Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

G20. Europa op het goede pad?

28-06-2010 Zilverpaul

Soms is het lastig een onderwerp te vinden wat als aansteker kan dienen voor een nieuw artikel, maar toen ik Obama na afloop van de G20 hoorde vertellen dat Europa op het goede pad is door net als Amerika eerder de banken een stress-test te laten ondergaan, was bij mij het onderwerp snel gevonden.

In een stress-test worden de banken verschillende economische scenario’s voorgehouden, waarbij uitgerekend dient te worden wat het effect op de stabiliteit en kracht van de bank wordt. Op zich is hier niets mis mee. Het is pas mis, als, zoals in Amerika gebeurt is, de banken zelf de gegevens mogen invoeren en de berekeningen zelf mogen uitvoeren, zonder enige daadwerkelijke controle.

U raadt al wat de uitslag was; alle grote banken bleken in blakende gezondheid te verkeren.

Ondertussen lenen de grootbanken geen geld meer aan andere banken en de markt uit omdat men van elkaar weet dat men in feite failliet is en wordt elke vrijdag een record aantal kleinere banken failliet verklaard en overgenomen door de grote jongens waarbij de overheid, lees de belastingbetaler, met de rekening achter blijft. Hetzelfde fenomeen deed zich trouwens tijdens de grote depressie in de jaren dertig voor.

Een grootbank zoals Goldman Sachs die in de drie maanden voorafgaand aan de ramp in de golf van Mexico de helft van zijn aanzienlijke belang in BP heeft verkocht, dezelfde bank die in deze periode zijn klanten een koop-advies heeft gegeven voor BP, dezelfde bank wiens werknemer Fabrice Tourre daags voor de ramp zijn vriendin een e-mail stuurde met de letterlijke tekst: : “one oil-rig goes down and we are going to be rolling in dough. Suck it, fishies and birdies!”

De verwevenheid tussen de grootbank en BP blijkt in deze ook uit het feit dat de topman van BP een week voor de ramp een groot deel van zijn persoonlijke portefeuille in zijn eigen bedrijf heeft verkocht.

En dit soort volk laat men een stress-test uitvoeren om de eigen gezondheid te meten!

Ondertussen loopt in Amerika de werkeloosheid richting de 21 %, zeker nu alle tijdelijke baantjes in het kader van de volkstelling stoppen.

In de markt gonzen geruchten dat de FED nogmaals een een injectie wil plegen van ruim 2 triljard dollar, en u kunt wel raden waar dat geld naar toe zal gaan. Ook kunt u wel raden wat dit op termijn voor de koers gaat betekenen voor goud en zilver.

Ik voorspel u nu al dat de stress-test van de grote Europese banken ook onverwacht goed zal uitpakken! Misschien dat er ergens een stapeltje biljetten van 100 miljard ingepompt moet worden, maar dan heb je ook wat!

Opeens komt bij mij de redding van ABN weer boven, a raison van dertig miljard, opgehoest door u en mij. Nu al noemt Zalm de waarde van de bank aanzienlijk lager, en Grijpman Roenink, de oud-topman, noemt een maximale waarde van de bank van 20 miljard. Als we nu de vermoedelijk werkelijke waarde van de bank van 0,0 even buiten beschouwing laten en echt Hollands op het gemiddelde uitkomen, is de ABN 10 miljard waard en heeft het ons 20 miljard gekost.

https://www.thesilvermountain.nl/img/g20.jpg

Daarnaast heeft men tijdens de G20 besloten dat zowel Amerika geld mag blijven uitgeven en dat Europa mag gaan bezuinigen. Het effect op de economieën van Amerika en Europa zal uiteindelijk hetzelfde zijn, nl een depressie die de dertiger jaren zal doen verbleken.

Wat men vooral niet heeft besloten op de G20 is een fundamentele koerswijziging door het rotte systeem van centrale banken, een te grote verwevenheid van overheid en banken en het splitsen van banken in een investerings- en een geldleentak aan te pakken.

Aan de verdorvenheid van de grote banken en kortzichtigheid van onze politieke leiders kan ik niets doen, ik kan alleen proberen te zorgen voor mijzelf en de mensen die om mij staan. Investeren in goud en zilver gaat verder dan het hopen op een vette winst; ik vrees dat beide edelmetalen ook mijn vrijheid zullen betekenen, in een wereld die fundamenteel zal veranderen.

Vergeet het geklets over een eventueel dubble-dip scenario. We stevenen af op een L- vormige depressie, waarbij de liggende poot van de L langer gaat duren dan u en mij lief zijn.

Ik word er beroerd van. Volgende keer ga ik weer een fijn stukje schrijven over goud en zilver, die aan de vooravond lijken te staan van een grote sprong voorwaarts.

 • Frans

  We stonden blijkbaar aan de vooravond van een grote sprong achterwaards haha!

 • Rol

  Okay, nu weten we wat er gaat gebeuren; geen prettig vooruitzicht!
  Het zou zinvoller zijn, naar mijn idee, om nu al verder “down the road” te kijken en dat te bediscusseren dan tijd spenderen aan het “klagen” over iets wat nu al onvoormijdelijk is.
  Elk nadeel heeft z’n voordeel.
  Wie heeft er bijvoorbeeld al nagedacht over de kansen indien het onvoormijdelijke heeft plaatsgevonden?
  Wat is bijvoorbeeld een “exit-strategy”? Stel de koers schiet omhoog en we naderen de top van deze bubbel, wat doe je? Verkoop je je edelmetalen, zo ja tegen wat (?); tegen fiat-geld(?) en waar doe je daar dan vervolgens weer mee?
  Misschien leerzaam om daar eens van gedachten over te wisselen?

  Graag ideeen

 • John

  @Jeroen

  Die kans zit er dik in. Maar ik heb nog enkele verrassingen achter de hand.
  Iemand die met geweld mij huis binnendringt, zal ik op de zelfde manier benaderen.
  Bovendien wil ik samenwerken met iedereen die zich op een wreedzame manier bij mij meldt.
  Ikzelf heb anderen genoeg proberen te waarschuwen.
  Ze kijken je aan alsof je gek bent.
  Als ik anderen ga helpen door al mijn voorraden uit te delen, ben ik alles binnen een half uur kwijt.
  Daarna hebben zij de volgende dag weer honger, en ik ook.
  Ja hoor, ik kan best aanzien dat anderen niks meer hebben.
  Er zijn er bij mij in de straat die je met de neus in de lucht aan je voorbij lopen zonder iets te zeggen.
  Dit zullen de eerste zijn die later om een aardappel komen smeken.

 • Zilverpaul

  @ Huey,

  dank je wel voor je feedback. Het enige wat ik met mijn stukjes voor heb is de informatie en kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan te delen met andere mensen, in de hoop dat die er iets aan hebben. Anderzijds helpt het mij ook mijn gedachten zo helder mogelijk te formuleren.
  Niet dat ik de waarheid in pacht heb, maar des te meer mensen weet hebben dat er achter de officiele waarheid nog een andere waarheid schuilgaat, des te beter zullen we in staat zijn onszelf en daarmee ook de mensen om ons heen in de komende omwenteling te helpen en de samenleving vanuit deze ‘wijsheid’ vorm te gaan geven.

 • Henk

  Denken jullie naast eten, water, brandstof, goud en zilver ook aan het ruilmiddel dat we momenteel al dagelijks gebruiken ?
  Namelijk cash geld. De kans is groot dat in een echte crisis betaalautomaten niet meer werken. Er is geen enkele reden aan te nemen dat papiergeld die dag al waardeloos is. Immers uit vorige crises (=’crisissen’) is gebleken dat in dat soort tijden ‘Cash is king’
  Liefst in kleine biljetten, mogelijk meerdere valuta. Het gaat niet om enorme bedragen, maar iets in de orde van een paar honderd Euro/US$/Swiss Franc , etc.

 • Jeroen

  When shit hits the fan, is de kans groot dat je als “prepper” wordt berooft van al je voorbereidingen en heb je niets meer.
  Anderzijds kan je het aanzien dat de halve wereld om komt van de honger, terwijl je zolder vol ligt met blikvoer?

  Mijn inziens heeft goud en zilver dan ook het meeste zin als de shit, the fan net niet zaak.

 • John

  @Henk

  Waarvan ben je afhankelijk..?
  Nou… water, gas, electriciteit. Hoe lang zal dat er nog zijn?
  Ik heb een eigen (kleine) waterput.
  Enkele flessen gas. En Komende Zaterdag ga ik een 4500 Watt dieselaggregaat halen (En een IBC met diesel gooi ik ook nog vol).
  Ik heb ca 100 blikken en glazen soep en groenten in de kelder staan, en verder dingen die je hard nodig hebt, maar nu nog wekelijks bij de supermarkt haalt (WC papier, zeep).
  Hier gaat een boel geld in zitten.
  Mijn moeder die bij mij woont, vertel ik al lange tijd over de naderende collapse.
  Zij begint nu te twijfelen of deze ooit komt, en alle voorbereidingen misschien voor niks zijn geweest. Wat denken jullie?
  Ik heb echt medelijden met mensen die nu met hun caravan achter hun nieuwe 4WD op weg zie gaan, en hun geld op deze manier verknoeien.

  De vraag is niet “Stel dat…”, maar “Wanneer”.
  Want dat het systeem instort is absoluut zeker.
  Het ligt alleen nog aan de beslissingen die de politiek en banken maken.
  Maar wat ze ook doen (behalve zichzelf opheffen), het gaat zeer zeker pijn doen.
  Het systeem moet zichzelf eerst corrigeren.
  Ook als men de markt vrijlaat.

 • Henk

  @John,
  Ik wil je graag verwijzen naar mijn reactie onder een andere column:
  http://www.thesilvermountain.nl/blog/1197/columns/antwoord-op-lezersvraag-over-manipulatie-goudprijs-en-zilverprijs.html

  Ik moet zelf toegeven dat ik er nog niet zo heel ver in ga, maar bedenk toch steeds in mijn achterhoofd dingen als “stel dat…, wat dan ??”
  Logisch is te denken in de volgorde van levensbehoeften. Wat kun je 1 dag missen? wat 1 week? wat 1 maand ?
  Van welke dingen vanuit de buitenwereld ben je nu afhankelijk ? Op welke manier kun je jezelf (en je familie/community) daarvoor self-supporting maken ?

 • John

  Ik vraag mij af wat voor voorbereidingen iedereen treft.
  Dus behalve het kopen van goud en zilver.
  Ik beschouw mezelf, zoals ze dat noemen een “prepper” (afgeleid van preparing).

 • Huey

  Inderdaad Nico. Toch zijn er volgens mij altijd zekerheden in het leven. Alleen duren ze geen leven lang! Vasthouden aan zo’n zekerheid is dan gewoon geloven in een sprookje. Of dat nou is dat je een baan hebt voor het leven, of met 65 kan stoppen met werken of wat dan ook. Het is wijs om op tijd de bakens te verzetten en ZELF te blijven nadenken. De zekerheid van dit moment is niet een stabiel europa, net zomin als een stabiele euro.
  Misschien geven de alternatieven op dit forum in zilver en goud net wat meer zekerheid. Ben benieuwd naar de toekomst…

 • Nico

  De reden waarom de massa meer bevangen blijkt voor triviale zaken als voetbal is gelegen in de omstandigheid dat zij (terecht) veronderstellen toch niets aan hun lot te kunnen veranderen. Van een negatief banksaldo kun je immers geen krugerrand kopen.
  Spaarders daarentegen, moeten op hun hoede zijn. De waarde van onze munt is even houdbaar als postbode bij de voormalige PTT – thans TNT post, waarvan ook ooit werd beweerd dat dit een baan was voor je leven.

 • Huey

  Geachte Zilverpaul,

  Ik sta regelmatig paf om wat ik in uw columns lees. Het is helaas allemaal herkenbaar en niet iets om vrolijk van te worden. Het is onbegrijpelijk wat ons wordt aangedaan (door wie eigenlijk?), maar nog veel onbegrijpelijker dat het inderdaad (vrijwel) niemand lijkt te interesseren. Terwijl alle info op internet beschikbaar is en ondanks het feit er gelukkig steeds meer roependen in de woestijn opstaan. Opvallend hoe weinig er voor nodig is om ons collectief in slaap te wiegen en tegelijk volledig uit te kloppen.
  Waar ik eigenlijk voor reageer is omdat ik zo enorm nieuwsgierig ben naar uw achtergrond, (is dat een economische?) en waar u uw ervaring aan ontleent om alles in zo’n duidelijke context te plaatsen?
  U bent natuurlijk niet tot antwoorden verplicht maar mijn nieuwsgierigheid stijgt met ieder artikel. Ga zo door…

 • Bart

  Bart :
  Macht corrumpeerd, en absolute macht corrumpeerd absoluut. (Balkenende bedankt!)

  Dat moet natuurlijk zijn “Macht corrumpeerT, en absolute macht corrumpeerT absoluut.”

 • Bart

  @Jeroen
  Brood en Spelen.
  Wanneer de poep echt de ventilator raakt heeft de overheid alle middelen in plaats om ‘andersdenkenden’ zo uit te filteren en als terrorist te bestempelen (omdat rechtspraak toch maar lastig is voor despoten), zie alle electronische dossiers en passen welke zijn ingevoerd.
  Macht corrumpeerd, en absolute macht corrumpeerd absoluut. (Balkenende bedankt!)

 • Jeroen

  Maar gelukkig is er ook zeer belangrijk nieuws. Nederland gaat door naar de kwartfinale! (zij hij cynisch).
  Maar alle gekheid op een stokje, we worden en het lijkt er op alsof 99,99% van de bevolking het allemaal niets interesseert. Als je het onderwerp aansnijd ben je een doemdenker en rijp voor het gekkenhuis. Wanneer zal het de massa doordringen en wat staat ons dan te wachten?

  Jeroen