Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Fundamentals goudprijs onder de loep

24-06-2012 Rolf van Zanten

Hierbij presenteren wij u de eerste column van Gerard op dit blog.
Vergeet s.v.p. niet onderaan het artikel uw beoordeling te geven.

Fundamentals goudprijs onder de loep

Voordat we echt naar de fundamentals gaan kijken, eerst even een diep geworteld misverstand uit de weg ruimen. Deze periode van stijgende goudprijzen wordt vaak ten onrechte vergeleken met de periode 1970 tot 1980. Deze periode kenmerkte zich door veel te hoge economische groei in de aanloop naar de crisis. Hierdoor kwam er teveel geld in de markt welke de inflatie opdreef tot boven de 10%. Tegelijkertijd hield men de rente veel te laag. Het effect was de zogenaamde tweede ronde inflatie welke beter bekend staat als loon/prijsspiraal. Lonen, prijzen en vooral huizenprijzen knalden stijl omhoog en de rente compenseerde dit niet. Dat was de reden dat de goud- en zilverprijs steeg. Ook toen dreigden de valuta’s zichzelf op te blazen. Toen de rente in 1980 in een keer opgetrokken werd tot 12%, zakte de inflatie snel en de goud- zilverprijs donderde stijl naar beneden om daar 20 jaar te blijven.

Dit is in deze periode totaal niet aan de orde. Er zijn nu andere fundamentele oorzaken welke de prijs van goud en zilver opdrijven. Natuurlijk blijft de reden voor de vlucht naar goud wel hetzelfde. Dat zijn de angst voor hoge inflatie, te lage rentes, verdampen spaargeld en crisis rond valuta’s. Hier komt nu de schuldencrisis nog bij, iets wat in de jaren 70 totaal niet aan de orde was. Kort door de bocht, toen waren het groeistuipen, nu krimpstuipen. Ofwel schuld opbouw t.o.v. schuld afbouw.

Maar zoals altijd in de economie zijn er gelijktijdig krachten aan het werk die de prijs zowel opdrijven als omlaag drijven. Veel factoren spelen altijd mee. Dat is nu met de goud- zilverprijs niet anders.

Een zware prijs dalende kracht heeft te maken met het uitblijven van de “tweede ronde inflatie”, de loon/prijsspiraal. Het uitblijven van die loon/prijsspiraal heeft alles te maken met vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Sterk dalend aanbod van vacatures drukt de gemiddelde lonen. Zolang dit zo blijft kun je spreken van een deflatoire periode welke ook samengaat met dalende huizenprijzen. Het uitblijven van de loon/prijsspiraal neemt de angst weg voor hoge inflatie en dat is slecht nieuws voor de goudprijs. Ook de wereldwijde economische krimp neemt de angst voor inflatie helemaal weg. Dit is wat we zagen in het afgelopen jaar en zien in de korte termijn trend. Daar overheen komt nog de bekende manipulatie die de prijs nog verder drukt en, misschien nog erger, volatiel maakt. Manipulatie werkt perfect op korte termijn. Maar over de lange termijn heb ik mijn twijfels. Als op een bepaald moment iedereen in paniek vlucht naar de veilige haven, dan houdt niets de prijs nog tegen. Op zulk moment zullen shortposities alleen maar nog hogere vraag naar goud en zilver oproepen. De hoge volatiliteit is mogelijk een grote rem hierop, omdat dit afschrikt bij beleggers die een veilige haven zoeken. Dat zien we nu duidelijk gebeuren.

Effecten die de prijs opdrijven op de goudmarkt zijn er ook maar op dit moment nog niet sterk genoeg. Het bijprinten van geld om de deflatie-effecten te drukken heeft vervelende bijwerkingen. Enerzijds helpt het niet de prijzen van huizen en duurzame goederen op te drijven en blijven dus deflatoir, anderzijds wel de prijsexplosie van eerste levensbehoeftes zoals voedsel en energie. Dit laatste heeft op zijn beurt weer nadelige effecten op de gemiddelde koopkracht. En koopkrachtverlies laat op dit moment de economie krimpen en de werkloosheid oplopen. Maar, erger nog, dit laat ook de schulden bij de overheden nog hoger oplopen omdat de inkomsten uit belasting gedeeltelijk wegvalt, ook nog extra gedreven door de lagere omloopsnelheid van belastbaar geld. Het gevolg dus hogere overheidsschulden waarvan de rente weer kunstmatig zo laag mogelijk gehouden moet worden om een totale instorting te voorkomen. Bovendien kan veel schuld en rentelast alleen nog maar met vers bijgeprint geld gefinancierd worden. En ook nog in een steeds hoger tempo met steeds hogere bedragen.  Een akelige opeenstapeling van gevolgen dus. Een neerwaartse spiraal waar bijna niet uit te ontkomen valt. Bovendien is zulke spiraal met deze kenmerken de perfecte voedingsbodem voor hyperinflatie.

Schrokken we in 2008 nog van de redding van AMB/AMRO van 17 miljard, zo keken we al niet eens meer op van de 1000 miljard die de ECB alleen al in de eerste 4 maanden van 2012 nodig had voor allerhande exotische reddingsplannen. En die teller loopt steeds harder. Gaat de 2000 zeker halen voor einde jaar. Het leuke daarbij is dat banken overeind gehouden moeten worden om de overheidstekorten te financieren. M.a.w. de ene bijna failliete zooi staat garant voor de andere bijna failliete zooi. En omgekeerd kan blijkbaar ook tegenwoordig, de ander staat op zijn beurt weer garant voor de ene. Om dit te snappen moet je voor bankier gestudeerd hebben.

Heel goed nieuws voor de goud en zilverprijs is dat hierdoor de rente niet omhoog kan, zoals dat in 1980 wel kon. Als de rente op staatsleningen uiteindelijk toch gaat stijgen naar Griekse of Spaanse niveaus, dan kun je bijna zeker zijn dat niet alleen de valuta’s het gaan begeven, maar vooral overheden in faillissement gaan. Peter Schiff zegt hierover, “als de rente op de US staatsleningen gaat oplopen, dan is de VS gelijk aan Griekenland. Met dit verschil dat niemand de VS te hulp kan schieten zoals Europa dat wel doet met Griekenland en de andere PIIGS.” Dus de FED en ECB zullen zo lang mogelijk de rente extreem laag houden, zelfs als hiermee de valuta’s in gevaar komen. Hiermee is meteen duidelijk waarom operatie Twist permanent zal blijven. Een andere keuze heeft de FED niet. Twist is in feite een permanente QE3. Dit mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds is dit geld in het systeem pompen, anderzijds houdt het de rente op staatspapier laag. Goed nieuws voor goud en zilver dus. Blijvend lage rente met alle risico’s van dien.

Maar niks duurt eeuwig. Dit schuld op schuld stapelen gaat uiteindelijk toch fout aflopen.  Dan heb je een veilige haven nodig voor je spaargeld. De enige veilige haven op dit moment is edelmetaal. Het kan nog even duren, maar elke bubbel knapt uiteindelijk toch. De schuldenbubbel staat al enige tijd op knappen. Volgens steeds meer economen is de grootste bubbel aller tijden de US Treasury. Goud is geen bubbel. Als het al ooit een bubbeltje was, dan is die het afgelopen jaar wel leeggelopen. Het mooie is dat de centrale bankiers die beweren dat goud een bubbel is en goud waardeloos is, wel de grootste kopers van goud zijn op dit moment. Daarnaast, als goud een bubbel zou zijn, dan zou die harder moeten stijgen dan M3 (geldhoeveelheid). Het omgekeerde gebeurt.

Volgende reden om te zorgen voor een veilige haven voor je spaargeld is dat banken een deflatoire periode nooit kunnen overleven op eigen benen. De hele bankensector staat op dit moment op omvallen. Hebben we het nog niet eens gehad over het effect voor banken op de instortende huizenmarkt. Het zullen uiteindelijk allemaal zombie-banken worden aan de drukpers-infuus. Volgens insiders van de Rabobank zullen er slechts drie banken overblijven in Nederland (Rabo, ING en Amro).

Dit alles houdt de goud en zilverprijs goed in evenwicht. Maar wat zegt dat over de toekomst van de prijs?

Zolang de economie wereldwijd blijft krimpen, zal de prijs niet zo snel stijgen. Het risico op hoge inflatie en valuta crisis wordt daardoor kleiner. Maar, let op, kleiner op korte termijn. Als de economie weer aantrekt, dan is het gevaar op zeer hoge inflatie des te groter. Blijven we anderzijds verder en langdurig krimpen (depressie) dan blaast het systeem zichzelf ook op.

Op dit moment stijgen de schulden en begrotingstekorten bij de overheden explosief. Mogelijk het grootste gevaar voor het opblazen van het financiële systeem. Dit gaat vrijwel zeker leiden tot sociale onrust en politieke crisis. Een voorproefje konden we al smaken bij de Griekse politieke crisis. In de vorige schuldencrisis zagen we staatsgrepen en dictatuur in tal van landen. Dit betekent al snel, als men op zeker moment geen geld meer kan lenen, dan gaat men het halen waar het nog is.

Een schuldencrisis is heel iets anders dan een reguliere economische crisis zoals die in normale cycli bekend zijn. Een schuldencrisis kan alleen maar eindigen met een “reset”. Dit betekent dat alle bezittingen t.o.v. de schulden weggestreept gaan worden. Vaak door geld nietig verklaren, maar ook vaak door nationaliseringen van alle bezittingen. In de hele wereldgeschiedenis is het nooit anders gegaan. Dit zal nu waarschijnlijk ook niet anders zijn, vooral omdat de schulden nu veel hoger zijn dan ooit tevoren. De vorige “reset” in Nederland was het “tientje van Lieftinck”.

Dat ook deze schuldencrisis niet opgelost kan worden is niet zo moeilijk uit te rekenen. Zet de mate van oploop van schulden maar eens op een rijtje. Deze oploop is parabolisch omhoog. Op dit moment bijna verticaal omhoog. Je hoeft echt  geen groot econoom te zijn om in te schatten hoe dit afloopt. Dat de grote reset er gaat komen, ben ik vrijwel zeker van. Want de politieke wil zal altijd ontbreken voor een oplossing. Een oplossing (waar het nu te laat voor is) gaat pijn doen en gaat niet eens meer werken en dat wordt democratisch nooit geaccepteerd wat zich vertaalt in verkiezingen. Een goed voorbeeld hiervan was Hollande die de verkiezing won door de pensioenleeftijd te verlagen van 62 naar 60 jaar. Dit zou helpen de overheidsfinanciën op orde te brengen? Anders gezegd, in een democratie kan een schuldencrisis nooit goed aflopen. Nou ja, in een dictatuur waarschijnlijk ook niet. Heel vaak gingen resets over in dictatuur in de wereldgeschiedenis.

De enige manier om je hier tegen te beschermen is fysiek goud en zilver. Een tijdsverwachting kun je er niet aan vast hangen, maar deze zomer zal goud en zilver nog mogelijk zijwaarts gaan. Daarna is de kans groot dat er een flinke rally wordt ingezet. De fundamentals voor de lange termijn zijn sterker dan ooit tevoren. Op zeker moment gaat de angst regeren samen met een loeiende inflatie op voedsel en energie en dat is goed nieuws voor goud en zilver.

Na het fundamentele patroon met toekomstverwachting, gaan we in een mogelijk volgend artikel kijken hoe de technische plaatjes eruit zien en of er bodems in zicht zijn.

Disclaimer: De mening van Gerard als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Frans

  Veel dank voor deze bijzonder duidelijke uiteenzetting van dit ingewikkelde onderwerp.
  Een Amerikaanse econoom, Harry Dent, die veel pluimen in zijn hoed steekt met beweringen, dat hij als bijna enige de verscheidene crashes van de laatste jaren had voorspeld, inclusief de malaise van Japan, beweert nu, dat goud zal gaan dalen naar $ 250 bij de reset. Als ik hem goed begrijp (en dat kan best niet zo zijn) dan rekent hij, dat de monetaire uitbreidingen over de hele wereld slechts de wisselkoersen raken, maar dat het overschot aan geld opeens verdwijnt met een ineenstorting van de beurs en de huizenmarkt. Dus een accute deflatie waarbij de goudprijs mee zakt. Zijn advies is dus om in kontante US Dollars te beleggen.
  Ik zou graag een grafiek willen zien, welke aangeeft hoeveel gram goud per week de gewone man verdiende in de afgelopen eeuwen. Dit zou en duidelijke weergave geven van de rol van goud in de economie door de hoog- en laagkonjunktuur perioden heen.

 • http://www.beginmetbeleggen.com Beginnend Belegger

  Interessant artikel. Ik vraag me af of de goudprijs nog langer zal stijgen. Het is een kwestie van tijd voordat beleggers zich gaan afvragen wat de daadwerkelijke waarde van goud vandaag de dag nog is. Het edelmetaal is losgekoppeld van de waarde van onze munt en wordt niet vaak gebruikt in de industrie.

  Een interessantere belegging lijkt me er een in zilver. Die grondstof wordt steeds vaker gebruikt (met name in elektronica) en is nog relatief goedkoop.

 • http://www.cober.nl/trouwringen/ Cober trouwringen

  De recente snelle stijging van de goudprijs is te wijten aan de wereldwijde economische vertraging.

 • http://www.prijsijzer.nl mr Tommassi Rossi

  Ik doe mee. Ik heb de Facebook pagina geliked en ik volgde je al op Bloglovin.

 • Jan

  temp242 :
  En dan nog iets: het nét door die dorpsgekken en aluhoedjes die ik wakker geschud ben, hulde daarvoor.
  Want geloof me, ergens in september 2012 gaat de overige 99,9999% brutaal ontwaken.
  Verder stel ik vast dat deze blog te pas en te pas verbaal aangevallen wordt door bepaalde soort bankstertjes van de laagste soort op de laagste trap. (of andere gefrustreerden….).

  80

  Beetje kinderachtige reactie temp: hoe kan jij in godsnaam weten dat ‘de banksters’ op een georganiseerde manier dit forum zouden viseren? (lol) Denk je nu echt dat de banksector maalt om een klein internetforum als dit? Wat een egocentrisme toch: ik/wij zijn zo belangrijk dat alles om ons draait en men ons moet aanvallen… Verder neem ik je voorspellingen niet met een korrel maar met enige kilo’s zout: periodiek een ballonnetje oplaten in de hoop dat je ooit eens gelijk zult krijgen stelt echt niet veel voor hoor.

 • oli

  testje

 • Tallix

  Oke jongens…na wortelbea’s geweldige ‘seksverhaaltje’ ga ik hier echt vertrekken.

  Gerard, Temp en Andreas…vooral bedankt voor jullie bijdragen, maar ik heb hier geen zin meer in op deze manier.

  Ik zal niet zeggen dat ik nooit eens mee heb gedaan…met een beetje klieren of een grapje…maar dit gaat me allemaal net wat te ver.

  Rolf, Ik hoop voor de toekomst dat je het kaf beter van het koren kunt gaan scheiden…

  Gegroet allen en oprecht veel succes met al jullie blinkende kinderen!

 • Nico

  Het feit dat er af en toe een ander onderwerp aangehaald word is niet zo vreemd dat gebeurt in een gewoon gesprek ook wel eens, maar dat het hier af en toe op de ruzie toer gaat getuigt naar mijn idee naar een gebrek in je opvoeding,je bereikt er ook niet veel mee behalve een hoge bloeddruk en jezelf neerhalen als persoon,ik wil maar zeggen doe gewoon.
  (dan doen we meestal al gek genoeg)

 • Jullie

  @ J , ik had dit forum ook iets professioneler gezien en liefst iets meer goud/zilver/beurs/economie gerelateerd.

  Er komt af en toe wel eens van de alu-zooi en andere onrealistische praat doorheen, maar dat moet je maar negeren, er zijn best wel wat reaguurders die wat te melden hebben.

  Ik heb zelf gelukkig een goede andere bron van info (forum een aantal jaar geleden met 20 andere mensen van over de hele wereld opgezet, dus uit alle hoeken weet ik hoe het eraan toe gaat in de echte economie)
  Helaas ga ik dat forum niet delen, niemand van ons clubje doet dat overigens juist omdat we bang zijn er er direct honderen alu-hoedjes opaf komen.

  Zodra er wat te melden is speel ik dat ook meestal wel door naar dit forum, het afgelopen jaar is zoals je weet niet erg bijzonder geweest, alles gaat langzaam naar beneden, iedereen weet dat wel, nergens gebeurd er iets spannends waar niemand wat vanaf weet, niets is echt het melden waard.

  Vandaar dat ik de laatste tijd iets minder actief ben hier, er is gewoon niet zoveel te melden.

  De daghandelaren snappen overigens nog maar weinig van de goud en zilver prijzen, er is geen touw aan vast te knopen, maar ik denk dat iedereen dat het afgelopen half jaar wel had/heeft.

  Soms op moedige momenten stappen ze in, en gaan er dan snel weer uit als ze wat winst weten te pakken, maar nooit meer weten ze zeker dat ze moeten kopen.
  Overigens is het nog wel het melden waard dat de trend de afgelopen 2 weken GA FYSIEK ! is.
  Vooral bij de daghandelaren, omdat de andere handelaren/beleggers (zoals wij) toch al fysiek zaten, voor mij is er dan ook totaal geen haast om nog extra bij te moeten kopen.
  Ik zie het allemaal wel.

  Dat kon ik nog wel even delen. :)

 • Nico

  VIDEO: China neemt de wereld over!

  China bereidt zich voor op de toekomst en koopt enorme hoeveelheden grondstoffen. In tegendeel van alle doemgeluiden over de Chinezen, is de Afrikaanse econome Dambisa Moyo helemaal niet zo negatief over de Aziatische grootmacht.

  Ze ziet wel dat de rest van de wereld bij de pakken blijft zitten. Iedereen onderschat de enorme revolutie die China momenteel ondergaat.

  Beleggers die niet mee zijn met de opkomst van China, zullen de boot in de komende jaren compleet missen.
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/06/27/video-china-neemt-de-wereld-over/

 • Tallix

  Rolf zei dat het genoeg is zo…en ik ben het met hem eens. Zilver en goud jongens, kom op!

 • Andreas

  J
  Gaat het alweer een beetje of staat het schuim nog steeds op je mond? Daar zijn pilletjes voor, hoor. En anders therapie.

 • temp242

  … Die mij wakker geschud hebben…

 • temp242

  En dan nog iets: het nét door die dorpsgekken en aluhoedjes die ik wakker geschud ben, hulde daarvoor.
  Want geloof me, ergens in september 2012 gaat de overige 99,9999% brutaal ontwaken.
  Verder stel ik vast dat deze blog te pas en te pas verbaal aangevallen wordt door bepaalde soort bankstertjes van de laagste soort op de laagste trap. (of andere gefrustreerden….).

 • stella artois

  moest dat nu g zijn, kon ik nog wat veronderstellen :p
  woehahaha

 • J

  Xandernieuws is het riool van het Nederlandse internet. Die joodse homohater weet van geen ophouden. Jammer dat dit blog veel van dat publiek trekt. Op andere pm fora is het aluhoedjesgehalte stukken lager. Ik begrijp nu ook dat dat beloofde forum maar niet van de grond komt. Dat zou superslechte reclame voor TSM zijn, al die gestoorden die over chemtrails en de door bilderberg geplande crisis discuseren. Realisten als pietje en rien zijn in de minderheid. De aluhoedjes hebben dit blog gekaapt, jammer. Iemand die hier voor het eerst komt denkt op niburu. nl te zijn beland en komt nooit meer terug. Is allemaal niet bepaald uitnodigend om edelmetaal te kopen voor nieuwelingen. Ik vermoed dat het management Rolf op andere gedachten heeft gebracht, want welk bedrijf wil er nu geasocieerd worden met zo’n stel dorpsgekken?

 • stella artois

  It was I leclercq….

  Ik heb die + en – gezet…..tot vervelends toe, ik wou de reacties eens zien

  Ik was blij dat niemand reageerde daarop tot….

  Wat ik daarmee wil zeggen is dit, iedereen zijn bijdrage is al dan niet “belangrijk”

  Ik heb hier al vreselijk veel bijgeleerd, ook af en toe eens moeten lachen (so what!), miss door dat lachen dat ik de dingen wat meer kon relativeren.

  kortom, wie schrijft, die blijft ! (wat hij/zij ook schrijft!)

  mvg
  H

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Over de BPxxx: ja het werkt nog steeds, maar erg slecht.
  Als je de afgelopen actie in de BPxxx indicies gevolgd hebt en de aandelen koersen van de PM mijnen, dan is duidelijk dat je inderdaad een kleine winst had kunnen pakken.
  Maar wat een treurig spel, de winsten waren maar klein en de signalen niet overtuigend.

  Ik sta nu op het standpunt dat de zomer net als vele voorgaande jaren waarschijnlijk niets bijzonders zal laten zien. De aandelen zullen waarschijnlijk op laag niveau consolideren.

  Tegen het einde van de zomer/begin herfst is dan een rally waarschijnlijker.

  Maar ik moet echt zeggen dat ik me zelden zo onzeker heb gevoeld over de richting van de PM aandelen. Deze markt is zeker anders dan die van 2000-2010.

  Er is iets geknapt. Wat precies? ik weet het niet. Misschien hebben de individuele investeerders de markt verlaten? Zijn het nu alleen de sharks en de algo’s?

 • pietje

  Ja, goud en zilver daar gaat het om hier.
  Nou hier maar weer eens een positief geluid voor goud.

  Nieuwe Basel 3 bankregels kunnen goudprijs laten stijgen.

  Er zijn zeer veel redenen waarom de goudprijs in de toekomst zal stijgen ondanks het feit dat veel ‘deskundigen’ claimen dat de goudprijs zich in een bubbel bevindt. Een belangrijke nieuwe oorzaak voor een nog snellere stijging van de goudprijs kan worden gevonden in de Basel 3 bankregulerings regels die door de B.I.S (Bank of Internationaal Settlements) worden voorgesteld. Onder Basel 3 zal fysiek goud in het bezit van een bank voor 100% meetellen als Tier 1 kapitaal met een 0% risico en identiek aan cash worden gesteld. Dit t.o.v. de huidige waardering als Tier 3 kapitaal met een 50% risico waardering. Fysiek goud wordt dus gelijkgesteld aan cash (iets wat veel goudbeleggers al veel langer weten) zonder tegenpartij risico. Normale banken en financiële instellingen kunnen hiermee dus fysiek goud aanhouden om precies dezelfde reden dat centrale banken dit doen als diversifiëring van hun reserves. Gelet op de omvang van de financiële sector kan dit potentieel een grote invloed op de toekomstige goudprijs hebben.
  Het Basel 3 systeem zal vanaf januari 2013 worden ingevoerd.

  http://www.zerohedge.com/contributed/2012-06-26/proposed-banking-regulations-would-drive-gold-prices-higher

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Oke, genoeg zo..

 • Johan de Velde

  Zouden we ons weer kunnen beperken tot waar dit forum voor is bedoeld?
  Dat zijn volgens mij monetaire- zilver – en gouddiscussies.
  Lees eens het laatste bericht op xandernieuws en ook de open brief van Robert Broncel aan Mario Draghi op usmarkets.nl

 • Skanda

  @Rien
  Huh, wat is dat nu weer voor onzin? Zou je willen beweren dat de perceptie van “waarheid” geen individuele perceptie is? Welnu, dan begrijp je niet veel van de wereld en ben je zeker geen wetenschapper noch een filosoof. Doe maar eens ff rustig aan zou ik dus voor willen stellen. Een beetje dommig beschuldigend blaaskaken zoals jij nu doet kan iedereen. Dat is ook heel populair, zoveel is wel duidelijk. Gerard beschuldigt de overheid bv heel graag. Lever wellicht eens wat substantie.

 • Ethan

  http://tweakers.net/nieuws/82794/amsterdam-overweegt-gebruik-mobiele-rontgenbodyscanner.html

  Dacht dat dit soort dingen alleen in Amerika konden he.. wat zijn we hard aan het afglijden :(

 • http://preppers.nl/forum/forum.php RB

  Vergelijk bericht #8 en #9 eens:

  Skanda: 30 groene duimpjes en 4 rode duimpjes
  Rien: 4 groene duimpjes en 28 rode duimpjes

  En dit terwijl de gemiddelde reactie nooit meer dan ca. 10 rode en/of groene duimpjes haalt. Als je TOR of andere IP software gebruikt kun je dit soort trucs gebruiken.

  Skanda/Kalief, probeer je nu op een heel kinderachtige manier je gelijk te halen? Dit heeft niets te maken met duimpjes, maar meer met achter de elleboogjes. Niveautje, hoor.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Skanda

  “Tja, ieder zijn analyse, natuurlijk. “Waarheid” is een individuele perceptie.”

  Ah je bent dus toch Kalief :)
  Dat was ook zo iemand die zijn eigen waarheid maakt.
  Het is onmogelijk om met zulke mensen te discuteren.

 • Skanda

  @Rien
  Tja, ieder zijn analyse, natuurlijk. “Waarheid” is een individuele perceptie. Makkelijke vijandbeelden oproepen en populariseren is wel iets dat je tijdens crisissen of vermeende crisissen vaak ziet. Wat mij betreft dan he.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Skanda

  “Maar ja, populistisch zijn en “de overheid” als kern van het probleem beschouwen kan natuurlijk ook. Lekker oppervlakkig en nogal goedkoop.”

  Maar niet minder waar.

 • Skanda

  @Gerard

  “… Heel simpel gezegd: Economische groei word gecreerd met schuld ophogen overheid. Laat dat nu net de oorzaak van de crisis zijn. En laat dat nu net de kern van het probleem zijn.”

  De overheid wordt natuurlijk democratisch gekozen. “Democratie” icm individueel mechanistisch/hedonistisch denken is veel meer de kern van het probleem.

  Maar ja, populistisch zijn en “de overheid” als kern van het probleem beschouwen kan natuurlijk ook. Lekker oppervlakkig en nogal goedkoop.

 • Ethan

  Leaders draft federal plan to save the eurozone

  Four European presidents make proposals to ramp up the powers of eurozone authorities over national governments

  http://www.guardian.co.uk/business/2012/jun/26/european-leaders-plan-save-eurozone

 • Ritter
 • De Heraut

  @Gerard

  Heel simpel gezegd: Economische groei word gecreerd met schuld ophogen overheid. Laat dat nu net de oorzaak van de crisis zijn. En laat dat nu net de kern van het probleem zijn.

  Mee eens, en daarom een voorstel voor je derde column. Je bent de Nederlandse overheid en je ziet wat er allemaal gebeurt. Wat ga je doen?

 • De Heraut

  @Snel
  “Als je een krimp verwacht van 1.1% en het blijkt uiteindelijk 0.8% te zijn ben je uit de recessie.”

  Wat een schitterend voorbeeld van propaganda, Snel!

 • Skanda

  @temp242
  Egan-Jones, is dat ’t rating agency van de CIA? Ze hebben trouwens wel gelijk, Duitsland is ook kapseizende met ’n staatsschuld van 80% en naderende 0% “groei”.

  Het zal een hete zomer worden, mentaal gezien. Voor de rest: regen …

 • temp242
 • Cinelux

  Jorta : Om nu pas je huis te verkopen kom je wel een beetje laat achter, maar het is nog niet te laat.Is jouw gewenste verkoopprijs een lage prijs,of is het een “normale” prijs voor het type woning in jouw woonplaats ?
  Is het een normale prijs, loop je constant achter de markt aan en ga je het huis waarschijnlijk niet op tijd verkopen.Vraag je een hele scherpe vraagprijs (dus 20 a 30%) onder het reguliere aanbod in jouw categorie en omgeving, wordt de kans groot dat je het nog kan verkopen.

  Ikzelf heb mijn huis drie jaar geleden te koop gezet en twee en half jaar geleden verkocht, omdat ik het gevoel had dat de woningmarkt in ging storten.Viel achteraf nog wel mee, maar zie de laatste drie maanden wel een versnelling plaatsvinden in prijsdalingen.

  “If you panic, panic first”

 • Gerard

  @Snel
  “Als je een krimp verwacht van 1.1% en het blijkt uiteindelijk 0.8% te zijn ben je uit de recessie.”

  Ho, wacht even, we zijn helemaal niet uit de recessie.
  Je moet eens doorlezen op CBS!
  De overheid in Nederland beslaat namelijk 60% van de totale economie. En juist de overheid brengt de grootste bijdrage aan de groei. De overheid blijft groeien, groeien en groeien. Maar wel op schulden, schulden en nog eens schulden.
  Soros noemde dat “Voodoo-economie”. Toveren met cijfers dus, meer niet. Uit hetzelfde rapport van CBS staat ook dat het bedrijfsleven harder krimpt. Ook de consument wordt armer en geeft minder uit. Een pluspunt was de export.
  We draaien dus op een steeds groter wordende overheid met steeds hogere schulden. Zo nep dus als maar kan.
  Laten we het anders zeggen: Stel de overheid besluit om alle autobanen af te breken. Als alles netjes opgeruimd is, gewoon weer alles opnieuw aanleggen. Werk voor 600.000 man. Wedden dat we dan een groei hebben van 7% of nog hoger voor vele jaren? Maar de overheidsschuld is dan wel met 500 mld extra gestegen. Dat is Voodoo.
  Heel simpel gezegd: Economische groei word gecreerd met schuld ophogen overheid. Laat dat nu net de oorzaak van de crisis zijn. En laat dat nu net de kern van het probleem zijn.

 • Gerard

  @jorta
  Je huis verkopen en gehuurd gaan zitten?
  Lijkt mij het domste wat je doen kan in deze tijd.
  Spaargeld op de bank of portfolio wordt ook nog eens met 1,2% per jaar in box 3 weggedweild door de roverheid. Nog niet eens over de inflatie gesproken. En de huren gaan elk jaar omhoog.
  De huizenmarkt kan instorten, natuurlijk. Maar alles kan instorten, vooral “geld”.

 • Snel

  @jorta

  Vraagje, aan wie ga je dat huis verkopen?

  Nou ja, met enige mazzel is de koper al geboren. :-)

 • temp242

  Beste Jorta,
  100.000 parkeren bij de bank???

 • Lolbroek

  @jorta

  Ik zeg DOEN !!

  Alleen 140.000 omzetten in goud en zilver en 10.000 op de bank

 • WijRos

  @jorta

  Beste Jorta, het is niet onmogelijk dat u nu al niet meer dan 100.000 of 125.000 voor uw huis kunt krijgen. Mocht het echter wel lukken om nog 200.000 te vangen dan is het plan niet zo slecht. Hou er echter rekening mee dat de 100.000 op de bank opeens nog een koopkracht heeft van 40 of 50 duizend en dat kan in een weekend plaats vinden. Verder kunt u de deposito garantie van 100.000 wel vergeten want er zijn veel meer depot’s dan dat de Nederlandse regering die zelf failliet is, kan vergoeden. Het is misschien beter nu in Spanje een huis te kopen voor 80.000 en de rest 70.000 in edelmetaal en goede aandelen te zetten en daarmee in Nederland een huis te kopen als de prijzen zijn genormaliseerd.

 • jorta

  Wie wil met me meedenken.

  Steeds vaker speel ik met de gedachte mijn huis te verkopen. Het is ongeveer 200 000 euro waard. Nog open staande hypotheer is 50 000 euro. Dus 150 000 euro is mijn bezit na verkoop. Dan gaan huren. 50 000 euro omzetten in goud en zilver. 100 000 bank?

  Mijn vraag: is dit een goed plan? Ik heb het vermoeden dat de huizenmarkt echt instort. Alle reacties welkom.

  Jorta

 • Skanda

  @Nico
  Maar eerst wellicht naar 1375 USD of zoiets meldt Nenner. De komende maanden zullen spannend worden, zo lijkt vanuit verschillende invalshoeken.

  Gelukkig kun je op de camping aan de Middellandse Zee ook makkelijk on line …

 • Gerard

  Over hoge inflatie gesproken.
  Iemand gezien wat de Indian Rupee gedaan heeft??
  Een gierende inflatie van rond de 25% en is fors oplopende nog. Toch niet vreemd dat daar zoveel goud en zilver naar toe gaat. Ik zie die stroom fysiek g&z dan ook niet zomaar opdrogen.
  Er is een Rupee tracker als ETF van Wisdom tree. ICN. Ik overweeg daar speculatief iets mee te doen want de Rupee zal men zomaar niet laten vallen en zal ook wel ergens een bodem hebben.

 • Skanda

  @WijRos
  Het klopt idd dat ik onterecht naar jou met enige agressie reageerde. Mijn excuses daarvoor. De reden is er voor mij in gelegen dat ik ’t vermoeiend vind dat je kennelijk niet gemotiveerd kritisch kunt/mag reageren zonder gezeur van deze en gene tegen te komen. Naar deze personen zal ik, wanneer nodig, met enige agressie blijven schrijven. “Agressie” kan heel legitiem zijn, naar mijn overtuiging.

 • Gerard

  Als iemand het niet eens is met mij vind ik helemaal niet erg. Al zeker niet als je het met argumenten doet.
  Ik geloof zelfs als je 10 hooggeleerde economen bij elkaar zet, dan heb je ook 10 verschillende meningen. Dat lijkt mij ook normaal omdat er altijd heel veel factoren tegelijkertijd spelen.

  Maar wat de goudstandaard betreft, had ik gezegd dat het vertrouwen in geld hierdoor geen schrammetje had opgelopen in de jaren 80 en 90.
  Daarbij geld werd ook met goudstandaard gedevalueerd te pas en te onpas. Ik ben het er wel mee eens dat de afschaffing in 1971 een rol heeft gespeeld. Vertrouwen in geld loopt veel eerder schade op door te hoge inflatie.

 • temp242
 • Nico

  Charles Nenner voorspelt: S&P 500 zinkt naar $1235, GOUD racet naar $2500!

  Nou ik hoop dat deze knakker een glazen bol heeft,dan gaat het zeker gebeuren.

  Technisch analist Charles Nenner is niet bang van een straffe voorspelling. Zo was te gast bij Yahoo! Finance Breakout TV om zijn visie op aandelen, obligaties en goud af te geven.

  Obligaties ziet Nenner niet meer zitten. Hij voorziet nog een kleine daling voor aandelen in de komende dagen, maar voor goud blijft Xharles Nenners absoluut positief: het gele edelmetaal is vertrokken richting zijn volgende top rond 2500 dollar/ounce!
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/06/26/charles-nenner-voorspelt-sp-500-zinkt-naar-1235-goud-racet-naar-2500/

 • Ethan

  Een naar mijn mening prachtige anekdote van de Daily Paul website:

  “A laugh at the grocery store”:

  —————————————————

  So I’m checking out and I say to the cashier upon opening my wallet “Oh I’m sorry I don’t have any dollars left, will you take federal reserve notes? They look a bit like dollars”

  “Uh, I duno. I’ll have to get my manager. So the manager comes over and I explain the situation. They look at the twenty dollar bill. I say “see it looks almost like a dollar but it says federal reserve note on the top”

  “I dont think we can accept these” says the manager. We only accept dollars. ”

  “But they say they are legal tender.”

  “I’ll have to get the store manager. One minute”

  So we explain everything again. Everyone is looking confused and pulling money out of their wallets and looking at it. Finally someone in the crowd says “Hey mine says Federal Reserve Note also” “Mine does too” “These aren’t dollars?”

  Finally they let me pay with them. I smiled. As I was leaving the store bagger said “You know I hear there’s a secret OWL on them too”

  I asked him if he knew what the 13 steps of the pyramids meant? “No” he said. “It took 13 decades of perseverance for the Rothchilds to take us over and control our money. 1913 – 1787”

  he looked back horrified.

  —————————————————
  http://www.dailypaul.com/241917/a-laugh-at-the-grocery-store

  Wat een geweldig creatieve manier om kennis te delen! :D

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  Een unieke eigenschap van fysiek goud is dat het zijn eigen rekeneenheid is, waarmee koopkracht uit het verleden kan worden vergeleken met nu. Dit in tegenstelling tot euro’s of dollars die geen intrinsieke waarde bezitten en alleen met elkaar vergeleken kunnen worden en die door overheden in onbeperkte mate kunnen worden aangemaakt.

  http://www.fininfo-be.com/2012/06/26/goud-behoudt-de-koopkracht/

 • Lamberto

  Laten we blij zijn dat “Gerard” tijd beschikbaar stelt om zijn zienswijze over het financiële gebeuren in de wereld op dit weblog te plaatsen.
  Waar vindt je in deze tijd nog iemand die ondanks dat hij door velen vaak onterecht als boksbal wordt gebruikt om hun eigen frustraties of onkunde op af te reageren, vrolijk verder gaat om ons deelgenoot van zijn denkwereld te maken.
  Ik ben blij met het feit dat we een “HAAS” hebben die voor de meute uitloopt, en ons de mogelijkheid geeft om op de inhoud van zijn bijdrage te reageren.
  Daarom Gerard zet hem maar een tandje hoger, zodat ze weten wie het tempo aangeeft.
  Mijn zegen hebt u!

 • nm156

  Wijros: Laat u niet opjagen, Skanda=Kalief v. Californie en nog wat andere namen de afgelopen jaren.
  Die zit zich gewoon te ergeren aan al die verderfelijke atheisten hier.

 • nm156

  Ik zie geen enkele aanwijzing met betrekking tot de door u geuite beschuldigingen m.b.t. censuur of morele gijzelingen.
  Mijn mening blijft dat u relatief agressief reageert op uw opponenten en zelfs op degenen die het met u eens zijn.

  Laat u niet opjagen, Skanda=Kalief v. Californie en nog wat andere namen de afgelopen jaren.
  Die zit zich gewoon te ergeren aan al die verderfelijke atheisten hier.

 • Lamberto
 • WijRos

  Rolf, ik heb nu volop moderatie problemen zonder linken. Zou u daar wat aan kunnen doen?

 • WijRos

  vanwege de moderatie een derde keer:

  re. Dat ik columns zou moeten gaan schrijven omdat ik Gerard kritiek geef, zo lees ik dat toch, vind ik wel komisch. Mogelijk is ‘t verzoek een indirecte poging tot censuur of morele gijzeling. Gelukkig ben ik daar niet gevoelig voor.

  Beste Skanda,
  ik denk dat u mij verkeerd begrijpt. Ik waardeer het schrijven van een column van Gerard en waardeer het commentaar van o.a. u daarop. Ik dacht dat ik in mijn reactie hogerop duidelijk heb gemaakt dat ik het met uw opmerkingen eens ben.

  Ik heb helemaal niet gezegd dat u columns moet gaan schrijven ik gaf het aan als een optie om ons beter te informeren over uw zienswijze. Ik zie geen enkele aanwijzing met betrekking tot de door u geuite beschuldigingen m.b.t. censuur of morele gijzelingen.

  Mijn mening blijft dat u relatief agressief reageert op uw opponenten en zelfs op degenen die het met u eens zijn.

 • WijRos

  Skanda

  vanwege de moderatie nog maar een keer:

  re. Dat ik columns zou moeten gaan schrijven omdat ik Gerard kritiek geef, zo lees ik dat toch, vind ik wel komisch. Mogelijk is ‘t verzoek een indirecte poging tot censuur of morele gijzeling. Gelukkig ben ik daar niet gevoelig voor.

  Beste Skanda,
  ik denk dat u mij verkeerd begrijpt. Ik waardeer het schrijven van een column van Gerard en waardeer het commentaar van o.a. u daarop. Ik dacht dat ik in mijn reactie hogerop duidelijk heb gemaakt dat ik het met uw opmerkingen eens ben.

  Ik heb helemaal niet gezegd dat u columns moet gaan schrijven ik gaf het aan als een optie om ons beter te informeren over uw zienswijze. Ik zie geen enkele aanwijzing met betrekking tot de door u geuite beschuldigingen m.b.t. censuur of morele gijzelingen.

  Mijn mening blijft dat u relatief agressief reageert op uw opponenten en zelfs op degenen die het met u eens zijn.

 • WijRos

  @Skanda

  re. Dat ik columns zou moeten gaan schrijven omdat ik Gerard kritiek geef, zo lees ik dat toch, vind ik wel komisch. Mogelijk is ‘t verzoek een indirecte poging tot censuur of morele gijzeling. Gelukkig ben ik daar niet gevoelig voor.

  Beste Skanda,
  ik denk dat u mij verkeerd begrijpt. Ik waardeer het schrijven van een column van Gerard en waardeer het commentaar van o.a. u daarop. Ik dacht dat ik in mijn reactie hogerop duidelijk heb gemaakt dat ik het met uw opmerkingen eens ben.

  Ik heb helemaal niet gezegd dat u columns moet gaan schrijven ik gaf het aan als een optie om ons beter te informeren over uw zienswijze. Ik zie geen enkele aanwijzing met betrekking tot de door u geuite beschuldigingen m.b.t. censuur of morele gijzelingen.

  Mijn mening blijft dat u relatief agressief reageert op uw opponenten en zelfs op degenen die het met u eens zijn.

 • Skanda

  @Tallix
  Hoe oud ben jij?

 • Tallix

  Ik verheug me op Skanda’s artikel.;)

 • Tallix

  @Skanda ‘Mogelijk is ‘t verzoek een indirecte poging tot censuur of morele gijzeling.’ Gelukkig ben ik daar niet gevoelig voor.’

  Als je daar niet gevoelig voor bent…dan zou je ook niet zo uitvoerig terugreageren op wat een aantal van ons schrijft.

 • Jullie
 • high five

  Er zijn weer heel wat ounces over de toonbank gegaan vrijdag en maandag.
  Er moeten nog 159 contracten afgehandeld worden voor Juni. Toch gek voor een niet leveringsmaand dat dat zo lang duurt voordat al de contracten afgehandeld zijn, we zitten nu al 4 weken in Juni. Er is toch voldoende zilver op voorraad. 36 miljoen ounce geregistreerd. Zo’n open interest kan blijkbaar zo maar met 160 stijgen in de maand. Dat begrijp ik niet, aan het begin van de maand is toch bekend hoeveel OI om levering vraagt en dat kan binnen de maand toch niet zomaar meer worden.

  The total silver comex OI continues to baffle our bankers. The total OI again differed from gold rising by 416 contracts from 127,983 to 128,399 despite the huge attempted ( and failed) raid on the precious metals on Friday. The non official delivery month of June saw its OI rise 160 contracts despite only 1 delivery notice on Friday. So somebody was in urgent need of silver as we gain in additional oz standing to the tune of 159 contracts or 795,000 oz. The estimated volume at the silver comex today was simply astounding at 107,478. The confirmed volume on Friday was also very high at 72,246.
  http://harveyorgan.blogspot.nl/

 • high five

  @Skanda
  Ik zie uit naar je artikel over het loslaten van de dollar. De verandering, het waarom en de gevolgen. Het is inderdaad een milestone in de geschiedenis van het monetaire stelsel.

 • high five

  @Karel.
  Ik begrijp het al. Deze website is gemaakt door goud inkopers. Ja die willen wel dat mensen hun goud aan hun verkopen :-)

 • high five

  @Karel.
  In mijn ogen klinkklare onzin want ik zie niet in waarom mensen hun goud zouden gaan verkopen als er geen goud in fort knox ligt.
  Wisselen mensen hun goud in voor een valuta van een failliet land ?

 • high five

  oog kan rijken = oog kan kijken :-)

 • high five

  Ik zie rente verhogingen ook niet gebeuren. De centrale banken houden de rente op O zo ver het oog kan rijken.
  Skanda en andere
  Het loslaten van goud in 1971 heeft het huidige krediet pyramide spel mogelijk gemaakt. Dit fiat geldsysteem met rente moet ieder jaar gevoed worden met meer krediet om niet in elkaar te storten. Met succes heeft men 36 jaar wereldwijde dollar groei kunnen realiseren door globalisering. In 2007 hadden we peakcredit in de westerse wereld en sindsdien zijn er continu noodfinancieringen door centrale banken en overheden nodig om het bankwezen niet in elkaar te laten storten.
  Mensen als Rogers, Faber en Schiff vinden dat je als overheid of als centrale bank niet mag ingrijpen. Slecht geld moet failliet gaan, zodat goed geld het marktaandeel over neemt. (Dat is de kracht van het kapitalisme). Nu is het precies andersom het goede geld redt het slechte geld en dat maakt je maatschappij doodziek. Let wel, dit ziekelijke beleid wordt al sinds eind jaren 90 gevoerd. LTCM werd bv al in 1998 gered door de FED, dit was het signaal aan andere partijen dat ze konden gokken wat ze wilden. De winst was voor hun in geval het goed ging, het verlies was voor de belastingbetaler als het fout ging. Jim Rogers had LTCM niet gered in 1998 en iedereen in de branch zou dat gezien hebben en niet van de mallote speculaties hebben gedaan……maar laat ik je dit zeggen, het is mijn overtuiging dat de FED wilde dat de banken gingen gokken. Want wie zit er aan de goede kant van de gok……..Dat zijn de eigenaren en vriendjes van de FED. De too big too fail zitten aan de verkeerde kant van de gok. Dit transformeert de welvaart van de werkende klasse naar de parasieten.

 • temp242
 • Karel

  Lees op goudbubbel.nl dat Ron Paul een Audit wil in Fort Knox. Als de kluis leeg blijkt, zo schrijft men, dan zal de goudprijs aanzienlijk dalen.
  Mijn vraag: zou het niet andersom moeten zijn, dus dat de prijs stijgt, en wat gebeurt er in dat geval met de zilverprijs?

 • Skanda

  @Tallix
  Zie mijn reactie hierboven Tallix.

 • Skanda

  @WijRos
  Wanneer je mijn comments leest zul je lezen dat ik meld dat Gerard’s analyse de USD/goud-ontkoppeling niet vermeld en ik dat een hele grote misser vind.
  Gerard reageert daar tweemaal op middels ontkenning van het (ultiem) groot belang van die ontkoppeling. Ik vind dat vervolgens tragi-komisch. Vervolgens vind ik het erg afkeurenswaardig dat Gerard niet het inzicht en/of lef heeft te erkennen dat hij die USD/goud-ontkoppeling niet op juiste waarde weet te schatten.
  Daar vind je idd enige felheid bij mij. Terecht, vind ik,want nogmaals, iemand die daar niet het hele grote belang van inziet maar wel ff een analyse doet van jaren zeventig en meldt bij de intro dat anderen in een hardnekkig misverstand hangen snapt het “niet helemaal”, wat mij betreft.

  Verder, mijn zienswijze wordt volgens mij duidelijk door de comments die ik hier achter laat; daar is niet echt een column voor nodig. Columns zijn leuk en ik heb er waardering voor dat iemand ze schrijft, zo ook dat Gerard de zijne heeft geschreven.
  Dat ik columns zou moeten gaan schrijven omdat ik Gerard kritiek geef, zo lees ik dat toch, vind ik wel komisch. Mogelijk is ’t verzoek een indirecte poging tot censuur of morele gijzeling. Gelukkig ben ik daar niet gevoelig voor. Wanneer ik een column schrijf doe ik dat natuurlijk omdat ik daar zin in heb. Zo heb ik in 2005/2006 een aantal columns voor Edelmetaal-info.nl geschreven.

 • WijRos

  Beste Skanda en Jan,

  Gerard schrijft, en als je schrijft kan daar op gereageerd worden zoals veel gebeurt. Het is gewoon niet juist dat Gerard zijn verhalen door iedereen als het evangelie geslikt worden zoals jullie beweren. Kijk maar terug we hebben herhaaldelijk gediscussieerd over allerlei thema’s.

  Skanda, je hebt gelijk, het ontbinden van de laatste relatie tussen goud en de dollar hebben een enorm effect gehad op de goudprijs en op het leengedrag van de VS en daarna de rest van de westerse wereld. Het is zelfs de hoofdoorzaak van de huidige monetaire problemen denk ik.

  Zoals Ritter al aangeeft waarom ben je daar zo fel over dat verbaast mij ook?

  Daarom zou het mooi zijn als jij jouw zienswijze eens in een uitgebreid verhaal op papier zet zodat we dat ook eens kunnen bekijken. Wees niet bang je zult commentaar krijgen net als “guru” Gerard nu.
  Ik denk dat iedereen er blij mee zal zijn omdat het de mogelijkheid biedt erover te praten en te denken.

 • temp242

  Ik wil niet gezegd hebben dat ik Gerard zie als een of andere profeet,maar veel stellingen die hij innam zijn wel uitgekomen of gaan uitkomen.Uiteraard begrijp ik veelal de reacties van de bankstertjes hierop.

 • Jan

  Bravo Skanda, goed gezegd! Gerard kraamt vaak de grootste kolder uit hier en meestal wordt het geslikt als zoete koek.

 • Ritter

  @Skanda,
  U mag uiteraard alles vertellen/bekritiseren en wat mij betreft is er nooit ene guru. Ik verbaas mij slechts over uw felheid…

 • Tallix

  @Skanda Beste Skanda, ik nodig je uit om zelf een goed onderbouwd stuk te schrijven en aan te bieden aan de Silvermountain…eens kijken wat jij ervan bakt! Durf je dit?

 • Skanda

  @Snel
  Tja Snel, volgens mij geef ik ik mijn vorige comments onderbouwing voor iig 1 staaltje “onzin”. Ik zal je op de hoogte houden van nieuwe “onzin” wanneer Gerard weer uitlegt hoe de wereld in elkaar steekt, oke? Ik vind het overigens prima dat ie dat laatste doet, dat doen de meesten op dit blog en daar is het ook voor bedoeld. Ik houd er enkel niet van dat je elkaar geen kritiek zou mogen geven of dat sommigen boven kritiek verheven zouden zijn.

 • Snel

  @Skanda

  Onzin?

  Onderbouwen graag.

 • Skanda

  @Ritter
  Hoe kon de US haar oorlogsindustrie en stijgende lonen realiseren??? Inderdaad, slechts door loskoppeling van de USD van goud. Iedereen die dit ontkent in zijn grootse jaren zeventig analyse slaat de plank heel erg mis.

  Maar ja, dat mag kennelijk niet gemeld worden op dit forum waar het om goud en zilver gaat …

  Of mag “Gerard” niet bekritiseerd worden? Heeft ie de status van guru te pakken? Welnu, bij mij iig niet. Ik vind dat ie regelmatig onzin schrijft. Oeps, mag ik dit wel schrijven? Zeker weten!

 • Snel

  Als je een krimp verwacht van 1.1% en het blijkt uiteindelijk 0.8% te zijn ben je uit de recessie.

  ???????????

  http://www.nu.nl/economie/2844376/nederland-recessie.html

 • Ethan

  http://www.nu.nl/politiek/2844589/kamer-wil-stoppen-met-tandarts-experiment.html

  En iedereen schreeuwt alweer direct in koor dat privatisering en marktwerking niet werkt.

  Volgens mij moet het experiment gewoon wat langer lopen/permanent doorgevoerd worden. Als je weet dat het waarschijnlijk een tijdelijk experiment is waar je aan meewerkt als tandarts, dan ben je toch niet slim bezig als je niet besluit een korte tijd te profiteren van wat hogere prijzen?!?

 • Ethan

  @Henk

  Klopt, kennelijk net de verkeerde reactie gepakt :)

  @J

  Vergis je niet, in de V.S. zijn ook hele rechtzaken gaande m.b.t hypotheken waarbij de bank eerst maar eens even wat papieren te voorschijn moet toveren dat ze ook daadwerkelijk alles correct gedaan hebben qua handtekeningen, geld leveren voor de hypotheek, etc.

  @Theo

  Precies. Zeg en weet niet of de gekozen insteek de verstandigste is, maar dapper is het zeker.

 • Theo

  Beste J
  Let op je woorden, wat weet jij van deze mensen, dat je ze zo neerzet?
  Deze mensen hebben eindelijk door hoe alles met elkaar verweven is en willen nu uit de trendmolen stappen.
  vr.gr.Theo

 • J

  Das niet dapper maar zwaar gestoord, die kinderen zouden uit huis geplaatst moeten worden. Het hele gezin staat straks op straat omdat die mafkees een obsessie heeft voor rothshild. Eerst het geld verbrassen en dan zeggen ik betaal niks terug want geld bestaat niet. Aan de hoogste boom met die hufter.

 • Gerard

  @Henk
  Ik zie een renteverhoging nog niet zomaar gebeuren.
  Daar zijn de schulden veel te hoog voor.
  Ze zouden dus wel willen, maar ze kunnen niet.
  Het is gewoon te laat hiervoor.

 • Henk

  @Ethan:
  Waarschijnlijk reageer je op het verhaal over het gezin dat de hypotheek niet meer betaalt.
  Dat is niet door mij gepost maar door Theo ;-)

 • http://preppers.nl/forum/forum.php RB

  Yep, Don Quichot was ook dapper.

 • Ethan

  @Henk

  Wow, wat een dappere mensen!

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Henk re:renteverhogin

  In normale tijden heb je gelijk.
  Maar als de rente omhoog gaat omdat de markt de overheid niet langer vertrouwd dan gaan de PMs juist mee omhoog.
  Dit is vaak de laatste fase van de PM bullmarkt.

 • Henk

  Temp242 schreef:
  “Edelmetalen gaan kelderen bij een renteverhoging??? ”

  Ik dacht dat dit hier wel bekend was.
  Bij een renteverhoging:
  1) stroomt geld uit PM’s richting beter renderende obligaties of cash deposito’s
  2) verdwijnt geld uit PM’s omdat ze met geleend geld waren gefinancierd, wat dan te duur wordt.

 • Theo

  Alexander, Linda & kinderen

  Stedegroen 16 | 9408 HB | Assen

  Komende week komt het huis wat wij bewonen in de verkoop. De reden daarvoor is dat wij al 8 maanden lang géén hypotheek meer betaald hebben. Het waarom kun je nalezen in deze ‘brief aan de bank’. Zij is tevens verzonden naar alle banken, (regionale)radio, televisie en kranten en de politiek in Nederland en België.

  http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/13851/moedig-gezin-weigert-bank-te-betalen#more-13851

  Er broeid wat onder de mensen.
  Ze worden langzaam wakker.
  vr.gr.Theo

 • De Heraut

  Ook de Nederlandse Bank waarschuwt nu dat mensen zelf voor hun pensioenvoorziening moeten gaan zorgen. Sparen en schulden aflossen.

  Sparen en schulden aflossen wakkeren de economie niet aan, dat weet DNB bank. Kortom, ook hier is nu duidelijk dat er zwaar weer op komst is.

  http://www.nu.nl/economie/2844270/financieel-zelfredzaam-worden-belangrijk.html

  Verder:

  Nederland getroffen door omvangrijke bankfraude. Ik dacht even dat de beerput open ging, maar helaas. Klein bier.

  http://www.nu.nl/internet/2844361/nederland-getroffen-omvangrijke-bankfraude.html

 • Ritter

  @Skanda,

  ik vind het zeer positief dat je uitspraken op dit forum kritisch volgt, maar ik begrijp niet goed waarom je zo hamert op de loskoppeling. De loskoppeling van goud en de gevolgen zijn m.i. algemeen bekend en het ontbreken van deze informatie in de column doet geen afbreuk aan het verhaal.

 • Skanda

  @Gerard
  Het is een gotspe dat je de USD loskoppeling van goud zelfs niet meldt in je analyse over de zeventiger jaren.
  Het geeft mij aan dat je de belangrijkste monetair/politieke ontwikkeling in die jaren eenvoudigweg over het hoofd ziet. En dat is nogal tragi-komisch. Zeker wanneer je koppig blijft hangen in je ontkenning van het grote belang van het gegeven.

 • temp242
 • temp242

  Edelmetalen gaan kelderen bij een renteverhoging???

 • Henk

  Renteverhoging nu wordt een drama.
  Paul Volcker heeft dat 1979 tot 1981 ook gedaan, vooral om de goudprijs omlaag te drukken en dat is hem uiteindelijk nog gelukt ook. Stel je voor nu de rente naar 10%…
  De defaults zullen als dominostenen het systeem ten gronde richten.
  PM’s zullen ook kelderen, maar zullen je wel beschermen tegen juist de counterparty risks als gevolg van de credit defaults.

 • Gerard

  Laatste keer voor het slapen gaan.
  hoorde nu net dat de BIS in hun rapport pleite voor RENTEVERHOGING! marktconform nog wel.
  Lage rente zou niet meer werken volgens de BIS. (p.s. BIS is de chef van alle centrale banken).
  Volgens mij roept dit Peter Schiff al 3 jaar !
  Kunnen ze beter Schiff de chef maken van de Centrale Banken.

 • Gerard

  @Skanda
  Ben ik toch niet helemaal eens. In de jaren 80 en 90 hadden we ook geen goudstandaard, en de rol van goud was toch uitgespeeld en totaal niet aan de orde. Het speelt pas een rol indien geld geen vereist rendement oplevert, en vooral indien de valuta in gevaar komt.
  M.a.w.: indien het vertrouwen in geld afneemt zoals in de 70ers en nu vanaf 2008.

 • Gerard

  O jee, alweer spelfouten. Was het nu alweer vergeten…

 • Gerard

  @knowtoomuch
  Jammer dat de discussie hier stopt met als basis deze link van je:
  http://wakeupfromyourslumber.com/node/6720

  De basis in interessant en juist dacht ik daaraan na nogmaals ergens de mening, en zelfs dringende oproep, van Schiff en Rogers gelezen te hebben: “Laat failliet gaan wat failliet gaan moet”. INDERDAAD! En juist dat deed mij weer denken aan het artikel uit bovenstaande link. Het laat zo mooi zien waar het precies fout ging in het verleden. Politici en bankiers maken dus nu weer gewoon dezelfde fout.

 • Gerard

  @Nico
  “…maar verdorie ik mis wel je spelfouten,uiteraard bedoel ik dit als positieve kritiek.”

  “Eindelijk” heb ik nu eens de moeite genomen om het stukje even na te lezen en te corrigeren.
  Zal dat toch eens vaker doen. Vind mijzelf soms ook wel slordig.

  Overigens wordt ik wel een beetje verlegen van alle complimenten. Zo goed voel ik mijzelf ook weer niet. Maar in ieder geval iedereen bedankt daarvoor.
  Om een of andere reden ben ik ooit hier op de deze blogsite blijven hangen. Wist ook niet waarom. We respecteren mekaar en dat zal het wel zijn. Daarbij is hier iedereen zoekende en dat staat mij wel aan. Wat altijd weer goede links oplevert.

 • tradewind

  prima analyse Gerard, complimenten

 • gordijnen

  @WijRos

  Men steelt geld van de zogenaamde rijken en deelt het uit aan de armen alleen daar creëer je wel korte termijn consumptie mee maar je lost er geen structurele economische crisis mee op.

  Als ik zie welke produkten in de markt worden gezet door de bankiers, dan heb ik een heel ander idee.

  Er zijn alleen al in Italie 1600 gemeentes die al hun bezittingen hebben moeten inleveren omdat de burgemeester derivaten had gekocht. Zo natuurlijk ook met Vestia en de obligaties die worden uitgegeven.

  Het einde van de reis is, als de bevolking al zijn bezittingen en spaargeld heeft ingeleverd.
  Wat overblijft zijn te hoge schulden en te hoge belastingen en de bezittingen in de handen van 1% van de bevolking. Die ook nog bepalen wat goed en slecht is en waar wij naar mogen kijken op tv enz.

  De waanzin ten top.

 • Ludo

  Hulde Gerard, mooie binnenkomer als columnist op deze site!

 • Dave

  Deze is voor Gerard… over the fundamentals

  Sadly, the whole world is searching for income and safety, and the fact is that there is no income and there is no ultimate safety. Then how does one build wealth? The Asians know the answer to that — YOU BUY and HOLD GOLD — and exercise a lot of patience.

  Als de muziek stopt gaat het niet om euro’s dollars… het gaat om ounces.. veel ounces…lol..

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/6/25_Richard_Russell_-_This_Terrifying_Financial_Collapse_%26_Gold.html

  echt lezen… is geniaal..

 • temp242

  Beste Skanda, volledig met u eens! Men dacht zomaar eventjes Karma uit te dagen…
  De gevolgen voor de mensheid zullen er binnenkort dan ook naar zijn…MVG.

 • Skanda

  @Nico
  idd Nico, d’r zal een reset komen alleen schoksgewijs en nauwelijks of niet te regisseren. Dat kan ook niet want er zijn zo ontzettend veel tegengestelde belangen en overtuigingen. Het is een volstrekt gestoord labyrint dat is gecreeerd. Mechanistisch denken is leuk om de dode natuur te manipuleren maar niet om een samenleving mee in te richten.
  Zonder krachtig centraal gezag met kennis van natuurwetten en nobele doelen kun je het gewoonweg vergeten. En de eurozone-leiders, nationaal en transnationaal, zijn overwegend simpelweg hedonistische, megalomane krankzinnigen.

 • Skanda

  @WijRos
  “… Zou dat uiteindelijke instorten niet met alle problemen gepaard gaan die jij noemt maar dan op erger en op veel grotere schaal? …”

  Inderdaad Wijros, zo zal het waarschijnlijk gaan, op naar MadMax tot de tiende macht.

 • Nico

  Skanda
  Oke daarin heb je gelijk maar als het zo doorgaat verarmt de hele middenklasse en komt er uiteindelijk toch een reset maar idd. de verdeeldheid in de eu staat een goede oplossing in de weg,de verschillen zijn te groot.

 • WijRos

  @Skanda

  Beste Skanda, men houdt nu mensen jaren aan het lijntje maar eens komt de dag dat heel Europa instort omdat men nooit de juiste maatregelen heeft durven nemen en dat is de tering naar de nering stellen! Zou dat uiteindelijke instorten niet met alle problemen gepaard gaan die jij noemt maar dan op erger en op veel grotere schaal? We varen op een depressie aan waar de dertiger jaren nog een feest zal blijken te zijn en dat komt alleen maar omdat al die democratische vetzakken nooit een echte beslissing hebben durven nemen waar de meerderheid het niet mee eens was. Democratieën zijn niet in staat echte problemen op te lossen. Men steelt geld van de zogenaamde rijken en deelt het uit aan de armen alleen daar creëer je wel korte termijn consumptie mee maar je lost er geen structurele economische crisis mee op. Onze economieën zijn gebaseerd op een verouderde gedachtengang die bewezen nooit gewerkt heeft maar in wezen alleen maar enorme problemen gecreëerd heeft door kleine problemen voor ons uit te schuiven middels steeds meer lenen en nooit iets aflossen.
  De westerse wereld was één groot luilekkerland dat begint nu echter op zijn einde te lopen. Alles wat we geleend hebben in het verleden zal met erg veel pijn terug betaald moeten worden.

 • Skanda

  @Nico
  Het lijkt me onredelijk om IJsland te vergelijken met de eurozone.

 • Nico

  Skanda
  Ijsland heeft het wel gedaan en het heeft niet eens zo verkeerd uitgepakt als ik het goed begrepen heb.
  http://www.bloggen.be/tafelspringer/archief.php?ID=1420624

 • De Heraut

  Merci, Wijros

 • Erik

  Prima column, mooie basis. Bedankt!

 • temp242
 • Skanda

  @Block
  Inderdaad “geinig” om zo’n proces te volgen.

 • Skanda

  @Nico
  Sanering van de europese bankensector heeft zeer verregaande sociale gevolgen. Peter Schiff en Jimmy Rogers zeggen ook altijd heel heldhaftig “saneren’, “failliet” laten gaan.

  Dat is heel, heel makkelijk praten. Als democratisch gekozen, iza dus zwakke politicus moet je het maar doen.

  Democratie, het systeem dat daaruit voortvloeit alsmede democratisch gekozen leiders lenen zich volstrekt niet voor saneren, naar mijn overtuiging. Grootschalig saneren in dit systeem betekent nl. dat vrijwillig gekozen wordt voor de wanorde, puinzooi, opstand, burgeroorlog. Wie gaat dat gepland inzetten???

 • Block

  Ongelooflijk hoe alles went in het nieuws. Een klein half minuutje dat cyprus ook beroep gaat doen op Europese noodhulp, amper een nieuwsitem waardig.

  Zelfs miljarden schulden wennen snel….

 • Jullie

  Tissen is nog altijd een inhoud-loze Keynesiaanse preker.

  Die man komt nooit met oplossingen voor de lange termijn.
  Hij erkent nooit het echte probleem en blijft maar blind vertrouwen hebben in de centrale economische planners.

  De man is nog steeds niet bekend met de Oostenrijkse School, en alleen al daarom kent hij geen andere visie dan de visie van Keynes.

  Tissen is de zoveelste zelfverklaarde hoogleraar die net als al die andere 10.000 zelfverklaarde hoogleraren inhoudelijk precies hetzelfde zegt als zijn collega’s.

  Tissen is hol.

  Ik snap echt niet wat de mensen toch zo fantastisch vinden aan zijn artikelen, alles wat hij zegt weet iedereen al, hij voegt helemaal niets toe aan informatie.

 • Snel

  @Nico

  Jaahh Nico,het hoge woord is eruit bij Tissen.
  Hij ziet het kennelijk niet meer zitten.

  Als bewaarheid word waar hij bang voor is, gaat het al snel goed fout.

 • Nico

  Noord-Zuidconflict

  Ik durf met enige terughoudendheid vast te stellen dat Europa binnenkort kopje onder gaat. Dan ontploft de Zuid-Europese bankensector en trekt deze Noord-Europa met zich mee. Dan worden de risico’s op een Noord-Zuid conflict en misschien zelfs op een vuile oorlog in enigerlei vorm reëel.

  Saneren, niet dus
  Het is opmerkelijk dat geen van de Europese regeringsleiders momenteel opspringt en oproept tot een krachtige en allesomvattende sanering van de Europese bankensector. Dat zou wel moeten, want volgens de Bank voor Internationale Betalingen is er sprake van acuut instortingsgevaar en is zelfs een faillissement van de omvang van Lehmann Brothers niet denkbeeldig en zelfs waarschijnlijk.

  De een trekt de ander om
  We hebben in Europa stresstest na s…………………………..

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/noordzuidconflict.xml

 • Snel
 • Snel

  Dit is ook een leuke.
  Wie neemt deze grafiek serieus? Er zijn nl zoveel grafieken.

 • Nico

  Gerard
  Mijn complimenten voor deze column je hebt de economische toestand in de wereld hiermee goed weergegeven, maar verdorie ik mis wel je spelfouten,uiteraard bedoel ik dit als positieve kritiek.

 • temp242
 • temp242

  Deze is werkelijk om te gieren!!!
  “Europese toestand wordt erger vooraleer hij beter wordt…”
  Het zou zo uit de mond van de policorruptici kunnen komen.
  Verder nog even meegeven dat de minister van financien van Fetaland, die nog steeds niet ingezworen is, zojuist ontslag heeft genomen.
  Om het met de woorden van Herman van Rompuy te zeggen: het ergste van de eurocrisis is voorbij.
  Gaat u maar rustig slapen, neen, dat was die andere misleider…

  http://www.tijd.be/nieuws/geld_beleggen_markten/Europese_toestand_wordt_erger_vooraleer_hij_beter_wordt.9207125-2969.art

 • X.

  @Ethan

  Sorry! de volgende keer zal ik aankondigen wanneer ik bij ga kopen;)

 • Tallix

  @pietje Geen aandelen Unilever hoor…dat gaat zeker over de kop. Mind my words! Ze zijn nu al maanden in de C1000 en AH, Etos en kruidvat alles in de uitverkoop aan het gooien. Telkens zitten weer alle merken van Unilever bij de 2 halen 1 betalen etc. acties. Alles voor een euro etc. Niet doen!

 • Ethan

  Heb je net je salaris binnen, stijgen de edelmetalen opeens weer met ’n verticale lijn. Is niet grappig :(

 • Roi

  The Disastrous Consequences of a Euro Crash.

  Een mooie uiteenzetting van alle angstgevoelens die er leven mocht de Euro eraan gaan!

  http://www.spiegel.de/international/

  Vraag me af hoe edelmetaal op zo’n scenario zal reageren. Als ze de inflatie aan gaan wakkeren wel goed denk ik.

 • WijRos

  @De Heraut

  Beste Heraut,
  Zoek een land uit die niet onder de EU wet- en regelgeving valt en onderzoek de eigendomswetgeving uitermate goed. Veel landeigenaren in het buitenland sneuvelen door overmoed. Koop land en laat lokalen de exploitatie doen en, heel belangrijk, ga er zelf op wonen. Zorg dat je de wetgeving goed kent want eigendomsrechten zijn heikele punten met name in voormalige oostblok landen. Heel veel land is in de revolutie onteigend en er komen nog steeds oud eigenaar op de proppen die voor veel juridische kosten kunnen zorgen. Soms vervallen hele generaties koopcontracten omdat het vroeger onrechtmatig onteigend is. Advocaten, notarissen en makelaars zijn vaak minder betrouwbaar en kiezen als puntje bij paaltje komt toch vaak partij voor lokalen.

 • De Heraut

  Prima column, Gerard, ga zo door.

  De Heraut is zich inmiddels in de Baltische staten aan het orienteren op landbouwgronden. Iemand nog tips?

 • Skanda

  @Gerard
  “Meespelen” in jouw oordeel, “hoofdrol” in mijn oordeel. Dat je het niet noemt is wat mij betreft een kernfout in je “jaren zeventig analyse”. Dit terwijl je over anderen oordeelt dat ze het niet snappen, dat ze volgens jou een diepgeworteld misverstand hebben.

  Verder, we hebben nog steeds geen goudstandaard meld je. Dat klopt maar we hebben ook geen goudprijs van 35 USD meer gezien …

 • Frederick

  Prima eerste column, ga zo door.
  Prettig om een stuk te lezen dat iets langer is dan een comment van je.

 • Gerard

  @Skanda
  Zeker speelt de afschaffing goudstandaard mee van 1971. Is zeker geen misverstand. Speelde ook een rol. Dit ontken ik ook niet. Heb het alleen niet genoemd.
  Maar vanaf 1971 hebben we tot op vandaag nog steeds geen goudstandaard. En vanaf 1971 is er toch veel gebeurd.

 • WijRos

  @ Roi

  re. Of ben ik nu te Naïef?

  Beste Roi, helaas .. ja !

  Veel erger dan de Bilderberggroep is de ambtelijke elite. Men zal altijd collega’s beschermen tegenover de producerende burgers.

  In de Bilderberg, die zijn macht leent van de ambtelijke elite, heb je nog personen en families, de ambtelijke elite is vormloos en achten zich onmisbaar en daarom is dat veruit de gevaarlijkste en meest corrumperende macht op aarde de laatste eeuw.

 • Roi

  @wijros

  Ja maar ze zullen dit toch wel meenemen in de vervolg uitkeringen voor de Grieken neem ik aan. Het IMF en de Trojka zullen dit toch opvatten als niet nakomen van de afspraken.

  Of ben ik nu te Naïef?

 • Roi

  @high 5

  “Goud is schaars”

  Leuk artikel gevonden hierover.

  http://www.edelmetaal-info.nl/2012/06/goud-is-geld-bewijst/

  Velen onderons denken dat goud als geld zo waardevol is omdat er zo weinig van is, maar het tegendeel is waar. Bij goud blijft de voorraad groot t.o.v. de jaarlijkse toename.

  Het is de hoge ‘Stock-to-Flow-ratio’ die er voor zorgt dat goud een stabiele waarde behoudt

 • Ethan

  Interessant:

  DRUGS, MONEY, AND THE BANKSTERS

  “This very interesting report spells out yet another vast hidden tier of finance for the bankster elite, one well known to followers of Mike Ruppert’s or Professor Peter Dale Scott’s research over the years: the international drug trade:

  Western Banks ‘Reaping Billions from Colombian Cocaine Trade’”

  Meer:
  http://gizadeathstar.com/2012/06/drugs-money-and-the-banksters/

 • WijRos

  @Snek, @Roi

  re. by taking on some 70,000 public sector staff in two years,

  Beste Snel, Roi, dit is politiek. We zijn in Nederland ook al ruim 30 jaren aan het bezuinigen op overheidsdienaren. Feitelijk is het de enige bedrijfstak waar actueel steeds meer geld aan lonen en diensten uitgekeerd wordt. Dus dat ze dit in Griekenland ook doen is de standaard overheidsprocedure in vrijwel alle Europese landen. Bedenk dat daarbij ook nog eens steeds meer mensen in dienst komen bij Europa etc.

  De EU gaat hier niets aan want het betreft hen zelf.

 • WijRos

  @Goud of zilver

  Beste G of Z, ik denk dat de meesten dat doen. Een prijsstijging stimuleert natuurlijk wel.

 • Skanda

  Waarom wachten mijn twee vorige reacties op moderatie, Rolf? Ik heb geen “quote” gedaan dus wat kan er verder aan de hand zijn?

 • Skanda

  Ah, Egypte gaat ook terug naar de middeleeuwen en wordt een grote (gelegenheids)vriend van Iran. Tjonge, jonge wat wordt het toch een zootje in het Midden Oosten. De ironie wil dat het ontwikkelde, democratische, moderne, geweldige europa ook ultra instabiel is, feitelijk rijp is voor de sloop.

  Dat gaat nog wat worden de komende jaartjes.

 • high five

  CNBC Admits We’re All Slaves To ROTHSCHILD CENTRAL BANKERS GLOBAL GOVERNMENT
  http://www.youtube.com/watch?v=q1KnJbBJTE0&feature=player_embedded

  Marktprijzen worden gemaakt door centrale bankiers, in omloop gebrachte geruchten etc
  Koop spullen die schaars zijn. Goud is schaars.

 • Roi

  @snel

  Kwam dit oude stuk toevallig net ergens tegen….

  BRUSSEL – De rapportage van de Europese Rekenkamer is jarenlang stelselmatig gesaboteerd.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/article8701728.ece?cid=mailart

  Is net Griekenland daar. Dus reken maar niet op Brussel!

 • Roi

  Logisch geredeneerd stuk Gerrard, bedankt

  @skanda
  Goeie replay maar neemt niet weg dat deze periode niet vergeleken kan worden met de periode van toen.

  @zilverprijs

  “Maar het meest gevaarlijk is nog de ‘reset’ waar je zelf over schrijft.
  Als alles genationaliseerd wordt, heb je ook niets meer aan edelmetaal…”

  Interessant maar kan je dit toelichten. Ik ga ervan uit dat edelmetalen(in fysiek bezit) altijd waarde zullen houden… Mocht de pluris hier uitbreken dan kan ik toch noch steeds met deze metalen over de hele wereld terecht.

 • Skanda

  @Marc
  “Een verwachting is nog geen voorspelling.”

  Ik vind het nogal flauw, een hoog gehalte “woordspelletje” hebben, wanneer je allerlei verwachtingen meldt over wat er in toekomst naar jouw idee gaat gebeuren maar “voorspellingen” … nee hoor, natuurlijk niet.

 • Snel

  De Grieken gaan dus niet besparen.
  Ze houden alles en iedereen voor de gek, en later komt dat uit.

  Wanneer zal Brussel eens moedig zijn en in ieder geval de Grieken de euro zone uitknikkeren?

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3276276/2012/06/24/Griekenland-nam-in-2010-toch-70-000-nieuwe-ambtenaren-aan.dhtml

 • http://zilverenlach.nl/Goud_Of_Zilver_kopen.htm Goud of zilver

  Ik koop geen goud en zilver omdat ik hoop op een prijsstijging, maar als een verzekering tegen de centrale banken en hun monetaire beleid.

 • WijRos

  Een goed leesbaar verhaal Gerard.

 • Marc

  Goed stuk Gerard.

  Klopt wat je zegt.
  Een verwachting is nog geen voorspelling.
  Voorspellingen moet jij je ook niet aan wagen.
  Vooralsnog zijn mij de ogen weer geopend en houdt mijn PM’s in het zicht.
  Ik schaf ze aan voor wat komen gaat of het nou 1 maand is of nog 20 jaar.
  Ik maak mij grote zorgen voor wat komen gaat en is dat nou angst?
  Nee ik denk het niet.
  Het is meer een gezonde achterdocht jegens een aantal regeringen ook die van NL (ja, beste knowtoomuch ik ben NL en niet negatief tov Gerard) want hun incompetentie baart mij pas echt grote zorgen.
  Gerard, ik wacht op jou volgende artikel!

 • Ritter

  Dank voor je column Gerard…ik wens je doorzettingsvermogen toe voor de complete serie

 • Skanda

  “Voordat we echt naar de fundamentals gaan kijken, eerst even een diep geworteld misverstand uit de weg ruimen. Deze periode van stijgende goudprijzen wordt vaak ten onrechte vergeleken met de periode 1970 tot 1980. Deze periode kenmerkte zich door veel te hoge economische groei in de aanloop naar de crisis. Hierdoor kwam er teveel geld in de markt welke de inflatie opdreef tot boven de 10%. Tegelijkertijd hield men de rente veel te laag. Het effect was de zogenaamde tweede ronde inflatie welke beter bekend staat als loon/prijsspiraal. Lonen, prijzen en vooral huizenprijzen knalden stijl omhoog en de rente compenseerde dit niet. Dat was de reden dat de goud- en zilverprijs steeg. Ook toen dreigden de valuta’s zichzelf op te blazen. Toen de rente in 1980 in een keer opgetrokken werd tot 12%, zakte de inflatie snel en de goud- zilverprijs donderde stijl naar beneden om daar 20 jaar te blijven.”

  “Hardnekkig misverstand”? Hier ga je mi nogal de mist in, Gerard.
  Je vermeld namelijk niet dat Nixon de Bretton Woods USD/goud link in 1971 verbrak, een zeer hoogmoedige, arrogante actie van de toenmalige leider van het Derder Rijk. Dat is een hele belangrijke context voor de prijsstijging van goud de jaren erna. De US hadden namelijk gigantische uitgaven ivm “Vietnam”. Uitgaven die men slechts door middel van uitgave van ongedekt politiek geloofsgeld kon doen. Dat werd niet zo gewaardeerd door andere landen, financiele markten alsmede individuen.
  De geldpersen laten loeien, ofwel valsemuntenarij in gang zetten, om daarmee een (oorlogs)economie in gang te zetten heeft zo haar effecten. Dat had het toen en dat heeft het nu.

 • http://preppers.nl/forum/forum.php RB

  SHTF in Scotland/Ireland as we speak.

  http://www.godlikeproductions.com/forum1/message1907655/pg1

  Bankholiday. Duurt al een week.

 • pietje

  En dan hebben we nog zilverpaul of wel Paul de Boer met de gouden tip mijnaandelen.
  http://www.edelmetaal-info.nl/2012/06/10-vragen-aan-paul-de-boer/

 • pietje

  Interview met Rolf van Zanten.
  Hallo Rolf, we staan hierin de spliksplinter nieuwe showroom van ECN met een AFM vergunning op zak. Dat moet een bijzonder gevoel zijn voor een van de pioniers op het gebied van webshopverkopen in edelmetaal. Vertel eens: hoe en waarom ben je eigenlijk begonnen met het verkopen van edelmetaal?
  http://www.edelmetaal-info.nl/2012/06/interview-met-rolf-van-zanten/#more-3357

 • P.rutser

  @CP
  Je hebt het over leven in angst? Waarom sluiten we dan overal verzekeringen voor af? Dat is pas een vorm van leven in angst en de verantwoording voor je leven buiten jezelf leggen.
  Een beetje preppen is zelf verantwoording nemen en niet in aannames geloven. Assumptions are the mother of all fuckups….

 • Gerard

  @knowtoomuch
  Heb het stukje gelezen. En natuurlijk, de banken gaan niet vrijuit. Maar de ellende in Duitsland begon gewoon met overdosis schuld van de overheid. Dus uitsluitend de banken overal de schuld van te geven is wat kort door de bocht. En nadat Hitler zelf de drukpers ging hanteren en stopte met schulden en rente te betalen, waren ze inderdaad schuldenvrij. Ja, dat klopt. Maar vorige week nog hoorde ik hetzelfde idiote plan van die extreem linkse partij in Griekenland!
  Maar toen Duitsland vervolgens geen grondstoffen meer kreeg, gingen ze het zelf halen. We weten hoe dat afliep. Japan was exact hetzelfde verhaal. Amper een week nadat VS en China de leningen en de grondstoffenstroom stopte richting Japan, ging Pearl Habor plat.
  En zo gingen we van schuldendrama’s over in WO2. Vervelend dat we dezelfde plannen nu in Griekenland horen, en deze partij op een na de grootste werd.

 • Gerard

  Dinsdag 26-6 is het weer optie-expiratie futures goud en zilver. Hoewel het rond die maandelijkse datum wat rustiger is de laatste tijd, zie ik toch wel steeds wat druk naar beneden.
  Op 1570 ligt wel een bodem die nu voor de 3e keer geraakt wordt. Gaan we daar vlot doorheen, dan gaan we naar de 1500. De downtrend blijft hardnekkig aanwezig sinds augustus 2011 en is nog lang niet gebroken. Of we alsnog boven de 1600 blijven hangen, zal deze week leren vanaf woensdag. Maar ook olie, koper, aluminium laten bar slechte grafieken zien. Dat komt vooral omdat Azie steeds weer slechtere vooruitzichten laat zien. Dat is nu al 9 maanden op rij.
  Ik blijf vresen voor een depressie i.p.v. recessie, vooral omdat de cijfers steeds verder verslechteren. Er is totaal geen zicht op bodemvorming. Nog niet.

 • knowtoomuch

  Sorry ; de bijbehorende link is / moet zijn :

  http://wakeupfromyourslumber.com/node/6720

 • knowtoomuch

  Goed geschreven artikel Gerard. Negatievelingen heb je altijd. Zeker onder de NL-ers ;-)

  Bijgevoegd een bijdrage van me op Biflatie van een paar dagen geleden die het rekord ‘duimpjes’ brak.
  Misschien wordt ie ook wel hier gewaardeerd, dat kan ik niet beoordelen :

  Kijk eens mensen, DIT is pas een artikel :

  wakeupfromyourslumber.com/node/6720

  Kwootje :

  *****************************
  “Within two years, the unemployment problem had been solved, and Germany was back on its feet. It had a solid, stable currency, with no debt, and no inflation, at a time when millions of people in the United States and other Western countries (controlled by international bankers) were still out of work. Within five years, Germany went from the poorest nation in Europe to the richest.”

  ****************************
  & :

  ****************************
  ” Schact (SchacHt / Ktm ) echoes the textbook lie that Weimar inflation was caused when the German government printed its own money. However, in his 1967 book The Magic of Money, Schact let the cat out of the bag by revealing that it was the PRIVATELY-OWNED Reichsbank, not the German government, that was pumping new currency into the economy. Thus, the PRIVATE BANK caused the Weimar hyper-inflation.”

  **************************

  Ahaaaah ! zegt dan den Biflatie-lezert, “Ktm is Hitlertje aan het promoten ! Betrapt, Ktm, you Nazi-bitch !”

  Maar dan antwoord ik (staat trouwens helaas niet in bovenstaande artikel vermeld) :
  ” Driewerf neen ! Hitler had dit schuldenvrije STAATS-uitgegeven geld afgekeken van Lincoln met z’n Green Backs, and by the way, KTM schijt op Hitler, het liefst in vloeibare vorm ! ”

  (en daarom werd Lincoln ook door z’n kalende knikkert geschoten natuurlijk…)

  Moraal van het verhaal : De wereld moet het Khazaren-gecontroleerde ‘Centrale’ (?) Banken-systeem een doodsschop geven. Massaal. Want dit systeem stelt alléén maar enkele tientallen Khazaren-families centraal, in plaats van de mensheid (=99,995438%)

  @Koen : Maggie d’r in ?

  @Madman : De massa begrijpt ‘de dingen’ pas als het te laat is, oftewel wanneer deze al 2 of 5 dagen niks fatsoenlijks te eten heeft gehad en de kinderen met grote betraande en vragende ogen naar (‘held’) papa beginnen te kijken…
  Pas dàn ziet papa de ernst van de situatie in en breekt er ècht iets in zijn binnenste …

 • http://preppers.nl/forum/forum.php RB

  @ CP

  Ik zit ook regelmatig op preppers.nl en heb niet de indruk dat daar veel angst heerst. Meer een kalm afwachten in de wetenschap dat men een heleboel zaakjes al voor elkaar heeft, waar anderen bij een crisis de eerste dagen in shock voor de TV zitten. Dat geeft een behoorlijk comfortabele voorsprong.

 • http://preppers.nl/forum/forum.php RB

  @ Gerard

  Mooie eerste column. Complimenten.

 • CP

  @gordijnen: als je op http://www.preppers.nl je gaat inlezen, zal je wel die 3600 pakken en je voorraden gaan aanleggen ;) Jeetje, wat gaat dat ver! Natuurlijk altijd goed om je voor te bereiden, maar om nu voor een jaar voedsel op te gaan slaan, een bunker aan te leggen en een bunch of weapons aan te schaffen…

  Maar wat je je wel kunt afvragen is dat als de shit hits the fan, je aan je gouden muntjes hebt.. mensen hebben dan behoefte aan andere zaken ..

  Echter, ik denk dat als je zo gaat leven, je gaat leven in angst. En dat is nooit goed.

 • gordijnen

  fysieke

 • gordijnen

  @Willem

  Dank je Gerard. Je hebt gelijk. Als er een oplossing voor de euro zou zijn, dan was deze toch wel toegepast na zoveel financiele toppen. 26 of 27 totaal? De bestuurders maken zichzelf belachelijk met het roepen dat de euro is gered.

  En Willem jij zou ook niet opvallen tussen deze bestuurders. Dat goud even onder de 1600 gaat, waar heb je het over. Dit is ook nog de prijs op papier, dat nooit kan worden geleverd.

  Laat ik je dit voorbeeld geven.

  Ik kan 3500 euro winst maken.

  Normaal hoef ik daar nooit over na te denken.

  Nu vraag ik mij eerst af, kan ik snel genoeg die euro’s winst
  weer belegen, zodat ik straks niet met die waardeloze euro’s
  blijf zitten.

  Het enige wat ik op korte termijn nog voordelig zou kunnen inkopen is fystieke edelmetalen.

  Kijk eens goed in de spiegel Willem.

 • temp242

  De Duitse kwaliteitspers begint de gewone burger te waarschuwen.
  Wanneer verschijnt zulk artikel in onze pers?

  http://www.handelsblatt.com/finanzen/boerse-maerkte/anlagestrategie/plan-b-so-schuetzen-sie-ihr-geld-vor-dem-euro-kollaps-seite-all/6785870-all.html ttp://www.handelsblatt.com/finanzen/boerse-maerkte/anlagestrategie/plan-b-so-schuetzen-sie-ihr-geld-vor-dem-euro-kollaps-seite-all/6785870-all.html

 • temp242

  Klasse Gerard!
  Bedankt.

 • high five

  Vraag me niet hoe het gaat en wie erbij betrokken is. Ze ontmoeten elkaar in achterkamertjes en ons kent ons. In Nederland moet de minister president iedere maandag morgen naar Trix. Waarschijnlijk ziet Roemer die bui al hangen. Ik bedenk nu dat dit standpunt van de SP wellicht zelfmoord is, omdat er waarschijnlijk heel wat mensen op de SP stemden vanwege het anti Europa beleid. PVV wordt ook dagelijks afgekraakt door de media. Die moet ook een kopje kleiner gemaakt worden. Rutte en Pechtold waren bij Bilderberg, we zullen zien of zij de winnaars van de verkiezingen worden.
  Politieke partijen verschillen qua opvattingen, maar over bepaalde onderwerpen die belangrijk zijn voor de globalisten (zoals de eenheid van de EU en de onafhankelijkheid van de centrale bank) zijn als het erop aankomt de opvattingen eensgezind.

 • Gerard

  @Zilverprijs
  “Zodra de inflatie verder omhoog gaat, zullen ze de rente ook moeten gaan verhogen, anders zal niemand nog bereid zijn om geld uit te lenen. (afgezien van de ECB zelf).”

  De spijker op z’n kop. Dat hangt zeker als een strop boven de nek van de economie! Ik ben er bijna zeker dat Bernanke en Draghi daar nachtmerrie’s van krijgen.

 • Gerard

  @Willem
  Beste Willem, ik ben geen “voorspeller”, ik “verwacht” alleen en probeer dat te onderbouwen. En daar hoef je het zeker niet mee eens te zijn.
  Tot nu toe bleef goud toch mooi rond de 1600 hangen? Al vanaf januari, toch? Maar ook dat was geen voorspelling.

 • Willem

  @High Five, denk je dat de SP nu ook in het Bilderbergcomplot zit? Hoe gaat zoiets in zijn werk dan?

 • Willem

  @High Five, denk je dat de SP nu ook in het Bilderbergcomplot zit? Hoe gaat zoiets in zijn werk dan?

 • Theo

  voor wie het gemist heeft.

  Willem Middelkoop onthult dat Nederland ook een Duitse Mark krijgt als het misgaat met de euro. Tegelijkertijd geeft hij mee om er vooral van te profiteren.

  vr.gr.Theo

 • Johan de Velde

  Goed verhaal, Gerard.
  Je laat in ieder geval een aantal vergelijkingen zien en dat scherpt ons als lezers.

  Het gaat om een opinie en dat betekent dat niemand het altijd eens hoeft te zijn met de schrijver.

 • high five

  @Zilverprijs Jij verwacht dus ook een communistisch Europa waarin het eigendomsrecht verdwenen is. ?

 • http://www.zilver-inkoop.nl/zilverprijs.html Zilverprijs

  Zodra de inflatie verder omhoog gaat, zullen ze de rente ook moeten gaan verhogen, anders zal niemand nog bereid zijn om geld uit te lenen. (afgezien van de ECB zelf).
  Investeren in bedrijven met weinig schuld op de balans is dan nog veiliger dan goud.
  Maar het meest gevaarlijk is nog de ‘reset’ waar je zelf over schrijft.
  Als alles genationaliseerd wordt, heb je ook niets meer aan edelmetaal…

  “Een schuldencrisis kan alleen maar eindigen met een “reset”. Dit betekent dat alle bezittingen t.o.v. de schulden weggestreept gaan worden. Vaak door geld nietig verklaren, maar ook vaak door nationaliseringen van alle bezittingen.”

 • Dave

  Voor hen die willen weten wat komen gaat neme gaarne onderstaande link door

  http://www.goldonomic.com/images/Majors/Weimar_gold.jpg

 • high five

  Gerard bedankt voor je artikel!.
  We zitten inderdaad nu in een deflatoire periode (winter) die waarschijnlijk gevolgd wordt door een inflatoire periode als het vertrouwen in het geld afneemt of als de biljoenen gecreëerd een weg vinden naar de bezittingen, omdat het geld op de bank niks oplevert.

  Politiek is echt alleen maar een poppenspel voor het publiek. De SP die altijd anti Europa was, is nu pro Europa nu ze willen regeren. Ohoh en het grote publiek neemt dit spel nog serieus ook. http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/06/sp-kiepert-euroscepsis-overboord
  De agenda van Bilderberg gaat gewoon door, maar dan met de poppetjes van de SP.
  Het eindspel is dat alle europese landen onder curatele komen van het IMF en de EU en dat de ‘goldman sachs technocraten’ in de Europese landen worden geposteerd en democratie een ding uit het verleden is. Het Europa precies zoals SS’er Bernhard van Lippe biesterfeld het voor ogen had toen hij de klus in 1954 begon in opdracht van de ‘elite’ families.

  Ik wacht al op het volgende artikel met de technische plaatjes Gerard, niet dat ik er iets mee doe, maar het is leuk om de grafieken te zien.

 • pietje

  Hier komt nu de schuldencrisis nog bij, iets wat in de jaren 70 totaal niet aan de orde was. Kort door de bocht, toen waren het groeistuipen, nu krimpstuipen. Ofwel schuld opbouw t.o.v. schuld afbouw.
  Dit geld zeker voor Europa en de VS.
  Maar in mindere maten voor de BRIC landen China staat te popelen om het stokje van de VS over te nemen en vergeet niet dat China & India 40% van de wereldbevolking vertegenwoordigen europa en de VS iets meer dan 10%
  Je schrijft dat nationaliseringen van alle bezittingen (hier vallen zilver en goud ook onder)

 • pietje

  Gerard.
  Ik hoop dat je wel onpartijdig blijft en niet alleen het positieve nieuws over zilver en goud naar boven haalt.
  Maar ook de niet zo leuke berichten een plaats geeft.
  Wees objectief en schrijf de waarheid in je columns.
  Want dit misten ik bij je voorgangers

 • pietje

  Als ik dit lees loeiende inflatie op voedsel en energie en dat is goed nieuws voor goud en zilver.
  Dan denk ik Unilever en zonnepanelen.
  Aandelen Unilever en in plaats van goud en zilver zonnepanelen op je dak.

 • Willem

  Gerard jouw voorspellingen komen zelden uit. Zekers niet als je je technische plaatje erbij haalt. Dus laat dat alsjeblieft achterwege bij je volgende column. Goud kon ook niet meer onder de 1600 komen toch, en bam een paar dagen later zakte het er toch doorheen. En dat is niet één keer gebeurd Gereard maar meerdere malen. Met Natural gas ben je helemaal gigantisch de mist ingegaan.