24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Georgette Boele (ABN AMRO) verwacht stijging goudprijs

De afgelopen periode is de goudprijs, uitgedrukt in euro’s, flink in waarde gedaalde. Gemeten in dollars ligt de goudprijs echter gevangen in een smalle bandbreedte en wordt er niet duidelijk richting gekozen. Er zijn echter positieve facturen die tegen de eind van dit jaar ervoor zullen zorgen dat de goudprijs zal stijgen tot een niveau van $1.300 per troy ounce – aldus Georgette Boele, expert bij ABN Amro.

In dollars staat de goudprijs op het moment van schrijven ongeveer 10% hoger dan aan het begin van 2017, een verdere stijging heeft er tot nu toe niet ingezeten volgens Boele door de onverwachte koerswijziging van centrale banken. Zo suggereerde Draghi eerder deze week dat hij de monetaire verruiming wilt gaan afbouwen. Daarna volgde ook een statement van de gouverneur van de Bank of England en de Bank of Canada. Hiermee komt er meer druk op de Federal Reserve om de rente later dit jaar opnieuw te verhogen – iets waar overigens al op gehint werd bij eerdere renteverhogingen door de Fed.

Oplopende rente is de belangrijkste oorzaak waarom de goudprijs voorlopig niet verder stijgt en in de huidige bandbreedte blijft bewegen. Later dit jaar wordt verwacht dat de effecten van een zwakke dollar zwaarder zal gaan wegen dan de verwachting van een (versnelde) stijging van de rente.

Boele voorspelt een goudprijs die oploopt van $1.300 eind dit jaar tot $1.400 in de loop van 2018. Voor de andere edele metalen, zilver en platina, is Boele eveneens positief. In de onderstaande tabel zijn de voorspellingen weergegeven van de ABN AMRO.

Bekijk ook