24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Fysiek zilver niet aan te slepen door daling zilverprijs

Afgelopen nacht heeft de United States Mint aangegeven niet langer Silver Eagle munten te kunnen leveren. Het munthuis is tijdelijk uitverkocht en heeft al haar distributeurs te kennen gegeven dat de premies niet langer gelden, dat de munten niet langer gekocht kunnen worden en dat de toekomstige productie – voorlopig – op allocatiebasis wordt verdeeld.

Dit jaar zijn tot nu toe ongeveer 39.3 miljoen Silver Eagle munten verkocht. Daarmee is het jaar 2014 nu al goed voor een plek in de top 3, enkel in 2011 (39.8 miljoen) en in 2013 (42.6 miljoen) werden meer munten verkocht.

Niet alleen de Silver Eagle, die voornamelijk in Amerika wordt verkocht, is erg populair maar ook andere beleggingsmunten als de Philharmoniker en de Maple Leaf worden in grote hoeveelheden gekocht. De grote vraag naar fysiek zilver is te verklaren door de prijsdaling van de afgelopen weken tot het laagste niveau sinds 2010.

Opvallend genoeg staat de zilverprijs overigens ook gemeten in euro’s onder druk en is de zilverprijs sinds begin dit jaar gedaald met 12.5% terwijl de goudprijs, uitgedrukt in euro’s, nog steeds ongeveer 5% hoger dan begin dit jaar staat genoteerd.

Veel munthuizen proberen de bestaande voorraden aan het einde van het jaar af te bouwen en beginnen in het najaar alvast met het voorbereiden van de productie van munten van de nieuwe jaargang. De onverwachts hoge vraag naar zilver kon dan ook niet worden opgevangen met bestaande voorraad waardoor er extra snel krapte ontstaat op de markt.

Levertijd bij The Silver Mountain

Ook de levertijd bij The Silver Mountain is opgelopen. Bestaande bestellingen worden naar verwachting in de eerste week van december uitgeleverd, nadat alle bestelde zilveren munten van de munthuizen zijn ontvangen. Oorspronkelijk was de verwachting dat de munten medio november zouden arriveren op Schiphol, echter duurt dit enkele weken langer door de opgelopen levertijd bij bepaalde munthuizen. Het goede nieuws is dat vanaf begin december ook weer ruim voldoende zilveren Maple Leaf munten op voorraad zijn en we vanaf dat moment dus direct uit voorraad kunnen leveren.

Bekijk ook