Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Geduld, de wal zal het schip doen keren

22-08-2014 Gerard

Het lijkt allemaal erg goed te gaan. De aandelen maken weer nieuwe “all time highs”. Nogal logisch, waar moet het geld anders naar toe bij steeds lager gemanipuleerde rentes. Daarnaast investeren grote beursgenoteerde bedrijven niet meer. Dat wil zeggen dat er een enorm overschot ontstaat aan cash geld bij die bedrijven. Massaal worden daarmee aandelen ingekocht. Zo blijft de winst per aandeel natuurlijk stijgen. Normaal en gezond is dat zeker niet. Maar zolang de muziek speelt, blijven we dansen. Consumenten- en ondernemersvertrouwen kijken wel naar de aandelenmarkt als indicator voor verwachte groeiende economie. Dat is men van vroeger uit zo gewend. Hier komt het optimisme dan ook vandaan.

Onwetend dat dit nu niets meer met de werkelijk te maken heeft door de manipulaties van de rente. Overheden en centrale banken hopen dat dit groeiende vertrouwen investeerders lokt tot investeren en consumenten tot meer consumeren. Helaas, het komt desondanks niet van de grond. Schuldenbergen blijven de tegenwind geven. Hiervoor duiken we even wat dieper in de cijfers. Deze nu al meer dan vijf jaren durende crisis heeft als basis schulden. Schulden zijn de rem op groei.

De harde werkelijkheid

De staatsschuld van de eurolanden is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen, nadat in het voorgaande kwartaal de schuld nog was gedaald. Dat maakte het Europese statistiekbureau in Eurostat eind juli bekend. De schuld van de eurolanden bedroeg aan het einde van het eerste kwartaal 93,9 procent van het bruto binnenlands product (BBP), tegen 92,7 procent aan het einde van de voorgaande periode. De schuld van de landen van de eurozone komt daarmee overeen met een bedrag van ruim 9000 miljard euro, aldus Eurostat. Volgens het statistiekbureau had Griekenland in het afgelopen kwartaal de hoogste staatsschuld in de Europese Unie met 174,1 procent van het BBP. Italië volgde met een schuld van 135,6 procent. Over Nederland had Eurostat geen cijfers te melden.

Voor de gehele EU werd een schuld gemeten van 88 procent van het BBP, tegen 87,2 procent aan het einde van het vierde kwartaal van 2013. Dus de niet Euro landen doen het in ieder geval een flink stuk beter, maar ook hier dalende trend.

De Europese begrotingsregels schrijven voor dat de schuld van een euroland niet hoger mag zijn dan 60 procent van het BBP.

Schuld boven 100% van BBP wordt beschouwd als een fatale grens. Hierboven kan een land niet meer op eigen benen staan. Sinds de uitbraak van deze schuldencrisis in 2008, zijn de schulden nog met 30% gestegen bij de overheden. Nu de Europese economie weer inzakt, kun je erop rekenen dat de schuldengroei steeds harder zal gaan. Het betreft vooral de staatsschuld, want daar stroomt het als door een trechter naartoe.

Maar het is nog veel erger dan men ons voorspiegelt. Zoals we weten wordt staatsschuld altijd aangeduid als percentage van het BBP. BBP is alles wat we met elkaar verdienen. Er is in navolging van de VS nu ook in Europa een andere berekening van het BBP gekomen. Deze werd met terugwerkende kracht ingevoerd vanaf 1 januari 2014. Dat is de reden dat de BBP nu opeens veel hoger uitkomt dan eerder gepubliceerd over Q1. Desondanks kwam Italië in een nieuwe recessie (is 2 kwartalen achter elkaar economische krimp). Met Frankrijk op het randje daarvan. De groei van de overige landen zijn cijfers achter de komma. Dat men probeert één standaard in te voeren voor berekeningen voor de hele Eurozone, daar is wat voor te zeggen.

Het is ook een van de hoofdtaken van Eurostat. Maar de nieuwe BBP berekeningen slaan werkelijk alles. Hierin heeft men het zwartgeld circuit in opgenomen. Er zit nu druggebruik en hoerenloperij in de cijfers. Voor Nederland zou hoerenlopen goed zijn voor 2,5 miljard BBP. Dus als we maar allemaal veel naar de hoeren gaan, dan komt het vanzelf wel goed met de economie. Lijkt mij nogal overdreven want alle hoerenwijken zijn zo goed als opgeheven in Nederland. Van de Wallen is bijna niks meer over en het Zandpad werd al helemaal verboden. In Duitsland vlak over de grens komen de hoerententen als paddenstoelen uit de grond. Ze zijn daar meer dan de helft goedkoper dan in Nederland. Het barst daar van de Nederlanders. Volgens insiders meer Nederlanders dan Duitsers. Dus die 2,5 miljard slaat helemaal nergens op. Hoe dan ook, het is dieptreurig dat men zelfs dit aanmerkt als BBP. Het zijn geschatte cijfers met de natte vinger in de lucht. Geldt evenzo voor drugsgebruik. Hoe geloofwaardig is het BBP cijfer nog? We zien nog meer eens, men doet er letterlijk alles aan om de dramatische cijfers op te krikken. De raarste fratsen haalt men uit. Ondanks het zogenaamde massale hoerenlopen stijg nog steeds de staatsschuld. Al met al gaan we in de Eurozone toch gestaag naar die 100% BBP. De BBP die naar verwachting toch flink gaat dalen, want we krimpen alweer. Alle economische indicatoren staan alweer rood. De koper-, zilver- en olieprijs zijn niet meer omhoog te krijgen. Normaal de belangrijkste indicatoren dat een economie groeit. Olie zakt al helemaal als een baksteen.Een keiharde bevestiging dat de economie in werkelijkheid helemaal niet groeit.

De deflatie houdt aan in de knoflookzone en in het noorden blijft in de trend desinflatie (is dalende inflatie) hardnekkig in stand. Producenten Prijs Index (PPI) bleek opnieuw te dalen in juli. Dit is het vervroegde inflatiecijfer, want CPI volgt deze trend. Dat betekent dat goederen en vastgoed blijven dalen in prijs t.o.v. de schulden. Het gaat vooral banken opnieuw hard raken. Banken hebben immers schulden als verdienmodel. Dan is minder waard worden van vastgoed t.o.v. meer waard worden van geld natuurlijk fataal. De waarde van het onderpand verdampt dan i.p.v. het geld.

gdp

Op Businnes Insider vond ik deze grafiek. Hier zie je dat de BBP cijfers verre van gezond zijn. Zelfs niet na het opkrikken met de nieuwe standaard. EA18 (Eurozone) 0,3 naar 0,2 naar 0,0. Dat belooft! Hoera, crisis voorbij? Uit de cijfers blijkt het in elk geval niet. Dan te bedenken dat deze cijfers nog omhoog gemanipuleerd zijn ook nog. Met dank aan de hoerenlopers en drugsspuiters.

Economie krimpt, schulden blijven oplopen. Hoe lang gaat dit goed?

Kan lang goed gaan, maar een glazen bol heb je echt niet nodig om te zien dat dit opnieuw vast gaat lopen. Het gaat goed op “vertrouwen”. Zodra het vertrouwen gaat afnemen zijn de knollen gaar. De rente hoeft in zulke situatie maar een beetje te stijgen om het hele kaartenhuis om te laten vallen. Het is nog maar de vraag of rente überhaupt het normale niveau nog ooit zou kunnen dragen met zulke extreme schuldenbergen. Daar geloof ik niks van. Maar als financiële markten op zeker moment hun obligaties massaal te koop zetten, gaat rente door het dak. Op dat punt gaan overheden in faling. Dan moeten centrale banken gaan printen als nooit tevoren. Hiermee zal uiteindelijk alle staatsschuld op de balans komen van de centrale banken. Crisis 2008 zal helemaal niets meer voorstellen bij wat er dan gebeurt.

Als de economie niet meer groeit, dan moeten overheden het geld ergens anders vandaan halen. Daar zijn al plannen voor in de maak zoals de extra vermogensheffingen en de steeds vaker genoemde “bail-ins”. Er zijn al confiscaties van spaardeposito’s in de maak. Door Christine Lagarde, opperhoofd van IMF, werd daar al over gesproken als mogelijke oplossing. Dit komt als niemand het verwacht en zonder aankondiging vooraf. Ook confiscatie van goud en zilver mag niet uitgesloten worden. Daar gaat dan je papieren goud. Fysiek is in elk geval iets lastiger om te onteigenen (mits je dit handig aanpakt). Zelfs het tweede (vakantie)huis kwam ter sprake. Of confiscatie de oplossing is? Nee, natuurlijk niet.

Alleen het stilvallen van de markten wordt daarmee tijdelijk voorkomen. Schulden blijven gewoon doorgroeien en daarvoor is steeds opnieuw geld van investeerders nodig. Maar die investeerders zijn inmiddels wel hun geld kwijt, waarschijnlijk inclusief pensioen. En dat geld kan in ieder geval niet meer in de economie besteed worden. Evenmin in nieuwe schulden. Met als gevolg dat de weg om uit de crisis te groeien helemaal geblokkeerd wordt. Dat weten centrale banken natuurlijk ook wel, en dat is de reden dat het nog niet gebeurd is. Maar op zeker moment zullen ze wel moeten. Aan Cyprus zagen we al dat ze er wel degelijk toe in staat zijn. Pinautomaten en telebanking op slot, waarna de overheid al die banktegoeden ging binnen graaien. Dijselbloem gaf toen al aan dat dit de nieuwe standaard gaat worden (template).

Voor goud en zilverbeleggers is het afwachten tot de wal het schip doet keren. Iets wat onherroepelijk gaat gebeuren. De vlucht naar goud en zilver zal groot zijn. Een tweede ronde confiscatie van spaardeposito’s zal niemand meer afwachten. Ik kan mij voorstellen hoe onwetende depositohouders zullen reageren. Een volgende crisis ligt op de loer en de aanpak zal heel wat heftiger zijn dan in 2008. Hoe en wanneer? Niemand die dat weet. Tot die tijd kan goud en zilver best nog wel een tijdje zijwaarts gaan. Vlak vóór elke diepe val of crash leken bomen toch door te groeien tot in de hemel. Dat was altijd al zo en zal altijd zo blijven.

graai

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 • http://01.fcvpn.org/ خرید vpn

  very good

 • P.Lasker

  Mijn god, wat wordt er weer een hoop onzin uitgekraamd.
  Zie Gamejoe 2sept 2014 die beweert Dat “Rusland in de jaren 90 veel grond is kwijtgeraakt”
  Hij/zij is er kennelijk niet van op de hoogte dat dit land is dat zij aan de decennia hieraan voorafgaande zich onrechtmatig hebben toegeëigend.
  Dus ga je huiswerk maken voor dat je begint te kletsen.

 • P.Lasker

  Zolang die knuppel van de Veu Veu Deu, ja Rutte die bedoel ik, premier blijft gaat het steeds beroerder met dit land.
  Laat ‘m bier gaan drinken met proleet Poetin

 • P.Lasker

  Het zal me allemaal worst wezen.
  Droge worst, dat dan wel weer.

 • Gerard

  Jacco
  Dit heb ik ook gezien en heb mij daar mateloos aan lopen ergeren.
  Maar het was te verwachten. Onze overheid komt steeds meer geld te kort. Tot de groep bejaarden totaal uitgekleed staan. Dan gaat de volgende groep eraan geloven. De middenklasse.
  En ja, bejaarden hebben geen geld meer zitten in hard assets zoals bedrijven, investeringen en dus werkgelegenheid. Ze verkopen op leeftijd hun huis en gaan leven van dat geld. Daardoor zijn dit gemakkelijke slachtoffers.

 • Jacco

  Even voor de toekomstige oudjes onder ons!
  Onze regering gaat de oudjes zwaarder belasten, erg makkelijk er is toch niemand die voor ze opkomt!
  Zorgverzekeringen gaan duurder worden voor de 65+
  Ouderen belasting voordelen gaan er aan.
  Dan zie je de misselijkmakende TV beelden van tennisachtige ouderen.
  Ouderen die in het zonnetje zitten!
  Maar wat ze er niet bij vertellen is dat dit maar voor een paar oudjes is weggelegd.
  De meeste moeten met een karig pensioen doen of hebben helemaal geen pensioen.
  Ronduit schofterig waar ze mee bezig zijn.
  En de ouderenpartij?
  Die moet nog uitgevonden worden!

 • marcel
 • Lamberto

  Lees hier hoe een stel misdadige amateurs de Ukraine aan de bedelstaf laat geraken.

  De industrie in de Russische federatie heeft nu al, en zal nog veel meer profijt van dit binnenlands conflict in de Ukraine oogsten dan menigeen voor mogelijk houdt.
  Tienduizenden vakarbeiders zullen de Ukraine gaan ontvluchten om in Rusland een veilig en nieuw bestaan op te bouwen.
  Omdat de Europese bestuurders uit hetzelfde hout zijn gesneden als die uit de Ukraine, en nu al met de nog door Draghi te drukken Euro’s euforisch richting Ukraine staan te zwaaien, zullen wij burgers die toch al steeds meer tot lijfeigenen verworden deze lasten ook dit nog op moeten brengen.
  Als we in Europa onze politieke en industriële steven richting Eurazië hadden gewend, en niet als een kip zonder kop achter het op haar laatste benen lopende Angelsaksische model waren aangehold, dan waren we als een van de aangelanden van de nieuwe “zijdenstraat” generaties lang verzekerd geweest van economische voorspoed en veiligheid voor onze nakomelingen.
  Helaas, feodale tijden gaan herleven.

  http://www.neopresse.com/wirtschaft/wirtschaftlicher-selbstmord-der-ukraine/

 • oxford.road
 • marcel

  @Ingenieur ,goed gezien
  @Rene Google James Foley ,je ziet dat het iemand anders is

 • oxford.road
 • rise and shine
 • oxford.road
 • Gerard

  Erk
  Re. Hedgen op PM dat al op de bodem zit?
  Hoe zinvol is het?

  Nee, natuurlijk niet. Hedgen op de toppen.
  Vertel eens eerlijk, wie deed dat toen zilver op 40 en goud op 1290 stond??
  Wie?

 • GAMEJOE

  De echte James Foley leek ook niet op de zogenaamde James Foley in het onthoofdingsfilmpje wat mij betreft. Heel duidelijk een andere kaaklijn en de echte james foley had littekens op zijn kin en onthoofde James Foley niet. Ik heb het idee dat deze filmpjes allemaal hoaxen zijn.

 • GAMEJOE

  MIjn god. Wat een taalgebruik door de bewindvoerders in kiev. We stevenen af op een totale oorlog. Putin is een irrationele gek hoor ik steeds in onze media. Hij kent geen grenzen…ongekend sinds the 2e wereld oorlog. etc etc. (Volgens mij is rusland grote delen land kwijtgeraakt in de jaren ’90, maar dit terzijde). En bovendien wilde de mensen van de krim wilde zelf bij Rusland….
  Nou nou nou, wat zijn Rothschild en zijn inteelt neefjes in paniek dat ze hun wereld orde niet op tijd af hebben voordat de dollar sterft. ..(Rusland en China moeten ook in kleine stukjes uiteenvallen zodat de North american union en europa de wereld kunnen blijven overheersen voor de volgende 100 jaar en nou wordt rusland god gene je weet wel juist groter i.p.v.kleiner). De zogenaamde revoluties werken niet meer, de amerikanen willen niet meer vechten, de european zijn niet in beweging te krijgen. Wat moeten we doen ?

  Wat we nog wel kunnen doen is duizende verkoop contracten in een minuut in de markt leggen om de prijs van edelmetalen naar beneden te krijgen. HAHAHAHA

 • René

  @ Ingenieur,
  Het kan aan mij liggen maar het lijkt er op of de man in de laatste seconden van de video een andere is als aan het begin

  Ja, natuurlijk is dat iemand anders.
  Dat was James Foley!
  Zeggen ze er ook bij in commentaar.

 • Ingenieur

  Weer iemand onthoofd althans niemand die ook maar enig bewijs kan leveren. De vorige video leek ook al nep en alles wordt gecensureerd terwijl de meest gewelddadige video’s over van alles en nog wat zichtbaar is.
  In onderstaande video alleen wat beelden van iemand in een oranje pak
  http://www.presstv.com/detail/2014/09/02/377477/isil-beheads-another-us-journalist-video/

  Het kan aan mij liggen maar het lijkt er op of de man in de laatste seconden van de video een andere is als aan het begin

 • oxford.road

  First American Silver …..

  http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=FASV

 • Lamberto

  @Ingenieur

  Re: “@ Lamberto: •We kunnen ons voedsel altijd naar China exporteren. Ze zijn al tuk op onze babyvoeding en er gaat nu ook fruit naar toe. Ze vertrouwen hun eigen eten daar niet (en terecht). Een container die kant op sturen kost geen drol aangezien de meeste producten deze kant op worden verscheept. Ik zeg gouden markt”.

  Niet te snel juichen.
  Een container die kant opsturen kan dan wel goedkoop zijn, maar er komt toch echt wel iets meer bij kijken voordat de Chinezen zich vol gaan stoppen met voedselproducten uit Nederland.

  https://www.vwa.nl/

 • marcel

  @Ingenieur tulpenbollen peper en zout zijn ook duurder als goud geweest ;-]