24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Geduld is een schone zaak

Beleefden goud en zilver woensdag een relatief rustige dag met geringe verliezen van respectievelijk 0, 6 % en 0,4 %, gingen de mijnaandelen in de vorm van de HUI weer eens ouderwets onderuit: – 3,8 %. Meestal is dit een voorloper voor een aanval op de prijs van beide edelmetalen; donderdag of vrijdag mag dan ook de nodige neerwaartse druk verwacht worden. Naast de waan van de dag is het echter ook van belang de ontwikkelingen op de achtergrond in de gaten te houden. Wist u dat in het Verre Oosten nu al zes beurzen voor fysiek goud op het punt staan hun deuren te openen? Nog even geduld, en dan is de Westerse COMEX als prijsvormend mechanisme verleden tijd.

Van goudprijs naar goudproductie: een veelzeggend overzicht wat aangeeft hoe de goudproductie wordt verdeeld over het Oosten en Westen geeft duidelijk aan dat de bal nu in het Oosten ligt. Daar komt bij dat Australië druk bezocht wordt door Chinezen met goedgevulde portemonnees, die in grote getale mijnbouwbedrijven opkopen. 

Het is overigens niet alleen in edelmetaal dat beide Oosterse grootmachten hun positie versterken. Wist u dat Rusland het land is met de grootste olie-export, en China het land met de meeste olie-import? In dit licht bezien is de komende ontkoppeling van de olieprijs aan de dollar onontkoombaar, daarmee een eind makend aan de petrodollar als basis voor de Westerse monetaire hegemonie.

Als klapper van de dag echter las ik echter het bericht dat China in november $200 miljard aan vers geld heeft bijgedrukt, meer nog dan de $159 miljard van Japan en de VS samen. Op zich al opzienbarende gegevens, maar wat dacht u hiervan?….. met dat geld wat in één maand is bijgedrukt kan al bijna al het goud worden opgekocht wat onder andere in Fort Knox aanwezig zou zijn, en is vergelijkbaar met de hoeveelheid goud wat China de afgelopen paar jaar heeft verzameld. Zoveel nieuwe schuld aangegaan in één maand, evenveel waard als de goudvoorraad van beide wereldmachten! En wat dacht u van het volgende….. als komende twaalf maanden eenzelfde hoeveelheid wordt bijgedrukt, wat zeer waarschijnlijk is, wat gaat dat dan betekenen voor de relatie tussen de hoeveelheid goud en de goudprijs?

Natuurlijk kan er het nodige worden afgedongen op bovenstaande cijfers, maar de boodschap lijkt mij duidelijk. China drukt als een dolle geld bij, het Westen drukt als een dolle geld bij, en goud en zilver worden zo met de maand  meer ondergewaardeerd. Als de klap komt zal het geld in waarde vrijwel vernietigd worden, maar zal met name het Oosten overblijven als houders van het nieuwe geld: goud ( en zilver). En de enkele Westerling natuurlijk, die de klap zag aankomen en het geduld kon opbrengen om te wachten.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook