24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Geduld, de wal zal het schip doen keren

Het lijkt allemaal erg goed te gaan. De aandelen maken weer nieuwe “all time highs”. Nogal logisch, waar moet het geld anders naar toe bij steeds lager gemanipuleerde rentes. Daarnaast investeren grote beursgenoteerde bedrijven niet meer. Dat wil zeggen dat er een enorm overschot ontstaat aan cash geld bij die bedrijven. Massaal worden daarmee aandelen ingekocht. Zo blijft de winst per aandeel natuurlijk stijgen. Normaal en gezond is dat zeker niet. Maar zolang de muziek speelt, blijven we dansen. Consumenten- en ondernemersvertrouwen kijken wel naar de aandelenmarkt als indicator voor verwachte groeiende economie. Dat is men van vroeger uit zo gewend. Hier komt het optimisme dan ook vandaan.

Onwetend dat dit nu niets meer met de werkelijk te maken heeft door de manipulaties van de rente. Overheden en centrale banken hopen dat dit groeiende vertrouwen investeerders lokt tot investeren en consumenten tot meer consumeren. Helaas, het komt desondanks niet van de grond. Schuldenbergen blijven de tegenwind geven. Hiervoor duiken we even wat dieper in de cijfers. Deze nu al meer dan vijf jaren durende crisis heeft als basis schulden. Schulden zijn de rem op groei.

De harde werkelijkheid

De staatsschuld van de eurolanden is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen, nadat in het voorgaande kwartaal de schuld nog was gedaald. Dat maakte het Europese statistiekbureau in Eurostat eind juli bekend. De schuld van de eurolanden bedroeg aan het einde van het eerste kwartaal 93,9 procent van het bruto binnenlands product (BBP), tegen 92,7 procent aan het einde van de voorgaande periode. De schuld van de landen van de eurozone komt daarmee overeen met een bedrag van ruim 9000 miljard euro, aldus Eurostat. Volgens het statistiekbureau had Griekenland in het afgelopen kwartaal de hoogste staatsschuld in de Europese Unie met 174,1 procent van het BBP. Italië volgde met een schuld van 135,6 procent. Over Nederland had Eurostat geen cijfers te melden.

Voor de gehele EU werd een schuld gemeten van 88 procent van het BBP, tegen 87,2 procent aan het einde van het vierde kwartaal van 2013. Dus de niet Euro landen doen het in ieder geval een flink stuk beter, maar ook hier dalende trend.

De Europese begrotingsregels schrijven voor dat de schuld van een euroland niet hoger mag zijn dan 60 procent van het BBP.

Schuld boven 100% van BBP wordt beschouwd als een fatale grens. Hierboven kan een land niet meer op eigen benen staan. Sinds de uitbraak van deze schuldencrisis in 2008, zijn de schulden nog met 30% gestegen bij de overheden. Nu de Europese economie weer inzakt, kun je erop rekenen dat de schuldengroei steeds harder zal gaan. Het betreft vooral de staatsschuld, want daar stroomt het als door een trechter naartoe.

Maar het is nog veel erger dan men ons voorspiegelt. Zoals we weten wordt staatsschuld altijd aangeduid als percentage van het BBP. BBP is alles wat we met elkaar verdienen. Er is in navolging van de VS nu ook in Europa een andere berekening van het BBP gekomen. Deze werd met terugwerkende kracht ingevoerd vanaf 1 januari 2014. Dat is de reden dat de BBP nu opeens veel hoger uitkomt dan eerder gepubliceerd over Q1. Desondanks kwam Italië in een nieuwe recessie (is 2 kwartalen achter elkaar economische krimp). Met Frankrijk op het randje daarvan. De groei van de overige landen zijn cijfers achter de komma. Dat men probeert één standaard in te voeren voor berekeningen voor de hele Eurozone, daar is wat voor te zeggen.

Het is ook een van de hoofdtaken van Eurostat. Maar de nieuwe BBP berekeningen slaan werkelijk alles. Hierin heeft men het zwartgeld circuit in opgenomen. Er zit nu druggebruik en hoerenloperij in de cijfers. Voor Nederland zou hoerenlopen goed zijn voor 2,5 miljard BBP. Dus als we maar allemaal veel naar de hoeren gaan, dan komt het vanzelf wel goed met de economie. Lijkt mij nogal overdreven want alle hoerenwijken zijn zo goed als opgeheven in Nederland. Van de Wallen is bijna niks meer over en het Zandpad werd al helemaal verboden. In Duitsland vlak over de grens komen de hoerententen als paddenstoelen uit de grond. Ze zijn daar meer dan de helft goedkoper dan in Nederland. Het barst daar van de Nederlanders. Volgens insiders meer Nederlanders dan Duitsers. Dus die 2,5 miljard slaat helemaal nergens op. Hoe dan ook, het is dieptreurig dat men zelfs dit aanmerkt als BBP. Het zijn geschatte cijfers met de natte vinger in de lucht. Geldt evenzo voor drugsgebruik. Hoe geloofwaardig is het BBP cijfer nog? We zien nog meer eens, men doet er letterlijk alles aan om de dramatische cijfers op te krikken. De raarste fratsen haalt men uit. Ondanks het zogenaamde massale hoerenlopen stijg nog steeds de staatsschuld. Al met al gaan we in de Eurozone toch gestaag naar die 100% BBP. De BBP die naar verwachting toch flink gaat dalen, want we krimpen alweer. Alle economische indicatoren staan alweer rood. De koper-, zilver- en olieprijs zijn niet meer omhoog te krijgen. Normaal de belangrijkste indicatoren dat een economie groeit. Olie zakt al helemaal als een baksteen.Een keiharde bevestiging dat de economie in werkelijkheid helemaal niet groeit.

De deflatie houdt aan in de knoflookzone en in het noorden blijft in de trend desinflatie (is dalende inflatie) hardnekkig in stand. Producenten Prijs Index (PPI) bleek opnieuw te dalen in juli. Dit is het vervroegde inflatiecijfer, want CPI volgt deze trend. Dat betekent dat goederen en vastgoed blijven dalen in prijs t.o.v. de schulden. Het gaat vooral banken opnieuw hard raken. Banken hebben immers schulden als verdienmodel. Dan is minder waard worden van vastgoed t.o.v. meer waard worden van geld natuurlijk fataal. De waarde van het onderpand verdampt dan i.p.v. het geld.

gdp

Op Businnes Insider vond ik deze grafiek. Hier zie je dat de BBP cijfers verre van gezond zijn. Zelfs niet na het opkrikken met de nieuwe standaard. EA18 (Eurozone) 0,3 naar 0,2 naar 0,0. Dat belooft! Hoera, crisis voorbij? Uit de cijfers blijkt het in elk geval niet. Dan te bedenken dat deze cijfers nog omhoog gemanipuleerd zijn ook nog. Met dank aan de hoerenlopers en drugsspuiters.

Economie krimpt, schulden blijven oplopen. Hoe lang gaat dit goed?

Kan lang goed gaan, maar een glazen bol heb je echt niet nodig om te zien dat dit opnieuw vast gaat lopen. Het gaat goed op “vertrouwen”. Zodra het vertrouwen gaat afnemen zijn de knollen gaar. De rente hoeft in zulke situatie maar een beetje te stijgen om het hele kaartenhuis om te laten vallen. Het is nog maar de vraag of rente überhaupt het normale niveau nog ooit zou kunnen dragen met zulke extreme schuldenbergen. Daar geloof ik niks van. Maar als financiële markten op zeker moment hun obligaties massaal te koop zetten, gaat rente door het dak. Op dat punt gaan overheden in faling. Dan moeten centrale banken gaan printen als nooit tevoren. Hiermee zal uiteindelijk alle staatsschuld op de balans komen van de centrale banken. Crisis 2008 zal helemaal niets meer voorstellen bij wat er dan gebeurt.

Als de economie niet meer groeit, dan moeten overheden het geld ergens anders vandaan halen. Daar zijn al plannen voor in de maak zoals de extra vermogensheffingen en de steeds vaker genoemde “bail-ins”. Er zijn al confiscaties van spaardeposito’s in de maak. Door Christine Lagarde, opperhoofd van IMF, werd daar al over gesproken als mogelijke oplossing. Dit komt als niemand het verwacht en zonder aankondiging vooraf. Ook confiscatie van goud en zilver mag niet uitgesloten worden. Daar gaat dan je papieren goud. Fysiek is in elk geval iets lastiger om te onteigenen (mits je dit handig aanpakt). Zelfs het tweede (vakantie)huis kwam ter sprake. Of confiscatie de oplossing is? Nee, natuurlijk niet.

Alleen het stilvallen van de markten wordt daarmee tijdelijk voorkomen. Schulden blijven gewoon doorgroeien en daarvoor is steeds opnieuw geld van investeerders nodig. Maar die investeerders zijn inmiddels wel hun geld kwijt, waarschijnlijk inclusief pensioen. En dat geld kan in ieder geval niet meer in de economie besteed worden. Evenmin in nieuwe schulden. Met als gevolg dat de weg om uit de crisis te groeien helemaal geblokkeerd wordt. Dat weten centrale banken natuurlijk ook wel, en dat is de reden dat het nog niet gebeurd is. Maar op zeker moment zullen ze wel moeten. Aan Cyprus zagen we al dat ze er wel degelijk toe in staat zijn. Pinautomaten en telebanking op slot, waarna de overheid al die banktegoeden ging binnen graaien. Dijselbloem gaf toen al aan dat dit de nieuwe standaard gaat worden (template).

Voor goud en zilverbeleggers is het afwachten tot de wal het schip doet keren. Iets wat onherroepelijk gaat gebeuren. De vlucht naar goud en zilver zal groot zijn. Een tweede ronde confiscatie van spaardeposito’s zal niemand meer afwachten. Ik kan mij voorstellen hoe onwetende depositohouders zullen reageren. Een volgende crisis ligt op de loer en de aanpak zal heel wat heftiger zijn dan in 2008. Hoe en wanneer? Niemand die dat weet. Tot die tijd kan goud en zilver best nog wel een tijdje zijwaarts gaan. Vlak vóór elke diepe val of crash leken bomen toch door te groeien tot in de hemel. Dat was altijd al zo en zal altijd zo blijven.

graai

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Bekijk ook