24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Fysiek zilver kopen in trek: Silver Eagle munten breken wederom record

https://www.thesilvermountain.nl/img/American-Eagle-Silver-2009.jpgDe vraag naar fysiek zilver in de vorm van zilveren munten blijft wereldwijd toenemen. De United States Mint uit Amerika, het munthuis waar de populaire en wereldwijd bekende Silver Eagle munt wordt geslagen, heeft in het jaar 2010 inmiddels al meer Silver Eagle munten verkocht dan in welk jaar dan ook. De Silver Eagle zilveren munten zijn geïntroduceerd in 1986 en tot en met 2007 werden er jaarlijks 5 a 10 miljoen munten geslagen. De jaren 2008 en 2009 waren beiden recordjaren doordat in deze jaren door  het uitbreken van de kredietcrisis meer beleggers vluchten naar relatief veilige beleggingen als zilver en goud.

In het jaar 2010 zijn inmiddels al meer Silver Eagle munten geslagen dan in welk voorgaande jaar dan ook. Waar in 2009 in totaal 28.766.500 exemplaren zijn verkocht, zijn in 2010 tot en met 4 november in totaal 28.885.500 munten verkocht. Hier komt nog bij dat de eerste editie van de 2010 Silver Eagle pas op 19 januari beschikbaar kwam, omdat het munthuis niet zoals gebruikelijk in december al begon met het slaan van munten voor het nieuwe jaar. Dit kwam doordat het munthuis de hoge vraag naar munten niet aankon en haar volledige capaciteit nodig had om 2009 Silver Eagle munten te slaan.

In oktober besloot de US Mint de premie op de Silver Eagle munten te verhogen met $0,50 per munt. Tot nu toe heeft dit er in Amerika niet voor gezorgd dat er minder van dit soort munten worden gekocht, waar beleggers in Europa nu meer neigen naar een voordeliger alternatief in de vorm van de Canadese Maple Leaf en de Wiener Philharmoniker uit Oostenrijk.

https://www.thesilvermountain.nl/img/silver-eagle-productie.jpg

Zilver is een unieke belegging, aangezien zilver zowel monetaire eigenschappen bevat als goud maar daarnaast ook onmisbaar is in vele moderne technologieën.  Zilver is een goede geleider en wordt gebruikt in mobiele telefoons, computers, maar ook in nanotechnologie en zonne-energie. Doordat zilver desinfecterende eigenschappen heeft wordt dit edelmetaal ook steeds vaker gebruikt in medische producten en medicijnen. Het zilver dat in de industrie wordt gebruikt wordt vaak verbruikt (geconsumeerd) en aangezien het technologisch en/of economisch niet haalbaar is dit gebruikte zilver te recyclen wordt de voorraad zilver in een steeds hoger tempo uitgeput. De vraag naar zilver is echter prijs-inelastisch. Zelfs als zilver 10x duurder is dan vandaag de dag, dan nog zal zilver in veel industriële toepassingen worden gebruikt omdat er simpelweg geen goedkoper alternatief beschikbaar is.  Daar komt nog eens bij dat het aanbod in zilver zeer beperkt is. Zo is de mijnproductie vaak afhankelijk van de productie van andere metalen als koper, doordat zilver vaak als bijproduct wordt gewonnen.

Fysiek zilver kopen is in trek. Niet alleen raken meer mensen bekend met de mogelijkheden die het beleggen in zilver biedt, ook de rechtszaken tegen HSBC en JP Morgan wegens het manipuleren van de zilverprijs zorgen voor veel aandacht voor het kleine broertje van goud. Nu goud steeds duurder wordt en zilver historisch gezien nog steeds enorm goedkoop is ten opzichte van goud is het niet verwonderlijk dat zilveren munten geslagen in puur zilver, zoals de Silver Eagle, steeds meer worden gekocht.

Bekijk ook