie?€2?

 • Snel

  Zilver + 20% alleen de dollar zal nog ca 20% van z’n waarde verliezen de komende maanden.Dus in euro……..