Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Geduld is een schone zaak

12-12-2013 Zilverpaul

Beleefden goud en zilver woensdag een relatief rustige dag met geringe verliezen van respectievelijk 0, 6 % en 0,4 %, gingen de mijnaandelen in de vorm van de HUI weer eens ouderwets onderuit: – 3,8 %. Meestal is dit een voorloper voor een aanval op de prijs van beide edelmetalen; donderdag of vrijdag mag dan ook de nodige neerwaartse druk verwacht worden. Naast de waan van de dag is het echter ook van belang de ontwikkelingen op de achtergrond in de gaten te houden. Wist u dat in het Verre Oosten nu al zes beurzen voor fysiek goud op het punt staan hun deuren te openen? Nog even geduld, en dan is de Westerse COMEX als prijsvormend mechanisme verleden tijd.

Van goudprijs naar goudproductie: een veelzeggend overzicht wat aangeeft hoe de goudproductie wordt verdeeld over het Oosten en Westen geeft duidelijk aan dat de bal nu in het Oosten ligt. Daar komt bij dat Australië druk bezocht wordt door Chinezen met goedgevulde portemonnees, die in grote getale mijnbouwbedrijven opkopen. 

Het is overigens niet alleen in edelmetaal dat beide Oosterse grootmachten hun positie versterken. Wist u dat Rusland het land is met de grootste olie-export, en China het land met de meeste olie-import? In dit licht bezien is de komende ontkoppeling van de olieprijs aan de dollar onontkoombaar, daarmee een eind makend aan de petrodollar als basis voor de Westerse monetaire hegemonie.

Als klapper van de dag echter las ik echter het bericht dat China in november $200 miljard aan vers geld heeft bijgedrukt, meer nog dan de $159 miljard van Japan en de VS samen. Op zich al opzienbarende gegevens, maar wat dacht u hiervan?….. met dat geld wat in één maand is bijgedrukt kan al bijna al het goud worden opgekocht wat onder andere in Fort Knox aanwezig zou zijn, en is vergelijkbaar met de hoeveelheid goud wat China de afgelopen paar jaar heeft verzameld. Zoveel nieuwe schuld aangegaan in één maand, evenveel waard als de goudvoorraad van beide wereldmachten! En wat dacht u van het volgende….. als komende twaalf maanden eenzelfde hoeveelheid wordt bijgedrukt, wat zeer waarschijnlijk is, wat gaat dat dan betekenen voor de relatie tussen de hoeveelheid goud en de goudprijs?

Natuurlijk kan er het nodige worden afgedongen op bovenstaande cijfers, maar de boodschap lijkt mij duidelijk. China drukt als een dolle geld bij, het Westen drukt als een dolle geld bij, en goud en zilver worden zo met de maand  meer ondergewaardeerd. Als de klap komt zal het geld in waarde vrijwel vernietigd worden, maar zal met name het Oosten overblijven als houders van het nieuwe geld: goud ( en zilver). En de enkele Westerling natuurlijk, die de klap zag aankomen en het geduld kon opbrengen om te wachten.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • oxford.road
 • Gerard

  Marqus,
  re. Of gewoon hele sterke bodem rond 1210/1220 en lager gaan we niet.

  wow! Goed geraden. Inderdaad, ook de HUI geeft dat min of meer aan.

 • Gerard

  re. De HUI heeft gisteren al geanticipeerd, de slechteriken wisten gisteren al wat ze vandaag gingen doen.

  Het zijn niet de slechteriken die dat doen. Het is gewoon de normale markt als altijd. Dat zie je ook in gewone aandelen en andere commodities. Een lastige he?

  De duidelijke bodem voor goud ligt nog steeds rond 1200 – 1220. Ik blijf er nog steeds bij dat dit de fair value is. Steeds meer indicatoren geven dat nu ook aan. De dagelijkse schommelingen zeggen niet zo veel op dit moment.

 • oxford.road

  @Gepensioneerde ….

  Het invoeren van een negatieve rente is uiteraard bedoeld om het enorme bedrag aan slapende
  spaargelden te activeren ( lees consumeren ) en zodoende inflatie aan te wakkeren . De staat deelt dan
  uiteraard ook mee bij het consumeren ( BTW , enz …. )

 • Gerard

  Nadja
  re. De tweeter denkt dat het door asset inflatie komt die vooruitloopt op de economische ontwikkelingen. Wat denk jij?

  Fout. Dit komt vooral door daling gemiddelde inkomen. Ook in de VS.
  Van de andere kant, in sommige landen wordt nu een huizenbubbel opgeblazen door allerlei verschillende maatregelen (zoals afbreken leegstand). Dit komt naast die maatregelen ook door QE. Maar die ontwikkeling is HOOGST ongewenst!! Particulieren kopen geen huizen meer. Het zijn grote hedgefunds die massaal aan het kopen zijn. De hedgefunds en institutionele beleggers zijn namelijk bang voor rentestijging. Dan stap je natuurlijk niet in obligaties.
  De trend in de VS is huren. Hiermee volgt het de trend die Japan al 15 jaar volgt. Dit hoort ook bij deflatie tijdperk. Dit gaan we hier ook zien.

 • Nico

  Marcel
  Nico haha in het jaar 3000 ?

  Ja ik moet toegeven,dat ziet er nu ook nog totaal niet naar uit.
  Maar niemand geloofde ook dat Europa ooit een soort van verenigde staten zou worden,omdat er veel verbittering en verdeeldheid na de oorlog was ontstaan,de dingen lopen soms juist wat je niet verwacht.

 • Genpensioneerde

  @ Marqus De HUI heeft gisteren al geanticipeerd, de slechteriken wisten gisteren al wat ze vandaag gingen doen. Prima aangegeven door Zilverpaul. Nu wacht ik het ook af.

 • Marqus

  Goud wordt geslacht vandaag maar De HUI vertoont vanaf het dieptepunt een sterk stijgende lijn (nu nog maar een procentje in de min), iemand een idee wat we hier uit op kunnen maken? Of gewoon hele sterke bodem rond 1210/1220 en lager gaan we niet.

 • Genpensioneerde

  @ Klaas. Hammering gold. Als ik denk aan al die watervalgrafieken van het afgelopen jaar twijfel ik niet meer.

 • Genpensioneerde

  @ Oxford. Road De berichten over negatieve rentes blijven hardnekkig. Is dat nu om de banken te helpen?

 • Klaas

  Uit de wall street journal:

  The only reason to hold gold was a delay on the Fed’s taper,” said Adam Klopfenstein, a senior market strategist with Archer Financial Services. “The fact that a (reduction in the Fed’s stimulus) looks like it might occur this year is really hammering gold.

  Volledig:
  http://online.wsj.com/article/BT-CO-20131212-709075.html

 • Genpensioneerde

  @ Nico Ik weet niet of Europa een economische supermacht wordt,maar we hebben wel wat troeven.
  Om te illustreren. Mijn broer zijn zoon kreeg in het middelbaar onderwijs, hier in Belgie op een zeker moment Latijns,Grieks,Nederlands,Engels,Frans,Duits en Spaans. In de VS spelen ze volleybal. Wil ik maar hebben dat het studeren bij ons in de genen zit. We mogen onze knappe koppen wel niet naar het buitenland laten gaan.

 • Genpensioneerde

  @ Klaas , sorry he Klaas maar we leven nu eenmaal in een verwarrende wereld.

 • Klaas

  @ Genpensioneerde,
  Pas op, je moet niet teveel verwarring veroorzaken op dit forum, en ik hoop maar dat dit niet een terugkomend probleem voor je wordt. Even rust nemen en wat vroeger naar bed, OK?

 • Nadja

  Gerard, Toch ook interessant in relatie tot deflatie-spiraal:
  1. https://twitter.com/TimDuy/status/410212808261787648/photo/1: Still falling as a percentage of GDP, although as a slower rate. Something for everyone. Is verklaarbaar vanuit de aanname dat particuliere sector schulden afbouwt.
  2. https://twitter.com/DavidSchawel/status/410271440047718400/photo/1: Household net worth as % of disposable income: Asset inflation is way ahead of the economy Gerard, deze vind ik wat lastiger te begrijpen als plaatsvindend tijdens deflatie. Eigen vermogen tov netto inkomen van huishoudens stijgt naar 600%. Kan komen door stijging of inflatie van vermogen of daling van inkomens. De tweeter denkt dat het door asset inflatie komt die vooruitloopt op de economische ontwikkelingen. Wat denk jij?

 • Genpensioneerde

  @ Argentum Ik pijnig mijn hersens, t’ is een maand of twee geleden. Sorry dat ik voorlopig het antwoord schuldig moet blijven.

 • marcel

  Zoals Floesh zegt ….Draghi stinkt

 • marcel

  @Nico haha in het jaar 3000 ?

 • Nico

  Europa wordt het volgende decennium de economische supermacht

  Precies zoals geprofeteerd,

  Europa is hard op weg om het volgende decennium uit te groeien tot dé mondiale economische supermacht, daarbij de VS, China en Japan voorbij strevend.

  Wie de Europese economie van dichtbij bekijkt, zal op het eerste gezicht (en ook op het tweede) weinig reden tot vreugde zien. De werkloosheidsgraad bevindt zich op een recordniveau en een fragiele economische opleving kan op eender welk moment door een onverwachte gebeurtenis tot staan gebracht worden.

  Toch verscheen er onlangs een verrassend positief rapport over de Europese economie. Andrew Lillico, director van consultancy group Europe Economics, beweert niet meer of niet minder dan dat het momenteel veelgeplaagde Europa op weg is om de volgende economische supermacht te worden……………http://slimbeleggen.net/europa-wordt-volgende-decennium-economische-supermacht/.

 • oxford.road
 • marcel

  @Klaas volgende week taperen of niet A=ja B=nee mijn antwoord een hele dikke B…….Andere lezers zijn vrij om te reageren SORRY DE VORIGE WAS FOUT

 • Erk

  Gerard, kun je de juiste constatering van Sebassol verklaren? “Goud en de US-bonds zakken beide weer hard naar beneden (goud wordt minder waard en de staatsrente stijgt), valt me op dat deze altijd gelijktijdig bewegen.”

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Draghi stinkt

 • marcel

  @Klaas volgende week taperen of niet A=ja B=nee mijn antwoord een hele dikke JA …….Andere lezers zijn vrij om te reageren

 • marcel

  Dat is ook mijn mening Klaas wel neem ik een keer de moeite omdat ik dan een tegen reactie kan geven .Dat hij Jim Rogers durft te bestempelen als een clown.Laat hem eerst bewijzen dat hij zelf miljarden heeft .maar goed ik heb de moeite genomen en daarmee punt mvg Marcel

 • Klaas

  Mike Statish is bijna synoniem met anti-semitisme en is een aardige conspiracy aanhanger. Bang voor de New World Order. Een logisch gevolg daarvan is dat dergelijke lieden geheel terecht geen platform krijgen.

 • marcel

  @Sebassol,raar dat de koers op die ww aanvragen niet stijgt [mag gewoon niet einde jaar]?

 • marcel
 • argentum

  @genpensioneerde, waar kan ik die voorspelling van jou terug vinden dat, of de Rabobank of de ING binnen 2 jaar failliet zou gaan ???? Trouwens, tegen die tijd werkt het europese bankenstelsel met een eigen vangnet.