24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Gaat de Europese Commissie iedereen zijn bezittingen registreren?

Uit een document van de Europese blijkt dat er plannen zijn een nieuw register. In dit register zullen alle bezittingen van burgers geregistreerd worden. Onder bezittingen vallen vastgoed en aandelen, maar ook edelmetalen, sieraden, auto’s en bijvoorbeeld kunstwerken. 

De plannen voor een nieuw register zullen ervoor zorgen dat het duidelijk is wat iedereen in bezit heeft. Op deze manier wordt het een stuk lastiger om belasting te ontduiken of wit te wassen. Wanneer er een duidelijk overzicht is van wie wat bezit, kunnen geldstromen ook beter in kaart gebracht worden. Het zal als belangrijk hulpmiddel dienen in de EU-wetgeving omtrent financiële informatie. Dit proces wordt versneld en zal verdachte zaken eerder naar voren laten komen. 

European Union flags at Berlaymont building of the European Commission in Brussels, Belgium

Privacy

Het plan om een nieuw register te ontwikkelen is niet positief voor de privacy van de burgers. Doormiddel van dit register zullen overheden namelijk nog meer kennis hebben over het vermogen van burgers. Dat terwijl er nu ook al veel daarover bekend is. De regeling is daarom ook alleen profijtelijk voor partijen zoals overheden en banken. De burgers zelf halen hier geen voordelen uit en worden enkel in hun vrijheden beperkt. 

Alhoewel de plannen nog niet concreet zijn mist de noodzakelijkheid van het register ook. Uiteraard zijn belastingfraude en witwassen goede redenen maar het nieuwe register is in strijd met de privacy van de andere burgers. Doormiddel van het nieuwe register heeft de overheid een stuk meer controle over burgers en dat is niet iets wat per se positief is. Hevige controle is in strijd met vrijheid. 

Word In Wooden Cube

Registreren crypto adressen

Eerder heeft de Europese Commissie al plannen gedeeld over het registreren van crypto adressen om op deze manier de anonieme transacties tegen te gaan. Daarnaast is er afgelopen zomer een richtlijn opgesteld die de transacties van meer dan €10.000 in contanten verbieden. 

Momenteel vindt er nog een onderzoek plaats wat betreft de mogelijkheden. Er zal hierin onder andere worden gekeken of activa, zoals edelmetalen, kunstwerken en onroerend goed, kunnen worden opgenomen in het register. Of dit kan is namelijk de vraag. De motivatie om belastingfraude en witwassen tegen te gaan is gegrond, maar zet ook de “gewone” spaarder in een bepaalde hoek. Zij die niks te verbergen hebben worden met de nieuwe regeling ook onder een vergrootglas gelegd. 

Bekijk ook