Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Fysiek zilver kopen in trek: Silver Eagle munten breken wederom record

08-11-2010 Rolf van Zanten

https://www.thesilvermountain.nl/img/American-Eagle-Silver-2009.jpgDe vraag naar fysiek zilver in de vorm van zilveren munten blijft wereldwijd toenemen. De United States Mint uit Amerika, het munthuis waar de populaire en wereldwijd bekende Silver Eagle munt wordt geslagen, heeft in het jaar 2010 inmiddels al meer Silver Eagle munten verkocht dan in welk jaar dan ook. De Silver Eagle zilveren munten zijn geïntroduceerd in 1986 en tot en met 2007 werden er jaarlijks 5 a 10 miljoen munten geslagen. De jaren 2008 en 2009 waren beiden recordjaren doordat in deze jaren door  het uitbreken van de kredietcrisis meer beleggers vluchten naar relatief veilige beleggingen als zilver en goud.

In het jaar 2010 zijn inmiddels al meer Silver Eagle munten geslagen dan in welk voorgaande jaar dan ook. Waar in 2009 in totaal 28.766.500 exemplaren zijn verkocht, zijn in 2010 tot en met 4 november in totaal 28.885.500 munten verkocht. Hier komt nog bij dat de eerste editie van de 2010 Silver Eagle pas op 19 januari beschikbaar kwam, omdat het munthuis niet zoals gebruikelijk in december al begon met het slaan van munten voor het nieuwe jaar. Dit kwam doordat het munthuis de hoge vraag naar munten niet aankon en haar volledige capaciteit nodig had om 2009 Silver Eagle munten te slaan.

In oktober besloot de US Mint de premie op de Silver Eagle munten te verhogen met $0,50 per munt. Tot nu toe heeft dit er in Amerika niet voor gezorgd dat er minder van dit soort munten worden gekocht, waar beleggers in Europa nu meer neigen naar een voordeliger alternatief in de vorm van de Canadese Maple Leaf en de Wiener Philharmoniker uit Oostenrijk.

https://www.thesilvermountain.nl/img/silver-eagle-productie.jpg

Zilver is een unieke belegging, aangezien zilver zowel monetaire eigenschappen bevat als goud maar daarnaast ook onmisbaar is in vele moderne technologieën.  Zilver is een goede geleider en wordt gebruikt in mobiele telefoons, computers, maar ook in nanotechnologie en zonne-energie. Doordat zilver desinfecterende eigenschappen heeft wordt dit edelmetaal ook steeds vaker gebruikt in medische producten en medicijnen. Het zilver dat in de industrie wordt gebruikt wordt vaak verbruikt (geconsumeerd) en aangezien het technologisch en/of economisch niet haalbaar is dit gebruikte zilver te recyclen wordt de voorraad zilver in een steeds hoger tempo uitgeput. De vraag naar zilver is echter prijs-inelastisch. Zelfs als zilver 10x duurder is dan vandaag de dag, dan nog zal zilver in veel industriële toepassingen worden gebruikt omdat er simpelweg geen goedkoper alternatief beschikbaar is.  Daar komt nog eens bij dat het aanbod in zilver zeer beperkt is. Zo is de mijnproductie vaak afhankelijk van de productie van andere metalen als koper, doordat zilver vaak als bijproduct wordt gewonnen.

Fysiek zilver kopen is in trek. Niet alleen raken meer mensen bekend met de mogelijkheden die het beleggen in zilver biedt, ook de rechtszaken tegen HSBC en JP Morgan wegens het manipuleren van de zilverprijs zorgen voor veel aandacht voor het kleine broertje van goud. Nu goud steeds duurder wordt en zilver historisch gezien nog steeds enorm goedkoop is ten opzichte van goud is het niet verwonderlijk dat zilveren munten geslagen in puur zilver, zoals de Silver Eagle, steeds meer worden gekocht.

 • RB
 • Gerard

  @Alex, de vraag in India is hoofdzakelijk goud, maar blijkbaar nu ook zilver volgens dit bericht.
  Die vraag moet je niet onderschatten. Door deze vraag moet wegwezen op de goudmarkt rond eind mei en terugkomen september-oktober. In die maanden valt de vraag weg!
  Niet bang zijn omdat wij weten dat zilver schaarser is dan goud! Er zit 17x meer zilver in de grond dan goud, maar boven de grond is vrijwel al het zilver verbruikt en goud niet!
  Gevolgen langere termijn? Niet moeilijk te raden!
  Dat is een wetenschap om in het achterhoofd te stoppen.

 • Alexander

  @Gerard
  heb mijn bangheid aan de kant geschoven we zullen zien wat het wordt morgen..

  ook interesting

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703805004575606073079572784.html?reflink=barrons_redirect

 • Gerard

  @Alex, niet bang zijn. De ratio 51 is nog steeds extreem laag.
  De extreem hoge omzetten hadden misschien ook met een vorig artikel te maken. kan de link zo gauw niet meer vinden, maar had ik wel ergens op deze site geplaatst.
  De Chinezen hadden gedreigd het zilver fysiek op te vragen op de futures!!
  Daar wil je als grote bank zoals JP Morgan niet failliet op gaan met hun naked posities! hihihihi.

  Ook dit gaat de koers fors hoger zetten!
  http://www.beursbox.nl/201011092093/laatste-nieuws/zilver-uitvoer-china-met-40-terug.html

 • Alex

  @Gerard & @Wouter
  tja die dagomzet kan natuurlijk puur komen door de margin aanpassing..
  overigens gaat de nieuwe margin vandaag pas in bij het sluiten van de beurs… ik verkoop voor de zekerheid een deel van mijn zilver Portefeuille, want misschien was gisteren pas deel 1 van de correctie.. en zou toch niet willen dat mijn stoploss wordt aangetikt :)

 • Wouter

  @ Gerard

  De omzetten lager gisteren zeker hoog! In het grootste zilverfonds SLV is de gemiddelde dagomzet (3mnd) 16.250.800 stuks. Gisteren was met 148.614.700 stuks een extreme dag! Bijna een factor 10.

  Het effect van de marginverhoging in 1980 waren onder hele andere omstandigheden.
  De goud/zilver ratio lag op dat moment op 16 en vandaag op 51.
  De gemiddelde ratio is ongeveer 17.. of goud moet flink corrigeren of zilver flink oplopen om weer een normale verhouding te krijgen.
  De industriele vraag van zilver ligt hoger dan wat er wordt gemijnd.
  China die wilt haar futures omzetten naar fysiek zilver.
  Wanneer men blijft doorgaan met QE dan zullen steeds meer particulieren zilveren munten kopen i.p.v. cash aanhouden. Tel alles bij elkaar op en kom tot je conclusie :)

 • Alex

  @Gerard
  wat ik zo wikipedia lees hadden ze in 1980 de regels veranderd (strenger gemaakt) dus niet de margin prijs verhoogd
  Maar goed een effect had het zeker

 • Alex

  @Gerard

  dat zou mooi zijn.. dus het ligt niet aan een margin verhoging? bedankt voor de tips trouwens

 • Gerard

  Zoals verwacht waren gisteren de omzetten op zilver 3 tot 4x hoger dan normaal. Dat zou kunnen betekenen dat er inderdaad enorme shortposities op de futures van zilver teruggekocht zijn. Dan ligt waarschijnlijk vandaag weer de weg omhoog voor zilver. Bingo!

 • Gerard

  @procambarus, opties zijn inderdaad niet zonder risico’s, maar risico’s kun je ook weer afdekken aan de onderkant indien gewenst.
  Ik bedoelde juist dat je op goud zilver weinig risico loopt omdat wij hier allemaal wel weten welke kant het opgaat. De inschatting voor mijzelf is 90:10 %. Op vrijwel alle goede major-mijnen heb ik put opties geschreven. Dan maak je de hele run omhoog mee ZONDER ook maar een aandeel werkelijk te bezitten.
  @Alexander, ik ben een tegenstander van sprinters en turbo’s. Ik raad je echt aan opties te leren. Het leuke daarvan is dat opties aflopen per bepaalde datum. Dus de tijd kun je ook in je voordeel laten lopen. Bovendien kun je in constructies je verlies met een call afdekken met een put.
  Daar zijn hele leuke constructies mogelijk. Die NIA zal zeker goed zijn. Dit soort winsten zijn zeker geen uitzondering. Raad je echt aan om het te leren. Begin eens bij de mini seminar van F.Franken. Is erg goed. Kijk eens op:
  http://www.stockmanagementacademie.nl/

  Overigens, de zilverprijs is vandaag weer hard gedaald zonder enige aanwijzing.
  Schijnt te liggen aan de margin-verhoging op de futures van de CME (de uitbater van de futures).
  Ik geloof dat er 100x meer gehandeld word in grondstoffen dan er daadwerkelijk gebruikt wordt!
  Prijzen van grondstoffen worden steeds vaker door die futures bepaald.
  Door die margin-verhoging schijnt in 1980 de hele zilverprijs naar beneden gedonderd te zijn.
  Zal nu niet gebeuren denk ik (hoop ik).

 • Alexander

  @Rob mee eens

  @Gerard opties heb ik nog niets mee gedaan.. ik heb sinds een tijdje alleen maar Zilver sprinters.. hefboom 4x de zilverkoers die gingen schrikbarend snel omhoog afgelopen dagen..
  met opties heb ik geen ervaring maar opties zoals jij adviseert ga ik eens proberen.
  Of misschien ga ik de NIA (National Inflation Assosiation) adviezen eens volgen:

  “NIA’s latest stock suggestion U.S. Silver Corporation (TSX Venture: USA) reached a new 52-week high today of $0.83 for a gain of 196% since we suggested it to you on September 20th at $0.28!”

  196% is een lekkere winst in 2 maanden

 • RB

  How China Will Drive Silver to $250

  Silver is up over 44% in the last nine months. But thanks to a new campaign by the Chinese government, silver is about to take off higher. Much higher. Here’s how to play silver for a “triple” this year.

  Bron: http://www.silverbearcafe.com/private/11.10/chinasilver.html

 • Sell
 • rob

  @ Procambaru

  Ik zou niet zoveel belang hechten aan de G20. Het is allemaal een wassen neus.
  Zoals Jim Sinclair zegt: “The Central Banks have only one option left, Quantative Easing into infinity. Al the rest is just noise and MOPE”.

 • Procambarus

  @Gerard. Geheel risicoloos is deze strategie natuurlijk niet. Wel kansrijk. Zou bijvoorbeeld op de G20 de VS -onder druk van bijv. Duitsland en China- toezeggingen doen QE2 niet te laten volgen door 3 en 4, komt de markt tot rust en zouden de edele metalen wel eens een flinke veer kunnen laten. En dan is het koersdoel voor zilver van $30 ineens ver weg.

 • Gerard

  @Alexander, @zilverpaul, de verdeling is wel goed 25% fysiek is eigenlijk wel de standaard.
  Maar fysiek moet je niet willen om te renderen! Het is vooral een verzekering voor je geld.

  Daarnaast de voorkeur 50% goud&zilvermijnen.
  GDXJ is toch ook wel een uitstekende ETF voor degenen die zich niet in de moeilijke materie van mining willen verdiepen. Ook leuk voor opties. De beste juniors en enkele seniors zitten in dit fonds.
  De laatste 25% in opties op goud- zilvermijnen en op papieren goud en zilver ETF’s. Van de winsten koop je af en toe wat fysiek of echte aandelen.
  Voor zilvermijnen ben je nog niet te laat. Short puts schrijven kort onder de koers voor een maand of 2 a 4. Levert op dit moment evenveel op dan de aandelen zelf. Risico is 0 want mocht je ze toch toegeschoven krijgen, dan is het ook goed. Dan heb je het aandeel goedkoop in handen.
  Long gaan is ook een leuke op goud&zilvermijnen, ver in de toekomst en ver boven de koers.
  Dit is naar mijn idee een goede beleggingsstrategie die hoort bij deze tijd.

 • Zilverpaul

  Beste Alexander,
  Er is een groot verschil tussen ETF’s en aandelen in goud en zilvermijnbouwbedrijven. ETF’s zijn gebaseerd op de blauwe ogen van de bankier en dienen daarom mijn inziens te worden vermeden. Men zegt wel dat het gebaseerd is op onderliggend fysiek metaal, maar in feite is dit zeer discutabel.
  Een heel ander verhaal is het met aandelen in mijnaandelen. Ik zie dat deze flink stijgen en verwacht hier nog heel wat van. Ik doe ze zelf dan ook niet van de hand. Tussentijds kunnen zich wel ( flinke ) correcties voordoen. Ik hou zelf de verdeling 70:30 aan: 70 % aandelen in zilver en goudbedrijven en 30 % fysiek

 • Zilverpaul

  @Alexander
  Er is een hemelsbreed verschil tussen ETF’s en aandelen in goud en zilvermijnbedrijven.
  ETF’s zijn gebaseerd op de blauwe ogen van de banken waar ik geen enkele cent in zou durven steken.
  Aandelen in goud en zilverbedrijven is geheel iets anders; ze doen het inderdaad uitstekend momenteel, en de stijging die ze nu meemaken is mijn inziens nog lang niet ten einde. Wat niet wil zeggen dat er geen tussentijdse correcties kunnen plaats vinden.
  Hoeveel je van je belegd vermogen in fysiek of aandelen wil beleggen is uiteraard aan jou; ik zelf hanteer de verdeling 70:30.
  met vriendelijke groet, Zilverpaul

 • Procambarus

  Naar mijn idee is het land met het meeste goud in particulier bezit Frankrijk. Na de oorlog werd de Franse franc regelmatig gedevalueerd en de Fransen zijn opgevoed met de wetenschap dat alleen gouden munten en baar goud een waardevast bezit zijn. De grootte van het particuliere bezit is onbekend. Uit ervaring wijs geworden houden de meeste Fransen hierover hun kaken stijf op elkaar.

 • Alexander

  @paul, ik weet dat je geen voorstander bent van papieren goud of zilver aandelen. Zelf heb ik ze wel en ze renderen een stuk beter dan mijn fysiek goud en zilver. Daarom hou ik de aandelen graag aan tot het echt te groot risico wordt. Wat zou jij als een waarschuwingssignaal beschouwen om ze nu toch echt maar om te gaan zetten naar fysiek. Ik wil natuurlijk voorkomen dat ik in het probleem verzeild raak waarbij de vraag wegvalt naar papier goud/zilver de ETF’s etc en de vraag naar fysiek explodeert waardoor ik met verlies moet omzetten. De stijging zoals in je grafiek zie ik nog niet als bedreiging.

 • johan

  @ Rob

  Dat klopt, er is op een grote schaal “geschoven” met goud. Maar vergis je niet in de bestemming en doel van deze transacties. Er is naar mijn vermoeden veel naar China en Rusland gegaan om die veels te kleine reserves op te vijzelen en “mee” te krijgen in het front tegen de $-drukpers.

  Verder is in gans europa Goud btw-vrij…….dit in tegenstelling van Amerika waar de winst flink belast is.

  Daarnaast is onlangs bekend geworden dat het duitse publiek meer goud in eigen bezit heeft dan de Bundesbank. Zolang mensen zoals wij de boodschap verspreiden en de kleine man zijn waarde omzet in goud, versterken wij mee onze eigen munt.

  @ Gerard, Hopen? Je moet ergens voor durven gaan, en heb er al ettelijke uren in gestoken me te verdiepen. Alles verloopt volgens een vooruitgestippeld patroon…dat sterkt je mening altijd. Mocht ik het mishebben dan is het zo, maar ben absoluut 100% overtuigd.

 • rob

  Overigens denk ik dat het met de confiscatie van goud niet zo’n vaart zal lopen. Dat zou dan wereldwijd afgekondigd moeten worden (ik stuur – bij een verbod in Europa- het goud verzekerd op naar bijv. Zwitserland en laat het dan doodgewoon op een rekening in Nederland overmaken). Zilver is tot nu toe nog niet met een verbod geconfronteerd geweest en een verbod daarop is zeer moeilijk te handhaven, alleen al omdat een zwarte markt in zilver onmogelijk tegen te gaan is.

 • Gerard

  @Johan, ik hoop dat je gelijk gaat krijgen.
  Maar Europa staat er net zo slecht, mogelijk nog slechter, voor dan de VS.
  Onze economie is namelijk niet dynamisch. VS wel.

 • rob

  @ Johan

  Wat ik niet terug lees in de euro-positieve verhalen van de FOA is het volgende:
  Jarenlang hebben centrale banken goud verkocht om het papieren fiat-geld meer smoel te geven. Daarbij werden de meest slinkse middelen niet geschuwd, zoals goud uit ‘leasen’ door centrale banken waarbij het goud gewoon in de boeken bleef staan én in de boeken kwam van degene die het goud (ofwel fysiek ofwel op papier) ‘geleased’ had. Tel daarbij op dat het meeste goud uit Europa ofwel in London dan wel in New York in de kluizen ligt (en aangezien fraude tegenwoordig legaal is, is het maar de vraag of het daar nog ligt), dan is nog niet zeker dat de geschatte goudvoorraad in Europa daadwerkelijk 12.500 ton bedraagt.

  Met andere woorden, alhoewel de ECB de goudvoorraad tegen de werkelijke (dag)waarde in de boeken heeft staan – itt de FED die nog steeds 35 dollar per troy ounce aanhoudt -, biedt dit nog geen garantie dat de euro voldoende door goud wordt gedekt. Het zou zomaar kunnen zijn dat de werkelijke Europese goudvoorraad dichter bij nul ligt dan nu officieel wordt aangegeven.

 • johan

  @ Gerard

  In Amerika: ja!

  In Europa : absoluut Nee!

  Hoe kom je er nu bij dat goudbezit verboden wordt??? Het is juist het fundament voor de Euro! Verdiep je nu eens in die prachtige munt, de Euro! De geboorte van deze munt is het begin van de gereguleerde prijsstijging van ons geel metaal. Niet voor niets!

  Het vrij vlottende bezit van de goudvoorraad op de balans van de ECB is de voorloper van het nieuwe vrijgoud-concept! Goud is de vriend van de ECB. Een mens die dit niet ziet heeft zich er nog nooit in verdiept of snapt het goudverhaal gewoonweg niet.

  Lees Another en Foa eens aandachtig door (zal je enkele weken kosten) en lees daarna je post eens terug. Je zal versteld staan.

  MvG

  johan

 • Gerard

  @Jan, de krantenkop gaat als volgt:
  “Verbod op particulier bezit van goud en zilver”.

  Dit gaat “gegarandeerd” gebeuren. Nieuw is dat niet, is midden 30er jaren ook gebeurd.

  De goudstandaard zal opnieuw ingevoerd worden. Hiervoor moet particuliere goudopslag opgekocht worden door failliete overheden. Hiervoor wordt dan een vaste prijs per oz door de overheid vastgesteld worden. Van die prijs worden we dan niet blij, vrees ik. Je krijgt dan waardeloze briefjes voor terug die dollar of euro heten.
  Na een bepaalde datum inleveren van goud & zilver zal dan strafbaar worden.

  Nogmaals, is al eerder gedaan midden 30er jaren!

 • Procambarus

  Procambarus :Sinds 2002 geeft Duitsland zilveren 10-euro munten uit. Sterling zilver (925/75), gewicht 18 gram, diameter 32,5 mm, dus het gewicht per munt aan zuiver zilver is 0,53 tr. oz. Er zijn er tot nu toe 50 uitgegeven met een gemiddelde oplage van 2 mio stuks, dus totaal 100 mio in circulatie. De munt is wettig betaalmiddel in Duitsland en de meeste ervan bevinden zich in handen van verzamelaars. Op dit moment overstijgt de zilverwaarde de nominale waarde enigszins, dus de prijs van €12 / €13 die er in de handel voor gevraagd wordt is voor een zilverbelegger in feite te hoog. Echter, per 2011 gaat de Bundesbank het gewicht terugbrengen tot 16 gram en de legering wordt 625/375. Dit betekent een afsluiting van de huidige reeks per eind 2010 (50 stuks) en er wordt een grote belangstelling van verzamelaars verwacht die hun collectie nog even willen aanvullen voor het te laat is. Het lijkt mij een loterij zonder nieten:- de nominale waarde blijft €10,- de verzamelwaarde zal blijven stijgen,- door de grote oplagen makkelijk verhandelbaar in Duitsland,- profiteert ten volle van een stijging van de zilverprijs- een leuke verzameling.

 • Procambarus

  Sinds 2002 geeft Duitsland zilveren 10-euro munten uit. Sterling zilver (925/75), gewicht 18 gram, diameter 32,5 mm, dus het gewicht per munt aan zuiver zilver is 0,53 gram. Er zijn er tot nu toe 50 uitgegeven met een gemiddelde oplage van 2 mio stuks, dus totaal 100 mio in circulatie. De munt is wettig betaalmiddel in Duitsland en de meeste ervan bevinden zich in handen van verzamelaars. Op dit moment overstijgt de zilverwaarde de nominale waarde enigszins, dus de prijs van €12 / €13 die er in de handel voor gevraagd wordt is voor een zilverbelegger in feite te hoog. Echter, per 2011 gaat de Bundesbank het gewicht terugbrengen tot 16 gram en de legering wordt 625/375. Dit betekent een afsluiting van de huidige reeks per eind 2010 (50 stuks) en er wordt een grote belangstelling van verzamelaars verwacht die hun collectie nog even willen aanvullen voor het te laat is. Het lijkt mij een loterij zonder nieten:
  – de nominale waarde blijft €10,
  – de verzamelwaarde zal blijven stijgen,
  – door de grote oplagen makkelijk verhandelbaar in Duitsland,
  – profiteert ten volle van een stijging van de zilverprijs
  – een leuke verzameling.

 • Jan

  Laten we eens een prijsvraag doen welke krantenkop we als eerste zullen zien:
  ” Spaarders ruilen nepgeld in voor echt geld”
  ” Centrale bankiers geven onhoudbare situatie toe”.
  ” Centrale bankiers aangeklaagd”.
  ” Hyperinflatie doet spaargeld verdampen.”
  ” Smelterijen stoppen op last van de overheid levering van edelmetalen en munten”

  Wie weet nog andere potentiële krantenkoppen?