Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Fundamentals goudprijs onder de loep

24-06-2012 Rolf van Zanten

Hierbij presenteren wij u de eerste column van Gerard op dit blog.
Vergeet s.v.p. niet onderaan het artikel uw beoordeling te geven.

Fundamentals goudprijs onder de loep

Voordat we echt naar de fundamentals gaan kijken, eerst even een diep geworteld misverstand uit de weg ruimen. Deze periode van stijgende goudprijzen wordt vaak ten onrechte vergeleken met de periode 1970 tot 1980. Deze periode kenmerkte zich door veel te hoge economische groei in de aanloop naar de crisis. Hierdoor kwam er teveel geld in de markt welke de inflatie opdreef tot boven de 10%. Tegelijkertijd hield men de rente veel te laag. Het effect was de zogenaamde tweede ronde inflatie welke beter bekend staat als loon/prijsspiraal. Lonen, prijzen en vooral huizenprijzen knalden stijl omhoog en de rente compenseerde dit niet. Dat was de reden dat de goud- en zilverprijs steeg. Ook toen dreigden de valuta’s zichzelf op te blazen. Toen de rente in 1980 in een keer opgetrokken werd tot 12%, zakte de inflatie snel en de goud- zilverprijs donderde stijl naar beneden om daar 20 jaar te blijven.

Dit is in deze periode totaal niet aan de orde. Er zijn nu andere fundamentele oorzaken welke de prijs van goud en zilver opdrijven. Natuurlijk blijft de reden voor de vlucht naar goud wel hetzelfde. Dat zijn de angst voor hoge inflatie, te lage rentes, verdampen spaargeld en crisis rond valuta’s. Hier komt nu de schuldencrisis nog bij, iets wat in de jaren 70 totaal niet aan de orde was. Kort door de bocht, toen waren het groeistuipen, nu krimpstuipen. Ofwel schuld opbouw t.o.v. schuld afbouw.

Maar zoals altijd in de economie zijn er gelijktijdig krachten aan het werk die de prijs zowel opdrijven als omlaag drijven. Veel factoren spelen altijd mee. Dat is nu met de goud- zilverprijs niet anders.

Een zware prijs dalende kracht heeft te maken met het uitblijven van de “tweede ronde inflatie”, de loon/prijsspiraal. Het uitblijven van die loon/prijsspiraal heeft alles te maken met vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Sterk dalend aanbod van vacatures drukt de gemiddelde lonen. Zolang dit zo blijft kun je spreken van een deflatoire periode welke ook samengaat met dalende huizenprijzen. Het uitblijven van de loon/prijsspiraal neemt de angst weg voor hoge inflatie en dat is slecht nieuws voor de goudprijs. Ook de wereldwijde economische krimp neemt de angst voor inflatie helemaal weg. Dit is wat we zagen in het afgelopen jaar en zien in de korte termijn trend. Daar overheen komt nog de bekende manipulatie die de prijs nog verder drukt en, misschien nog erger, volatiel maakt. Manipulatie werkt perfect op korte termijn. Maar over de lange termijn heb ik mijn twijfels. Als op een bepaald moment iedereen in paniek vlucht naar de veilige haven, dan houdt niets de prijs nog tegen. Op zulk moment zullen shortposities alleen maar nog hogere vraag naar goud en zilver oproepen. De hoge volatiliteit is mogelijk een grote rem hierop, omdat dit afschrikt bij beleggers die een veilige haven zoeken. Dat zien we nu duidelijk gebeuren.

Effecten die de prijs opdrijven op de goudmarkt zijn er ook maar op dit moment nog niet sterk genoeg. Het bijprinten van geld om de deflatie-effecten te drukken heeft vervelende bijwerkingen. Enerzijds helpt het niet de prijzen van huizen en duurzame goederen op te drijven en blijven dus deflatoir, anderzijds wel de prijsexplosie van eerste levensbehoeftes zoals voedsel en energie. Dit laatste heeft op zijn beurt weer nadelige effecten op de gemiddelde koopkracht. En koopkrachtverlies laat op dit moment de economie krimpen en de werkloosheid oplopen. Maar, erger nog, dit laat ook de schulden bij de overheden nog hoger oplopen omdat de inkomsten uit belasting gedeeltelijk wegvalt, ook nog extra gedreven door de lagere omloopsnelheid van belastbaar geld. Het gevolg dus hogere overheidsschulden waarvan de rente weer kunstmatig zo laag mogelijk gehouden moet worden om een totale instorting te voorkomen. Bovendien kan veel schuld en rentelast alleen nog maar met vers bijgeprint geld gefinancierd worden. En ook nog in een steeds hoger tempo met steeds hogere bedragen.  Een akelige opeenstapeling van gevolgen dus. Een neerwaartse spiraal waar bijna niet uit te ontkomen valt. Bovendien is zulke spiraal met deze kenmerken de perfecte voedingsbodem voor hyperinflatie.

Schrokken we in 2008 nog van de redding van AMB/AMRO van 17 miljard, zo keken we al niet eens meer op van de 1000 miljard die de ECB alleen al in de eerste 4 maanden van 2012 nodig had voor allerhande exotische reddingsplannen. En die teller loopt steeds harder. Gaat de 2000 zeker halen voor einde jaar. Het leuke daarbij is dat banken overeind gehouden moeten worden om de overheidstekorten te financieren. M.a.w. de ene bijna failliete zooi staat garant voor de andere bijna failliete zooi. En omgekeerd kan blijkbaar ook tegenwoordig, de ander staat op zijn beurt weer garant voor de ene. Om dit te snappen moet je voor bankier gestudeerd hebben.

Heel goed nieuws voor de goud en zilverprijs is dat hierdoor de rente niet omhoog kan, zoals dat in 1980 wel kon. Als de rente op staatsleningen uiteindelijk toch gaat stijgen naar Griekse of Spaanse niveaus, dan kun je bijna zeker zijn dat niet alleen de valuta’s het gaan begeven, maar vooral overheden in faillissement gaan. Peter Schiff zegt hierover, “als de rente op de US staatsleningen gaat oplopen, dan is de VS gelijk aan Griekenland. Met dit verschil dat niemand de VS te hulp kan schieten zoals Europa dat wel doet met Griekenland en de andere PIIGS.” Dus de FED en ECB zullen zo lang mogelijk de rente extreem laag houden, zelfs als hiermee de valuta’s in gevaar komen. Hiermee is meteen duidelijk waarom operatie Twist permanent zal blijven. Een andere keuze heeft de FED niet. Twist is in feite een permanente QE3. Dit mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds is dit geld in het systeem pompen, anderzijds houdt het de rente op staatspapier laag. Goed nieuws voor goud en zilver dus. Blijvend lage rente met alle risico’s van dien.

Maar niks duurt eeuwig. Dit schuld op schuld stapelen gaat uiteindelijk toch fout aflopen.  Dan heb je een veilige haven nodig voor je spaargeld. De enige veilige haven op dit moment is edelmetaal. Het kan nog even duren, maar elke bubbel knapt uiteindelijk toch. De schuldenbubbel staat al enige tijd op knappen. Volgens steeds meer economen is de grootste bubbel aller tijden de US Treasury. Goud is geen bubbel. Als het al ooit een bubbeltje was, dan is die het afgelopen jaar wel leeggelopen. Het mooie is dat de centrale bankiers die beweren dat goud een bubbel is en goud waardeloos is, wel de grootste kopers van goud zijn op dit moment. Daarnaast, als goud een bubbel zou zijn, dan zou die harder moeten stijgen dan M3 (geldhoeveelheid). Het omgekeerde gebeurt.

Volgende reden om te zorgen voor een veilige haven voor je spaargeld is dat banken een deflatoire periode nooit kunnen overleven op eigen benen. De hele bankensector staat op dit moment op omvallen. Hebben we het nog niet eens gehad over het effect voor banken op de instortende huizenmarkt. Het zullen uiteindelijk allemaal zombie-banken worden aan de drukpers-infuus. Volgens insiders van de Rabobank zullen er slechts drie banken overblijven in Nederland (Rabo, ING en Amro).

Dit alles houdt de goud en zilverprijs goed in evenwicht. Maar wat zegt dat over de toekomst van de prijs?

Zolang de economie wereldwijd blijft krimpen, zal de prijs niet zo snel stijgen. Het risico op hoge inflatie en valuta crisis wordt daardoor kleiner. Maar, let op, kleiner op korte termijn. Als de economie weer aantrekt, dan is het gevaar op zeer hoge inflatie des te groter. Blijven we anderzijds verder en langdurig krimpen (depressie) dan blaast het systeem zichzelf ook op.

Op dit moment stijgen de schulden en begrotingstekorten bij de overheden explosief. Mogelijk het grootste gevaar voor het opblazen van het financiële systeem. Dit gaat vrijwel zeker leiden tot sociale onrust en politieke crisis. Een voorproefje konden we al smaken bij de Griekse politieke crisis. In de vorige schuldencrisis zagen we staatsgrepen en dictatuur in tal van landen. Dit betekent al snel, als men op zeker moment geen geld meer kan lenen, dan gaat men het halen waar het nog is.

Een schuldencrisis is heel iets anders dan een reguliere economische crisis zoals die in normale cycli bekend zijn. Een schuldencrisis kan alleen maar eindigen met een “reset”. Dit betekent dat alle bezittingen t.o.v. de schulden weggestreept gaan worden. Vaak door geld nietig verklaren, maar ook vaak door nationaliseringen van alle bezittingen. In de hele wereldgeschiedenis is het nooit anders gegaan. Dit zal nu waarschijnlijk ook niet anders zijn, vooral omdat de schulden nu veel hoger zijn dan ooit tevoren. De vorige “reset” in Nederland was het “tientje van Lieftinck”.

Dat ook deze schuldencrisis niet opgelost kan worden is niet zo moeilijk uit te rekenen. Zet de mate van oploop van schulden maar eens op een rijtje. Deze oploop is parabolisch omhoog. Op dit moment bijna verticaal omhoog. Je hoeft echt  geen groot econoom te zijn om in te schatten hoe dit afloopt. Dat de grote reset er gaat komen, ben ik vrijwel zeker van. Want de politieke wil zal altijd ontbreken voor een oplossing. Een oplossing (waar het nu te laat voor is) gaat pijn doen en gaat niet eens meer werken en dat wordt democratisch nooit geaccepteerd wat zich vertaalt in verkiezingen. Een goed voorbeeld hiervan was Hollande die de verkiezing won door de pensioenleeftijd te verlagen van 62 naar 60 jaar. Dit zou helpen de overheidsfinanciën op orde te brengen? Anders gezegd, in een democratie kan een schuldencrisis nooit goed aflopen. Nou ja, in een dictatuur waarschijnlijk ook niet. Heel vaak gingen resets over in dictatuur in de wereldgeschiedenis.

De enige manier om je hier tegen te beschermen is fysiek goud en zilver. Een tijdsverwachting kun je er niet aan vast hangen, maar deze zomer zal goud en zilver nog mogelijk zijwaarts gaan. Daarna is de kans groot dat er een flinke rally wordt ingezet. De fundamentals voor de lange termijn zijn sterker dan ooit tevoren. Op zeker moment gaat de angst regeren samen met een loeiende inflatie op voedsel en energie en dat is goed nieuws voor goud en zilver.

Na het fundamentele patroon met toekomstverwachting, gaan we in een mogelijk volgend artikel kijken hoe de technische plaatjes eruit zien en of er bodems in zicht zijn.

Disclaimer: De mening van Gerard als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Frans

  Veel dank voor deze bijzonder duidelijke uiteenzetting van dit ingewikkelde onderwerp.
  Een Amerikaanse econoom, Harry Dent, die veel pluimen in zijn hoed steekt met beweringen, dat hij als bijna enige de verscheidene crashes van de laatste jaren had voorspeld, inclusief de malaise van Japan, beweert nu, dat goud zal gaan dalen naar $ 250 bij de reset. Als ik hem goed begrijp (en dat kan best niet zo zijn) dan rekent hij, dat de monetaire uitbreidingen over de hele wereld slechts de wisselkoersen raken, maar dat het overschot aan geld opeens verdwijnt met een ineenstorting van de beurs en de huizenmarkt. Dus een accute deflatie waarbij de goudprijs mee zakt. Zijn advies is dus om in kontante US Dollars te beleggen.
  Ik zou graag een grafiek willen zien, welke aangeeft hoeveel gram goud per week de gewone man verdiende in de afgelopen eeuwen. Dit zou en duidelijke weergave geven van de rol van goud in de economie door de hoog- en laagkonjunktuur perioden heen.

 • http://www.beginmetbeleggen.com Beginnend Belegger

  Interessant artikel. Ik vraag me af of de goudprijs nog langer zal stijgen. Het is een kwestie van tijd voordat beleggers zich gaan afvragen wat de daadwerkelijke waarde van goud vandaag de dag nog is. Het edelmetaal is losgekoppeld van de waarde van onze munt en wordt niet vaak gebruikt in de industrie.

  Een interessantere belegging lijkt me er een in zilver. Die grondstof wordt steeds vaker gebruikt (met name in elektronica) en is nog relatief goedkoop.

 • http://www.cober.nl/trouwringen/ Cober trouwringen

  De recente snelle stijging van de goudprijs is te wijten aan de wereldwijde economische vertraging.

 • http://www.prijsijzer.nl mr Tommassi Rossi

  Ik doe mee. Ik heb de Facebook pagina geliked en ik volgde je al op Bloglovin.

 • Jan

  temp242 :
  En dan nog iets: het nét door die dorpsgekken en aluhoedjes die ik wakker geschud ben, hulde daarvoor.
  Want geloof me, ergens in september 2012 gaat de overige 99,9999% brutaal ontwaken.
  Verder stel ik vast dat deze blog te pas en te pas verbaal aangevallen wordt door bepaalde soort bankstertjes van de laagste soort op de laagste trap. (of andere gefrustreerden….).

  80

  Beetje kinderachtige reactie temp: hoe kan jij in godsnaam weten dat ‘de banksters’ op een georganiseerde manier dit forum zouden viseren? (lol) Denk je nu echt dat de banksector maalt om een klein internetforum als dit? Wat een egocentrisme toch: ik/wij zijn zo belangrijk dat alles om ons draait en men ons moet aanvallen… Verder neem ik je voorspellingen niet met een korrel maar met enige kilo’s zout: periodiek een ballonnetje oplaten in de hoop dat je ooit eens gelijk zult krijgen stelt echt niet veel voor hoor.

 • oli

  testje

 • Tallix

  Oke jongens…na wortelbea’s geweldige ‘seksverhaaltje’ ga ik hier echt vertrekken.

  Gerard, Temp en Andreas…vooral bedankt voor jullie bijdragen, maar ik heb hier geen zin meer in op deze manier.

  Ik zal niet zeggen dat ik nooit eens mee heb gedaan…met een beetje klieren of een grapje…maar dit gaat me allemaal net wat te ver.

  Rolf, Ik hoop voor de toekomst dat je het kaf beter van het koren kunt gaan scheiden…

  Gegroet allen en oprecht veel succes met al jullie blinkende kinderen!

 • Nico

  Het feit dat er af en toe een ander onderwerp aangehaald word is niet zo vreemd dat gebeurt in een gewoon gesprek ook wel eens, maar dat het hier af en toe op de ruzie toer gaat getuigt naar mijn idee naar een gebrek in je opvoeding,je bereikt er ook niet veel mee behalve een hoge bloeddruk en jezelf neerhalen als persoon,ik wil maar zeggen doe gewoon.
  (dan doen we meestal al gek genoeg)

 • Jullie

  @ J , ik had dit forum ook iets professioneler gezien en liefst iets meer goud/zilver/beurs/economie gerelateerd.

  Er komt af en toe wel eens van de alu-zooi en andere onrealistische praat doorheen, maar dat moet je maar negeren, er zijn best wel wat reaguurders die wat te melden hebben.

  Ik heb zelf gelukkig een goede andere bron van info (forum een aantal jaar geleden met 20 andere mensen van over de hele wereld opgezet, dus uit alle hoeken weet ik hoe het eraan toe gaat in de echte economie)
  Helaas ga ik dat forum niet delen, niemand van ons clubje doet dat overigens juist omdat we bang zijn er er direct honderen alu-hoedjes opaf komen.

  Zodra er wat te melden is speel ik dat ook meestal wel door naar dit forum, het afgelopen jaar is zoals je weet niet erg bijzonder geweest, alles gaat langzaam naar beneden, iedereen weet dat wel, nergens gebeurd er iets spannends waar niemand wat vanaf weet, niets is echt het melden waard.

  Vandaar dat ik de laatste tijd iets minder actief ben hier, er is gewoon niet zoveel te melden.

  De daghandelaren snappen overigens nog maar weinig van de goud en zilver prijzen, er is geen touw aan vast te knopen, maar ik denk dat iedereen dat het afgelopen half jaar wel had/heeft.

  Soms op moedige momenten stappen ze in, en gaan er dan snel weer uit als ze wat winst weten te pakken, maar nooit meer weten ze zeker dat ze moeten kopen.
  Overigens is het nog wel het melden waard dat de trend de afgelopen 2 weken GA FYSIEK ! is.
  Vooral bij de daghandelaren, omdat de andere handelaren/beleggers (zoals wij) toch al fysiek zaten, voor mij is er dan ook totaal geen haast om nog extra bij te moeten kopen.
  Ik zie het allemaal wel.

  Dat kon ik nog wel even delen. :)

 • Nico

  VIDEO: China neemt de wereld over!

  China bereidt zich voor op de toekomst en koopt enorme hoeveelheden grondstoffen. In tegendeel van alle doemgeluiden over de Chinezen, is de Afrikaanse econome Dambisa Moyo helemaal niet zo negatief over de Aziatische grootmacht.

  Ze ziet wel dat de rest van de wereld bij de pakken blijft zitten. Iedereen onderschat de enorme revolutie die China momenteel ondergaat.

  Beleggers die niet mee zijn met de opkomst van China, zullen de boot in de komende jaren compleet missen.
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/06/27/video-china-neemt-de-wereld-over/

 • Tallix

  Rolf zei dat het genoeg is zo…en ik ben het met hem eens. Zilver en goud jongens, kom op!

 • Andreas

  J
  Gaat het alweer een beetje of staat het schuim nog steeds op je mond? Daar zijn pilletjes voor, hoor. En anders therapie.

 • temp242

  … Die mij wakker geschud hebben…

 • temp242

  En dan nog iets: het nét door die dorpsgekken en aluhoedjes die ik wakker geschud ben, hulde daarvoor.
  Want geloof me, ergens in september 2012 gaat de overige 99,9999% brutaal ontwaken.
  Verder stel ik vast dat deze blog te pas en te pas verbaal aangevallen wordt door bepaalde soort bankstertjes van de laagste soort op de laagste trap. (of andere gefrustreerden….).

 • stella artois

  moest dat nu g zijn, kon ik nog wat veronderstellen :p
  woehahaha

 • J

  Xandernieuws is het riool van het Nederlandse internet. Die joodse homohater weet van geen ophouden. Jammer dat dit blog veel van dat publiek trekt. Op andere pm fora is het aluhoedjesgehalte stukken lager. Ik begrijp nu ook dat dat beloofde forum maar niet van de grond komt. Dat zou superslechte reclame voor TSM zijn, al die gestoorden die over chemtrails en de door bilderberg geplande crisis discuseren. Realisten als pietje en rien zijn in de minderheid. De aluhoedjes hebben dit blog gekaapt, jammer. Iemand die hier voor het eerst komt denkt op niburu. nl te zijn beland en komt nooit meer terug. Is allemaal niet bepaald uitnodigend om edelmetaal te kopen voor nieuwelingen. Ik vermoed dat het management Rolf op andere gedachten heeft gebracht, want welk bedrijf wil er nu geasocieerd worden met zo’n stel dorpsgekken?

 • stella artois

  It was I leclercq….

  Ik heb die + en – gezet…..tot vervelends toe, ik wou de reacties eens zien

  Ik was blij dat niemand reageerde daarop tot….

  Wat ik daarmee wil zeggen is dit, iedereen zijn bijdrage is al dan niet “belangrijk”

  Ik heb hier al vreselijk veel bijgeleerd, ook af en toe eens moeten lachen (so what!), miss door dat lachen dat ik de dingen wat meer kon relativeren.

  kortom, wie schrijft, die blijft ! (wat hij/zij ook schrijft!)

  mvg
  H

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Over de BPxxx: ja het werkt nog steeds, maar erg slecht.
  Als je de afgelopen actie in de BPxxx indicies gevolgd hebt en de aandelen koersen van de PM mijnen, dan is duidelijk dat je inderdaad een kleine winst had kunnen pakken.
  Maar wat een treurig spel, de winsten waren maar klein en de signalen niet overtuigend.

  Ik sta nu op het standpunt dat de zomer net als vele voorgaande jaren waarschijnlijk niets bijzonders zal laten zien. De aandelen zullen waarschijnlijk op laag niveau consolideren.

  Tegen het einde van de zomer/begin herfst is dan een rally waarschijnlijker.

  Maar ik moet echt zeggen dat ik me zelden zo onzeker heb gevoeld over de richting van de PM aandelen. Deze markt is zeker anders dan die van 2000-2010.

  Er is iets geknapt. Wat precies? ik weet het niet. Misschien hebben de individuele investeerders de markt verlaten? Zijn het nu alleen de sharks en de algo’s?

 • pietje

  Ja, goud en zilver daar gaat het om hier.
  Nou hier maar weer eens een positief geluid voor goud.

  Nieuwe Basel 3 bankregels kunnen goudprijs laten stijgen.

  Er zijn zeer veel redenen waarom de goudprijs in de toekomst zal stijgen ondanks het feit dat veel ‘deskundigen’ claimen dat de goudprijs zich in een bubbel bevindt. Een belangrijke nieuwe oorzaak voor een nog snellere stijging van de goudprijs kan worden gevonden in de Basel 3 bankregulerings regels die door de B.I.S (Bank of Internationaal Settlements) worden voorgesteld. Onder Basel 3 zal fysiek goud in het bezit van een bank voor 100% meetellen als Tier 1 kapitaal met een 0% risico en identiek aan cash worden gesteld. Dit t.o.v. de huidige waardering als Tier 3 kapitaal met een 50% risico waardering. Fysiek goud wordt dus gelijkgesteld aan cash (iets wat veel goudbeleggers al veel langer weten) zonder tegenpartij risico. Normale banken en financiële instellingen kunnen hiermee dus fysiek goud aanhouden om precies dezelfde reden dat centrale banken dit doen als diversifiëring van hun reserves. Gelet op de omvang van de financiële sector kan dit potentieel een grote invloed op de toekomstige goudprijs hebben.
  Het Basel 3 systeem zal vanaf januari 2013 worden ingevoerd.

  http://www.zerohedge.com/contributed/2012-06-26/proposed-banking-regulations-would-drive-gold-prices-higher

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Oke, genoeg zo..

 • Johan de Velde

  Zouden we ons weer kunnen beperken tot waar dit forum voor is bedoeld?
  Dat zijn volgens mij monetaire- zilver – en gouddiscussies.
  Lees eens het laatste bericht op xandernieuws en ook de open brief van Robert Broncel aan Mario Draghi op usmarkets.nl

 • Skanda

  @Rien
  Huh, wat is dat nu weer voor onzin? Zou je willen beweren dat de perceptie van “waarheid” geen individuele perceptie is? Welnu, dan begrijp je niet veel van de wereld en ben je zeker geen wetenschapper noch een filosoof. Doe maar eens ff rustig aan zou ik dus voor willen stellen. Een beetje dommig beschuldigend blaaskaken zoals jij nu doet kan iedereen. Dat is ook heel populair, zoveel is wel duidelijk. Gerard beschuldigt de overheid bv heel graag. Lever wellicht eens wat substantie.

 • Ethan

  http://tweakers.net/nieuws/82794/amsterdam-overweegt-gebruik-mobiele-rontgenbodyscanner.html

  Dacht dat dit soort dingen alleen in Amerika konden he.. wat zijn we hard aan het afglijden :(

 • http://preppers.nl/forum/forum.php RB

  Vergelijk bericht #8 en #9 eens:

  Skanda: 30 groene duimpjes en 4 rode duimpjes
  Rien: 4 groene duimpjes en 28 rode duimpjes

  En dit terwijl de gemiddelde reactie nooit meer dan ca. 10 rode en/of groene duimpjes haalt. Als je TOR of andere IP software gebruikt kun je dit soort trucs gebruiken.

  Skanda/Kalief, probeer je nu op een heel kinderachtige manier je gelijk te halen? Dit heeft niets te maken met duimpjes, maar meer met achter de elleboogjes. Niveautje, hoor.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Skanda

  “Tja, ieder zijn analyse, natuurlijk. “Waarheid” is een individuele perceptie.”

  Ah je bent dus toch Kalief :)
  Dat was ook zo iemand die zijn eigen waarheid maakt.
  Het is onmogelijk om met zulke mensen te discuteren.

 • Skanda

  @Rien
  Tja, ieder zijn analyse, natuurlijk. “Waarheid” is een individuele perceptie. Makkelijke vijandbeelden oproepen en populariseren is wel iets dat je tijdens crisissen of vermeende crisissen vaak ziet. Wat mij betreft dan he.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Skanda

  “Maar ja, populistisch zijn en “de overheid” als kern van het probleem beschouwen kan natuurlijk ook. Lekker oppervlakkig en nogal goedkoop.”

  Maar niet minder waar.

 • Skanda

  @Gerard

  “… Heel simpel gezegd: Economische groei word gecreerd met schuld ophogen overheid. Laat dat nu net de oorzaak van de crisis zijn. En laat dat nu net de kern van het probleem zijn.”

  De overheid wordt natuurlijk democratisch gekozen. “Democratie” icm individueel mechanistisch/hedonistisch denken is veel meer de kern van het probleem.

  Maar ja, populistisch zijn en “de overheid” als kern van het probleem beschouwen kan natuurlijk ook. Lekker oppervlakkig en nogal goedkoop.

 • Ethan

  Leaders draft federal plan to save the eurozone

  Four European presidents make proposals to ramp up the powers of eurozone authorities over national governments

  http://www.guardian.co.uk/business/2012/jun/26/european-leaders-plan-save-eurozone

 • Ritter
 • De Heraut

  @Gerard

  Heel simpel gezegd: Economische groei word gecreerd met schuld ophogen overheid. Laat dat nu net de oorzaak van de crisis zijn. En laat dat nu net de kern van het probleem zijn.

  Mee eens, en daarom een voorstel voor je derde column. Je bent de Nederlandse overheid en je ziet wat er allemaal gebeurt. Wat ga je doen?

 • De Heraut

  @Snel
  “Als je een krimp verwacht van 1.1% en het blijkt uiteindelijk 0.8% te zijn ben je uit de recessie.”

  Wat een schitterend voorbeeld van propaganda, Snel!

 • Skanda

  @temp242
  Egan-Jones, is dat ’t rating agency van de CIA? Ze hebben trouwens wel gelijk, Duitsland is ook kapseizende met ’n staatsschuld van 80% en naderende 0% “groei”.

  Het zal een hete zomer worden, mentaal gezien. Voor de rest: regen …

 • temp242
 • Cinelux

  Jorta : Om nu pas je huis te verkopen kom je wel een beetje laat achter, maar het is nog niet te laat.Is jouw gewenste verkoopprijs een lage prijs,of is het een “normale” prijs voor het type woning in jouw woonplaats ?
  Is het een normale prijs, loop je constant achter de markt aan en ga je het huis waarschijnlijk niet op tijd verkopen.Vraag je een hele scherpe vraagprijs (dus 20 a 30%) onder het reguliere aanbod in jouw categorie en omgeving, wordt de kans groot dat je het nog kan verkopen.

  Ikzelf heb mijn huis drie jaar geleden te koop gezet en twee en half jaar geleden verkocht, omdat ik het gevoel had dat de woningmarkt in ging storten.Viel achteraf nog wel mee, maar zie de laatste drie maanden wel een versnelling plaatsvinden in prijsdalingen.

  “If you panic, panic first”